ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
02 серпня 2016 року Справа № 16/227/09
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
Головуючого - Ткаченко Н.Г.
Суддів - Жукової Л.В.
Панової І.Ю.
За участю представників : ПАТ "Державний експортно-імпортний банк України" - Візіренко Ж.С., ліквідатора Чулакова П.І.
розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві, в режимі відеоконференції через господарський суд Запорізької області, касаційну скаргу Публічного акціонерного товариства "Державний експортно-імпортний банк України" в особі філії АТ "Укрексімбанк" у м. Запоріжжі
на постанову Донецького апеляційного господарського суду від 27.04.2016 та ухвалу Господарського суду Запорізької області від 02.03.2016 по справі № 16/227/09 за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "АРТІ-Запоріжжя" про банкрутство Приватного підприємства "Інтер-К",-
В С Т А Н О В И В:
Постановою господарського суду Запорізької області від 09.09.2010 по справі № 16/227/09 Приватне підприємство "Інтер-К" визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором банкрута призначено арбітражного керуючого Чулакова П.І.
Ухвалою господарського суду Запорізької області від 02.03.2016 по справі № 16/227/09 заяву ПАТ "Державний експортно-імпортний банк України" в особі філії "Укрексімбанк" у м. Запоріжжі про визнання недійсними результатів проведеного ТБ "Запорізький торгівельний майданчик" аукціону з продажу майна ПП "Інтер-К" - ресторану "ІНФОРМАЦІЯ_1" по АДРЕСА_1 від 11.09.2015 залишено без задоволення. Заяву ПАТ "Державний експортно-імпортний банк України" в особі філії "Укрексімбанк" у м.Запоріжжі про визнання недійсними результатів
Доповідач - суддя Ткаченко Н.Г.
проведеного ТБ "Запорізький торгівельний майданчик" аукціону з продажу майна ПП "Інтер-К" - нежитлового приміщення (приміщення, вбудоване в житловий будинок) по вул. Р.Люксембург, 47-а в м. Оріхів Запорізької області від 11.09.2015 залишено без задоволення.
Постановою Донецького апеляційного господарського суду від 27.04.2016 по справі № 16/227/09 ухвалу Господарського суду Запорізької області від 02.03.2016 залишено без змін.
В касаційній скарзі ПАТ "Державний експортно-імпортний банк України" в особі філії АТ "Укрексімбанк" у м. Запоріжжі просить скасувати постанову Донецького апеляційного господарського суду від 27.04.2016 та ухвалу Господарського суду Запорізької області від 02.03.2016 по справі № 16/227/09 посилаючись на те, що вони постановлені з порушенням норм матеріального та процесуального права, просить прийняти нове рішення, яким задовольнити заяву Банку про визнання недійсними аукціонів від 11.09.2015 щодо продажу майна боржника.
Протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 05.07.2016 справа № 16/227/09 за касаційною скаргою ПАТ "Державний експортно-імпортний банк України" в особі філії АТ "Укрексімбанк" у м. Запоріжжі передана на розгляд складу колегії суддів: Ткаченко Н.Г./головуючий, доповідач/, Куровський С.В., Поліщук В.Ю.
Протоколом автоматичної зміни складу колегії суддів від 25.07.2016, у зв"язку із відпусткою суддів Куровського С.В. та Поліщука В.Ю., визначений склад колегії суддів по розгляду даної справи: Ткаченко Н.Г. /головуючий, доповідач/, Панова І.Ю., Жукова Л.В.
Заслухавши доповідь судді Ткаченко Н.Г., пояснення представників сторін, перевіривши матеріали справи та обговоривши доводи касаційної скарги, колегія суддів дійшла висновку, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.
Згідно ст. 4-1 ГПК України господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку провадження, передбаченому цим Кодексом, з урахуванням особливостей, встановлених Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (2343-12) .
Постановою господарського суду Запорізької області від 09.09.2010 ПП "Інтер-К" визнаний банкрутом за Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (2343-12) , в редакції чинній до 19.01.2013.
Згідно п. 1-1 Прикінцевих і перехідних положень в редакції Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (2343-12) чинній після 19.01.2013 положення цього Закону застосовуються господарськими судами під час розгляду справ про банкрутство, провадження в яких порушено після набрання чинності цим Законом. Положення цього Закону, що регулюють продаж майна в провадженні у справі про банкрутство, застосовуються господарськими судами під час розгляду справ про банкрутство, провадження у яких порушено до набрання чинності цим Законом. Положення цього Закону, що регулюють ліквідаційну процедуру, застосовуються господарськими судами під час розгляду справ про банкрутство, провадження у яких порушено до набрання чинності цим Законом, якщо на момент набрання ним чинності господарським судом не було прийнято постанову про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури".
Відтак, ліквідаційна процедура по даній справі про банкрутство ПП "Інтер-К" здійснюється відповідно до Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (2343-12) в редакції, чинній до 19.01.2013, а продаж майна боржника - ПП "Інтер-К" в ліквідаційній процедурі має відбуватись за Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (2343-12) в редакції, чинній після 19.01.2013.
Відповідно до ч. 1 та ч. 2 ст. 44 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ліквідатор організовує проведення аукціону з продажу активів банкрута з урахуванням вимог цього Закону. На аукціоні можуть продаватися: основні засоби (нерухомість, незавершене будівництво, транспортні засоби, будівельні матеріали тощо); відокремлений структурний підрозділ банкрута як частина цілісного майнового комплексу; необоротні активи банкрута; дебіторська заборгованість на умовах договору про відступлення права вимоги банкрута.
Ліквідатор має право самостійно проводити торги на аукціоні відповідно до законодавства або залучити на підставі договору організатора аукціону - юридичну особу, яка відповідно до установчих документів має право проводити торги. Організатор аукціону не може бути заінтересованою особою стосовно кредитора чи боржника.
За ч. 1 ст. 49 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", продаж майна боржника в провадженні у справі про банкрутство здійснюється в порядку, встановленому цим Законом, шляхом проведення торгів у формі аукціону, за винятком майна, продаж якого відповідно до законодавства України здійснюється шляхом проведення закритих торгів.
Спори, які виникають при проведенні та виконанні результатів аукціонів, у тому числі про визнання недійсними договорів купівлі-продажу майна, розглядаються в межах провадження у справі про банкрутство (ч. 8 ст. 44 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом").
Згідно ч.4 ст. 42 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" майно банкрута, що є предметом забезпечення, не включається до складу ліквідаційної маси і використовується виключно для задоволення вимог кредитора за зобов'язаннями, які воно забезпечує.
Продаж майна банкрута, що є предметом забезпечення, здійснюється в порядку, передбаченому цим Законом, виключно за згодою кредитора, вимоги якого воно забезпечує, або суду.
Кошти, що залишилися після задоволення забезпечених вимог та покриття витрат, пов'язаних з утриманням, збереженням та продажем предмета забезпечення, підлягають включенню до складу ліквідаційної маси.
Згідно з ч. 1 ст. 57 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" початкова вартість майна визначається арбітражним керуючим.
Статтями 65 та 66 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" передбачено особливості проведення повторного аукціону та особливості проведення аукціону з можливістю зниження початкової вартості.
Зокрема, відповідно до ч.2 ст. 66 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" повторний аукціон проводиться з можливістю зниження початкової вартості, але не нижче, ніж до граничної вартості, яка становить 50 відсотків початкової вартості, вказаної в оголошенні про проведення аукціону.
Частиною 3 статті 64 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" передбачено, що якщо інше не встановлено договором, початковою вартістю повторного аукціону, другого повторного аукціону є вартість, зменшена на 20 відсотків щодо початкової вартості відповідно попереднього аукціону, попереднього повторного аукціону.
ПАТ "Державний експортно-імпортний банк України" в особі філії АТ "Укрексімбанк" у м. Запоріжжі є забезпеченим кредитором по даній справі про банкрутство Приватного підприємства "Інтер-К", згідно іпотечного договору № 75608Z2 від 02.04.2008, укладеного з боржником на забезпечення вимог, що випливають з генеральної угоди № 75608/NІ/З від 01.04.2008, на умовах якої Банк надав боржнику кредит з лімітом заборгованості у 4 000 000 грн.
За умовами іпотечного договору ПП "Інтер-К" передало в іпотеку Банку декілька об'єктів, в тому числі нерухоме майно - ресторан "ІНФОРМАЦІЯ_1", розташоване по АДРЕСА_1, та нежитлове приміщення, розташоване по вул. Р.Люксембург, 47-а в м. Оріхів Запорізької області.
Так, на стадії ліквідаційної процедури ліквідатором, із врахуванням додатково заявлених, визнано вимоги кредитора- ПАТ "Державний експортно-імпортний банк України" в особі філії АТ "Укрексімбанк" у м. Запоріжжі на загальну суму 5 637 190,97 грн.
Як вбачається із матеріалів справи та встановлено судами попередніх інстанцій, 25.09.2011 ліквідатор та Товарна біржа "Запорізький торгівельний майданчик" уклали договір № 25/09/25 про надання послуг з організації проведення відкритих торгів, за умовами якого остання прийняла на себе зобов'язання організувати та провести відкриті торги з реалізації майна банкрута згідно із вказівками ліквідатора - замовника, розпочато продаж майна банкрута - ПП "Інтер-К".
01.02.2013 ліквідатором боржника арбітражний керуючий Чулаков П.І. та ТБ "Запорізький торгівельний майданчик" переукладено у новій редакції договір № 25/09/25 про надання послуг з організації проведення відкритих торгів, за яким, за дорученням ліквідатора (замовника) ТБ "Запорізький торгівельний майданчик" (виконавець) зобов'язалось організувати та провести аукціон з реалізації майна бакрута - ПП "Інтер-К" згідно з вказівкою замовника в порядку передбаченому Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (2343-12) , Законом України "Про товарну біржу" (1956-12) , Правилами біржової торгівлі на ТБ "Запорізький торгівельний майданчик", іншими нормативно-правовими актами та цим договором.
Кредитор - ПАТ "Державний експортно-імпортний банк України" в особі філії АТ "Укрексімбанк" у м. Запоріжжі повідомив 22.06. 2015 ліквідатора, що не заперечує проти встановлення початкової вартості для продажу на аукціоні майна банкрута - ПП "Інтер-К", а саме, ресторану "ІНФОРМАЦІЯ_1" по АДРЕСА_1 в сумі 595 351 грн. та для проведення аукціону з продажу нежилого приміщення (приміщення, вбудоване в житловий будинок) по вул. Рози Люксембург, 47-а в м.Оріхів - в сумі 825 544 грн.
Яв вбачається із матеріалів справи та було встановлено судами попередніх інстанцій, призначені аукціони з продажу майна боржника, а саме, ресторану "ІНФОРМАЦІЯ_1" по АДРЕСА_1 та нежилого приміщення по вул. Рози Люксембург, 47-а в м. Оріхів не відбулися, за відсутності учасників.
На сайті Вищого господарського суду України та на сайті Міністерства юстиції України 07.08.2015 було оприлюднено оголошення про проведення двох других повторних аукціонів з продажу вказаного вище нерухомого майна банкрута - ПП "Інтер-К" з початковою вартістю 476 280,80 грн. та 660 435,20 грн.
В подальшому, 04.09.2015 ПАТ "Державний експортно-імпортний банк України" в особі філії АТ "Укрексімбанк" у м. Запоріжжі надав згоду на проведення двох других повторних аукціонів з продажу майна ПП "Інтер-К" - ресторану "ІНФОРМАЦІЯ_1" початковою вартістю - 476 280,80 грн. та з продажу майна банкрута нежилого приміщення по вул. Рози Люксембург, 47-а в м. Оріхів вартістю - 660 435,20 грн., при цьому зазначив про проведення аукціонів має відбуватись із зниженням вартості майна, але не нижче, ніж на 20% від початкової вартості майна.
11.09.2015 відбувсь другий повторний аукціон, на продаж виставлено лот № 1 нерухоме майно - ресторан "ІНФОРМАЦІЯ_1", розташоване по АДРЕСА_1, переможцем цього аукціону визнано ОСОБА_8, яка запропонувала найвищу ціну - 238 140,40 грн., що складає 50% від початкової вартості.
В подальшому, ПП "Інтер-К" в особі ліквідатора Чулакова П.І. з покупцем ОСОБА_8 укладено договір купівлі-продажу майна підприємства-банкрут від 16.09.2015. На виконання цього договору покупець перерахувала повну вартістю придбаного майна, що підтверджується платіжними дорученнями № 2РL951218 від 09.09.2015 на суму 47 628,08 грн. (гарантійний внесок) та № 2РL077914 від 16.09.2015 на суму 19 0512,32 грн. та за актом приймання-передачі від 16.09.2015 це майно передано покупцю.
Також, 11.09.2015 відбувся другий повторний аукціон з можливістю заниження початкової вартості, по лоту № 1 на продаж виставлено нерухоме майно - нежитлове приміщення, вбудоване в житловий будинок, що знаходиться за адресою: Запорізька область, м.Оріхів, вул.Рози Люксембург, 47-а, переможцем аукціону стало ТОВ "Інтер-Л", яким запропоновано найвищу покупну ціну - 330 217,60 грн., що складає 50% від початкової вартості.
Внаслідок чого, 16.09.2015 ліквідатор - ПП "Інтер-К" Чулаков П.І. та ТОВ "Інтер-Л" (покупець) уклали договір купівлі-продажу майна підприємства-банкрута, на виконання цього договору покупцем в повному обсязі сплачена вартість майна, що підтверджено платіжними дорученнями № 32 від 11.09.2015 на суму 66043,52 грн. (гарантійний внесок) та № 1 від 21.09.2015 на суму 264174,08 грн. та за актом приймання-передачі від 21.09.2015 майно передано покупцю.
Господарський суд першої інстанції дійшов правильного висновку про те, що два спірних других повторних аукціони від 11.09.2015 щодо продажу нерухомого майна боржника, проведені з дотриманням вимог ст.ст. 43, 44, 57, 65, 66 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" та не порушують права та інтереси ПАТ "Державний експортно-імпортний банк України" в особі філії АТ "Укрексімбанк" у м. Запоріжжі, як забезпеченого кредитора, оскільки оцінка майна боржника здійснена ліквідатором у відповідно до Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (2343-12) , забезпечений кредитор надав згоду на реалізацію майна, а ст.42 Закону, не передбачає права обирати порядок і умови реалізації заставного майна заставним кредитором, а кошти отримані від реалізації майна направлені на погашення кредиторських вимог - ПАТ "Державний експортно-імпортний банк України" в особі філії АТ "Укрексімбанк" у м. Запоріжжі,
Донецький апеляційний господарський суд переглянувши справу в апеляційному порядку, відповідно до вимог ст. ст. 99- 101 ГПК України, давши належну оцінку зібраним по справі та дослідженим судом доказам, доводам та запереченням сторін, обґрунтовано погодився з висновком господарського суду першої інстанції про відсутність правових підстав для визнання недійсними результатів проведених 11.09.2015 ТБ "Запорізький торгівельний майданчик" аукціонів з продажу майна боржника ПП "Інтер-К" - ресторану "ІНФОРМАЦІЯ_1" по АДРЕСА_1 та нежитлового приміщення по вул. Р.Люксембург, 47-а в м. Оріхів Запорізької області від 11.09.2015.
Відповідно до ст. 111-7 ГПК України переглядаючи у касаційному порядку судові рішення, касаційна інстанція на підставі встановлених фактичних обставин справи перевіряє застосування судом першої чи апеляційної інстанції норм матеріального і процесуального права. Касаційна інстанція не має права встановлювати або вважати доведеними обставини, що не були встановлені у рішенні або постанові господарського суду чи відхилені ним, вирішувати питання про достовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими, збирати нові докази або додатково перевіряти докази.
На підставі викладеного, колегія суддів приходить до висновку, що постанова Донецького апеляційного господарського суду від 27.04.2016 та ухвала Господарського суду Запорізької області від 02.03.2016 по справі № 16/227/09 постановлені у відповідності до фактичних обставин справи та вимог чинного законодавства і підстав для їх скасування не вбачається.
Доводи касаційної скарги не спростовують висновків суду, які викладені в оскаржуваній ухвалі суду першої інстанції та апеляційній постанові.
На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 111-5, 111-7- 111-9, 111-10 - 111-13 ГПК України, Вищий господарський суд України, -
П О С Т А Н О В И В:
Касаційну скаргу Публічного акціонерного товариства "Державний експортно-імпортний банк України" в особі філії АТ "Укрексімбанк" у м. Запоріжжі залишити без задоволення.
Постанову Донецького апеляційного господарського суду від 27.04.2016 та ухвалу Господарського суду Запорізької області від 02.03.2016 по справі № 16/227/09 залишити без змін.
Головуючий -
Судді -
Ткаченко Н.Г.
Жукова Л.В.
Панова І.Ю.