ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
01 червня 2016 року Справа № 910/24830/15
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
Костенко Т.Ф. - головуючого,
Коробенко Г.П.,
Полянський А.Г.,
розглянувши матеріали касаційної скарги гр. ОСОБА_4 на постанову Київського апеляційного господарського суду від 31.03.2016 у справі Господарського суду міста Києва за позовом Гаражно-будівельного кооперативу "Енергетик-2" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Станція технічного обслуговування "Піт-Сервіс" 3-ті особи Київська міська рада гр. ОСОБА_4 Державна архітектурно-будівельна інспекція України про усунення перешкод в користуванні земельною ділянкою, в судовому засіданні взяли участь представники:
позивача: ОСОБА_5 (дов. від 21.10.15), ОСОБА_6 - керівник (наказ від 30.03.12), ОСОБА_7 (дов. від 14.07.14), ОСОБА_8 (дов. від 14.07.14),
відповідача: не з'явились,
3-ої особи-2: ОСОБА_10. (дов. від 10.06.15),
ВСТАНОВИВ:
Рішенням від 27.01.2016 господарського суду м. Києва позов Гаражно-будівельного кооперативу "Енергетик-2" задоволено частково, зобов'язано ТОВ "Станція технічного обслуговування "Піт-Сервіс усунути перешкоди в користуванні Гаражно-будівельному кооперативу "Енергетик-2" земельною ділянкою, кадастровий номер НОМЕР_1, яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_1, та передана в оренду Гаражно-будівельному кооперативу "Енергетик-2" на підставі договору оренди земельної ділянки, посвідченого 12.08.2011 приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Демяненко Т.М. та зареєстрованого в реєстрі за № 1066, шляхом знесення металевого боксу з лакофарбовим обладнанням (намет, будівля цеху) загальною площею 69,2 м2 та зобов'язано Товариство з обмеженою відповідальністю "Станція технічного обслуговування "Піт-Сервіс привести зазначену земельну ділянку до початкового стану; проведено розподіл судових витрат. В іншій частині у задоволенні позову відмовлено.
Постановою від 31.03.2016 Харківського апеляційного господарського суду вказане вище рішення залишено без змін.
Не погоджуючись з судовими рішеннями, гр. ОСОБА_4 звернулася до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою і просить їх скасувати як прийняті з порушенням норм матеріального та процесуального права, прийняти нове рішення, в позові відмовити повністю.
Позивач подав до Вищого господарського суду України заперечення на касаційну скаргу, в яких просить залишити її без задоволення, а судові рішення - без змін.
Колегія суддів, приймаючи до уваги межі перегляду справи в касаційній інстанції, проаналізувавши на підставі фактичних обставин справи застосування норм матеріального та процесуального права при винесенні оспорюваного судового акту знаходить необхідним касаційну скаргу залишити без задоволення.
Як було встановлено судами попередніх інстанцій, Гаражно-будівельний кооператив "Енергетик-2" є користувачем земельних ділянок площею 4, 9025 га та 0, 6964 га (кадастровий номер НОМЕР_1) по вул. Камишинській, 4 у Голосіївському районі міста Києва на підставі договору на право тимчасового довгострокового користування землею від 23.05.2000 № 90-5-00063 та договору оренди земельної ділянки від 12.08.2011 р. № 79-6-00817.
Зазначені земельні ділянки передані Гаражно-будівельному кооперативу "Енергетик-2" рішенням Київської міської ради № 247/348 від 20.05.1999 та № 303/5115 від 02.12.2010 для експлуатації та обслуговування індивідуальних гаражів.
Відповідно до умов договору оренди приміщень від 01.05.2012, укладеного між Гаражно-будівельним кооперативом "Енергетик-2" та ТОВ "Станція технічного обслуговування "Піт-Сервіс" останньому надано у строкове платне користування будівлю з п'яти боксів для здійснення статутної діяльності, площею 129 м2 та належну до неї площу по вул. Камишинській, 4 у місті Києві.
Відповідно до п. 1.3. договору відповідачу передаються супутня земельна ділянка, загальною площею 76 м2, на якій встановлено майно ТОВ "Станція технічного обслуговування "Піт-Сервіс" (металевий бокс з обладнанням)
Строк дії договору - один рік з дня його укладення (п.2.1 договору).
Судами встановлено, що згаданий вище договір оренди приміщень від 01.05.2012 є припиненим з 23.06.2014 р.
Звертаючись з позовом у даній справі, Гаражно-будівельний кооператив "Енергетик-2" послався на те що на земельній ділянці кадастровий номер НОМЕР_1 по АДРЕСА_1 яка перебуває у його користуванні розташовано металевий бокс з лакофарбовим обладнанням площею 69, 2 м2 та вольєр для тримання собак (тимчасова споруда) площею 12 м2, які належить ТОВ "Станція технічного обслуговування "Піт-Сервіс" та встановлені до укладення договору оренди приміщень від 01.05.2012.
Факт використання ТОВ "Станція технічного обслуговування "Піт-Сервіс" у своїй діяльності (ремонт автомобілів) металевого намету, який знаходиться по вул. Камишинській, 4 у місті Києві, відповідачем не заперечується.
Судами встановлено, що рішенням від 15.07.2015 господарського суду м. Києва у справі № 910/13919/14, яке набрало законної сили, зобов'язано ТОВ "Станція технічного обслуговування "Піт-Сервіс" у строк не пізніше 10 календарних днів з моменту набрання рішенням законної сили звільнити будівлю "5 ремонтних боксів", що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 та стягнуто з ТОВ "Станція технічного обслуговування "Піт-Сервіс" на користь Гаражно-будівельного кооперативу "Енергетик-2" заборгованість в сумі 72588, 54 грн. Підставою для прийняття зазначеного рішення, серед іншого, зазначено припинення договору оренди приміщень від 01.05.2012 р.
В процесі розгляду вказаної вище справи судом було призначено експертизу, на вирішення якої винесено, зокрема, питання щодо відповідності техніко-будівельних характеристик об'єкту оренди, що визначений в п. 1.1 договору від 01.05.2012, техніко-будівельним характеристикам п'яти гаражних боксів, що розташовані за адресою: АДРЕСА_1 які фактично були передані у користування ТОВ "Станція технічного обслуговування "Піт-Сервіс" на підставі договору від 01.05.2012 та у разі наявності відмінностей - вказати в чому вони полягають.
Відповідно до висновку експерта від 13.05.2015 № 15547/14-42 за результатами огляду території розташування об'єкту дослідження зафіксовано вольєр для тримання собак та встановлено, що вказана будівля представлена конструкцією з металевого каркасу, обшитого металевим профілем; в приміщенні розташована технологічна камера для проведення робіт з ремонту лакофарбового покриття та складається з двох приміщень: підсобне приміщення, площею 63, 8 м2, де розташована камера для фарбування та підсобне приміщення, площею 5, 4 м2, де зберігаються розхідні матеріали; будівля цеху змонтована на бетонному майданчику із заздалегідь виготовлених відповідних елементів каркасу, жорстко пов'язана з фундаментом, а тому є нерозривною з основою та не може бути демонтована без руйнування.
В матеріалах справи міститься акт Департаменту державної архітектурно-будівельної інспекції у місті Києві від 24.12.2015, за змістом якого на земельній ділянці, яка передавалась ТОВ "Станція технічного обслуговування "Піт-Сервіс" на підставі договору від 01.05.2012, розташований металевий бокс, який відповідно до опису основних конструктивних елементів має металевий каркас, обшитий металевим профілем; документів на підтвердження права власності не надано.
В акті від 24.12.2015 інспектора будівельного нагляду Департаменту державної архітектурно-будівельної інспекції у місті Києві вказано, що металевий бокс та вольєр для утримання собак, розташовані на земельній ділянці за адресою: АДРЕСА_1 відносяться до тимчасових споруд.
Наведені у висновку судового експерта № 15547/14-42 від 13.05.2015 обставини, не суперечать висновкам інспектора будівельного нагляду Департаменту державної архітектурно-будівельної інспекції у місті Києві, викладеним в акті від 24.12.2015.
З врахуванням зазначеного вище, судами встановлено, що на земельній ділянці кадастровий номер НОМЕР_1, по вул. вул. Камишинській, 4 у м. Києві розташовано металевий бокс з лакофарбовим обладнанням (намет, будівля цеху) загальною площею 69,2 м2, який належить ТОВ "Станція технічного обслуговування "Піт-Сервіс".
При цьому факт знаходження по вул. Камишинській, 4 у м. Києві певної будівлі цеху по ремонту лакофарбового покриття авто та використання її ТОВ "Станція технічного обслуговування "Піт-Сервіс" у своїй діяльності (ремонт автомобілів) останнім не заперечується.
В той же час, як встановлено судами, доказів погодження розміщення вказаного цеху відповідачем або гр. ОСОБА_4 судам надано не було, так само, як і доказів належним чином оформленого землекористування на належній позивачу земельній ділянці.
Відповідно до ст. 25 Закону України "Про оренду землі" орендар земельної ділянки має право самостійно господарювати на землі з дотриманням умов договору оренди землі.
За правилами ст. 27 Закону України "Про оренду землі" орендареві забезпечується захист його права на орендовану земельну ділянку нарівні із захистом права власності на земельну ділянку відповідно до закону. Орендар в установленому законом порядку має право витребувати орендовану земельну ділянку з будь-якого незаконного володіння та користування та усунення перешкод у користуванні нею, відшкодування шкоди, заподіяної земельній ділянці громадянами і юридичними особами України, іноземцями, особами без громадянства, іноземними юридичними особами, у тому числі міжнародними об'єднаннями та організаціями.
Відповідно до ст. 391 ЦК України власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпоряджання своїм майном.
Статтею 152 Земельного кодексу України встановлено, що держава забезпечує громадянам та юридичним особам рівні умови захисту прав власності на землю. Власник земельної ділянки або землекористувач може вимагати усунення будь-яких порушень його прав на землю, навіть якщо ці порушення не пов'язані з позбавленням права володіння земельною ділянкою, і відшкодування завданих збитків. Захист прав громадян та юридичних осіб на земельні ділянки здійснюється, зокрема, шляхом відновлення стану земельної ділянки, який існував до порушення прав, і запобігання вчиненню дій, що порушують права або створюють небезпеку порушення прав.
З врахуванням зазначеного вище вмотивованим є висновок судів про задоволення позову в частині усунення перешкод в користуванні Гаражно-будівельному кооперативу "Енергетик-2" земельною ділянкою, кадастровий номер НОМЕР_1 та приведення її у початковий стан.
З огляду на зазначене вище, судові рішення прийнято при правильному застосуванні норм матеріального та процесуального права і підстави для їх скасування відсутні.
Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 111-5, 111-7, 111-9, 111-11 ГПК України, Вищий господарський суд України
ПОСТАНОВИВ :
Касаційну скаргу залишити без задоволення.
Постанову від 31.03.2016 Київського апеляційного господарського суду у справі № 910/24830/15 залишити без змін.
Головуючий:
Судді:
Костенко Т. Ф.
Коробенко Г.П.
Полянський А.Г.