ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
01 березня 2016 року Справа № 904/5631/15
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
головуючого: Жукової Л.В. (доповідач), суддів: Погребняка В.Я. Полякова Б.М. розглянувши касаційну скаргу публічного акціонерного товариства "УКРГАЗПРОМБАНК" на ухвалу господарського суду Дніпропетровської області від 30.11.2015 та ухвалу Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 13.01.2016 у справі № 904/5631/15 господарського суду Дніпропетровської області за заявою товариства з обмеженою відповідальністю "Торговельно-промислова група "Альбатрос" про визнання банкрутом за участю представників сторін: ПАТ "УКРГАЗПРОМБАНК" - Коломійця Я.В., Бондара Е.А.; ТОВ "Торговельно-промислова група "Альбатрос" - Остапчук М.Г., Гіппіуса Р.О.
ВСТАНОВИВ :
Ухвалою господарського суду Дніпропетровської області від 30.11.2015 року у справі № 904/5631/15 (суддя Калиниченко Л.М.) долучено до матеріалів справи клопотання представника ліквідатора з додатками. Затверджено ліквідаційний баланс та звіт ліквідатора Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговельно-промислова група "Альбатрос". Ліквідовано юридичну особу - Товариство з обмеженою відповідальністю "Торговельно-промислова група "Альбатрос", м. Дніпропетровськ. Згідно з пунктом 5 статті 45 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" вимоги, які не задоволені за недостатністю майна, вважаються погашеними. Припинено повноваження ліквідатора у справі Штельманчука Михайла Сергійовича. Провадження у справі припинено.
Не погодившись із зазначеною ухвалою, публічне акціонерне товариство "Укргазпромбанк" звернулось до суду другої інстанції з апеляційною скаргою, в якій просило скасувати ухвалу господарського суду Дніпропетровської області від 30.11.2015 року, справу направити на розгляд до господарського суду Дніпропетровської області.
Ухвалою Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 24.12.2015 року апеляційну скаргу прийнято до розгляду, розгляд справи призначено у судовому засіданні на 11.01.2016 року.
Ухвалою Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 11.01.2016 року продовжено строк розгляду апеляційної скарги на 15 днів. В судовому засіданні оголошено перерву до 13.01.2016 року.
Ухвалою Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 13.01.2016 (головуючий суддя - Вечірко І.О., судді - Кузнецов В.О., Науменко І.М.) припинено апеляційне провадження за апеляційною скаргою публічного акціонерного товариства (Далі - ПАТ) "Укргазпромбанк", м. Київ на ухвалу господарського суду Дніпропетровської області від 30.11.2015 року у справі № 904/5631/15.
У касаційній скарзі ПАТ "Укргазпромбанк" просить скасувати ухвалу господарського суду Дніпропетровської області від 30.11.2015 року, ухвалу Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 13.01.2016 та направити справу на новий розгляд до господарського суду Дніпропетровської області, пославшись на порушення та невірне застосування судами норм матеріального та процесуального права.
Колегія суддів, беручи до уваги межі перегляду справи у касаційній інстанції, обговоривши доводи касаційної скарги, проаналізувавши на підставі фактичних обставин справи застосування судом апеляційної інстанції норм матеріального та процесуального права при ухваленні оскаржуваної ухвали, вважає, що касаційна скарга задоволенню не підлягає, виходячи з наступного.
Під час розгляду даної справи Дніпропетровський апеляційний господарський суд встановив наступні обставини.
Ухвалою господарського суду Дніпропетровської області від 09.07.2015 року порушено провадження у справі про банкрутство ТОВ "Торговельно-промислова група "Альбатрос", з урахуванням положень ст. 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом". Введено мораторій на задоволення вимог кредиторів із наслідками, передбаченими статтею 19 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом". Призначено підготовче засідання суду на 16.07.2015 року.
Постановою господарського суду Дніпропетровської області від 16.07.2015 року ТОВ "Торговельно-промислова група "Альбатрос", м. Дніпропетровськ визнано банкрутом. Відкрито ліквідаційну процедуру у справі строком на 4 місяці (до 16.11.2015 року). Ліквідатором ТОВ "Торговельно-промислова група "Альбатрос" призначено Штельманчука Михайла Сергійовича.
16.07.2015 року на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України в мережі Інтернет за № 20305 опубліковано повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури.
Ухвалою господарського суду Дніпропетровської області від 27.08.2015 року затверджено реєстр вимог кредиторів ТОВ "Торговельно-промислова група "Альбатрос" з вимогами наступних кредиторів: ПАТ "Страхова компанія "ГАЛА-СКД", м. Дніпропетровськ на суму 151 067 115,00 грн. (основний борг) - 4 черга задоволення, 1 218,00 грн. (судовий збір) - 1 черга задоволення; ТОВ "Компанія "Фінінвест Плюс", м. Дніпропетровськ на суму 510 000,00 грн. (основний борг) - 1 черга задоволення, 1 218,00 грн. (судовий збір) - 1 черга задоволення; Державної податкової інспекції у Жовтневому районі м. Дніпропетровська Головного управління Державної фіскальної служби України у Дніпропетровській області на суму 38 109,00 грн. - 3 черга задоволення, вимоги на суму 20,00 грн. відхилено; ТОВ "ІЛАЯ ПЛЮС", м. Новомосковськ на суму 153 940,00 грн. (основний борг) - 4 черга задоволення, 1 218 грн. (судовий збір) - 1 черга задоволення. Зобов'язано ліквідатора Штельманчука М.С. внести відповідні зміни до реєстру вимог кредиторів.
06.11.2015 року до господарського суду Дніпропетровської області на затвердження від ліквідатора надійшов звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс.
Ухвалою господарського суду Дніпропетровської області від 30.11.2015 року затверджено ліквідаційний баланс та звіт ліквідатора ТОВ "Торговельно-промислова група "Альбатрос". Ліквідовано юридичну особу - ТОВ "Торговельно-промислова група "Альбатрос", м. Дніпропетровськ. Згідно з пунктом 5 статті 45 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" вимоги, які не задоволені за недостатністю майна, вважаються погашеними. Припинено повноваження ліквідатора у справі Штельманчука Михайла Сергійовича. Провадження у справі припинено.
04.12.2015 року, тобто після винесення ухвали від 30.11.2015 та припинення провадження у даній справі до господарського суду Дніпропетровської області надійшла заява про визнання грошових вимог ПАТ "Укргазпромбанк" до ТОВ "ТПГ "Альбатрос".
Ухвалою господарського суду Дніпропетровської області від 04.12.2015 року заяву ПАТ "Укргазпромбанк", м. Київ про визнання грошових вимог на суму 53 904 364,53 грн. у справі №904/5631/15 про банкрутство ТОВ "ТПГ "Альбатрос" повернуто кредитору без розгляду.
Апеляційний господарський суд у оскаржуваній ухвалі встановив, що обґрунтовуючи наявність у ПАТ "Укргазпромбанк" права на апеляційне оскарження ухвали від 30.11.2015 року у даній справі, останній посилався на те, що судом першої інстанції порушено норми статті 23 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" та проігноровано право кредитора на задоволення вимог до боржника. При цьому, ПАТ "Укргазпромбанк" в апеляційній скарзі зазначено, що останнім подано відповідну заяву ліквідатору на стадії досудової ліквідації.
Судом другої інстанції встановлено, що вимоги ПАТ "Укргазпромбанк" не відносяться до складу вимог кредиторів, які підлягають обов'язковому включенню до реєстру вимог кредиторів, не є забезпеченими та не стосуються заробітної плати та відшкодування шкоди, заподіяної життю та здоров'ю громадян, тому вони можуть бути включені до реєстру вимог кредиторів виключно на підставі письмової заяви у відповідності до статті 23 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".
Припиняючи апеляційне провадження Дніпропетровський апеляційний господарський суд виходив з того, що ПАТ "Укргазпромбанк" на час подання апеляційної скарги не набуло статусу учасника провадження у справі про банкрутство, відтак не має повноважень на оскарження ухвали господарського суду Дніпропетровської області про затвердження звіту ліквідатора, ліквідаційного балансу та припинення провадження у справі про банкрутство ТОВ "ТПГ "Альбатрос", у апеляційному порядку.
Колегія суддів Вищого господарського суду України погоджується із такими висновками, з огляду на таке.
Згідно із пунктом 1-1 Прикінцевих та перехідних положень (X розділ) Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (2343-12) (надалі - Закон) (в редакції, що діє з 19.01.2013 року) положення цього Закону застосовуються господарськими судами під час розгляду справ про банкрутство, провадження в яких порушено після набрання чинності цим Законом.
Відповідно до статті 4-1 Господарського процесуального кодексу України господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку провадження, передбаченому цим Кодексом, з урахуванням особливостей, встановлених Законом .
За вимогами частини 1 статті 2 Закону провадження у справі про банкрутство регулюється цим Законом, Господарським процесуальним кодексом України (1798-12) , іншими законодавчими актами України.
Відповідно до статті 9 Закону справи про банкрутство юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців розглядаються господарським судом за правилами, передбаченими Господарським процесуальним кодексом України (1798-12) , з урахуванням особливостей, визначених цим Законом.
Виходячи з положень ст. ст. 55, 124 Конституції України та ст. 14 Закону України "Про судоустрій і статус суддів", застосування та користування правами на судовий захист, апеляційне та касаційне оскарження рішення суду здійснюється у випадках та порядку, встановлених законом.
Отже, реалізація конституційного права на апеляційне та касаційне оскарження судового рішення названим Законом ставиться в залежність від положень процесуального закону.
Нормами статті 91 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що сторони у справі, прокурор, треті особи, особи, які не брали участі у справі, якщо господарський суд вирішив питання про їх права та обов'язки, мають право подати апеляційну скаргу на рішення місцевого господарського суду, яке не набрало законної сили.
Згідно із ст. 1 Закону сторонами у справі про банкрутство є конкурсні кредитори (представник комітету кредиторів), боржник.
У відповідності до ст. 1 Закону учасниками у справі про банкрутство є сторони, забезпечені кредитори, арбітражний керуючий (розпорядник майна, керуючий санацією, ліквідатор), власник майна (орган, уповноважений управляти майном) боржника, державний орган з питань банкрутства, Фонд державного майна України, представник органу місцевого самоврядування, представник працівників боржника, уповноважена особа засновників (учасників, акціонерів) боржника, а також у випадках, передбачених цим Законом, інші особи, які беруть участь у провадженні у справі про банкрутство.
Також, згідно зі ст. 1 Закону кредитор - юридична або фізична особа, а також органи державної податкової служби та інші державні органи, які мають підтверджені у встановленому порядку документами вимоги щодо грошових зобов'язань до боржника; конкурсні кредитори - кредитори за вимогами до боржника, які виникли до порушення провадження у справі про банкрутство і виконання яких не забезпечено заставою майна боржника; забезпечені кредитори - кредитори, вимоги яких забезпечені заставою майна боржника (майнового поручителя).
В силу особливостей провадження у справі про банкрутство (ст. 4-1 Господарського процесуального кодексу України) коло осіб, які мають право оскаржити судові рішення у справі про банкрутство діючим законодавством звужено до учасників такої справи задля попередження необґрунтованого втручання інших осіб, які не є учасниками у справі, у хід процедури банкрутства.
У ч. 3 ст. 95 Закону визначено особливий порядок виявлення кредиторів боржника, який ліквідується власником, за яким кредитори мають право заявити свої вимоги до боржника, який ліквідується, у місячний строк з дня офіційного оприлюднення повідомлення про визнання боржника, який ліквідується, банкрутом, на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України в мережі Інтернет.
Слід відзначити, що заяви кредиторів про грошові вимоги до боржника, що ліквідується власником, подаються безпосередньо до господарського суду та оплачуються судовим збором. Розгляд грошових вимог кредиторів в ліквідаційній процедурі здійснюється господарським судом в тому ж порядку, що і грошових вимог, заявлених на підставі статті 23 Закону. За результатами розгляду грошових вимог кредиторів господарським судом затверджується реєстр вимог кредиторів.
Згідно із частиною 4 статті 23 Закону особи, вимоги яких заявлені після закінчення строку, встановленого для їх подання, або не заявлені взагалі, не є конкурсними кредиторами, а їх вимоги погашаються в шосту чергу в ліквідаційній процедурі.
Слід звернути увагу, що звернення до господарського суду з грошовими вимогами до боржника у справі про банкрутство - це право кредитора.
Крім випадків, прямо передбачених Законом, господарський суд не може включити відповідні грошові вимоги до реєстру вимог кредиторів поза волею кредитора. Такі випадки передбачені частиною 8 статті 23 Закону, відповідно до якої розпорядник майна зобов'язаний окремо внести до реєстру вимоги кредиторів, які забезпечені заставою майна боржника, згідно з їхніми заявами, а за їх відсутності - згідно з даними обліку боржника. Розпорядник майна зобов'язаний окремо внести до реєстру відомості про вимоги щодо виплати заробітної плати, авторської винагороди, аліментів, а також про вимоги щодо відшкодування шкоди, заподіяної життю та здоров'ю громадян, згідно із заявами таких кредиторів та/або даними обліку боржника.
Отже, особа, яка має грошові вимоги до боржника набуває статусу кредитора лише після подачі у встановленому порядку заяви з грошовими вимогами до боржника. Тільки після цього така особа отримує процесуальне право на оскарження судових рішень у справі про банкрутство.
Апеляційний господарський суд встановив та матеріалами справи підтверджується, що ПАТ "Укргазпромбанк" звернувся до суду першої інстанції зі своїми кредиторськими вимогами вже після винесення ухвали про припинення провадження у справі № 904/5631/15.
Ухвалою господарського суду Дніпропетровської області від 04.12.2015 року, яка набула чинності, заяву ПАТ "Укргазпромбанк" про визнання грошових вимог на суму 53 904 364,53 грн. у справі № 904/5631/15 про банкрутство ТОВ "ТПГ "Альбатрос" повернуто кредитору без розгляду.
ПАТ "Укргазпромбанк" не набуло статусу кредитора, а відтак і сторони у справі про банкрутство, отже, не набуло права апеляційного оскарження прийнятої у справі ухвали від 30.11.2015 відповідно до положень статті 91 Господарського процесуального кодексу України.
За таких обставин справи суд апеляційної інстанції дійшов правомірного висновку про припинення апеляційного провадження за апеляційною скаргою ПАТ "Укргазпромбанк", на підставі п. 1 ч. 1 ст. 80 ГПК України, у зв'язку з чим оскаржувана ухвала суду апеляційної інстанції підлягає залишенню без змін, як така, що відповідає нормам чинного законодавства.
Поряд з наведеним, у своїй касаційній скарзі ПАТ "Укргазпромбанк" оскаржує ухвалу господарського суду Дніпропетровської області від 30.11.2015 року, якою затверджено ліквідаційний баланс, звіт ліквідатора ТОВ "Торговельно-промислова група "Альбатрос", ліквідовано юридичну особу - ТОВ "Торговельно-промислова група "Альбатрос" та припинено провадження у справі.
Виходячи зі змісту ст.ст. 107, 111-13 Господарського процесуального кодексу України, сторони, прокурор, треті особи та особи, які не брали участі у справі, але щодо яких суд вирішив питання про їх права та обов'язки, мають право подати касаційну скаргу на: рішення місцевого господарського суду після перегляду їх в апеляційному порядку та постанови апеляційного господарського суду, ухвалені за результатами апеляційного розгляду; ухвали місцевого господарського суду, зазначені в частині першій статті 106 цього Кодексу, після їх перегляду в апеляційному порядку та постанови апеляційного господарського суду, ухвалені за результатами апеляційного розгляду.
У п. 7 ч. 1 ст. 106 та ч. 1 ст. 111-13 Господарського процесуального кодексу України передбачено право на оскарження окремо від рішення ухвали про припинення апеляційного провадження.
Отже, ухвали місцевого господарського суду підлягають касаційному оскарженню тільки після перегляду цієї ухвали в апеляційному порядку та прийняття відповідної постанови.
Відсутність же здійснення такого перегляду та відповідної постанови суду апеляційної інстанції виключає, відповідно до вимог ст. 107 Господарського процесуального кодексу України, оскарження такої ухвали суду першої інстанції в касаційному порядку.
Оскільки, ухвала господарського суду Дніпропетровської області від 30.11.2015 року не була предметом апеляційного перегляду по суті, колегія суддів Вищого господарського суду України припиняє касаційне провадження щодо її перегляду у касаційному порядку.
На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 111-5 - 111-7, 111-9, 111-13 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України,-
ПОСТАНОВИВ:
Касаційну скаргу ПАТ "Укргазпромбанк" в частині оскарження ухвали Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 13.01.2016 у справі № 904/5631/15 залишити без задоволення.
Ухвалу Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 13.01.2016 у справі № 904/5631/15 залишити без змін.
Касаційне провадження за касаційною скаргою ПАТ "Укргазпромбанк" в частині оскарження ухвали господарського суду Дніпропетровської області від 30.11.2015 року у справі № 904/5631/15 припинити.
Головуючий
Судді
Л.В. Жукова
В.Я. Погребняк
Б.М. Поляков