ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
23 листопада 2016 року Справа № 916/4788/15
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
Головуючого судді: Барицької Т.Л., суддів: Іванової Л.А., Картере В.І., розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу 1. ОСОБА_4; 2. ОСОБА_5; 3. ОСОБА_6 на постанову Одеського апеляційного господарського суду від 15.06.2016 та на рішення господарського суду Одеської області від 10.03.2016 у справі № 916/4788/15 господарського суду Одеської області за позовом 1. ОСОБА_4; 2. ОСОБА_5; 3. ОСОБА_6; до Приватного акціонерного товариства "Болградтранс" про визнання недійсним рішення загальних зборів в судовому засіданні взяли участь представники: - ОСОБА_4 повідомлений, але не з'явився, - ОСОБА_5 повідомлений, але не з'явився, - ОСОБА_6 повідомлений, але не з'явився, - ПАТ "Болградтранс" Маматказін К.О.,
ВСТАНОВИВ:
Рішенням господарського суду Одеської області від 10.03.2016 у справі № 916/4788/15 (суддя Желєзна С.П.), залишеним без змін постановою Одеського апеляційного господарського суду від 15.06.2016 (судді: Гладишева Т.Я., Головей В.М., Савицький Я.Ф.), відмовлено ОСОБА_4, ОСОБА_5 та ОСОБА_6 (надалі позивачі, скаржники) у задоволенні позову до Приватного акціонерного товариства "Болградтранс" (надалі відповідач/ПАТ "Болградтранс") про визнання недійсними рішень загальних зборів.
Позивачі, не погоджуючись із прийнятими у даній справі судовими рішеннями, звернулися з касаційною скаргою до Вищого господарського суду України, в якій, посилаючись на порушення судами попередніх інстанцій норм матеріального та процесуального права, просять рішення та постанову скасувати, і справу направити на новий розгляд до місцевого господарського суду.
Відповідач надав відзив на касаційну скаргу позивачів, в якому заперечує проти її задоволення, просить оскаржувані позивачами судові рішення залишити в силі.
Сторони належним чином були повідомлені про час та місце розгляду даної справи, проте скаржники не скористалися своїм правом бути присутніми у судовому засіданні.
У зв'язку з перебуванням судді Губенко Н.М. у відпустці з 21.11.2016, змінено склад колегії суддів, в провадженні якої знаходилась дана справа та згідно з протоколом автоматичної зміни складу колегії суддів, сформовано наступний склад суддів: Барицька Т.Л. - головуючий суддя, судді: Картере В.І., Іванова Л.Б.
Колегія суддів, приймаючи до уваги межі перегляду справи в касаційній інстанції, проаналізувавши на підставі фактичних обставин справи застосування норм матеріального та процесуального права при прийнятті оскаржуваних судових актів, вважає, що касаційна скарга не підлягає задоволенню, враховуючи наступне.
Предметом даного спору з урахуванням уточнень від 14.01.2016 є позовні вимоги позивачів про: визнання недійсним рішення загальних зборів акціонерів ЗАТ (ПрАТ) "Болградтранс" 02-05.11.2015 про реорганізацію акціонерного товариства шляхом зміни організаційно-правової форми та про визнання недійсним рішення загальних зборів акціонерів ЗАТ (ПрАТ) "Болградтранс" від 31.10.2015 в частині прийняття рішення про зміну типу та найменування акціонерного товариства; прийняття рішення про внесення змін та доповнень до статуту шляхом викладення його в новій редакції; прийняття рішення про затвердження положень про наглядову раду, ревізійну комісію, виконавчий орган, загальні збори.
В обґрунтування підстав позову, позивачі посилалися на те, що їх було неналежним чином повідомлено про оспорювані ними загальні збори, а самі збори було проведено з порушенням як положень статуту, так і Закону України "Про акціонерні товариства" (514-17) .
Суди попередніх інстанцій при розгляді даної справи, не погодилися із такими доводами позивачів та відмовили у позові, з чим погоджується суд касаційної інстанції з огляду на таке.
Як встановили суди попередніх інстанцій та вбачається з матеріалів справи згідно з п.п. 1.1, 3.1, 5.1 статуту ЗАТ "Болградтранс", зареєстрованого 09.01.1996 за № 03115086, вказане акціонерне товариство створене шляхом приватизації Болградського державного автотранспортного підприємства 15120 у відповідності до Указу Президента України "Про міри із забезпечення прав громадян на використання приватизаційних майнових сертифікатів" від 26.11.1994 № 699/94 (699/94) . Акціонерне товариство є юридичною особою з дня його державної реєстрації. Засновниками акціонерного товариства є Товариство покупців колективу Болградського автотранспортного підприємства 15120. Частка кожного акціонера у статутному капіталі акціонерного товариства відображена у засновницькому договорі.
Судами встановлено, що ОСОБА_4, ОСОБА_5 та ОСОБА_6 володіють загальною кількістю акцій в статутному капіталі товариства у кількості 130 480 шт. номінальною вартістю 32 620 грн., що складає частку у статутному капіталі в розмірі 29,7777 %, а саме: ОСОБА_5 володіє 20 акціями номінальною вартістю 5 грн., що складає 0,0046 % у статутному капіталі; ОСОБА_4 володіє 117 180 акціями номінальною вартістю 29 295,00 грн., що складає 26,7424 % у статутному капіталі; ОСОБА_6 володіє 13 280 акціями номінальною вартістю 3 320,00 грн., що складає 3,0307 % у статутному капіталі.
Відповідно до ч. 1 ст. 32 Закону України "Про акціонерні товариства" у редакції, чинній на момент проведення спірних загальних зборів, загальні збори є вищим органом акціонерного товариства. Дане положення кореспондується з положенням п. 8.2.1. статуту відповідача.
До виключної компетенції загальних зборів акціонерного товариства належить: визнання організаційної структури акціонерного товариства; затвердження статуту, а також внесення змін та доповнень до нього; обрання та відкликання членів правління та ревізійної комісії акціонерного товариства; затвердження річних результатів діяльності акціонерного товариства та його дочірніх підприємств, звітів та аналізів ревізійної комісії, порядку розподілення прибутку; визнання порядку покриття збитків; затвердження договорів на суму, що перевищує 10 відсотків статутного фонду акціонерного товариства; прийняття рішення про припинення діяльності акціонерного товариства, призначення ліквідаційної комісії, затвердження ліквідаційного балансу; обрання та відкликання членів наглядової ради (п. 8.2.3. статуту відповідача та ст. 33 Закону України "Про акціонерні товариства").
Збори вважаються правомочними, якщо на них присутні засновники, які володіють у сукупності не менше 60 відсотків голосів (п. 8.2.3. статуту). Рішення загальних зборів акціонерів відповідача приймаються більшістю в ? голосів акціонерів, які приймають участь в загальних зборах, з наступних, зокрема, питань: внесення змін в статут, припинення діяльності товариства, створення та припинення діяльності дочірніх підприємств, філіалів, представництв. Всі інші рішення приймаються простою більшістю голосів акціонерів або їх представників, які приймають участь у зборах. Голосування на зборах акціонерів відбувається за принципом: одна акція - один голос (8.2.6.).
Згідно з п. 8.2.7. статуту загальні збори акціонерів скликаються не рідше одного разу на рік. Позачергові збори акціонерів скликаються у випадку неплатоспроможності акціонерного товариства, за вимогою акціонерів, які володіють у сукупності більш ніж 10 відсотками голосів, а також у випадках, передбачених законодавством. Позачергові збори можуть бути скликані виконавчим органом (правлінням акціонерного товариства) згідно з письмовою заявою наглядової ради або ревізійної комісії. Виконавчий орган (правління акціонерного товариства) зобов'язаний протягом 20 днів після отримання письмової заяви прийняти рішення про скликання позачергових зборів акціонерів з порядком денним, запропонованим наглядовою радою або ревізійною комісією. Якщо протягом 20 днів правління акціонерного товариства не скликало загальні збори, то акціонери, що володіють більше 10 відсотків голосів, мають право самостійно скликати позачергові збори.
Повідомлення про проведення загальних зборів акціонерів та порядок його роботи здійснює правління акціонерного товариства (п. 8.2.8. статуту).
Відповідно до п. 8.2.9. статуту про проведення загальних зборів акціонерів держателі іменних акцій повідомляються персонально. Акціонери вважаються проінформованими про скликання річних загальних зборів, якщо про дату та місце проведення зборів повідомлялось у газетах за 45 днів до їх початку, та протягом цього періоду дата не змінювалась. У випадку проведення позачергових зборів, або у випадку призначення загальних зборів на іншу дату, всі акціонери повинні бути проінформовані про дату, місце та порядок денний зборів.
Статтею 35 Закону України "Про акціонерні товариства" (у відповідній редакції, чинній на момент скликання та проведення спірних позачергових загальних зборів) передбачено, що письмове повідомлення про проведення загальних зборів акціонерного товариства та їх порядок денний надсилається кожному акціонеру, зазначеному в переліку акціонерів, складеному в порядку, встановленому законодавством про депозитарну систему України, на дату, визначену наглядовою радою, а в разі скликання позачергових загальних зборів на вимогу акціонерів у випадках, передбачених частиною шостою статті 47 цього Закону, - акціонерами, які цього вимагають. Встановлена дата не може передувати дню прийняття рішення про проведення загальних зборів і не може бути встановленою раніше, ніж за 60 днів до дати проведення загальних зборів. Письмове повідомлення про проведення загальних зборів та їх порядок денний надсилається акціонерам персонально (з урахуванням частини другої цієї статті) особою, яка скликає загальні збори, у спосіб, передбачений статутом акціонерного товариства, у строк не пізніше ніж за 30 днів до дати їх проведення. Повідомлення розсилає особа, яка скликає загальні збори, або особа, яка веде облік прав власності на акції товариства у разі скликання загальних зборів акціонерами. Товариство не пізніше ніж за 30 днів до дати проведення загальних зборів публікує в офіційному друкованому органі повідомлення про проведення загальних зборів. Повідомлення про проведення загальних зборів акціонерного товариства має містити такі дані: 1) повне найменування та місцезнаходження товариства; 2) дата, час та місце (із зазначенням номера кімнати, офісу або залу, куди мають прибути акціонери) проведення загальних зборів; 3) час початку і закінчення реєстрації акціонерів для участі у загальних зборах; 4) дата складення переліку акціонерів, які мають право на участь у загальних зборах; 5) перелік питань, що виносяться на голосування; 6) порядок ознайомлення акціонерів з матеріалами, з якими вони можуть ознайомитися під час підготовки до загальних зборів. Загальні збори акціонерів проводяться на території України, в межах населеного пункту за місцезнаходженням товариства, крім випадків, коли на день скликання загальних зборів 100 відсотками акцій товариства володіють іноземці, особи без громадянства, іноземні юридичні особи, а також міжнародні організації.
Згідно з положеннями ст. 37 Закону України "Про акціонерні товариства" порядок денний загальних зборів акціонерного товариства попередньо затверджується наглядовою радою товариства, а в разі скликання позачергових загальних зборів на вимогу акціонерів у випадках, передбачених частиною шостою статті 47 цього Закону, - акціонерами, які цього вимагають. Акціонер до проведення зборів за запитом має можливість в порядку, визначеному статтею 36 цього Закону, ознайомитися з проектом (проектами) рішення з питань порядку денного.
Відповідно до ч.ч. 1, 2, 4 ст. 38 Закону України "Про акціонерні товариства" кожний акціонер має право внести пропозиції щодо питань, включених до порядку денного загальних зборів акціонерного товариства, а також щодо нових кандидатів до складу органів товариства, кількість яких не може перевищувати кількісного складу кожного з органів. Пропозиції вносяться не пізніше ніж за 20 днів до дати проведення загальних зборів, а щодо кандидатів до складу органів товариства - не пізніше ніж за сім днів до дати проведення загальних зборів. Пропозиція до порядку денного загальних зборів акціонерного товариства подається в письмовій формі із зазначенням прізвища (найменування) акціонера, який її вносить, кількості, типу та/або класу належних йому акцій, змісту пропозиції до питання та/або проекту рішення, а також кількості, типу та/або класу акцій, що належать кандидату, який пропонується цим акціонером до складу органів товариства. Пропозиції акціонерів (акціонера), які сукупно є власниками 5 або більше відсотків простих акцій, підлягають обов'язковому включенню до порядку денного загальних зборів. У такому разі рішення наглядової ради про включення питання до порядку денного не вимагається, а пропозиція вважається включеною до порядку денного, якщо вона подана з дотриманням вимог цієї статті. Зміни до порядку денного загальних зборів вносяться лише шляхом включення нових питань та проектів рішень із запропонованих питань. Товариство не має права вносити зміни до запропонованих акціонерами питань або проектів рішень.
Акціонерне товариство не пізніше ніж за 10 днів до дати проведення загальних зборів повинно повідомити акціонерів, згідно із статутом, про зміни у порядку денному (ч. 7 ст. 38 Закону України "Про акціонерні товариства").
Як встановили суди попередніх інстанцій та підтверджується матеріалами справи, 07.09.2015 відбулось сумісне засідання наглядової ради та правління ЗАТ "Болградтранс", на якому було прийняте рішення, оформлене протоколом № 1, яким ухвалено:
- скликати позачергові загальні збори акціонерів товариства 31.10.2015 о 10 год. 00 хв. за місцезнаходженням товариства: 68702, Одеська область, м. Болград, вул. Жовтнева, 81, у приміщенні адмінкорпусу, актова зала № 1. Реєстрація акціонерів для участі у загальних зборах відбудеться в день та за місцем проведення загальних зборів з 09:00 до 09:45 відповідно до переліку акціонерів, які мають право на участь у загальних зборах, складеному ПАТ "НДУ"; - визначити датою складення переліку акціонерів для повідомлення про проведення загальних зборів та їх порядок денний - 10.09.2015, визначити датою складення переліку акціонерів, які мають право на участь у загальних зборах станом на 24 годину 27.10.2015; - затвердити наступний перелік питань, що виносяться на голосування (порядок денний):
1) обрання членів та голови лічильної комісії, прийняття рішення про припинення їх повноважень; 2) обрання голови та секретаря зборів; 3) прийняття рішень з питань порядку проведення зборів; 4) звіт голови правління про роботу за перше півріччя 2015 року; 5) визначення основних напрямків діяльності товариства; 6) прийняття рішення про списання транспортних засобів та майна, яке технічно та морально застаріле; 7) вирішення питання щодо шляхів погашення збитків товариства;
- від дати надіслання повідомлення про проведення загальних зборів до дати проведення загальних зборів акціонери можуть ознайомитись з матеріалами, пов'язаними з порядком денним, за адресою: 68702, Одеська область, м. Болград, вул. Жовтнева, 81, кабінет бухгалтерії у вівторок, середу та п'ятницю з 10:00 до 13:00, в день проведення зборів - у місці їх проведення. Посадова особа товариства, відповідальна за порядок ознайомлення акціонерів з документами, - член правління-головний бухгалтер ОСОБА_8;
- затвердити текст інформаційного повідомлення акціонерів про проведення загальних зборів товариства та їх порядок денний (додаток № 1). Повідомити акціонерів персонально шляхом направлення повідомлення рекомендованим листом та опублікувати об'яву про скликання загальних зборів у порядку та строк згідно чинного законодавств та статуту товариства;
- створити реєстраційну комісію загальних зборів у складі: ОСОБА_8, ОСОБА_9 - члени комісії, доручити реєстраційній комісії підрахунок голосів з першого питання порядку денного загальних зборів, а також складання та оголошення протоколу за підсумками голосування.
Проекти рішень з вищевказаних питань порядку денного загальних зборів товариства, призначених на 31.10.2015, були затверджені протоколом № 2 сумісного засідання наглядової ради та правління ЗАТ "Болградтранс" від 08.09.2015.
Як встановили суди та підтверджують самі позивачі, повідомлення про проведення загальних зборів, призначених на 31.10.2015, із визначенням порядку денного, було опубліковано відповідачем в газеті "Бюлетень. Цінні папери України" № 169 (4213) від 14.09.2015. Про персональне повідомлення позивачів про час, місце та порядок денний загальних зборів акціонерів ЗАТ "Болградтранс", призначених на 31.10.2015, свідчать відомість рекомендованих листів із календарним штемпелем установи поштового зв'язку від 14.09.2015, відповідні фіскальні чеки та описи вкладення, наявні в матеріалах справи. Факт отримання вказаних повідомлень позивачами не заперечується.
Відповідно до ч. 4 ст. 38 Закону України "Про акціонерні товариства" пропозиції акціонерів (акціонера), які сукупно є власниками 5 або більше відсотків простих акцій, підлягають обов'язковому включенню до порядку денного загальних зборів. У такому разі рішення наглядової ради про включення питання до порядку денного не вимагається, а пропозиція вважається включеною до порядку денного, якщо вона подана з дотриманням вимог цієї статті. Зміни до порядку денного загальних зборів вносяться лише шляхом включення нових питань та проектів рішень із запропонованих питань. Товариство не має права вносити зміни до запропонованих акціонерами питань або проектів рішень. Акціонерне товариство не пізніше ніж за 10 днів до дати проведення загальних зборів повинно повідомити акціонерів, згідно із статутом, про зміни у порядку денному (ч. 7 ст. 38).
09.10.2015 відбулось сумісне засідання наглядової ради та правління ЗАТ "Болградтранс", на якому були заслухані пропозиції акціонера ОСОБА_10, який володіє понад 5 % акцій товариства та акціонера ОСОБА_11, який володіє понад 50 % акцій товариства, про доповнення питань порядку денного загальних зборів акціонерів товариства, призначених на 31.10.2015. Внаслідок проведення вказаного засідання було прийняте рішення, оформлене протоколом № 3, згідно з яким ухвалено: - затвердити проекти рішень по питаннях порядку денного позачергових загальних зборів, які запропоновані акціонерами ОСОБА_10 та ОСОБА_11; - затвердити тексти інформаційного повідомлення акціонерів про доповнення порядку денного загальних зборів (додатки 1, 2), персонально повідомити акціонерів про зміни у порядку денному загальних зборів, згідно з п. 7 ст. 38 Закону України "Про акціонерні товариства" не пізніше ніж за 10 днів до дати проведення загальних зборів товариства шляхом направлення цінного листа згідно з статутом товариства; - з урахуванням всіх пропозицій акціонерів ОСОБА_10, ОСОБА_11 затвердити проекти рішень по всіх питаннях порядку денного позачергових загальних зборів, які скликаються на 31.10.2015; - визначити датою складення переліку акціонерів для повідомлення про проведення змін у порядку денному загальних зборів, які призначені на 31.10.2015, - 12.10.2015; - направити акціонерам для ознайомлення баланс за перше півріччя 2015 року.
Відповідно до вищезгаданого протоколу № 3 від 09.10.2015 було вирішено доповнити порядок денний позачергових загальних зборів акціонерів товариства, призначених на 31.10.2015, наступними питаннями:
- прийняття рішення про вчинення значних правочинів, у тому числі значних правочинів (про попереднє схвалення значних правочинів, які можуть вчинятись товариством, протягом не більше як одного року з дати прийняття такого рішення, із зазначенням характеру правочинів та їх граничної вартості) та правочинів, щодо яких є заінтересованість; - прийняття рішення про зміну типу та найменування товариства; - прийняття рішення про внесення змін та доповнень до статуту шляхом викладення його в новій редакції; - прийняття рішення про затвердження положення про наглядову раду, ревізійну комісію, виконавчий орган, загальні збори.
Судами встановлено, що вказані питання, які включені до порядку денного, були викладені у додатках № 1 та № 2 до протоколу сумісного засідання наглядової ради та правління ЗАТ "Болградтранс" № 3 від 09.10.2015, та є відповідними інформаційними повідомленнями акціонерів про доповнення питань порядку денного загальних зборів акціонерів, призначених на 31.10.2015.
Крім того, судами попередніх інстанцій досліджено та встановлено, що усі акціонери, в тому числі й позивачі, були персонально повідомлені про доповнення порядку денного загальних зборів акціонерів відповідача, призначених на 31.10.2015, про що свідчать: відомість розсилки персональних письмових повідомлень із календарним штемпелем установи поштового зв'язку від 16.10.2015, відповідні фіскальні чеки та описи вкладення установи поштового зв'язку.
Отже, встановивши наведені обставини, а саме: вчасне повідомлення позивачів про проведення спірних загальних зборів (так, повідомлення про їх проведення 31.10.2015 було направлено 14.09.2015, тобто в строки, передбачені як статутом товариства, так і Законом України "Про акціонерні товариства" (514-17) , повідомлення про доповнення порядку денного загальних зборів, які мали відбутися 31.10.2015, було направлено позивачам 16.10.2015, тобто, більше ніж за 10 днів до фактичного проведення загальних зборів, як передбачено ч. 7 ст. 38 Закону України "Про акціонерні товариства") прийшли до правомірного висновку про недоведеність позивачами, всупереч ст.ст. 32, 33, 34 ГПК України, доводів про їх неналежне повідомлення про проведення загальних зборів.
Як вказувалося вище, виходячи з вимог статуту, загальні збори акціонерів відповідача є правомочними якщо в ньому беруть участь акціонери, що володіють у сукупності 60% акцій. Згідно з положеннями ст. 41 Закону України "Про акціонерні товариства" у відповідній редакції, загальні збори акціонерного товариства мають кворум за умови реєстрації для участі у них акціонерів, які сукупно є власниками більш як 50 відсотків голосуючих акцій.
Судами попередніх інстанцій встановлено на підставі дослідженого ними переліку учасників загальних зборів відповідача від 31.10.2015, зареєстрованих для участі у вказаних загальних зборах, та підтверджується матеріалами справи, що на спірних загальних зборах акціонерів були присутні акціонери, які у сукупності володіють 65,2315 % акцій, а саме: ОСОБА_10 з часткою 9,1142%, ОСОБА_12 з часткою 0,5727% та ОСОБА_11 з часткою 55,5446%, тобто, як вірно зазначили суди, вказані загальні збори були правомочними, виходячи з положень п. 8.2.2. статуту та ст. 41 Закону України "Про акціонерні товариства".
Крім того, оскільки позивачі оспорюють вказані рішення загальних зборів лише в частині прийнятих рішень щодо зміни типу та найменування акціонерного товариства, щодо внесення змін та доповнень до статуту товариства, прийняття рішень про затвердження положення про наглядову раду,, ревізійну комісію, виконавчий орган та загальні збори, то правомірним є дослідження судами попередніх інстанцій правомірності та правомочності рішень загальних зборів, прийнятих з вказаних питань.
Так, як вірно вказали суди, до п. 5 розділу XVII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про акціонерні товариства" (514-17) , який набрав чинності 30.04.2009, статути та внутрішні положення акціонерних товариств, створених до набрання чинності цим Законом, підлягають приведенню у відповідність із нормами цього Закону не пізніше ніж протягом двох років з дня набрання чинності цим Законом. Приведенням діяльності акціонерних товариств, створених до набрання чинності цим Законом, у відповідність із цим Законом є здійснення таких дій: 1) внесення змін до статуту товариства, які в тому числі передбачають зміну найменування акціонерного товариства з відкритого або закритого акціонерного товариства на публічне акціонерне товариство чи з відкритого або закритого акціонерного товариства на приватне акціонерне товариство за умови, що кількість акціонерів на дату внесення таких змін не перевищує 100 осіб, а також виконання всіх інших вимог цього Закону у статуті товариства; 2) приведення внутрішніх положень товариства у відповідність із вимогами цього Закону. Датою приведення діяльності акціонерних товариств, створених до набрання чинності цим Законом, у відповідність із вимогами цього Закону є дата державної реєстрації змін до статуту, які в тому числі передбачають зміну найменування акціонерного товариства з відкритого акціонерного товариства на публічне або приватне акціонерне товариство або закритого акціонерного товариства на публічне або приватне акціонерне товариство. Часткове виконання вимог абзацу першого цього пункту не є виконанням вимог цього Закону. Приведення діяльності у відповідність із нормами цього Закону, статутів та внутрішніх положень акціонерних товариств, створених до набрання чинності цим Законом, у тому числі зміна найменування акціонерних товариств з відкритого або закритого на публічне або приватне, не є перетворенням та не потребує застосування процедури припинення.
Отже, виходячи з наведених положень, є вірним висновок судів попередніх інстанцій про те, що фактично метою проведення спірних загальних зборів від 31.10.2015 та прийняття на них рішень, які оспорюються наразі позивачами, було ні що інше, як виконання вимог Закону України "Про акціонерні товариства" (514-17) в частині зміни найменування товариства, та приведення його установчих документів у відповідність із вимогами вказаного Закону, при тому, що вказані дії мали бути зроблені товариством до 30.04.2011 і у зв'язку з їх несвоєчасним невиконанням товариством, останнє вже притягувалося до відповідальності згідно з постановою Одеського територіального управління національної комісії з цінних паперів та фондового ринку № 66-ОД-1-Е від 25.02.2013.
Крім того, оскільки позивачами оспорюється рішення загальних зборів відповідача від 02-05.11.2015 також, зокрема, з підстав неналежного повідомлення позивачів про проведення вказаних загальних зборів акціонерів відповідача, то судами попередніх інстанцій досліджувалися, відповідно, й вказані обставини, та встановлена недоведеність і таких доводів позивачів, з чим погоджується суд касаційної інстанції з огляду на таке.
Згідно з приписами ст. 47 Закону України "Про акціонерні товариства" позачергові загальні збори акціонерного товариства скликаються наглядовою радою у разі, зокрема, на вимогу акціонерів (акціонера), які на день подання вимоги сукупно є власниками 10 і більше відсотків простих акцій товариства. Наглядова рада не має права вносити зміни до порядку денного загальних зборів, що міститься у вимозі про скликання позачергових загальних зборів, крім включення до порядку денного нових питань або проектів рішень. Якщо цього вимагають інтереси акціонерного товариства, наглядова рада має право прийняти рішення про скликання позачергових загальних зборів з письмовим повідомленням акціонерів про проведення позачергових загальних зборів та порядок денний відповідно до цього Закону не пізніше ніж за 15 днів до дати їх проведення (п. 5 ст. 47).
Як встановили суди попередніх інстанцій та вбачається з протоколу сумісного засідання наглядової ради та правління ЗАТ "Болградтранс" № 4 від 12.10.2015, скликаного на вимогу одного із акціонерів, який володіє понад 10% акцій в статуті позивача, та в інтересах товариства відповідно до п. 5 ст. 47 Закону України "Про акціонерні товариства", вирішено:
- скликати позачергові загальні збори акціонерів товариства 02.11.2015 о 18:00 за місцезнаходженням товариства: 68702, Одеська область, м. Болград, вул. Жовтнева, 81, у приміщенні адмінкорпусу, актова зала № 1. Реєстрація акціонерів для участі у загальних зборах відбудеться в день та за місцем проведення зборів з 17:00 до 17:45 відповідно до переліку акціонерів, які мають право на участь у загальних зборах, складеному ПАТ "НДУ";
- визначити датою складення переліку акціонерів для повідомлення про проведення загальних зборів та їх порядок денний - 12.10.2015, визначити датою складення переліку акціонерів, які мають право на участь у загальних зборах - станом на 24 годину 27.10.2015;
- затвердити наступний перелік питань, що виносяться на голосування (порядок денний) та проекти рішень по питаннях порядку денного (додаток 2):
1) обрання членів та голови лічильної комісії, прийняття рішення про припинення їх повноважень;
2) обрання голови та секретаря зборів;
3) прийняття рішень з питань порядку проведення зборів;
4) звіт голови правління про роботу за перше півріччя 2015 року;
5) визначення основних напрямків діяльності товариства;
6) прийняття рішення про списання транспортних засобів та майна, яке технічно та морально застаріле;
7) вирішення питання щодо шляхів погашення збитків товариства;
8) прийняття рішення про вчинення значних правочинів, у тому числі значних правочинів (про попереднє схвалення значних правочинів, які можуть вчинятись товариством, протягом не більше як одного року з дати прийняття такого рішення, із зазначенням характеру правочинів та їх граничної вартості) та правочинів щодо яких є заінтересованість;
9) прийняття рішення про зміну типу та найменування товариства;
10) прийняття рішення про внесення змін та доповнень до статуту шляхом викладення його в новій редакції;
11) прийняття рішення про затвердження положень про наглядову раду, ревізійну комісію, виконавчий орган, загальні збори;
12) прийняття рішення про припинення товариства шляхом перетворення у товариство з додатковою відповідальністю;
13) про утворення комісії з припинення товариства та обрання її складу. Прийняття рішення про припинення повноважень членів органів товариства;
14) встановлення строку пред'явлення вимог кредиторами;
15) затвердження порядку, умов та строків конвертації (обміну) акцій товариства на частки у статутному капіталі товариства з додатковою відповідальністю, що створюється шляхом перетворення;
16) затвердження плану, порядку та умов здійснення перетворення товариства у товариство з додатковою відповідальністю.
- від дати надіслання повідомлення про проведення загальних зборів до дати проведення загальних зборів акціонери можуть ознайомитись з матеріалами, пов'язаними з порядком денним, за адресою: 68702, Одеська область, м. Болград, вул. Жовтнева, 81, кабінет бухгалтерії у вівторок, середу та п'ятницю з 10:00 до 13:00, в день проведення зборів - у місці їх проведення. Посадова особа товариства, відповідальна за порядок ознайомлення акціонерів з документами - член правління-головний бухгалтер ОСОБА_8.
- затвердити текст інформаційного повідомлення акціонерів про проведення загальних зборів товариства та їх порядок денний (додаток № 1). Повідомити акціонерів персонально шляхом направлення повідомлення рекомендованим листом та опублікувати об'яву про скликання загальних зборів у порядку та строк згідно чинного законодавств та статуту товариства;
- залучити товариство з обмеженою відповідальністю "ЕОС" (код ЄДРПОУ 30256674) як суб'єкта оціночної діяльності - суб'єкта господарювання для визначення ринкової вартості цінних паперів товариства відповідно до вимог ст. 8 Закону України "Про акціонерні товариства", затвердити умови договору, що укладатиметься з ним та розмір оплати його послуг відповідно до договору, доручити голові правління укласти та підписати цей договір. Визначити датою, на яку розраховується ціна викупу акцій, - 15 жовтня 2015 року;
- створити реєстраційну комісію загальних зборів у складі: ОСОБА_8, ОСОБА_9 - члени комісії, доручити реєстраційній комісії підрахунок голосів з першого питання порядку денного загальних зборів, а також складання та оголошення протоколу за підсумками голосування.
Додатком № 1 до вказаного рішення сумісного засідання наглядової ради та правління ЗАТ "Болградтранс" встановлено відповідне інформаційне повідомлення акціонерів про дату, час та порядок денний позачергових зборів акціонерів, що призначені на 02.11.2015. Вказане повідомлення, як встановили суди та вбачається з матеріалів справи, було направлене позивачам 16.10.2015 разом із повідомленнями про доповнення порядку денного зборів, призначених на 31.10.2015, про що свідчать відповідні описи вкладення, реєстри поштових відправлень та квитанції установи поштового зв'язку, тобто в межах строків, визначених у ст. 47 Закону України "Про акціонерні товариства" для направлення повідомлення про проведення позачергових загальних зборів акціонерів, скликуваних на вимогу акціонера, що володіє більше 10% акцій, так і в інтересах товариства в порядку п. 5 ст. 47 вказаного Закону (не пізніше ніж за 15 днів до дати їх проведення).
Судами попередніх інстанцій встановлено, що згідно з відомістю реєстрації акціонерів на позачергових загальних зборах від 02.11.2015, на вказаних загальних зборах були присутні акціонери, які в сукупності володіють 65,2315 % акцій, а саме: ОСОБА_10 - 9,1142%, ОСОБА_12 - 0,5727%, ОСОБА_11 - 55,5446%, у зв'язку з чим є вірним висновок судів про правомочність вказаних загальних зборів відповідача. При цьому, судами попередніх інстанцій досліджено, що прийняті на вказаних загальних зборах рішення, приймалися відповідно до порядку денного, затвердженого протоколом сумісного засідання наглядової ради та правління товариства, за них одноголосно голосували присутні на загальних зборах учасники товариства.
Відповідно до п. 2.12. постанови пленуму Вищого господарського суду України "Про деякі питання вирішення спорів, що виникають з корпоративних відносин" рішення загальних зборів учасників (акціонерів, членів) та інших органів юридичної особи не є правочинами у розумінні статті 202 ЦК України. До цих рішень не можуть застосовуватися положення статей 203 та 215 ЦК України, які визначають підстави недійсності правочину, і, відповідно, правові наслідки недійсності правочину за статтею 216 ЦК України.
Зазначені рішення є актами ненормативного характеру (індивідуальними актами), тобто офіційними письмовими документами, що породжують певні правові наслідки, які спрямовані на регулювання господарських відносин і мають обов'язковий характер для суб'єктів цих відносин.
У зв'язку з цим підставами для визнання недійсними рішень загальних зборів учасників (акціонерів, членів) юридичної особи можуть бути:
- невідповідність рішень загальних зборів нормам законодавства;
- порушення вимог закону та/або установчих документів під час скликання та проведення загальних зборів;
- позбавлення учасника (акціонера, члена) юридичної особи можливості взяти участь у загальних зборах.
Згідно з п. 2.13. вказаної постанови під час розгляду відповідних справ господарські суди мають враховувати, що не всі порушення законодавства, допущені під час скликання та проведення загальних зборів юридичної особи, є підставами для визнання недійсними прийнятих ними рішень.
Безумовною підставою для визнання недійсними рішень загальних зборів у зв'язку з порушенням прямих вказівок закону є:
- прийняття загальними зборами рішення за відсутності кворуму для проведення загальних зборів чи прийняття рішення або у разі неможливості встановлення наявності кворуму (статті 59 та 60 Закону України "Про господарські товариства", статті 41 та 42 Закону України "Про акціонерні товариства", стаття 15 Закону України "Про кооперацію");
- прийняття загальними зборами рішень з питань, не включених до порядку денного загальних зборів товариства (частина шоста статті 42 Закону України "Про акціонерні товариства");
- прийняття загальними зборами рішень з питань, не включених до порядку денного, на розгляд яких не було отримано згоди усіх присутніх на загальних зборах (частина п'ята статті 61 Закону України "Про господарські товариства");
- відсутність протоколу загальних зборів ТОВ (частина шоста статті 60 Закону України "Про господарські товариства" 61 Закону України "Про господарські товариства");
- відсутність протоколу загальних зборів АТ, підписаного головою і секретарем зборів (стаття 46 Закону України "Про акціонерні товариства").
Під час вирішення питання про недійсність рішень загальних зборів у зв'язку з іншими порушеннями, допущеними під час їх скликання та проведення, господарський суд повинен оцінити, як ці порушення вплинули на прийняття загальними зборами відповідного рішення.
Пунктом 2.14. зазначеної постанови пленуму визначено, що рішення загальних зборів юридичної особи можуть бути визнані недійсними в судовому порядку в разі недотримання процедури їх скликання, встановленої статтею 61 Закону України "Про господарські товариства", статтею 35 Закону України "Про акціонерні товариства", статтею 15 Закону України "Про кооперацію".
Права учасника (акціонера, члена) юридичної особи можуть бути визнані порушеними внаслідок недотримання вимог закону про скликання і проведення загальних зборів, якщо він не зміг взяти участь у загальних зборах, належним чином підготуватися до розгляду питань порядку денного, зареєструватися для участі у загальних зборах тощо.
Статтею 50 Закону України "Про акціонерні товариства" передбачено можливість оскарження рішень загальних зборів акціонерного товариства у певних випадках. Встановлено, що у разі, якщо рішення загальних зборів або порядок прийняття такого рішення порушують вимоги цього Закону, інших актів законодавства, статуту чи положення про загальні збори акціонерного товариства, акціонер, права та охоронювані законом інтереси якого порушені таким рішенням, може оскаржити це рішення до суду протягом трьох місяців з дати його прийняття. Суд має право з урахуванням усіх обставин справи залишити в силі оскаржуване рішення, якщо допущені порушення не порушують законні права акціонера, який оскаржує рішення. Акціонер може оскаржити рішення загальних зборів з передбачених ч. 1 ст. 68 цього Закону питань виключно після отримання письмової відмови в реалізації права вимагати здійснення обов'язкового викупу товариством належних йому голосуючих акцій або в разі неотримання відповіді на свою вимогу протягом 30 днів від дати її направлення на адресу товариства в порядку, передбаченому цим Законом.
В той же час, як вірно встановили суди попередніх інстанцій, позивачами не доведено їхніх доводів про неналежне повідомлення про проведення спірних загальних зборів, в тому числі й про неотримання ними повідомлення про внесення змін до порядку денного, а тому, суди правомірно відмовили у задоволенні позовних вимог.
При цьому, колегія суддів відхиляє доводи скаржників з посиланням на постанови Верховного Суду України від 17.12.2014 та від 02.09.2015, про те, що товариство мало переконатися в отриманні позивачами відповідних повідомлень про доповнення порядку денного загальних зборів від 31.10.2015 та про проведення позачергових загальних зборів від 02.11.2015, оскільки обставини справ у вказаних постановах Верховного Суду України та даній справі, є абсолютно різними. Так, вказані справи стосуються правомірності/неправомірності/ прилюдних торгів, правовідносини в яких регулюються спеціальним законодавством, в той час, як спір у даній справі виник з корпоративних відносин, які, в свою чергу, регулюються також спеціальним законодавством у даних правовідносинах. При цьому, позивачі (скаржники) не наводять ані положень статуту відповідача, ані положень спеціального Закону України "Про акціонерні товариства" (514-17) , які встановлювали б обов'язок товариства перевіряти отримання чи неотримання акціонерами вчасно направлених повідомлень про проведення загальних зборів чи позачергових загальних зборів.
Так само, є необґрунтованими посилання скаржників на постанову Верховного Суду України від 02.09.2014 у господарській справі № 3-39гс14, виходячи з наступного. Дійсно, як спір у вказаній справі, так і спір у даній справі справа, випливають із корпоративних правовідносин. Проте, у справі № 3-39гс14, як зазначив Верховний Суд України у своїй постанові, йшлося про те, що неповідомлення учасника товариства про проведення загальних зборів є грубим порушенням його прав, що може бути підставою для визнання таких рішень загальних зборів недійсними, а неповідомлення особи, яку до того ж було виключено на цих зборах, є безумовним порушенням його прав. В даному ж випадку, по-перше, як вказувалося вище, позивачів було належним чином повідомлено про проведення позачергових загальних зборів, протилежного вони не довели, по-друге, позивачів не виключали на оспорюваних ними зборах зі складу акціонерів відповідача. Наведене свідчить про різність обставин у справі, на яку посилаються скаржники, і яка розглядається у даному провадженні.
Стосовно доводів скаржників про невідповідність документів, зазначених в описах вкладення у цінні листи, з фактично отриманими позивачами поштовими відправленнями, колегія суддів зазначає.
Відповідно до п. 61. Правил надання послуг поштового зв'язку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 05.03.2009 № 270 (270-2009-п) , у разі приймання внутрішніх поштових відправлень з оголошеною цінністю з описом вкладення бланк опису заповнюється відправником у двох примірниках. Працівник поштового зв'язку повинен перевірити відповідність вкладення опису, розписатися на обох його примірниках і проставити відбиток календарного штемпеля. Один примірник опису вкладається до поштового відправлення, другий видається відправникові. На примірнику опису, що видається відправникові, працівник поштового зв'язку повинен зазначити номер поштового відправлення. За бажанням відправника на примірнику опису, що вкладається до поштового відправлення, вартість предметів може не зазначатися.
Отже, виходячи з наведеного, є очевидним висновок про те, що працівник поштового відділення зв'язку перевіряє ідентичність вкладення в поштове відправлення з найменуваннями, що зазначені безпосередньо в самому описі вкладення, а відтак, голослівні доводи позивачів про неотримання ними документів, зазначених в описах вкладення, без надання відповідних доказів, є необґрунтованими, недоведеними. Крім того, такі доводи були предметом дослідження судами попередніх інстанцій, їм дана належна оцінка.
Відносно доводів скаржників про однобічний підхід судів попередніх інстанцій до розгляду даної справи, про прийняття судами попередніх інстанцій до уваги лише доводів відповідача і не бажання "бачити порушення прав Позивачів", колегія суддів зазначає, що, як вказувалося вище, підставою для визнання спірних рішень, прийнятих позачерговими зборами відповідача, були доводи позивачів про їх неповідомлення про проведення цих зборів та про внесення змін до порядку денного загальних зборів. Проте, вказані доводи позивачів були перевірені судами попередніх інстанцій за наявними в матеріалах справи доказами, та встановлено, що позивачі повідомлялися про проведення позачергових загальних зборів у встановлений статутом та Законом України "Про акціонерні товариства" (514-17) спосіб; дослідження вказаного питання викладено не на одній сторінці оскаржуваних позивачами судових рішень, позаяк, доводи про однобічність судів при розгляді даної справи є безпідставними.
Інші доводи скаржників були предметом дослідження судами попередніх інстанцій та відхилені ними з чим погоджується суд касаційної інстанції.
Відповідно до ст. 111-7 ГПК України касаційна інстанція не має права встановлювати або вважати доведеними обставини, що не були встановлені у рішенні або постанові господарського суду чи відхилені ним, вирішувати питання про достовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими, збирати нові докази або додатково перевіряти докази.
Повноваження вищих судів щодо скасування чи зміни тих судових рішень, які вступили в законну силу та підлягають виконанню, мають використовуватися для виправлення фундаментальних порушень. Такі рішення можуть бути скасовані лише у виняткових обставинах, а не тільки з метою одержання іншого рішення у справі (вказана правова позиція викладена в постанові Верховного Суду України від 13 квітня 2016 року у справі № 908/4804/14).
Керуючись ст. ст. 1115, 1117, 1119, 11111 Господарського процесуального кодексу України (1798-12) , Вищий господарський суд України
ПОСТАНОВИВ:
Касаційну скаргу ОСОБА_4, ОСОБА_5 та ОСОБА_6 залишити без задоволення.
Постанову Одеського апеляційного господарського суду від 15.06.2016 та рішення господарського суду Одеської області від 10.03.2016 у справі № 916/4788/15 залишити без змін.
Головуючий суддя
Судді:
Т.Л. Барицька
Л.Б. Іванова
В.І. Картере