ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
13 липня 2016 року Справа № 922/6549/15
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
Козир Т.П. - головуючого, Самусенко С.С., Саранюка В.І.,
за участю представників: позивача - Поліщука О.Л. дов. б/н від 20 січня 2016 року та відповідача - Криушичевої О.І. дов. № 139 від 28 серпня 2015 року,
розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві касаційну скаргу ТОВ "Завод "Будінвест" на постанову Харківського апеляційного господарського суду від 25 квітня 2016 року у справі Господарського суду Харківської області за позовом ТОВ "Завод "Будінвест" до Бази відпочинку "Дружба" про визнання недійсним рішення загальних зборів,
ВСТАНОВИВ:
У грудні 2015 року ТОВ "Завод "Будінвест" (далі - позивач) звернулось до Споживчого товариства Бази відпочинку "Дружба" (далі - відповідач) з позовом про визнання недійсним рішення загальних зборів учасників відповідача, оформлених протоколом від 16 квітня 2015 року.
Позовні вимоги обгрунтовані порушенням вказаним рішенням прав та законних інтересів позивача.
Рішенням Господарського суду Харківської області від 17 лютого 2016 року позов задоволено.
Визнано недійсним рішення загальних зборів Споживчого товариства База відпочинку "Дружба", оформлене протоколом від 16 квітня 2015 року.
Постановою Харківського апеляційного господарського суду від 26 квітня 2015 року апеляційну скаргу Бази відпочинку "Дружба" задоволено.
Рішення Господарського суду Харківської області від 17 лютого 2016 року в частині визнання недійсним рішення загальних зборів Споживчого товариства База відпочинку "Дружба", оформленого протоколом від 16 квітня 2015 року, в частині обрання членом Правління ОСОБА_6 залишено без змін.
В іншій частині рішення Господарського суду Харківської області від 17 лютого 2016 року скасовано та прийнято нове, яким у позові відмовлено.
Апеляційну скаргу ТОВ "Завод "Будінвест" залишено без задоволення.
У касаційній скарзі ТОВ "Завод "Будінвест" просить скасувати рішення Господарського суду Харківської області від 17 лютого 2016 року та постанову Харківського апеляційного господарського суду від 25 квітня 2016 року, прийняти нове рішення, яким позовні вимоги задовольнити.
Посилається на невірне тлумачення судами норм ст. 12 Закону України "Про кооперацію".
Стверджує, що відповідач своїми діями перешкоджав позивачу як повному члену товариства належним чином підготуватись до розгляду питань порядку денного спірних загальних зборів відповідача.
Зазначає, що апеляційний господарський суд не встановив, чи відповідає кількісний склад правління вимогам п. 7.2.3 статуту.
Заслухавши пояснення представників сторін, обговоривши доводи касаційної скарги та вивчивши матеріали справи, суд вважає, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з огляду на наступне.
Відповідно до ст. 1 Закону України "Про споживчу кооперацію" споживча кооперація в Україні - це добровільне об'єднання громадян для спільного ведення господарської діяльності з метою поліпшення свого економічного та соціального стану. Вона здійснює торговельну, заготівельну, виробничу та іншу діяльність, не заборонену чинним законодавством України, сприяє соціальному і культурному розвитку села, народних промислів і ремесел, бере участь у міжнародному кооперативному русі.
Згідно ст. 5 Закону України "Про споживчу кооперацію" первинною ланкою споживчої кооперації є споживче товариство - самостійна, демократична організація громадян, які на основі добровільності членства і взаємодопомоги за місцем проживання або роботи об'єднуються для спільного господарювання з метою поліпшення свого економічного і соціального стану. Основним документом, що регулює діяльність споживчого товариства, є статут. У ньому визначаються порядок вступу до товариства і виходу з нього, права та обов'язки членів товариства, його органи управління, контролю та їх компетенція, порядок утворення майна товариства і розподілу прибутку, умови реорганізації і ліквідації товариства та інші положення, що не суперечать законодавчим актам України. Споживче товариство вважається створеним, визнається юридичною особою і може здійснювати господарську та іншу діяльність з дня його державної реєстрації.
За приписами ч. ч. 1, 2, 3 ст. 111 Господарського кодексу України споживча кооперація в Україні - система самоврядних організацій громадян (споживчих товариств, їх спілок, об'єднань), а також підприємств та установ цих організацій, яка є самостійною організаційною формою кооперативного руху. Первинною ланкою споживчої кооперації є споживче товариство - самоврядна організація громадян, які на основі добровільності членства, майнової участі та взаємодопомоги об'єднуються для спільної господарської діяльності з метою колективного організованого забезпечення своїх економічних і соціальних інтересів. Кожний член споживчого товариства має свою частку в його майні. Споживче товариство є юридичною особою і діє на основі статуту.
Судами першої та апеляційної інстанцій встановлено, що База відпочинку "Дружба" створена для спільного ведення господарської діяльності відповідно до Закону України "Про споживчу кооперацію" (2265-12) , Закону України "Про кооперацію" (1087-15) , зареєстрована як юридична особа 4 вересня 1997 року та діє на підставі статуту, зареєстрованого 4 вересня 1997 року за № 145410500100000422.
Відповідно до ст. 7 Закону України "Про споживчу кооперацію" вищим органом управління споживчого товариства є загальні збори його членів, які приймають статут, визначають розміри вступного і обов'язкового пайового внеску, обирають керівні та контрольні органи товариства, а також вирішують інші питання, пов'язані з його діяльністю. Кожний член користується на загальних зборах споживчого товариства правом одного голосу незалежно від розміру внесеного ним пайового внеску, і це право не може бути передано іншим особам. Для оперативного вирішення питань, що належать до компетенції загальних зборів споживчих товариств (крім питань прийняття статуту, ліквідації, реорганізації та виходу із спілки), можуть скликатися збори уповноважених.
Відповідно до п. 7.1 статуту товариства вищим органом управління товариства є загальні збори членів товариства (далі - загальні збори), які правомочні розглядати та вирішувати будь-які питання діяльності товариства. До складу загальних зборів входять лише повні члени товариства. Асоційовані члени товариства не мають права входити до складу загальних зборів за будь-яких умов та обставин.
За змістом ч. 1, ч. 5, п. п. 2, 3, 4 ч. 6, ч. 7, ч. 9, ч. 10 ст. 15 Закону України "Про кооперацію" вищим органом управління кооперативу є загальні збори членів кооперативу. Про дату, місце, час проведення та порядок денний загальних зборів члени кооперативу повинні бути повідомлені не пізніше ніж за 10 днів до визначеного строку їх проведення. Позачергові загальні збори членів кооперативу скликаються на вимогу: не менше третини його членів; спостережної ради; ревізійної комісії (ревізора); органу управління кооперативного об'єднання, членом якого він є. Позачергові загальні збори членів кооперативу повинні бути скликані протягом 20 днів з дня надходження такої вимоги. У разі незабезпечення правлінням (головою) кооперативу скликання позачергових загальних зборів вони можуть бути скликані особами, які вимагали їх скликання, протягом наступних 20 днів. Загальні збори членів кооперативу правомочні вирішувати питання, якщо на них присутні більше половини його членів, а збори уповноважених - за наявності не менше двох третин уповноважених. Кожний член кооперативу чи уповноважений кооперативу має один голос, і це право не може бути передано іншій особі.
Згідно п. 7.4 статуту товариства загальні збори скликаються директором товариства не рідше 1 разу на рік, а також в будь-який час за ініціативою Правління, Ревізійної комісії (Ревізора) або за ініціативою повних членів кількістю не менш 20% від загальної чисельності. Вимога про скликання загальних зборів подається особисто директору товариства під розписку або надсилається цінним листом (з описом вкладення) на адресу товариства. Якщо директор товариства не виконав вимогу Правління, Ревізійної комісії (Ревізора) або повних членів товариства про скликання загальних зборів протягом 10 днів з дня її отримання, ініціатори скликання позачергових зборів мають право самостійно скликати їх з дотриманням порядку скликання, який визначений цим статутом. Загальні збори на вимогу правління, Ревізійної комісії (Ревізора) або повних членів товариства повинні бути проведені протягом 15 днів з дати подання чи надсилання директору товариства вимоги про їх скликання.
За п. 7.5 статуту повідомлення про проведення загальних зборів не пізніше ніж за 10 днів до дати їх проведення надсилається цінним листом (з описом вкладень) або вручається за особистим підписом всім повним членам товариства (їх представникам). Повідомлення про скликання загальних зборів має містити:
- дату, час та місце проведення засідання загальних зборів;
- перелік питань, включених до порядку денного загальних зборів;
- час початку реєстрації повних членів для участі у загальних зборах.
При відкритті загальних зборів кожний повний член товариства може запропонувати включення додаткових питань до порядку денного. Остаточний порядок денний затверджується загальними зборами.
Пунктом 7.13.4 статуту товариства встановлено, що до власних повноважень директора товариства належить скликання загальних зборів членів товариства.
Місцевим господарським судом встановлено, що директором товариства були проведені заходи щодо скликання загальних зборів товариства на 16 квітня 2015 року шляхом направлення 2 квітня 2015 року письмового повідомлення, зокрема, позивачу.
У повідомленні про скликання загальних зборів повідомлено порядок денний загальних зборів, а саме:
- затвердження звіту директора товариства за 2014 рік;
- затвердження звіту голови правлення про результати діяльності у 2014 році;
- затвердження висновків ревізійної комісії. Затвердження річного звіту і балансу товариства за 2014 рік;
- ухвалення рішення про виникнення у особи повного членства у товаристві в результаті набуття нею в порядку уступки або продажу на її користь корпоративного права повного члена;
- припинення та виникнення асоційованого членства;
- затвердження кошторису на 2015 рік;
- затвердження розміру цільових (членських) внесків на 2015 рік та порядку їх сплати;
- затвердження розміру цільових внесків на 2015 рік та порядку їх сплати;
- визначення заходів реагування щодо боржників зі сплати обов'язкових внесків.
Таким чином, суди попередніх інстанцій дійшли мотивованого висновку про те, що відповідачем дотримано встановлений статутом та законом порядок повідомлення про скликання загальних зборів учасників, а положеннями статуту відповідача не передбачено обов'язок останнього одночасно із повідомленням про проведення зборів направляти будь-які інші документи (інформацію) щодо питань порядку денного, у зв'язку з чим підставно відхилили доводи позивача про позбавлення його можливості належним чином підготуватись до розгляду питань порядку денного у зв'язку з ненаданням копій документів.
При цьому, судами мотивовано відхилено посилання позивача на невнесення проекту кошторису витрат на утримання Бази відпочинку "Дружба" в 2015 році, оскільки статутом відповідача передбачено можливість включення додаткових питань до порядку денного при відкритті загальних зборів будь-яким членом товариства.
Позивач не був позбавлений можливості скористатись таким правом.
Встановлено, що надійшла лише одна пропозиція про внесення питання до порядку денного, а саме, "Відкликання членів Правління. Обрання нових членів Правління" від представника ПАТ "Ефект" Дугіна В.Б., відповідна письмова заява про це передана загальним зборам.
Затвердження остаточного порядку денного зборів здійснене за результатами голосування присутніх на зборах членів, що вбачається з протоколу від 16 квітня 2015 року.
Судами відхилено посилання позивача на лист № 67 від 16 квітня 2015 року, згідно якого ТОВ "Завод "Будінвест" просив на загальних зборах 16 квітня 2015 року поставити на голосування запропонований ним кошторис до п. 6 порядку денного "Затвердження кошторису на 2015 рік" з огляду на відсутність доказів у підтвердження направлення цього листа відповідачу.
Крім того, у вказаному листі позивачем не вимагалося включити окреме питання до порядку денного загальних зборів, останнім не надавалися пропозиції щодо порядку денного, а питання щодо затвердження кошторису на 2015 рік і так було поставлено на вирішення загальних зборів.
При розгляді питання про затвердження кошторису витрат відповідача на 2015 рік кошторис був затверджений більшістю голосів присутніх членів.
З огляду на наведене, а також враховуючи те, що уповноважені органи управління товариством не наділені правом включати до порядку денного загальних зборів додаткові питання, які фактично не були заявлені, місцевий та апеляційний господарські суди дійшли висновку про безпідставність доводів позивача щодо порушення процедури включення питань порядку денного загальних зборів від 16 квітня 2015 року № 9 "Відкликання членів Правління" та № 10 "Обрання нових членів Правління".
Судами встановлено, що 16 квітня 2015 року проведено загальні збори членів Бази відпочинку "Дружба". Для участі у загальних зборах зареєструвалося 13 повних членів, що складає 77 % від загальної кількості учасників. Збори визнані правомочними.
Згідно п. 7.8 статуту товариства членами правління можуть бути обрані лише постійні представники повних членів - юридичних осіб або особисто повні члени - фізичні особи. Правління приймає рішення простою більшістю голосів. Рішення правління оформлюється відповідним протоколом. Усі документи з питань, що розглядаються правлінням, зберігаються у голови правлення.
Згідно протоколу загальних зборів від 16 квітня 2015 року (п. 10 "Про обрання нових членів Правління") загальними зборами запропоновано нові кандидатури до складу Правління: Іваненка Н.О. як представника ТОВ "Промтехбудінвест" та ОСОБА_6 як представник ФОП ОСОБА_9
Голосували: "за" - 10 голосів; "проти" - 0 голосів; "утримались" - 0 голосів; "не голосували" - 3 голоси. Рішення прийнято: обрати членами Правління:
- Іваненка Н.О. як представника ТОВ "Промтехбудінвест";
- ОСОБА_6 як представника ФОП ОСОБА_9
З огляду на викладене, рішення загальних зборів товариства від 16 квітня 2015 року про обрання членом правління ОСОБА_6, як представника ФОП ОСОБА_9, прийняте в порушення п. 7.8 статуту товариства, оскільки членами правління можуть бути обрані повні члени фізичні особи особисто.
При цьому апеляційний господарський суд дійшов обгрунтованого висновку про безпідставність визнання місцевим господарським судом недійсними спірних рішень загальних зборів, оскільки обрання членом Правління ОСОБА_6, як представника ФОП ОСОБА_9, в порушення п. 7.8 статуту, а також виведення зі складу правління представника позивача - ОСОБА_10 не свідчить про недійсність усіх рішень, прийнятих зборами, а порушення порядку повідомлення про скликання цих зборів судами не встановлено.
З огляду на викладене, суд касаційної інстанції погоджується з висновками апеляційного господарського суду про наявність підстав для задоволення позовних вимог в частині визнання недійсним рішення загальних зборів учасників товариства, оформлених протоколом від 16 квітня 2015 року, про обрання членом Правління ОСОБА_6, яке прийняте у порушення вимог ст. 7.8 статуту товариства.
За таких обставин законна та обгрунтована постанова апеляційного господарського суду прийнята за повного встановлення усіх істотних обставин справи, надання їм належної правової оцінки, вірного застосування норм ст. ст. 1, 5, 7 Закону України "Про споживчу кооперацію", ч. ч. 1, 2, 3 ст. 111 Господарського кодексу України, ч. 1, ч. 5, п. п. 2, 3, 4 ч. 6, ч. 7, ч. 9, ч. 10 ст. 15 Закону України "Про кооперацію", положень статуту відповідача, які регулюють спірні правовідносини, а тому зміні чи скасуванню не підлягає.
Керуючись ст. ст. 111-5, 111-7 - 111-9, 111-11 Господарського процесуального кодексу України, суд
П О С Т А Н О В И В:
Касаційну скаргу залишити без задоволення, а постанову Харківського апеляційного господарського суду від 25 квітня 2016 року - без зміни.
Головуючий
Судді
Т. Козир
С. Самусенко
В. Саранюк