ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
30 липня 2015 року Справа № 916/489/15-г
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
Коробенка Г.П. - головуючого (доповідач), Прокопанич Г.К., Мачульського Г.М. розглянувши матеріали касаційної скарги товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Все для АЗС" на постанову Одеського апеляційного господарського суду від 03.06.2015 у справі господарського суду Одеської області за позовом Першого заступника прокурора м. Одеси в інтересах держави в особі Одеської міської ради до товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Все для АЗС" третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача Департамент комунальної власності Одеської міської ради про внесення змін до договору оренди земліза участю представників сторін:
прокуратури: Попенко О.С. (прокурор Генеральної прокуратури України, посв. від 17.09.2014 № 029012),
позивача: не з'явився,
відповідача: не з'явився,
третьої особи: не з'явився
ВСТАНОВИВ:
Перший заступник прокурора м. Одеси, в інтересах держави, в особі Одеської міської ради звернувся до господарського суду Одеської області з позовом до ТОВ "Торговий дім "Все для АЗС" про внесення змін до договору оренди землі від 03.02.2002 зареєстрованому у книзі записів Державної реєстрації договорів оренди землі за № 672/18 від 06.09.2002, а саме:
- викласти п. 1.4. Договору у наступній редакції: "Нормативна грошова оцінка земельної ділянки площею 540 кв.м. становить 1742315,40 гривень згідно витягу з технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки м. Одеси від 28.08.2014 № 139/П, складеного управлінням Держземагенства у м. Одесі Одеської області";
- викласти п. 2.2. Договору у наступній редакції: "Орендна плата за земельну ділянку загальною площею 540 кв.м, що розташована за адресою: м. Одеса, спуск Маринеска, 12, розрахована у розмірі 5% від нормативної грошової оцінки цієї земельної ділянки та складає 87115,77 гривень на рік.".
Рішенням господарського суду Одеської області від 08.04.2015 у даній справі, залишеним без змін постановою Одеського апеляційного господарського суду від 03.06.2015, позов задоволено повністю.
Зазначені судові рішення мотивовані обгрунтованістю позовних вимог.
Не погоджуючись з прийнятими рішенням та постановою, ТОВ "Торговий дім "Все для АЗС" звернулось з касаційною скаргою до Вищого господарського суду України, в якій просить їх скасувати та прийняти нове рішення по справі, яким в задоволенні позову відмовити, мотивуючи скаргу тим, що оскаржувані судові акти прийняті на підставі не повністю досліджених доказів, з порушенням норм матеріального права при недотриманні норм процесуального права, зокрема ст. 651 ЦК України, ст. 23 Закону України "Про оренду землі". Також, як зазначається скаржником, рішенням Одеської міської ради від 28.12.2010 № 41 така вимога як перегляд умов чинних договорів, після введення в дію нової нормативної грошової оцінки земель міста, не встановлюється, отже, як зазначає скаржник, не виникає такого обов'язку у сторін по чинним договорам.
Колегія суддів, приймаючи до уваги межі перегляду справи в касаційній інстанції, проаналізувавши на підставі фактичних обставин справи застосування норм матеріального та процесуального права при винесенні оспорюваних судових актів, знаходить необхідним в задоволенні касаційної скарги відмовити, враховуючи наступне.
Як вбачається з матеріалів справи, 03.09.2002 між Одеською міською радою (орендодавець) та ТОВ "Торговий дім "Все для АЗС" (орендар) укладено договір оренди земельної ділянки (надалі по тексту - договір), зареєстрований у книзі записів Державної реєстрації договорів оренди землі за № 672/18 від 06.09.2002, відповідно до умов якого орендодавець на підставі Закону України "Про оренду землі" (161-14) та рішення Одеської міської ради від 29.04.2002 № 116-ХХІV, надав, а орендар прийняв у строкове, платне володіння і користування земельну ділянку загальною площею 540 кв.м, що знаходиться на території Центрального району м. Одеси, по спуску Маринеска, 12, за рахунок земель міста, та згідно з планом земельної ділянки (Додаток№1), який є невід'ємною частиною договору, терміном на 25 років, для будівництва (терміном на один рік), експлуатації та обслуговування автомийки (п.1.1., 1.2. договору).
Пунктом 1.4. договору визначено, що нормативна грошова оцінка земельної ділянки становить 148006 гривень 44 копійки.
Згідно п. 2.2 договору орендна плата вноситься за базовий податковий період, який дорівнює календарному місяцю, щомісяця на протязі 30 календарних днів, слідуючих за останнім календарним днем звітного місяця у розмірі: 2,74*540=1479,60 грн. на рік (на період будівництва); 17,82*540=9622,80 грн. на рік (на період експлуатації об'єкта). Орендна плата, враховуючи невиплачену, підлягає індексації відповідно до законодавства України.
Відповідно до п. 2.5 договору Орендар не звільняється від орендної плати і сплачує її незалежно від результатів його господарської діяльності. Умови цього договору щодо розміру орендної плати можуть бути змінені за згодою обох сторін, шляхом укладання відповідних угод, які мають бути нотаріально посвідчені і є невід'ємними частинами цього договору. Орендодавець має право вимагати збільшення орендної плати у випадку збільшення відповідно до законів України розміру земельного податку.
20.09.2010 Одеською міською радою прийнято рішення № 1268-VІ "Про внесення змін до рішення Одеської міської ради від 28.12.2010 № 41-VІ "Про затвердження технічної документації з нормативно грошової оцінки земель міста Одеси", яким п. 3 рішення викладено в такій редакції: "Ввести в дію затверджену пунктом 1 цього рішення нормативну грошову оцінку земель міста Одеси для розрахунку річної орендної плати з 20.09.2011".
20.09.2011 Одеською міською радою прийнято рішення № 1267-ІV "Про затвердження фіксованих відсотків при визначенні ставок орендної плати за земельні ділянки в м. Одесі".
Згідно Витягу з технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки м. Одеси від 28.08.2014 № 139/П, який надано Управлінням Дерземагенства у м. Одеси Одеської області, нормативна грошова оцінка земельної ділянки площею 540 кв.м., що розташована за адресою: м. Одеса, спуск Маринеска, 12 та землекористувачем якої є ТОВ "Все для АЗС", становить 1742315,40 гривень.
У подальшому Департамент комунальної власності - Одеської міської ради в порядку ст. 188 ГК України 19.11.2014 звернувся до відповідача з пропозицією про внесення змін до договору оренди землі за № 01-13/9346 в частині розміру орендної плати.
Департаментом комунальної власності Одеської міської ради, відповідно до форми, затвердженої Постановою Кабінету Міністрів України, здійснено розрахунок розміру орендної плати за користування земельною ділянкою площею 5402 кв.м., розташованої за адресою: м. Одеса, спуск Маринеска, 12, яка становить 87115,77 гривень на рік.
Згідно ч. 1 ст. 73 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", акти ради, сільського, селищного, міського голови, голови районної в місті ради, виконавчого комітету сільської, селищної, міської, районної у місті (у разі її створення) ради, прийняті в межах наданих їм повноважень, є обов'язковими для виконання всіма розташованими на відповідній території органами виконавчої влади, об'єднаннями громадян, підприємствами, установами та організаціями, посадовими особами, а також громадянами, які постійно або тимчасово проживають на відповідній території.
Відповідно до ч. 1 ст. 144 Конституції України органи місцевого самоврядування в межах повноважень, визначених законом приймають рішення, які є обов'язковими до виконання на відповідній території.
Згідно з п. 34 ст. 26 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" до виключної компетенції сільських, селищних, міських рад входить вирішення питань регулювання земельних відносин.
Згідно вимог статей 126, 206 Земельного кодексу України використання землі в Україні є платним, оренда землі оформляється договором, який реєструється відповідно до закону.
Відповідно до ч. 1 ст. 15 Закону "Про оренду землі" однією з істотних умов договору оренди землі є орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, форм платежу, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату.
Відповідно до ст. 21 Закону України "Про оренду землі" орендна плата за землю - це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою. Розмір, форма і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди (крім строків внесення орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, які встановлюються відповідно до Податкового кодексу України (2755-17) ).
Відповідно до ч. 1 ст. 632 ЦК України ціна в договорі встановлюється за домовленістю сторін. У випадках, визначених законом, застосовуються ціни (тарифи, ставки тощо), які встановлюються або регулюються уповноваженими органами державної влади або органами місцевого самоврядування.
Згідно ст. 289.1 Податкового кодексу України (2755-17) для визначення розміру податку та орендної плати використовується нормативна грошова оцінка земельних ділянок.
Відповідно до ч.5 ст. 5 Закону України "Про оцінку земель" нормативна грошова оцінка використовується при визначенні розміру земельного податку, державного мита при міні, спадкуванні та даруванні земельних ділянок згідно із законом, орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності.
За приписами ст. 13, 15 Закону України "Про оцінку земель" нормативна грошова оцінка земельних ділянок проводиться, зокрема, у разі визначення розміру орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності. Підставою проведення нормативної грошової оцінки земельних ділянок є рішення органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування. Подальша зміна нормативної грошової оцінки земельної ділянки є підставою для внесення змін до договору оренди земельної ділянки в судовому порядку.
Згідно ст. 651 Цивільного кодексу України зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом. Договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом.
Згідно ст. 30 Закону України "Про оренду землі" зміна умов договору оренди землі здійснюється за взаємною згодою сторін. У разі не досягнення згоди щодо зміни умов договору оренди землі спір вирішується в судовому порядку.
Відповідно до ст. 188 ГК України сторона договору, яка вважає за необхідне змінити або розірвати договір, повинна надіслати пропозиції про це другій стороні за договором. Сторона договору, яка одержала пропозиції повідомляє другу сторону про результати її розгляду. У разі, якщо сторони не досягли згоди щодо зміни (розірвання) або у разі неодержання відповіді у встановлений строк, заінтересована сторона має право передати спір на вирішення суду.
За таких обставин, оскільки нормами законодавства передбачено можливість зміни умов договору за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у випадках встановлених договором або законом, а орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності є регульованою ціною, а також те, що в матеріалах справи відсутні докази скасування чи визнання недійсними наведених вище по тексту рішень Одеської міської ради, та неотримання позивачем у встановлений строк відповіді щодо внесення змін до договору в частині розміру орендної плати, висновок господарського суду першої та апеляційної інстанцій про задоволення позову, а саме внесення змін до п.1.4., 2.2. договору, колегія суддів визнає правомірним та обґрунтованим.
Зважаючи на викладене, колегія не вбачає порушення судами першої і апеляційної інстанцій норм матеріального та процесуального права, котрі встановлюють правила доказування, розподілу обов'язків доказування, належності й припустимості доказів, порядку збирання і дослідження доказів, та вважає судові рішення такими, що відповідають чинному законодавству України та обставинам справи, отже і підстави для їх скасування відсутні.
Керуючись ст. 111-5, 111-7, 111-8, 111-9 - 111-11 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України, -
ПОСТАНОВИВ:
В задоволенні касаційної скарги відмовити.
Постанову Одеського апеляційного господарського суду від 03.06.2015 у справі № 916/489/15-г залишити без змін.
Головуючий суддя:
Судді:
Г.П. Коробенко
Г.К. Прокопанич
Г.М. Мачульський