ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
14 вересня 2016 року Справа № 5/112-Б-10
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
головуючого: Удовиченка О.С., суддів: Білошкап О.В., Поліщука В.Ю. розглянувши касаційну скаргу Публічного акціонерного товариства Комерційного банку "ПриватБанк"
на ухвалу та на постанову господарського суду Херсонської області від 24.03.2016 Одеського апеляційного господарського суду від 08.06.2016
у справі № 5/112-Б-10 господарського суду Херсонської області за заявою Публічного акціонерного товариства "Креді Агріколь Банк" до Малого приватного підприємства "Таврія" про банкрутство арбітражний керуючий Марченко С.О.
в судовому засіданні взяли участь представники :
ПАТ "Банк Форум" Гуртовий В.В.ПАТ "КБ "Надра" АТ "Банк "Фінанси та Кредит" ПАТ "Брокбізнесбанк"Федоров О.А. Казаєва О.О. Бірюкова О.А.
В С Т А Н О В И В :
Постановою господарського суду Херсонської області від 04.05.2012 Мале приватне підприємство "Таврія" (далі - МПП "Таврія") визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором банкрута призначено арбітражного керуючого Білоусова О.А.
Ухвалою господарського суду Херсонської області від 17.01.2013 ліквідатором банкрута призначено арбітражного керуючого Марченка С.О., якого зобов'язано здійснити ліквідаційну процедуру і подати до суду звіт та ліквідаційний баланс банкрута.
ПАТ "Банк "Фінанси та Кредит" та ПАТ "КБ "Приватбанк" звернулися до господарського суду зі скаргами на дії ліквідатора банкрута арбітражного керуючого Марченка С.О. та клопотаннями, в яких просили визнати дії арбітражного керуючого Марченка С.О. при виконанні ним повноважень ліквідатора незаконними, усунути арбітражного керуючого Марченка С.О. від виконання ним обов'язків ліквідатора у справі та призначити нового ліквідатора.
Ухвалою господарського суду Херсонської області від 22.01.2015 у задоволенні скарг кредиторів ПАТ "Банк "Фінанси та Кредит", ПАТ "КБ "Приватбанк" на дії ліквідатора арбітражного керуючого Марченка С.О. та клопотання про усунення арбітражного керуючого Марченка С.О. від виконання обов'язків ліквідатора банкрута та призначення нового ліквідатора відмовлено, продовжено строк ліквідаційної процедури та повноваження ліквідатора арбітражного керуючого Марченка С.О. на 6 місяців.
Постановою Одеського апеляційного господарського суду від 17.08.2015 ухвалу господарського суду Херсонської області від 21.01.2015 скасовано; скарги ПАТ "КБ "Приватбанк" та ПАТ "Банк "Фінанси та Кредит" на дії і бездіяльність ліквідатора Марченка С.О. задоволено, клопотання ПАТ "КБ "Приватбанк" про усунення арбітражного керуючого Марченка С.О. від виконання обов'язків ліквідатора задоволено частково; усунено арбітражного керуючого Марченка С.О. від виконання обов'язків ліквідатора у справі про банкрутство МПП "Таврія" та припинено повноваження арбітражного керуючого Марченка С.О. у справі.
Ухвалою господарського суду Херсонської області від 21.09.2015 для вирішення питання щодо призначення ліквідатора банкрута призначено судове засідання та зобов'язано комітет кредиторів визначитися щодо кандидатури арбітражного керуючого для призначення ліквідатором банкрута.
Ухвалою господарського суду Херсонської області від 10.11.2015 призначено ліквідатором банкрута МПП "Таврія" арбітражного керуючого Акопяна Гаджика Гарагеновича, продовжено строк ліквідаційної процедури на 6 місяців.
Постановою Вищого господарського суду України від 10.12.2015 постанову Одеського апеляційного господарського суду від 17.08.2015 скасовано; справу передано на новий апеляційний розгляд до Одеського апеляційного господарського суду.
Постановою Одеського апеляційного господарського суду від 22.02.2016 ухвалу господарського суду Херсонської області від 22.01.2015 залишено без змін.
Арбітражний керуючий Марченко С.О. звернувся до господарського суду Херсонської області із заявою про перегляд за нововиявленими обставинами ухвали господарського суду Херсонської області від 10.11.2015.
Ухвалою господарського суду Херсонської області від 24.03.2016 (суддя Сулімовська М.Б.) заяву арбітражного керуючого Марченка С.О. про перегляд за нововиявленими обставинами ухвали господарського суду Херсонської області від 10.11.2015 задоволено частково; ухвалу господарського суду Херсонської області від 10.11.2015 в частині, що стосується призначення ліквідатором боржника арбітражного керуючого Акопян Г.Г. і зобов'язання останнього забезпечити завершення ліквідаційної процедури та виконання вимог, передбачених Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (2343-12) скасовано; ухвалу господарського суду Херсонської області від 10.11.2015 в частині продовження строку ліквідаційної процедури залишено без змін.
Постановою Одеського апеляційного господарського суду від 08.06.2016 (колегія суддів: Жеков В.І., Мирошниченко М.А., Мишкіна М.А.) ухвалу господарського суду Херсонської області від 24.03.2016 залишено без змін.
Публічне акціонерне товариство Комерційний банк "ПриватБанк" (далі - ПАТ КБ "ПриватБанк") звернулося до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій просить скасувати постанову Одеського апеляційного господарського суду від 08.06.2016 та ухвалу господарського суду Херсонської області від 24.03.2016 в частині задоволення заяви Марченка С.О. і прийняти нове рішення, яким відмовити Марченку С.О. у задоволенні заяви про перегляд за нововиявленими обставинами ухвали господарського суду Херсонської області від 10.11.2015 та залишити ухвалу господарського суду Херсонської області від 10.11.2015 без змін.
В обґрунтування касаційної скарги заявник посилається на порушення судами першої та апеляційної інстанції норм матеріального та процесуального права, зокрема: ст.ст. 1, 3-1, 16, 32 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст.ст. 47, 34, 43, 112, 113 ГПК України (1798-12) . Заявником зазначено, що Марченко С.О. на момент звернення з заявою про перегляд за нововиявленими обставинами ухвали господарського суду Херсонської області від 10.11.2015 не мав статусу сторони у справі, а отже не мав права на звернення з такою заявою. Крім того, підставою для усунення Марченка С.О. від виконання обов'язків ліквідатора боржника та призначення іншого ліквідатора стало припинення дії свідоцтва про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого.
Судова колегія, розглянувши наявні матеріали справи, обговоривши доводи касаційної скарги, перевіривши юридичну оцінку обставин справи та повноту їх встановлення, дослідивши правильність застосування судами попередніх інстанцій норм матеріального та процесуального права, дійшла висновку, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.
Відповідно до ч.1 ст. 112 ГПК України господарський суд може переглянути прийняте ним судове рішення, яке набрало законної сили, за нововиявленими обставинами.
Частиною 2 ст. 112 ГПК України передбачено, що підставами для перегляду судових рішень господарського суду за нововиявленими обставинами є, зокрема, скасування судового рішення, яке стало підставою для ухвалення рішення чи постановлення ухвали, що підлягають перегляду.
Отже, при розгляді заяви про перегляд судового рішення за нововиявленою обставиною у зв'язку із скасуванням рішення суду необхідно мати на увазі, що скасування такого рішення може бути визнано нововиявленою обставиною лише у тому випадку, коли суд обґрунтовував судове рішення, про перегляд якого подано заяву.
З матеріалів справи вбачається, що арбітражний керуючий Марченко С.О. 05.01.2016 звернувся до господарського суду з заявою про перегляд за нововиявленими обставинами ухвали господарського суду Херсонської області від 10.11.2015. Заявник посилався на те, що підставою для винесення ухвали господарського суду Херсонської області від 10.11.2015 стала постанова Одеського апеляційного господарського суду від 17.08.2015, якою було усунено арбітражного керуючого Марченка С.О. від виконання обов'язків ліквідатора у справі про банкрутство МПП "Таврія" та припинено повноваження арбітражного керуючого Марченка С.О. Однак, постанова Одеського апеляційного господарського суду від 17.08.2015 в подальшому скасована постановою Вищого господарського суду України від 10.12.2015. Враховуючи, що скасування судового рішення, яке стало підставою для постановлення ухвали є підставою для його перегляду за нововиявленими обставинами, заявник просив скасувати ухвалу господарського суду Херсонської області від 10.11.2015 за нововиявленими обставинами.
Суд першої інстанції, з висновками якого погодився суд апеляційної інстанції, задовольняючи заяву арбітражного керуючого Марченка С.О., виходив з того, що ухвала господарського суду Херсонської області від 10.11.2015 обґрунтована постановою Одеського апеляційного господарського суду від 17.08.2015, якою було усунено арбітражного керуючого Марченка С.О. від виконання обов'язків ліквідатора у справі про банкрутство МПП "Таврія" та припинено повноваження арбітражного керуючого Марченка С.О., втім ця постанова була скасована постановою Вищого господарського суду України від 10.12.2015.
Враховуючи позицію Верховного Суду України, викладену у постанові від 24.06.2015 у справі № 907/544/14 відносно того, що судовий акт, який скасовано, не породжує жодних правових наслідків з моменту його ухвалення, колегія погоджується з висновками судів попередніх інстанцій щодо обґрунтованості заяви арбітражного керуючого Марченка С.О.
Згідно ст. 113 ГПК України судове рішення господарського суду може бути переглянуто за нововиявленими обставинами за заявою сторони, прокурора, третіх осіб.
Враховуючи, що постановою суду касаційної інстанції відновлено статус арбітражного керуючого Марченка С.О. у справі, то згідно приписів ст. 113 ГПК України, останній мав право на звернення з відповідною заявою про перегляд за нововиявленими обставинами судового рішення, яке стосується його прав та законних інтересів.
Таким чином доводи заявника касаційної скарги щодо відсутності у арбітражного керуючого Марченка С.О. процесуальних прав на звернення до господарського суду з заявою про перегляд за нововиявленими обставинами судового рішення спростовуються вищевикладеним.
Щодо доводів заявника касаційної скарги про відновлення процесуального становища арбітражного керуючого Марченка С.О. у період припинення його діяльності наказом Міністерства юстиції України від 13.10.2015 № 1953/15 та поновлення його прав лише 11.05.2016, то судом апеляційної інстанції встановлено, що постановою Окружного адміністративного суду м. Києва від 11.12.2015 у справі № 826/25207/15 визнано протиправним та скасовано наказ Міністерства юстиції України від 13.10.2015 № 1953/15 "Про анулювання свідоцтва про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора)", виданого Марченко С.О. та зобов'язано Міністерство юстиції України внести відомості до Єдиного реєстру арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів) України про скасування наказу Міністерства юстиції України від 13.10.2015 № 1953/15. Зазначена постанова адміністративного суду, залишена без змін ухвалою Київського апеляційного адміністративного суду від 10.03.2016.
Враховуючи вищевикладене, колегія дійшла висновку про відсутність правових підстав для задоволення вимог касаційної скарги.
Керуючись статтями 111-5, 111-7, 111-9- 111-11 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України,
П О С Т А Н О В И В :
Касаційну скаргу Публічного акціонерного товариства Комерційного банку "ПриватБанк" залишити без задоволення.
Постанову Одеського апеляційного господарського суду від 08.06.2016 та ухвалу господарського суду Херсонської області від 24.03.2016 у справі № 5/112-Б-10 залишити без змін.
Головуючий
Судді
О.С. Удовиченко
О.В. Білошкап
В.Ю. Поліщук