ВИКОРИСТАННЯ ЗЕМЕЛЬНОЇ ДІЛЯНКИ


Коли набувач одержує право на господарське використання земельної ділянки?


Право власності на земельну ділянку та постійного користування нею виникає після одержання її власником або користувачем документа, що посвідчує право власності чи постійного користування земельною ділянкою, та його державної реєстрації. Відповідні права на земельну ділянку посвідчуються державними актами. Право на її оренду виникає після укладення договору оренди і його державної реєстрації. До встановлення меж земельної ділянки на місцевості, одержання документа, що посвідчує право на неї, та державної реєстрації використання земельної ділянки забороняється (ст. 125 Земельного кодексу 25.10.2001 року).

Проте при застосуванні останнього припису потрібно зважати на деякі застереження, що випливають зі змісту низки норм того ж Земельного кодексу. Зокрема, згідно зі ст. 119 набуття права на земельну ділянку за давністю користування (так звана набувальна давність) передбачає порядок, коли земельна ділянка виділяється за самим фактом користування. Не тягне за собою припинення права власності користування ділянками без належним чином проведеного їх вилучення (викупу), а також зміна меж району, села, селища, міста, районів у місті (ст. 173).

Тобто, як можна зрозуміти позицію законодавця у цьому питанні, заборона на використання земельної ділянки до виділення її на місцевості стосується, насамперед, земель сільськогосподарського призначення, щодо яких право на одержання землі (земельний сертифікат) повинно перетворитися на право власності на неї, тобто виділення на місцевості земельних паїв колишніх колективних сільськогосподарських підприємств (далі — КСП).

Виділення на місцевості здійснюють на підставі проекту реформування КСП, або за Схемою поділу земель колективної власності на земельні частки (паї). Перед початком роботи з відведення земельної ділянки, необхідно одержати позитивне рішення місцевої ради. Розробку технічної документації для передачі земельного паю на місцевості та оформлення державного акта на право приватної власності на землю громадяни можуть замовити самі й оплатити ці послуги. Втім, замовником робіт з виділення земельних паїв у натурі може стати сільгосппідприємство або фермерське господарство, що має намір орендувати цю землю у власника. Вартість таких послуг у кожному конкретному випадку може бути різною, бо залежатиме від розміру земельної ділянки та місцевих умов.

Сторінку підготувала Тетяна НІКОЛАЄВА

По материалам газеты "Юридичний вісник України" № 29 від 20-26 лирня 2002 року;