ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
16 березня 2016 року Справа № 908/4161/14
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
Коробенка Г.П. - головуючого (доповідач), Алєєва І.В., Мачульського Г.М., розглянувши матеріали касаційної скарги Об'єднання обслуговуючих кооперативів та садівничих товариств "Факел" на постанову Донецького апеляційного господарського суду від 02.11.2015 у справі № 908/4161/14 Господарського суду Запорізької області за позовом Громадської організації "Вільний" та Люцернянської сільської ради до Публічного акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації "Запоріжгаз" за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача: Об'єднання обслуговуючих кооперативів та садівничих товариств "Факел" про зобов'язання виконати умови договору підряду за участю представників:
позивача 1: Карабак В.А. (представник за дов. від 11.03.2016 № 5),
позивача 2: Карабак В.А. (представник за дов. від 14.03.2016 № 02-01-16/194),
відповідача: Замкова М.О. (представник за дов. від 13.01.2016 № 19/0246),
третьої особи: Сілецький Ю.І. (представник за дов. від 20.01.2016 № 2), Нестеренко О.А. (голова)
ВСТАНОВИВ:
ГО "Вільний" (позивач 1) та Люцернянська сільська рада (позивач 2) звернулись з позовною заявою про зобов'язання ПАТ по газопостачанню та газифікації "Запоріжгаз" (відповідач) виконати умови договору підряду № 1БН від 23.09.2013.
Позовні вимоги мотивовані тим, що в порушення умов договору підряду № 1БН від 23.09.2013 укладеного між сторонами, за якими відповідач зобов'язаний був виконати будівництво газопроводу для газопостачання сіл Вільноуланівське, Вільногрушівське Вільнянського району Запорізької області, а також пусконалагоджувальні роботи, врізу та пуск газу в газопровід, останній станом на 11.09.2014 врізку та пуск газу в газопровід не виконав, з посиланням на положення ст.ст. 526, 629, 837 ЦК України, ст. 193 ГК України.
Справа розглядалась неодноразово.
Останнім рішенням господарського суду Запорізької області від 15.09.15 р., залишеним без змін постановою Донецького апеляційного господарського суду від 02.11.15 р., позов задоволено.
Не погоджуючись з прийнятими у справі рішенням та постановою, ООКСТ "Факел" звернулось до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій просить їх скасувати та прийняти нове рішення, яким відмовити в задоволенні позову, мотивуючи касаційну скаргу доводами про порушення судами норм матеріального та процесуального права, зокрема ст. 41 Конституції України, ст. 627 ЦК України, ст. 25, 32 ГПК України. Як зазначає скаржник суд не повно з'ясував усі фактичні обставини справи та не дослідив і не надав належної оцінки наявним в матеріалах справи доказам, не сприяв повному, об'єктивному та неупередженому її розгляду. Зокрема як зазначається скаржником, суд першої інстанції неправомірно постановив врізати у газопровід високого тиску новозбудований газопровід позивачів, оскільки газопровід високого тиску належить третій особі та є його власністю тому лише він має право володіти, користуватися та розпоряджатися ним.
У відзиві Люцернянська сільська рада просить в задоволенні касаційної скарги відмовити, а оскаржувані судові рішення залишити без змін.
Колегія суддів, приймаючи до уваги межі перегляду справи в касаційній інстанції, проаналізувавши на підставі фактичних обставин справи застосування норм матеріального та процесуального права при винесенні оспорюваних судових актів, знаходить необхідним в задоволенні касаційної скарги відмовити, враховуючи наступне.
Як встановлено судами попередніх інстанцій та вбачається з матеріалів справи, 23.09.2013 ПАТ "Запоріжгаз" (Підрядник) та ГО "Вільний" (Замовник-1), та Люцернянська сільська рада (Замовник-2) уклали договір підряду № 1БН (далі - договір), відповідно до п.1.1 якого, замовники доручають, а підрядник бере на себе зобов'язання виконати власними і залученими силами з власних матеріалів та матеріалів замовника наступні роботи: будівництво газопроводу для газопостачання сіл Вільноуланівське, Вільногрушівське, Вільнянського району, Запорізької області; пусконалагоджувальні роботи; врізка та пуск газу в газопровід високого та середнього тиску.
Згідно з п. 1.2 договору, підрядник зобов'язується здати замовникам виконані роботи у встановлений договором строк, а замовники зобов'язуються створити для виконання робіт належні умови, надати відповідні дільниці, прийняти належним чином виконані роботи і оплатити ці роботи у відповідності з умовами цього договору.
Пунктами 3.3 та п. 4.1.5 договору по результатам виконаних робіт підрядник складає акт форми КБ-2в та довідку про вартість виконаних робіт КБ-3 і надає все замовникам для підписання.
Згідно з пп. 4.1.1 п. 4.1 договору підрядник зобов'язаний виконувати роботи у відповідності з проектом і в строки, передбачені договором.
Відповідно п.4.3.1 договору на замовників покладається зобов'язання на протязі 3 (трьох) днів з моменту підписання даного договору надати підряднику проект, дозвільні документи та іншу технічну документацію, необхідну для виконання робіт.
Також, згідно з п.4.3.2 та п. 4.3.3 договору замовники зобов'язані своєчасно здійснювати оплату робіт підрядника.
Судом встановлено, що ГО "Вільний" сплатила на користь Вільнянського УГГ за будівництво газопроводу В.Уланівське, В.Грушівське 81 696,57 грн.
На виконання умов договору Вільнянське УГГ філія ПАТ "Запоріжгаз" виконало роботи з будівництва газопроводу сіл Вільноуланівське, Вільногрушевське Вільнянського району Запорізької області на суму 152 713 грн. 58 коп., що підтверджується актом приймання виконаних будівельних робіт № 1 від 16.12.2013 та довідкою про вартість виконаних будівельних робіт.
За виконаний обсяг підрядних робіт Люцернянська сільська рада сплатила підряднику 152713,58 грн.
Також судом встановлено, що ПАТ "Запоріжгаз" виконав свої зобов'язання в частині будівництва газопроводу, а в частині врізки та пуску газу в газопровід зобов'язання не виконано у зв'язку з тим, що у відповідності до проекту новозбудований газопровід повинен бути приєднаний до газопроводу високого тиску, який належить ООКСТ "Факел".
Встановлено, що між ПАТ "Запоріжгаз" та ООКСТ "Факел" 19.07.2012 був укладений договір № 34 про передачу на баланс газових мереж, споруд на них та газового обладнання (балансоутримування) (далі - договір № 34).
Відповідно до умов п. 2.2 договору № 34 власником газових мереж, що передаються на баланс балансоутримувача, залишається ООКСТ "Факел".
Згідно з п. 3.6 договору № 34 ПАТ "Запоріжгаз" як балансоутримувач зобов'язався проводити підключення нових споживачів до системи газопостачання з письмового дозволу власника.
Відповідач зазначає що, до теперішнього часу позивачі не надали йому дозвіл на підключення новозбудованої газової мережі до газової системи, власником якої є ООКСТ "Факел", що відповідач вважає порушенням умов п. 4.3.1 договору підряду № 1БН від 23.09.2013 щодо своєчасного надання необхідних для здійснення робіт із врізки та пуску газу документів, що, в свою чергу, перешкоджає відповідачу виконати зазначені роботи.
Відповідно до вимог ст.ст. 525, 526, 629 ЦК України та ст. 193 ГК України, договір є обов'язковим для виконання сторонами, а зобов'язання мають виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства.
Відповідно до ч. ч. 1, 2 ст. 875 ЦК України, за договором будівельного підряду підрядник зобов'язується збудувати і здати у встановлений строк об'єкт або виконати інші будівельні роботи відповідно до проектно-кошторисної документації, а замовник зобов'язується надати підрядникові будівельний майданчик (фронт робіт), передати затверджену проектно-кошторисну документацію, якщо цей обов'язок не покладається на підрядника, прийняти об'єкт або закінчені будівельні роботи та оплатити їх. Договір будівельного підряду укладається на проведення нового будівництва, капітального ремонту, реконструкції (технічного переоснащення) підприємств, будівель (зокрема житлових будинків), споруд, виконання монтажних, пусконалагоджувальних та інших робіт, нерозривно пов'язаних з місцезнаходженням об'єкта.
Відповідно до ч. 1 ст. 877 ЦК України підрядник зобов'язаний здійснювати будівництво та пов'язані з ним будівельні роботи відповідно до проектної документації, що визначає обсяг і зміст робіт та інші вимоги, які ставляться до робіт та до кошторису, що визначає ціну робіт.
Згідно п.п. 3.3.1 п. 3.3 Порядку доступу до газотранспортної системи, затвердженого наказом HAK "Нафтогаз України" №79 від 26.03.2001, новозбудовані та реконструйовані системи газопостачання повинні відповідати проектній документації, будівельним нормам, правилам безпеки та іншим нормативним актам, які встановлюють вимоги до їх будівництва та безперебійного функціонування. Для розроблення проекту системи газопостачання споживач повинен отримати у газорозподільного підприємства технічні умови.
Газорозподільне підприємство за заявкою споживача повинно надати технічні умови для підключення до газорозподільних мереж у конкретній точці протягом 30 днів з дня звернення. Газорозподільне підприємство не має права відмовити споживачеві у доступі до газорозподільної мережі у разі виконання споживачем технічних умов, наявності акта прийняття системи газопостачання в експлуатацію та договору на постачання газу. Під'єднання системи газопостачання споживача до газорозподільних мереж здійснюється за його заявкою при наявності акта приймання системи в експлуатацію Газорозподільного підприємства. Будівництво та реконструкція системи газопостачання споживача здійснюється виключно за його рахунок. Система газопостачання споживача приєднується до газорозподільних мереж газопроводами-вводами, види, кількість та розміщення яких визначаються проектом.
Вищевказаними технічними умовами, робочим проектом, а також договором підряду не передбачалось необхідності отримання згоди власника газопроводу - ООКСТ "Факел" - на врізку та пуск газу.
Пунктом 3.1 Порядку доступу до газотранспортної системи, затвердженого наказом HAK "Нафтогаз України" № 79 від 26.03.2001, встановлено, що газорозподільні підприємства не мають права без обґрунтованих причин забороняти чи обмежувати доступ до існуючих газорозподільних мереж.
Відповідно до п.12 Порядку забезпечення споживачів природним газом, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2001 № 1729 (1729-2001-п) , газотранспортні та газодобувні підприємства HAK "Нафтогаз України", а також суб'єкти господарської діяльності, що мають ліцензію на розподіл природного і нафтового газу: забезпечують рівні умови доступу до газотранспортної системи для всіх суб'єктів господарської діяльності незалежно від форми власності.
Судом встановлено, що погодження на приєднання новозбудованої газової мережі до газопроводу третьої особи було надано СТ "Факел", яке, як слідує з договору № 4 від 01.07.2009, виступало замовником будівництва газопроводу, до якого необхідно здійснити врізку. Вказаний договір на виконання робіт з газифікації об'єкту газопостачання СТ "Факел" Люцернянської с/р Вільнянського району Запорізької області було укладено між СТ "Факел" та ЗАТ "Запоріжтеплогазбуд".
СТ "Факел" відповідно до його Статуту було створено 09.12.2008 на добровільних засадах громадянами України, які проживають у садівничих товариствах "Волна", "Берізка", "Ветеран", "Комунарівець-1" Люцернянської сільської ради Вільнянського району Запорізької області.
25.05.2009 СТ "Факел" звернулося до Люцернянської сільської ради із заявою про погодження траси газопроводу робочого проекту газифікації СТ "Факел".
Люцернянська сільська рада Вільнянського району Запорізької області рішенням від 18.06.2009 № 7 погодила СТ "Факел" заяву про проходження траси газопроводу по території Люцернянської сільської ради Вільнянського району Запорізької області до садівничих товариств згідно проекту при умові підключення населених пунктів ради сіл Вільноуланівське та Вільногрушівське. При цьому до уваги був взятий гарантійний лист про надання дозволу на підключення населених пунктів ради до газопроводу. В матеріалах проекту є погодження усіх контролюючих органів та Люцернянської сільради з поміткою, з урахуванням умов вказаних у рішенні сільської ради 18.06.09 р. № 7.
Газифікація СТ "Факел" Люцернянської сільської ради Вільнянського району Запорізької області виконана ЗАТ "Запоріжтеплогазбуд" на замовлення цього споживчого товариства на підставі договору № 4 від 01.07.2009.
Протоколом № 100911/1 від 10.09.2011 загальних зборів представників засновників СТ "Факел" було вирішено передати право будівництва та подальшої експлуатації газопроводу від СТ "Факел" до ООКСТ "Факел", у зв'язку з тим, що СТ "Факел" не мало статусу юридичної особи.
Листом від 18.09.2009 СТ "Факел", будучи замовником будівництва, гарантувало Люцернянській сільській раді Вільнянського району Запорізької області у зв'язку з погодженням траси будівництва газопроводу по території Люцернянської сільської ради здійснити врізку по закінченні всіх будівельних робіт для сільських жителів с. Ульянівка, с. Вільногрушевка.
Угодою від 15.09.2011 про заміну сторони в договорі підряду № 4 від 01.07.2009 СТ "Факел" передало, а ООКСТ "Факел" прийняло на себе в повному обсязі обов'язки замовника за договором підряду № 4 від 01.07.2009, укладеного між СТ "Факел" та ЗАТ "Запоріжтеплогазбуд".
Пунктом 2 даної угоди встановлено, що права та обов'язки замовника переходять до ООКСТ "Факел" з моменту укладення даної угоди та погодження його з підрядником.
Актом готовності об'єкта до експлуатації від 05.06.2012 ЗАТ "Запоріжтеплогазбуд" та ООКСТ "Факел" засвідчили готовність закінченого будівництвом об'єкта до експлуатації. Декларацію про готовність об'єкта до експлуатації зареєстровано в Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю 26.07.2012.
Тобто, як вірно зазначено судом апеляційної інстанції, згода, яка була надана СТ "Факел", як замовником, на підключення до газопроводу населених пунктів ради сіл Вільноуланівське та Вільногрушівське, є обов'язковою для об'єднання ООКСТ "Факел" як правонаступника прав та обов'язків даного споживчого товариства.
Підключення населених пунктів Вільноуланівське та Вільногрушівське до газопроводу споживчого товариства "Факел" було умовою будівництва даного газопроводу та проходження траси газопроводу по території Люцернянської сільської ради Вільнянського району Запорізької області, отже позовна вимога ГО "Вільний" та Люцернянської сільської ради про зобов'язання ПАТ "Запоріжгаз" виконати врізку та пуск газу в газопровід високого та середнього тиску прав власності ООКСТ "Факел" не порушує.
За таких обставин, оскільки відповідач в порушення умов договору підряду № 1БН від 23.09.2013 не виконав роботи із врізки та пуску газу в даний газопровід, висновок господарського суду першої та апеляційної інстанції про зобов'язання ПАТ "Запоріжгаз" виконати умови договору підряду № 1БН від 23.09.2013, а саме, виконати врізку та пуск газу в газопровід високого та середнього тиску, колегія суддів визнає правомірним та обгрунтованим.
Зважаючи на викладене, колегія не вбачає порушення судами першої і апеляційної інстанцій норм матеріального та процесуального права, котрі встановлюють правила доказування, розподілу обов'язків доказування, належності й припустимості доказів, порядку збирання і дослідження доказів, та вважає судові рішення такими, що відповідають чинному законодавству України та обставинам справи, отже і підстави для їх скасування відсутні.
Керуючись ст.ст. 111-5, 111-7, 111-9 - 111-11 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України
ПОСТАНОВИВ:
В задоволенні касаційної скарги відмовити.
Постанову Донецького апеляційного господарського суду від 02.11.2015 у справі № 908/4161/14 залишити без змін.
Головуючий суддя
Судді:
Г.П. Коробенко
І.В. Алєєва
Г.М. Мачульський