УВАГА! ДОКУМЕНТ ВТРАЧАЄ ЧИННІСТЬ.
РОЗПОРЯДЖЕННЯ
Голови Верховної Ради України
м. Київ № 699 19 травня 2015 р.
( Розпорядження втратило чинність на підставі Розпорядження Голови ВР № 21 від 31.01.2022 (21/22-рг) )

Про веб-ресурси Верховної Ради України

( Із змінами, внесеними згідно з Розпорядженням Голови ВР № 312 від 11.11.2020 (312/20-рг) )
З метою забезпечення прозорості та відкритості діяльності Верховної Ради України, підвищення звітності народних депутатів перед виборцями, ширшого залучення громадян до прийняття державних рішень:
1. Затвердити Положення про веб-ресурси Верховної Ради України (додається).
2. Затвердити Порядок супроводження веб-ресурсів Верховної Ради України (додається).
3. Фінансове та матеріально-технічне забезпечення робіт і послуг, пов'язаних із функціонуванням веб-ресурсів Верховної Ради України, покласти на Управління справами Апарату Верховної Ради України.
4. Визнати таким, що втратило чинність, Розпорядження Голови Верховної Ради України № 462 від 24 травня 2001 року (462/01-рг) .
5. Контроль за виконанням цього Розпорядження покласти на Керівника Апарату Верховної Ради України.
Голова Верховної Ради України
В.ГРОЙСМАН
ЗАТВЕРДЖЕНО
Розпорядженням Голови
Верховної Ради України
№ 699
від 19 травня 2015 року

ПОЛОЖЕННЯ

про веб-ресурси Верховної Ради України

1. Це Положення розроблено відповідно до Конституції України (254к/96-ВР) , законів України "Про статус народного депутата України" (2790-12) , "Про комітети Верховної Ради України" (116/95-ВР) , "Про інформацію" (2657-12) , "Про доступ до публічної інформації" (2939-17) , "Про захист інформації в інформаційно-телекомунікаційних системах" (80/94-ВР) , "Про державну таємницю" (3855-12) , "Про авторське право і суміжні права" (3792-12) , "Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні" (2782-12) , "Про телебачення і радіомовлення" (3759-12) , Регламенту Верховної Ради України (1861-17) , Положення про Апарат Верховної Ради України (769/11-рг) та визначає статус веб-ресурсів Верховної Ради України як інформаційних ресурсів, що забезпечують висвітлення діяльності Верховної Ради України у мережі Інтернет та як інформаційної складової законотворчої діяльності парламенту і встановлює порядок роботи з ними.
2. Основні терміни та визначення:
веб-ресурси Верховної Ради України - веб-сайт Верховної Ради України, веб-сайт Голови Верховної Ради України, веб-сайти комітетів Верховної Ради України та підрозділів Апарату Верховної Ради України;
веб-сайт - сукупність інформаційних ресурсів (електронних документів), програмних та апаратних засобів, що забезпечують доступ юридичних і фізичних осіб до інформаційних ресурсів та інформаційних послуг певного суб'єкта за унікальною адресою у мережі Інтернет;
Інтранет - внутрішня корпоративна мережа, що використовує стандарти, технології і програмне забезпечення мережі Інтернет.
3. Веб-ресурси Верховної Ради України є офіційним джерелом інформації Верховної Ради України, що забезпечують висвітлення діяльності Верховної Ради України, парламентських органів та Апарату Верховної Ради України, сприяють обміну інформацією з іншими органами державної влади та органами місцевого самоврядування, інформаційній взаємодії з урядовими і неурядовими організаціями інших країн, із громадськістю.
4. Забороняється використовувати веб-ресурси Верховної Ради України в цілях, не пов'язаних з діяльністю Верховної Ради України та її органів, з метою отримання прибутку, а також на порушення законодавства України.
5. Забезпечення функціонування веб-ресурсів Верховної Ради України.
5.1. Інформаційну підтримку, наповнення та оновлення інформації, що розміщується на офіційному веб-сайті Верховної Ради України, здійснюють Прес-служба та Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України (в тому числі за пропозиціями органів Верховної Ради України та структурних підрозділів Апарату Верховної Ради України).
Прес-служба Апарату Верховної Ради України відповідальна за анонсування усіх подій, що відбуваються у Верховній Раді України; інформаційний супровід міжнародної діяльності Верховної Ради України, діяльності керівництва Верховної Ради України та Апарату (топ-новини та новини); оприлюднення повідомлень від імені Прес-служби Апарату Верховної Ради України; наповнення розділу "Прес-служба" (нормативні документи, контакти, інформація, оголошення); тематичні інтерв’ю з народними депутатами України, керівництвом Апарату, експертами тощо; акредитацію на події.
Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України відповідальне за підготовку та розміщення інформаційних повідомлень про законодавчу діяльність Верховної Ради України; діяльність органів Верховної Ради України та Апарату Верховної Ради України.
( Підпункт 5.1 пункту 5 в редакції Розпорядження Голови ВР № 312 від 11.11.2020 (312/20-рг) )
5.2. Програмно-технологічну підтримку веб-ресурсів Верховної Ради України здійснює Управління комп'ютеризованих систем Апарату Верховної Ради України.
5.3. Інформаційне наповнення та супроводження веб-ресурсів Верховної Ради України здійснюють структурні підрозділи Апарату Верховної Ради України (далі - Підрозділи) відповідно до Порядку супроводження веб-ресурсів Верховної Ради України.
6. Веб-ресурси Верховної Ради України поділяються за призначенням:
- для користувачів глобальної мережі Інтернет;
- для користувачів локальної мережі Верховної Ради України Інтранет.
7. Веб-ресурси Верховної Ради для користувачів глобальної мережі Інтернет (зовнішніх користувачів) представляються державною мовою та (за потреби) іншими мовами відповідно до законодавства.
8. Відкриття доступу для користувачів мережі Інтернет до веб-сайту комітету Верховної Ради України (далі - Комітет) здійснюється за письмовим поданням голови відповідного Комітету, а до веб-сайту структурного підрозділу Апарату Верховної Ради України - за письмовим поданням керівника відповідного підрозділу.
9. Структура та зовнішній вигляд веб-сайту Верховної Ради України, типових веб-сайтів комітетів і підрозділів Апарату Верховної Ради України затверджується Керівником Апарату Верховної Ради України. Структура та зовнішній вигляд веб-сайту Голови Верховної Ради України та його заступників затверджуються керівниками секретаріатів Голови Верховної Ради України, Першого заступника та заступника Голови Верховної Ради України. Зміни до структури та зовнішнього вигляду веб-сайтів комітетів і підрозділів Апарату Верховної Ради України затверджуються головами комітетів та керівниками відповідних структурних підрозділів.
10. Відповідальність за зміст інформації, що висвітлюється на веб-ресурсах Верховної Ради України, несе підрозділ, який її оприлюднює.
11. Зворотний зв'язок забезпечується за допомогою електронних форм відповідного веб-ресурсу і обробляється відповідальним за розміщення цього веб-ресурсу підрозділом Верховної Ради України.
12. Основні інформаційні ресурси веб-сайту Верховної Ради України містять інформацію про:
- законопроекти;
- закони України, постанови Верховної Ради України, міжнародні договори України;
- пленарні засідання Верховної Ради України та парламентські слухання;
- структуру Верховної Ради України;
- керівництво Верховної Ради України;
- депутатський корпус Верховної Ради України (всі скликання);
- депутатські фракції і групи;
- комітети та комісії Верховної Ради України;
- діяльність комітетів Верховної Ради України;
- діяльність тимчасових спеціальних і тимчасових слідчих комісій Верховної Ради України;
- міжпарламентські зв'язки;
- проведення перевірки відповідно до Закону України (1682-18) "Про очищення влади";
- господарсько-фінансову діяльність Верховної Ради України;
- доступ до публічної інформації;
- порядок доступу громадян до відкритих пленарних засідань Верховної Ради України;
- висвітлення діяльності Верховної Ради України у ЗМІ;
- бібліотечно-бібліографічні ресурси Верховної Ради України;
- діяльність Апарату Верховної Ради України,
а також посилання на веб-ресурси інших органів державної влади, органів місцевого самоврядування України, органів влади інших держав та фото-, аудіо- та відеоматеріали, що висвітлюють діяльність Верховної Ради України.
13. За письмовим поданням керівників підрозділів Апарату Верховної Ради України на веб-сайті Верховної Ради України може розміщуватися додаткова інформація, висвітлення якої обґрунтоване потребами користувачів.
14. Комітети Верховної Ради України поширюють інформацію про свою діяльність через веб-сайти комітетів, що створюються на основі затвердженого типового сайту Комітету.
15. Основні інформаційні ресурси веб-сайту Комітету Верховної Ради України включають:
- інформацію про склад і структуру Комітету, секретаріат Комітету;
- інформацію про діяльність Комітету (засідання Комітету, слухання, "круглі столи" та інші події в Комітеті);
- проект розкладу засідань Комітету, сформований головою Комітету (розміщується упродовж одного робочого дня);
- затверджений на засіданні Комітету розклад засідань Комітету на двотижневий термін (розміщується упродовж одного робочого дня);
- зміни до розкладу засідань Комітету (розміщуються не пізніш як за чотири дні до засідання в період між пленарними засіданнями Верховної Ради України і не пізніш як за 24 години - у пленарний період);
- протокол, стенограма та аудіозапис засідання Комітету (розміщуються упродовж п'яти робочих днів після проведення засідання, а в разі розгляду проектів кодексів і законопроектів, що містять понад 100 статей, пунктів - не пізніш як за два дні до розгляду відповідного законопроекту на пленарному засіданні Верховної Ради України);
- акти, прийняті Комітетом (розміщуються упродовж трьох робочих днів);
- протокол та стенограма слухання в Комітеті (розміщуються, як правило, упродовж 10 днів, але не пізніше 20 днів з дня проведення слухання);
- інформацію про законотворчу діяльність: законопроекти, що перебувають на розгляді у Комітеті та винесені на обговорення, стан розгляду законопроектів;
- висновки, рішення, роз'яснення, плани та звіти Комітету;
- інформацію щодо забезпечення взаємодії, зворотний зв'язок із Комітетом;
- фото- та аудіоматеріали, що висвітлюють діяльність Комітету.
16. Розміщення та оновлення інформації на веб-ресурсах Верховної Ради України забезпечується відповідальними посадовими особами у межах наданих повноважень.
17. Доступ користувачів до веб-ресурсів Верховної Ради України або окремих інформаційних блоків може бути обмежено:
- за рішенням Комітету Верховної Ради України з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України - до веб-сайту Комітету;
- за рішенням Керівника Апарату Верховної Ради України - до веб-сайту структурного підрозділу Апарату Верховної Ради України.
18. За поданням Управління комп'ютеризованих систем розпорядженням Керівника Апарату Верховної Ради України доступ до веб-ресурсів Верховної Ради України тимчасово зупиняється з таких підстав:
- проведення регламентних робіт;
- модернізація програмно-технічного забезпечення;
- невідкладне реагування на загрози цілісності інформаційних ресурсів.
ЗАТВЕРДЖЕНО
Розпорядженням Голови
Верховної Ради України
№ 699
від 19 травня 2015 року

ПОРЯДОК

супроводження веб-ресурсів Верховної Ради України

1. Порядок супроводження веб-ресурсів Верховної Ради України визначає процедуру інформаційного наповнення веб-ресурсів Верховної Ради України (української та іншомовних версій), терміни перекладу інформаційних матеріалів іншими мовами та відповідальних за своєчасну підготовку, розміщення і актуальність інформації у рубриках.
2. На веб-ресурсах Верховної Ради України заборонено розміщувати інформацію з обмеженим доступом.
3. Інформація для розміщення на веб-ресурсах Верховної Ради України формується безпосередньо в органах Верховної Ради України, структурних підрозділах Апарату Верховної Ради України державною мовою.
4. Рішення щодо розміщення інформації на веб-ресурсі або зміни структури веб-ресурсу структурного підрозділу Апарату Верховної Ради України приймає керівник відповідного структурного підрозділу.
5. Переклад та оприлюднення інформаційних матеріалів на російськомовній версії веб-сайту Верховної Ради України здійснюється Головним управлінням документального забезпечення Апарату Верховної Ради України у триденний термін після їх розміщення на україномовній версії веб-сайту.
Переклад та розміщення інформаційних матеріалів на англомовній версії веб-сайту Верховної Ради України здійснюється відповідно до укладених угод, синхронно з їх розміщенням на українськомовній версії веб-сайту Верховної Ради України.
6. Зміни до структури веб-сайту Верховної Ради України вносяться Управлінням комп'ютеризованих систем (з можливим залученням розробника програмного забезпечення веб-ресурсів Верховної Ради України) за рішенням Керівника Апарату Верховної Ради України, що приймається на підставі письмового подання керівника структурного підрозділу Апарату Верховної Ради України.
7. Інформація, що розміщується на веб-ресурсах Верховної Ради України, перед оприлюдненням підлягає літературному редагуванню.
8. Перелік веб-ресурсів Верховної Ради України, терміни оновлення інформації та підрозділи Апарату Верховної Ради України, відповідальні за своєчасну підготовку, розміщення і актуальність інформації, наведено в додатку до цього Порядку.
9. Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України здійснює моніторинг оприлюднених на веб-ресурсах Верховної Ради України інформаційних матеріалів з метою забезпечення дотримання вимог до оформлення інформаційних матеріалів, що розміщуються на веб-ресурсах Верховної Ради України.
10. Управління комп'ютеризованих систем реєструє відповідальних за розміщення інформації працівників структурних підрозділів Апарату Верховної Ради України (далі - контент-менеджери) і надає їм відповідні права за поданням керівників відповідних підрозділів.
У разі звільнення/перепризначення контент-менеджера керівник підрозділу протягом одного робочого дня повідомляє про це Управління комп'ютеризованих систем з метою блокування доступу до системи керування веб-ресурсами.
11. Контент-менеджер зобов'язаний зберігати у таємниці надані йому Управлінням комп'ютеризованих систем реєстраційні атрибути (логін та пароль).
12. Інформаційне наповнення веб-сайту Комітету здійснюється визначеними працівниками секретаріату Комітету.
13. Управління комп'ютеризованих систем надає оперативну консультативну допомогу контент-менеджерам з питань роботи в системі керування веб-ресурсами Верховної Ради України та, за потреби, здійснює навчання працівників Апарату Верховної Ради України роботі в системі керування веб-ресурсами Верховної Ради України.
ДОДАТОК
до Порядку супроводження веб-ресурсів
Верховної Ради України,
затвердженого
Розпорядженням Голови
Верховної Ради України
№ 699
від 19 травня 2015 року

Структура,

відповідальні підрозділи і терміни наповнення та оновлення веб-ресурсів Верховної Ради України

( Див. текст (699!15-ргF108) )
( Додаток із змінами, внесеними згідно з Розпорядженням Голови ВР № 312 від 11.11.2020 (312/20-рг) )