ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
29 березня 2016 року Справа № 5004/515/12
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
головуючого - Білошкап О.В., суддів - Панової І.Ю., Погребняка В.Я., за участю представників сторін:
ПАТ "Західінкомбанк" - Задорожної Л.М.,
розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві касаційну скаргу Публічного акціонерного товариства "Західінкомбанк" в особі уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ "Західінкомбанк" на постанову Рівненського апеляційного господарського суду від 23.11.2015 та ухвалу господарського суду Волинської області від 12.10.2015 у справі № 5004/515/12 за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "Гюалос" про визнання банкрутом Товариства з обмеженою відповідальністю "Алюглас", -
в с т а н о в и в:
Ухвалою господарського суду Волинської області від 12.10.2015р. (суддя Слободян П.Р.) затверджено звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс Товариства з обмеженою відповідальністю "Алюглас"; ліквідовано Товариство з обмеженою відповідальністю "Алюглас" (Волинська область, м. Нововолинськ, вул. Шахтарська, 28а, код ЄДРПОУ 32062031); провадження у справі припинено; встановлено, що вимоги конкурсних кредиторів Товариства з обмеженою відповідальністю "Алюглас", які не були заявлені в установлений Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (2343-12) строк або відхилені господарським судом, вважаються погашеними, а виконавчі документи за відповідними вимогами є такими, що не підлягають виконанню, зобов'язано державного реєстратора вчинити дії, передбачені Законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" (755-15) та спрямовані на припинення державної реєстрації Товариства з обмеженою відповідальністю "Алюглас", зобов'язано ліквідатора товариства з обмеженою відповідальністю "Алюглас" Григорєва В. В. в порядку ст. 45 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" передати майнові активи Товариства з обмеженою відповідальністю "АЛЮГЛАС", а саме:
- адміністративно-побутове приміщення "літер Б-2", загальною площею 319,5 кв.м., що знаходиться за адресою: Волинська область, місто Нововолинськ, вулиця Шахтарська, будинок 28а;
- напівпричіп спеціальний LANGENDORF SGL, 2007 року випуску, реєстраційний НОМЕР_3, номер шасі (кузова, рами) НОМЕР_1;
- напівпричіп спеціальний LANGENDORF S6L, 2007 року випуску, реєстраційний НОМЕР_4, номер шасі (кузова, рами) НОМЕР_2;
- автоматичний пристрій (верстат, стіл) для різки скла Bystronic XYZF 97 R;
- грейфер (граб);
- машина (комплексна лінія Lisec) для збирання склопакетів;
- пристрій (машина) для різки та гнуття рамок Liseс BSV 30/R;
- пристрій (машина) Liseс LBH 25 V для нанесення бутилу на дистанційну рамку;
- пристрій (машина) Liseс AIRL для наповнення абсорбентом (молекулярним ситом);
- конвеєр (транспортер) для подачі дистанційної рамки;
- пристрій (машина) Liseс TAL-60 для змішування двохкомпонентного тіоколу;
- пристрій (стіл) для герметизації Lisec ER 140;
- вакуумний пристрій PANNKOKE-700 для піднімання скла та склопакетів;
- поворотно-вакуумний пристрій BALAMAN для піднімання скла та склопакетів, в управління Товарній біржі "Кардинал" (79019, м. Львів, вул. Жовківська, 22 код ЄДРПОУ 37123198), визначеній ухвалою господарського суду Волинської області від 06.02.2014 р. у справі №5004/515/12, на підставі договору управління майном банкрута з юридичною особою-управителем - Товарною біржею "Кардинал" шляхом підготовки та підписання між сторонами Акту приймання-передачі отриманих майнових активів,
зобов'язано Товарну біржу "Кардинал" вжити невідкладних заходів щодо продовження погашення заборгованості Товариства з обмеженою відповідальністю "Алюглас", існуючої перед забезпеченим кредитором - Публічним акціонерним товариством "Західінкомбанк" за рахунок отриманих активів, а саме шляхом здійснення реалізації отриманих активів Товариства з обмеженою відповідальністю "Алюглас" від свого імені на аукціоні будь-якій особі - покупцю із визначенням початкової ціни продажу, встановленої звітами про оцінку, виконаними ТОВ "Волинь-експерт", в розмірі 20028389,09грн., що становить сукупну кількість усіх кредиторських вимог, з отриманням необхідних довідок, витягів, в тому числі з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, вчиненням підписів на усіх необхідних документах щодо відчуження майнових активів ТОВ "Алюглас",
встановлено, що ліквідація Товариства з обмеженою відповідальністю "АЛЮГЛАС" не перешкоджає продажу Товарною біржею "Кардинал" активів Товариства з обмеженою відповідальністю "АЛЮГЛАС" та подальшого оформлення права власності на відповідне майно за покупцями. Кошти, отримані від реалізації Товарною біржею "Кардинал" отриманих в управління майнових активів ТОВ "АЛЮГЛАС", після вирахування з них винагороди юридичної особи-управителя та винагороди арбітражного керуючого, спрямовуються виключно на погашення вимог забезпеченого кредитора - Публічного акціонерного товариства "Західінкомбанк".
Постановою Рівненського апеляційного господарського суду від 23.11.2015 (колегія суддів: Демидюк О.О. - головуючий, Павлюк І.Ю., Крейбух О.Г.) апеляційну скаргу Публічного акціонерного товариства "Західінкомбанк" в особі уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб - Костенко Ігоря Івановича залишено без задоволення, ухвалу господарського суду Волинської області від 12.10.2015р. залишено без змін.
Публічне акціонерне товариство "Західінкомбанк" в особі уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ "Західінкомбанк" звернулось до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій просить постанову Рівненського апеляційного господарського суду від 23.11.2015 та ухвалу господарського суду Волинської області від 12.10.2015 скасувати та направити справу до господарського суду Волинської області для продовження розгляду по суті, посилаючись на порушення та неправильне застосування судами попередніх інстанцій норм матеріального та процесуального права, зокрема, ст. ст. 42, 46 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (2343-12) .
Ухвалою Вищого господарського суду України від 15.03.2016 продовжено строк розгляду касаційної скарги та відкладено розгляд даної справи на 29.03.2016.
Заслухавши доповідь судді Білошкап О.В., вислухавши пояснення представника ПАТ "Західінкомбанк", перевіривши матеріали справи та обговоривши доводи касаційної скарги, колегія суддів прийшла до висновку, що касаційна скарга підлягає задоволенню з наступних підстав.
Відповідно до ст. 4-1 Господарського процесуального кодексу України господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку провадження, передбаченому цим Кодексом, з урахуванням особливостей, встановлених Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (2343-12) .
Згідно ч. 2 ст. 41 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" ліквідатор з дня свого призначення приймає до свого відання майно боржника, забезпечує його зберігання; виконує функції з управління та розпорядження майном банкрута; проводить інвентаризацію та оцінку майна банкрута; аналізує фінансове становище банкрута; виконує повноваження керівника (органів управління) банкрута; очолює ліквідаційну комісію та формує ліквідаційну масу тощо.
Відповідно до статті 43 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" майно, яке підлягає реалізації у ліквідаційній процедурі, оцінюється ліквідатором.
Частинами 1, 2 статті 44 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" передбачено, що після проведення інвентаризації та оцінки майна ліквідатор здійснює продаж майна банкрута такими способами: проведення аукціону; продаж безпосередньо юридичній або фізичній особі. Вибір способів продажу активів здійснюється ліквідатором з метою забезпечення його відчуження за найвищою ціною.
Як вбачається з матеріалів справи, ухвалою господарського суду Волинської області від 08.05.2012 р. порушено провадження у справі про банкрутство ТОВ "Алюглас" за заявою ТОВ "ГЮАЛОС", введено процедуру розпорядження майном боржника та призначено розпорядником майна арбітражного керуючого Григорєва Валерія Васильовича.
Ухвалою суду першої інстанції від 23.08.2012 р. затверджено реєстр вимог кредиторів ТОВ "АЛЮГЛАС", згідно якого вимоги кредиторів визнані в наступному розмірі: товариства з обмеженою відповідальністю "ГЮАЛОС" в розмірі 363 836 грн. - вимоги четвертої черги, 5365 грн. - вимоги першої черги; ПАТ "Західінкомбанк" в розмірі 14 034 006,46 грн. - вимоги першої черги, 4 209 868,04 грн. - вимоги шостої черги; фізичної особи ОСОБА_10 1 128 860,92 грн. - вимоги четвертої черги, 1113 грн. - вимоги першої черги.
Постановою суду першої інстанції від 25.03.2013р. припинено процедуру розпорядження майном у справі про банкрутство ТОВ "Алюглас", боржника визнано банкрутом та відкрито відносно нього ліквідаційну процедуру строком на 12 місяців, скасовано арешти та інші обмеження, накладені на майно товариства-боржника, ліквідатором ТОВ "Алюглас" за клопотанням комітету кредиторів призначено арбітражного керуючого Григорєва В.В.
Публікація оголошення про визнання ТОВ "АЛЮГЛАС" банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури здійснена 06.04.2013 р. в газеті "Голос України" №67(5567).
Ухвалою господарського суду Волинської області від 01.08.2014, яка залишена без змін постановою Рівненського апеляційного господарського суду 16.09.2014, було затверджено звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс ТОВ "Алюглас", ліквідовано боржника ТОВ "Алюглас", припинено провадження у справі про банкрутство ТОВ "Алюглас", зобов'язано ліквідатора в порядку ст. 45 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" передати майнові активи товариства з обмеженою відповідальністю "Алюглас" в управління Товарній біржі "Кардинал", визначеній ухвалою господарського суду Волинської області від 06.02.2014 на підставі договору управління майном банкрута з юридичною особою-управителем - Товарною біржою "Кардинал" шляхом підготовки та підписання між сторонами акту приймання-передачі отриманих майнових активів.
Постановою Вищого господарського суду України від 02.12.2014 касаційну скаргу публічного акціонерного товариства "Західінкомбанк" задоволено, постанову Рівненського апеляційного господарського суду від 16.09.2014 та ухвалу господарського суду Волинської області від 01.08.2014 скасовано, справу передано на розгляд до господарського суду Волинської області з тих підстав, що приймаючи рішення про зобов'язання ліквідатора Григорєва В.В. з посиланням на ст. 45 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" передати майнові активи ТОВ "АЛЮГЛАС" в управління Товарній біржі "Кардинал", суди попередніх інстанцій належним чином не перевірили чи вчиняв ліквідатор під час здійснення ліквідаційної процедури необхідні дії щодо реалізації майна банкрута та не звернули уваги на можливість застосування зазначеної вимоги Закону, яка вказує на те, що тільки непродані активи боржника мають бути передані в управління визначеній господарським судом юридичній особі .
За результатами нового розгляду, суд першої інстанції встановив, що ліквідатор Григор'єв В.В. не мав змоги здійснити продаж майна банкрута впродовж річного строку ліквідаційної процедури у зв'язку із неодноразовим безпідставним затягуванням забезпеченим кредитором ПАТ "Західінкомбанк" розгляду справи.
Також суд першої інстанції врахував не надання ліквідатору Григор'єву В.В. довгий період часу згоди на продаж заставного майна банкрута, рішення комітету кредиторів від 24.04.2015 про зобов'язання ліквідатора звернутись до суду з клопотанням про затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу, надання судом згоди на продаж заставного майна ТОВ "Алюглас", залучення ухвалою суду від 06.02.2014 юридичної особи - Товарної біржі "Кардинал" (Управитель майна) учасником провадження у справі про банкрутство ТОВ "Алюглас", відсутність станом на день розгляду справи судом погодження забезпеченим кредитором - ПАТ "Західінкомбанк" запропонованого проекту мирової угоди, прийняття відповідних рішень комітетом кредиторів.
Оскільки за результатами ліквідаційної процедури у підприємства-банкрута не було виявлено достатнього майна, а також грошових коштів, за рахунок яких було б можливе погашення кредиторських вимог, ліквідатором вчинено всіх необхідних дій на завершення ліквідаційної процедури, суд першої інстанції дійшов висновку про наявність підстав для затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу банкрута, ліквідації ТОВ "Алюглас" та припинення провадження у справі.
Крім цього, судом першої інстанції ухвалено зобов'язати ліквідатора ТОВ "Алюглас" в порядку ст. 45 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" передати майнові активи ТОВ "Алюглас" в управління Товарній біржі "Кардинал", а також зобов'язати Управителя вжити всіх заходів щодо продовження погашення заборгованості ТОВ "Алюглас", існуючої перед ПАТ "Західінкомбанк", за рахунок отриманих активів, а саме шляхом здійснення реалізації майнових активів від свого імені на аукціоні в порядку, встановленому Законом про банкрутство (2343-12) , із визначенням початкової ціни продажу 20 028 389,09 грн., що становитиме сукупну кількість всіх кредиторських вимог ТОВ "Алюглас".
Суд апеляційної інстанції погодився з висновками суду першої інстанції, пославшись на їх обґрунтованість та відповідність нормам матеріального та процесуального права.
Однак, з такими висновками судів попередніх інстанцій колегія суддів Вищого господарського суду не погоджується з наступних підстав.
Як вбачається з матеріалів справи та встановлено судами попередніх інстанцій, з метою формування ліквідаційної маси ліквідатором було проведено інвентаризацію основних засобів ТОВ "Алюглас" та оформлено актом від 18 квітня 2013 року.
13.06.2013 та 10.07.2013 ліквідатор звернувся до кредитора ПАТ "Західінкомбанк" з проханням передати оригінали правовстановлюючих документів на нерухоме майно ТОВ "Алюглас", а саме, на адміністративно-побутове приміщення Б-2, яке знаходиться за адресою: Волинська область, м.Нововолинськ, вул.Шахтарська, 28а.
На виконання вимог статті 57 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" та з метою визначення реальної ринкової вартості майна банкрута, ліквідатором шляхом укладення договору на проведення незалежної оцінки №25/13 від 05.06.2013 було залучено сертифіковану оціночну організацію - ПП "Каштан-ЛВ", згідно висновків якої ринкова вартість майна, що підлягає продажу на аукціоні становила 1 332 263, 00 грн. без ПДВ.
06 листопада 2013 року між ТОВ "Волинь-експерт", ліквідатором ТОВ "Алюглас" та ПАТ "Західінкомбанк" було укладено договір №484/3 на проведення повторної оцінки майна банкрута. Оцінка проводилася експертом з метою визначення ринкової вартості майна (відповідно до акту інвентаризації від 18 квітня 2013 року) банкрута для відчуження на прилюдних торгах.
Загальна вартість заставного майна відповідно до висновку експерта становила 2 756 000 грн.
На виконання вимог ч.4 ст. 42 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" до ПАТ "Західінкомбанк" (забезпеченого кредитора) було направлено лист від 10.12.2013 №01-12/8 із клопотанням про погодження початкової вартості заставного майна банкрута для продажу на публічних торгах в сумі 2 756 000 грн.
Оскільки кредитною установою відповіді на клопотання надано не було, 16 грудня 2013 року ліквідатор повторно звернувся до банку із клопотанням №01-12/10 про погодження початкової вартості заставного майна банкрута для продажу на публічних торгах в сумі 2 756 000 грн. та надання згоди на його продаж.
Не отримавши згоди від забезпеченого кредитора, ліквідатор 19 грудня 2013 року звернувся до господарського суду із клопотанням про надання згоди на продаж заставного майна ТОВ "Алюглас".
Ухвалою господарського суду Волинської області від 24 грудня 2013 року клопотання ліквідатора було задоволено та надано згоду на продаж заставного майна ТОВ "Алюглас".
27 грудня 2013 року на засіданні комітету кредиторів за результатами розгляду питань порядку денного комітетом кредиторів, з поміж іншого, було прийнято рішення про доручення проведення торгів по продажу майна боржника ТОВ "Алюглас" у формі аукціону Першій українській міжрегіональній товарній біржі, погодження вартості майна, що підлягає продажу в ліквідаційній процедурі ТОВ "Алюглас" в розмірі 2 756 000 грн., про надання повноважень ліквідатору товариства Григор'єву В.В. для підписання договору на проведення торгів у формі аукціону з Першою міжрегіональною товарною біржею.
Ухвалою господарського суду Волинської області 06.02.2014 року, залишеною без змін постановою Рівненського апеляційного господарського суду від 23.04.2014 р. та постановою Вищого господарського суду України від 24.06.2014 р., залучено учасником провадження у даній справі юридичну особу - Товарну біржу "Кардинал", зобов'язано ліквідатора Григор'єва В.В. надати господарському суду проект мирової угоди, документи в підтвердження схвалення мирової угоди забезпеченим кредитором - ПАТ "Західінкомбанк" та відмовлено в задоволенні клопотань ПАТ "Західінкомбанк" №211-19 від 05.02.2014р. про залучення учасником провадження у справі про банкрутство ТзОВ "АЛЮГЛАС" юридичної особи - ТОВ "Еірфрідом" та клопотання №212-19 від 05.02.2014 р. про заміну ліквідатора у справі.
24 вересня 2015 року на засіданні комітету кредиторів банкрута (протокол №9) було вирішено зобов'язати ліквідатора ТОВ "Алюглас" Григорєва Валерія Васильовича звернутися до господарського суду Волинської області з клопотанням про ліквідацію товариства з обмеженою відповідальністю "Алюглас" та припинення провадження у справі.
28.09.2015 року ліквідатор звернувся до суду з відповідним клопотанням, в якому просив затвердити звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс банкрута ТзОВ "Алюглас", визнати погашеними вимоги кредиторів, що не задоволені у зв'язку із недостатністю майна ТзОВ "Алюглас", винести ухвалу про ліквідацію банкрута ТзОВ "Алюглас", затвердити звіт про нарахування та виплату грошової винагороди арбітражного керуючого Григор'єва Валерія Васильовича за час виконання ним обов'язків розпорядника майна та ліквідатора у справі №5004/515/12 про банкрутство ТзОВ "Алюглас", зобов'язати ліквідатора ТзОВ "Алюглас" в порядку ст. 45 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" передати майнові активи банкрута ТзОВ "Алюглас" в управління Товарній біржі "Кардинал".
В клопотанні ліквідатор послався, зокрема, на відповідне рішення комітету кредиторів від 24 вересня 2015 року, на залучення судом учасником провадження юридичної особи - Товарної біржі "Кардинал" (управитель майна банкрута) у справі про банкрутство ТОВ "АЛЮГЛАС" та те, що на виконання рішення комітету кредиторів банкрута ним було надіслано проект мирової угоди у справі №5004/515/12 про банкрутство ТзОВ "Алюглас" забезпеченому кредитору ПАТ "Західінкомбанк", проте впродовж двадцяти двох днів (що підтверджується фіскальним чеком №4301033340901 від 28.08.2015 р.) банк не надав відповіді щодо схвалення чи не схвалення мирової угоди.
Також ліквідатор зазначив про те, що підстави для висновків щодо фіктивного прихованого банкрутства товариства "АЛЮГЛАС" чи доведення суб'єкта господарювання до банкрутства відсутні, під час ліквідаційної процедури ним були надані запити та отримані всі можливі відповіді на запити та виявлено, що для повного погашення грошових вимог кредиторів у банкрута відсутні майнові активи, що свідчить про неможливість відновлення платоспроможності ТОВ "АЛЮГЛАС". Усе майно, яке могло становити ліквідаційну масу товариства-банкрута, є заставним, відтак підлягає передачі ліквідатором в управління товарній біржі "Кардинал" шляхом укладення договору управління майном банкрута, як це передбачено ст. 45 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", для подальшої реалізації майнових активів шляхом проведення аукціону та спрямування отриманих від реалізації майна коштів кредитору ПАТ "Західінкомбанк", вимоги якого забезпечені заставою майна боржника.
Відповідно до ч.6 ст. 45 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" у разі якщо на момент закінчення строку ліквідації залишилися непроданими активи боржника і негайний продаж матиме наслідком істотну втрату їх вартості, ліквідатор передає такі активи в управління визначеній господарським судом юридичній особі, яка зобов'язана вжити заходів щодо продовження погашення заборгованості кредиторів боржника за рахунок отриманих активів.
Ліквідатор у разі потреби передавання активів боржника, які залишаються непроданими на час закінчення процедури ліквідації, в управління іншій юридичній особі погоджує кандидатуру такої особи з комітетом кредиторів та звертається до господарського суду з відповідним клопотанням. Таке клопотання ліквідатор надає господарському суду не пізніше ніж за два місяці до завершення процедури ліквідації і зазначає в ньому обсяг активів, що продавалися і не були продані, причини нездійснення продажу, а також загальну суму незадоволених вимог кредиторів.
Отже, Закон України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (2343-12) передбачає передачу в управління юридичній особі саме непроданих під час проведення ліквідаційної процедури активів боржника і якщо негайний продаж матиме наслідком істотну втрату їх вартості. Тому у разі потреби передавання таких активів боржника, які залишаються непроданими на час закінчення процедури ліквідації, ліквідатор надає господарському суду клопотання, в якому зазначає обсяг активів, що продавалися і не були продані, причини нездійснення продажу, а також загальну суму незадоволених вимог кредиторів.
Так, зобов'язуючи ліквідатора Григорєва В.В. передати майнові активи ТОВ "АЛЮГЛАС" в управління Товарній біржі "Кардинал" в порядку ст. 45 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", суд першої інстанції послався на те, що в процедурі банкрутства ТОВ "Алюглас" майно банкрута продано не було, оскільки ліквідатор впродовж річного строку ліквідаційної процедури не мав змоги здійснити продаж майна у зв'язку із неодноразовим безпідставним затягуванням забезпеченим кредитором ПАТ "Західінкомбанк" розгляду справи шляхом оскарження всіх винесених господарським судом Волинської області ухвал та ненадання банком довгий період часу згоди на продаж заставного майна банкрута.
Однак, такі посилання колегія суддів вважає безпідставними, оскільки з матеріалів справи вбачається, що ухвалою господарського суду Волинської області від 24.12.2013, яка залишена без змін постановою Рівненського апеляційного господарського суду від 04.02.2014, було надано згоду ліквідатору на продаж заставного майна ТОВ "Алюглас".
Крім того, судом першої інстанції залишено поза увагою вимоги ст. 45 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", якою передбачено передачу ліквідатором в управління юридичній особі саме непроданих під час проведення ліквідаційної процедури активів боржника і якщо негайний продаж матиме наслідком істотну втрату їх вартості.
Отже, ліквідатор може передати в управління визначеній господарським судом юридичній особі не просто активи боржника, а тільки непродані активи, тобто такі, які виставлялись на торги, але з тих чи інших причин не були реалізовані в процедурі ліквідації.
Як вбачається з матеріалів справи, майно банкрута в процедурі ліквідації на торги взагалі не виставлялось.
Колегія суддів вважає, що за відсутності обставин, передбачених частиною 6 статті 45 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", у суду першої інстанції були відсутні підстави для передачі активів боржника в управління Товарній біржі "Кардинал" в порядку зазначеної норми Закону.
Тому висновки судів попередніх інстанцій про можливість затвердження звіту ліквідатора та завершення ліквідаційної процедури банкрута є передчасними та такими, що не відповідають вимогам закону.
Крім цього, в постанові Вищого господарського суду України від 02.12.2014, якою було скасовано постанову Рівненського апеляційного господарського суду від 16.09.2014 та ухвалу господарського суду Волинської області від 01.08.2014 про затвердження звіту ліквідатора та ліквідацію ТОВ "АЛЮГЛАС", а справу передано на розгляд до господарського суду Волинської області, було зазначено про те, що суду першої інстанції при розгляді даної справи необхідно перевірити можливість застосування вимог ст. 45 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", яка передбачає передачу в управління визначеній господарським судом юридичній особі тільки непроданих під час проведення ліквідаційної процедури активів боржника.
Однак судом першої інстанції не були виконані вказівки Вищого господарського суду України, викладені в постанові від 02.12.2014, які відповідно до вимог ст. 111-12 ГПК України є обов'язковими для суду першої інстанції під час нового розгляду справи.
На допущені судом першої інстанції порушення норм процесуального права суд апеляційної інстанції уваги не звернув та їх не виправив.
За таких обставин, колегія суддів Вищого господарського суду України вважає, що невиконання обов'язкових вказівок суду касаційної інстанції свідчить про суттєве порушення судами попередніх інстанцій норм процесуального права та є безумовною підставою для скасування постанови Рівненського апеляційного господарського суду від 23.11.2015 та ухвали господарського суду Волинської області від 12.10.2015 з передачею справи на розгляд до суду першої інстанції.
Суду першої інстанції при розгляді справи необхідно врахувати вищевикладене та розглянути справу з дотриманням вимог чинного законодавства.
На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 111-5, 111-7, 111-9 - 111-11 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України, -
ПОСТАНОВИВ:
Касаційну скаргу Публічного акціонерного товариства "Західінкомбанк" в особі уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ "Західінкомбанк" задовольнити.
Постанову Рівненського апеляційного господарського суду від 23.11.2015 та ухвалу господарського суду Волинської області від 12.10.2015 у справі № 5004/515/12 скасувати.
Справу № 5004/515/12 передати на розгляд до господарського суду Волинської області.
Головуючий:
Судді:
Білошкап О.В.
Панова І.Ю.
Погребняк В.Я.