ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
29 липня 2015 року Справа № 910/11251/13
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
Коваленка В.М. - головуючого (доповідач у справі), Катеринчук Л.Й., Короткевича О.Є. розглянувши касаційну скаргу Публічного акціонерного товариства "ОТП Банк" на постанову та ухвалувід 12.05.2015 Київського апеляційного господарського суду від 18.03.2015 господарського суду міста Києва у справі № 910/11251/13 господарського суду міста Києва
за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "УніКредит Лізинг" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Аляска ЛД" про банкрутство ліквідатор арбітражний керуючий Гусар І.О.
в судовому засіданні взяли участь представники:
ПАТ "ОТП Банк" - Ігнатенко М.В., довір.,
ПАТ "Банк Форум" - Гуртовий В.В., довір.,
ТОВ "Аляска ЛД" (в особі ліквідатора - арбітражного керуючого Гусара І.О.) - Карпунов І.О., довір.
ВСТАНОВИВ:
Ухвалою господарського суду м. Києва від 18.06.2013 у справі № 910/11251/13 прийнято до розгляду заяву про порушення справи про банкрутство товариства з обмеженою відповідальність "Аляска ЛД" (далі - Боржник, ТОВ "Аляска ЛД") за заявою товариства з обмеженою відповідальність "УніКредит Лізинг" в порядку загальних норм Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (2343-12) (далі - Закон про банкрутство).
Ухвалою господарського суду м. Києва від 02.07.2013 порушено провадження у справі про банкрутство ТОВ "Аляска ЛД", введено мораторій на задоволення вимог кредиторів та процедуру розпорядження майном, призначено розпорядником майна Боржника арбітражного керуючого Струця М.П., справу призначено до розгляду в судовому засіданні тощо.
Постановою господарського суду м. Києва від 19.12.2013 Боржника визнано банкрутом, відносно нього відкрито ліквідаційну процедуру строком до 16.12.2014, а ліквідатором призначено арбітражного керуючого Гусара І.О.
Ухвалою господарського суду м. Києва від 16.09.2014, залишеною без змін постановою Київського апеляційного господарського суду від 21.10.2014, затверджено звіт та ліквідаційний баланс Боржника, ліквідовано юридичну особу - ТОВ "Аляска ЛД", провадження у справі припинено.
Постановою Вищого господарського суду України від 10.12.2014 скасовано постанову Київського апеляційного господарського суду від 21.10.2014 та ухвалу господарського суду м. Києва від 16.09.2014, справу передано на новий розгляд до господарського суду м. Києва на стадію ліквідаційної процедури в іншому складі суду.
За результатами нового розгляду, ухвалою господарського суду м.Києва від 18.03.2015 (суддя - Івченко А.М.) затверджено звіт ліквідатора, ліквідаційний баланс банкрута та реєстр вимог кредиторів, ухвалено ліквідувати банкрута - ТОВ "Аляска ЛД", дію мораторію припинено, провадження у справі припинено.
Не погодившись із цією ухвалою суду, публічне акціонерне товариство "ОТП Банк" (далі - ПАТ "ОТП Банк", Банк) звернулося до Київського апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просило скасувати ухвалу господарського суду м. Києва від 18.03.2015 та передати справу для подальшого розгляду до господарського суду м. Києва на стадію ліквідаційної процедури.
Постановою Київського апеляційного господарського суду від 12.05.2015 (головуючий суддя - Сотніков С.В., судді: Гарник Л.Л., Остапенко О.М.) апеляційну скаргу залишено без задоволення, а ухвалу господарського суду м. Києва від 18.03.2015 - без змін.
Не погоджуючись з вказаними судовими рішеннями попередніх інстанцій, ПАТ "ОТП Банк" звернулося до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій просить скасувати ухвалу господарського суду м.Києва від 18.03.2015, постанову Київського апеляційного господарського суду від 12.05.2015 та передати справу для розгляду до господарського суду м. Києва на стадію ліквідаційної процедури.
Касаційна скарга мотивована порушенням судами попередніх інстанцій норм матеріального, зокрема, норм ст.ст. 41, 46, 98 Закону про банкрутство, та процесуального права.
У відзиві на касаційну скаргу ліквідатор ТОВ "Аляска ЛД" - арбітражний керуючий Гусар І.О. просить касаційну скаргу Банку залишити без задоволення, ухвалу господарського суду м.Києва від 18.03.2015, постанову Київського апеляційного господарського суду від 12.05.2015 залишити без змін.
Заслухавши пояснення представників заявника касаційної скарги, Боржника та ПАТ "Банк Форум", обговоривши доводи касаційної скарги, перевіривши наявні матеріали справи, проаналізувавши застосування судами норм матеріального та процесуального права, колегія суддів дійшла висновку, що касаційна скарга не підлягає задоволенню, виходячи з наступного.
Так, ухвалюючи рішення про затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу Боржника, ліквідацію юридичної особи - ТОВ "Аляска ЛД" та припинення провадження у справі, суд першої інстанції виходив з того, що згідно звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу майнових активів банкрута, в тому числі заставного майна ПАТ "ОТП Банк" (товарів в обігу), не виявлено, у зв'язку з чим визнані у справі кредиторські вимоги не можуть бути задоволені та вважаються погашеними. При цьому, місцевий господарський суд вказав, що строк ліквідаційної процедури сплинув 16.12.2014, а ліквідатором виконані всі необхідні дії на стадії ліквідаційної процедури, передбачені Законом про банкрутство (2343-12) .
Суд апеляційної інстанції вказані висновки місцевого суду підтримав в повному обсязі.
Заперечуючи такі висновки, Банк зазначає, що ліквідатор не вжив всіх заходів щодо пошуку, виявлення та повернення майна Боржника. При цьому, заявник касаційної скарги посилається на те, що кримінальне провадження, порушене за фактом розтрати службовими особами майна ТОВ "Аляска Трейд" та ТОВ "Аляска ЛД", яке знаходилось у заставі ПАТ "ОТП Банк", не закрито, тому, на думку скаржника, "ймовірно, що в результаті слідчих дій буде встановлено факт незаконного відчуження заставного майна Банку та виявлено інше майно Боржника - інші товари в обороті, які будуть замінені на відчужені".
Однак, суд касаційної інстанції не погоджується із наведеними запереченнями, оскільки вони суперечать вимогам діючого законодавства та викладені без врахування встановлених судами обставин справи.
Так, як встановлено судами під час нового розгляду та вбачається з матеріалів справи, 13.02.2015 ліквідатор Боржника - арбітражний керуючий Гусар І.О. подав до місцевого господарського суду ліквідаційний баланс ТОВ "Аляска ЛД" станом на 12.02.2015 та звіт, підготовлений з урахуванням вказівок, викладених в постанові Вищого господарського суду України від 10.12.2014.
Місцевим господарським судом було заслухано звіт ліквідатора, досліджено ліквідаційний баланс і встановлено, що ліквідатором відповідно до приписів ст. 41 Закону про банкрутство виконані усі необхідні дії в ліквідаційній процедурі: вжито всіх заходів на пошук, виявлення, повернення майна банкрута, що знаходиться у третіх осіб, здійснено запити щодо виявлення майнових активів до спеціалізованих державних установ та отримано відповіді, зокрема, про те, що зареєстровані за Боржником об'єкти права власності (повітряні судна, плавзасоби, трактори, самохідні шасі, самохідні сільськогосподарські, дорожньо-будівельні і меліоративні машини, сільськогосподарська техніка, інші механізми, земельні ділянки) відсутні, нерухоме майно за ТОВ "Аляска ЛД" не обліковується, транспортних засобів, великотоннажних та інших технологічних транспортних засобів, що не підлягають експлуатації на вулично-дорожній мережі загального користування, не зареєстровано, об'єктів промислової власності не виявлено, Боржник відсутній серед власників, які володіють значними пакетами акцій емітентів цінних паперів (10% і більше статутного капіталу), не є засновником суб'єктів господарської діяльності, інформації щодо митного оформлення товарів ТОВ "Аляска ЛД" не виявлено, засновником інших суб'єктів господарської діяльності Боржник не значиться, всі банківські рахунки підприємства-банкрута закрито.
Разом з цим, з метою встановлення наявності рухомого майна за ТОВ "Аляска ЛД" ліквідатором банкрута замовлено та отримано витяг з Державного реєстру обтяжень від 31.07.2014, відповідно до якого у реєстрі виявлено: товари в обігу (риба морська свіжоморожена та консерви з риби та морепродуктів з терміном придатності не менше ніж 12 місяців), які перебувають у заставі ПАТ "ОТП Банк" та ПАТ "БМ Банк" та на які органами виконавчої державної служби України накладено арешт.
При цьому, до викладеного слід додати, що, як встановлено судами першої та апеляційної інстанцій, а матеріалами справи підтверджується, ліквідатором з'ясовано, що майно вилучене та арештоване в ході кримінального провадження № 12013000000000469 від 13.07.2013 за фактом розтрати службовими особами майна ТОВ "Аляска Трейд" та ТОВ "Аляска ЛД", яке знаходилось у заставі ПАТ "ОТП Банк" за ознаками злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України, належить ТОВ "Укрхарчпродсервіс" та ТОВ "Укрхарчопромкомплекс", а майно ТОВ "Аляска ЛД" не виявлено.
З пояснень ліквідатора вих.№ 910/11251/13-4 від 02.03.2015 також вбачається, що на його запити про надання інформації щодо майна Боржника, яке перебуває в заставі ПАТ "ОТП Банк", відповідей від останнього не отримано.
Згідно з ч. 3 ст. 46 Закону про банкрутство, якщо ліквідатор не виявив майнових активів, що підлягають включенню до ліквідаційної маси, він зобов'язаний подати господарському суду ліквідаційний баланс, який засвідчує відсутність майна у банкрута.
Як вбачається з матеріалів справи та встановлено судами, ліквідаційний баланс ТОВ "Аляска ЛД" станом на 12.02.2015 свідчить про відсутність у банкрута майнових активів, за рахунок яких можливе задоволення вимог кредиторів, у зв'язку з чим, залишились не задоволеними визнані кредиторські вимоги ТОВ "УніКредит Лізинг" на суму 27 681 060,98 грн., ПАТ "Банк Форум" на суму 7 686 097,00 грн., ПАТ "ОТП Банк" на суму 98 472 794,83 грн., ПАТ "БМ Банк" на суму 80 200 504, 36 грн., а також вимоги забезпечених кредиторів ПАТ "ОТП Банк" на суму 90 000 000,00 грн. та ПАТ "БМ Банк" на суму 18 848 000, 00 грн.
Згідно ч. 5 ст. 45 Закону про банкрутство вимоги, не задоволені за недостатністю майна, вважаються погашеними.
Відповідно до ч. 1 ст. 46 Закону про банкрутство після завершення всіх розрахунків з кредиторами ліквідатор подає до господарського суду звіт та ліквідаційний баланс, до якого додаються: відомості за результатами інвентаризації майна боржника та перелік ліквідаційної маси; відомості про реалізацію об'єктів ліквідаційної маси з посиланням на укладені договори купівлі-продажу; копії договорів купівлі-продажу та акти приймання-передачі майна; реєстр вимог кредиторів з даними про розміри погашених вимог кредиторів; документи, які підтверджують погашення вимог кредиторів; довідка архівної установи про прийняття документів, які відповідно до закону підлягають довгостроковому зберіганню.
Звіт ліквідатора має бути схвалений комітетом кредиторів, власником майна (органом, уповноваженим управляти майном) боржника (для державних підприємств або підприємств, у статутному капіталі яких частка державної власності перевищує 50 відсотків).
Господарський суд після заслуховування звіту ліквідатора та думки членів комітету кредиторів або окремих кредиторів виносить ухвалу про затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу.
Колегія суддів суду касаційної інстанції зауважує, що, як вбачається з матеріалів справи, зборами комітету кредиторів (протокол № 4 від 12.02.2015) було прийнято рішення схвалити звіт ліквідатора ТОВ "Аляска ЛД" та уповноважити ліквідатора Боржника - арбітражного керуючого Гусара І.О. подати на затвердження до господарського суду м. Києва звіт та ліквідаційний баланс.
Відповідно до положень ч. 2 ст. 46 Закону про банкрутство, якщо за результатами ліквідаційної процедури після задоволення вимог кредиторів не залишилося майна, господарський суд виносить ухвалу про ліквідацію юридичної особи - банкрута.
За таких обставин, у зв'язку з відсутністю майнових активів боржника звіт ліквідатора і ліквідаційний баланс банкрута підлягають затвердженню, юридична особа - ліквідації та виключенню з Єдиного державного реєстру.
Згідно п. 6 ч. 1 ст. 83 Закону про банкрутство господарський суд припиняє провадження у справі про банкрутство, якщо затверджено звіт ліквідатора в порядку, передбаченому цим Законом.
Виходячи з аналізу наведених норм та встановлених судами попередніх інстанцій обставин справи, колегія суддів вважає правомірними висновки місцевого та апеляційного судів про затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу, наявність підстав для ліквідації банкрута та припинення провадження у справі, а доводи касаційної скарги ПАТ "ОТП Банк" такими, що не спростовують висновків судів першої та апеляційної інстанцій.
Місцевим та апеляційним господарськими судами повно та всебічно досліджено проведену ліквідатором роботу по розшуку майна Боржника, в тому числі майна, що перебуває в заставі Банку, про що зазначено в оскаржуваних судових рішеннях.
Доводи касаційної скарги стосовно згаданого кримінального провадження, порушеного за фактом розтрати службовими особами майна ТОВ "Аляска Трейд" та ТОВ "Аляска ЛД" є необґрунтованими, зводяться до припущень та оцінки обставин та доказів у справі, тому колегією суддів до уваги не приймаються з огляду на встановлені ст. 111-7 ГПК України межі перегляду справи в касаційній інстанції.
Враховуючи викладене, оскаржувані ухвала та постанова судів першої та апеляційної інстанцій підлягають залишенню без змін, як такі, що відповідають нормам матеріального та процесуального права.
Керуючись нормами ст.ст. 111-5, 111-7, 111-9 - 111-11, 111-13 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України, -
ПОСТАНОВИВ:
1. Касаційну скаргу Публічного акціонерного товариства "ОТП Банк" залишити без задоволення.
2. Постанову Київського апеляційного господарського суду від 12.05.2015 та ухвалу господарського суду міста Києва від 18.03.2015 у справі № 910/11251/13 залишити без змін.
Головуючий
Судді
В.М. Коваленко
Л.Й. Катеринчук
О.Є. Короткевич
постанова виготовлена та підписана 30.07.2015