ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
16 липня 2015 року Справа № 908/454/14
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
головуючого - судді Коробенка Г.П.,
суддів Мачульського Г.М., Шаргала В.І.,
за участю представників сторін:
позивача: Хан І.М. дов.б/н від 16.03.2015
відповідача: ОСОБА_2 договір від 15.07.2015
розглянувши касаційну скаргу Приазовської селищної ради Приазовського району Запорізької області
на постанову Харківського апеляційного господарського суду від 23.04.2015
у справі № 908/454/14 Господарського суду Запорізької області
за позовом Приазовської селищної ради Приазовського району Запорізької області
до Фізичної особи-підприємця ОСОБА_3
про зобов'язання повернути земельну ділянку шляхом її звільнення,
ВСТАНОВИВ:
Рішенням Господарського суду Запорізької області від 19.03.2014 відмовлено в задоволенні позову про повернення земельної ділянки площею 0,128 га, яка розташована на території АДРЕСА_1, шляхом її звільнення.
Постановою Харківського апеляційного господарського суду від 23.04.2015 (судді: Фоміна В.О., Білоусова Я.О., Крестьянінов О.О.) зазначене судове рішення скасовано, прийнято нове рішення, яким позов задоволено, зобов`язатно Фізичну особу-підприємця ОСОБА_3 повернути Приазовській селищній раді Приазовського району Запорізької області земельну ділянку площею 0,128 га, яка розташована на території АДРЕСА_1, шляхом її звільнення.
постанова мотивована тим, що укладений 02.12.2003 між сторонами договір оренди НОМЕР_1 названої земельної ділянки закінчився, що зумовило обов'язок відповідача повернути земельну ділянку орендодавцю - позивачу за актом приймання-передачі, відповідач цього обов'язку не дотримався, земельну ділянку не повернув. При цьому апеляційний господарський суд відзначив, що договір оренди земельної ділянки НОМЕР_1 від 02.12.2003 не є новацією договору оренди земельної ділянки від 03.09.1999, за яким в оренду відповідачеві передана земельна ділянка площею 0,12га, що розташована в АДРЕСА_1.
Не погоджуючись з прийнятою у справі постановою, Приазовська селищна рада звернулась до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій, посилаючись на порушення судами попередніх інстанцій норм матеріального та процесуального права, просить її скасувати, а справу передати на новий розгляд. Вимоги касаційної скарги мотивовані тим, що договір оренди земельної ділянки НОМЕР_1 від 02.12.2003 є новацією договору оренди земельної ділянки від 03.09.1999, оскільки предметом цих договорів є одна і та ж земельна ділянка, про що свідчать наявні у справі документи, яким суд апеляційної інстанції не надав жодної оцінки.
Розглянувши касаційну скаргу, перевіривши правильність застосування господарськими судами попередніх інстанцій норм матеріального та процесуального права, Вищий господарський суд України дійшов висновку, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.
Господарськими судами встановлено:
03.09.1999 між Приазовською селищної радою (орендодавець) та Приватним підприємцем ОСОБА_3 (орендар) укладено договір оренди земельної ділянки, за умовами якого орендодавець зобов'язався передати, а орендар прийняти в оренду земельну ділянку площею 0,12 га земель загального користування (згідно із планом, що є невідємною частиною цього договору) розташовану у АДРЕСА_1. Земельна ділянка передається в оренду для благоустрою, реконструкції дренажу, розміщення торгівельних місць (п. 1 договору).
Відповідно до п. 2 договору, цей договір укладений на 20 років і набирає чинності з моменту його реєстрації в Приазовському районному відділі земельних ресурсів. Передача земельної ділянки провадиться на підставі акту у дводенний строк.
Пунктом 2 цього договору також передбачено, що умови цього договору зберігають свою чинність на строк його дії у випадках, коли після набуття чинності договору, законодавством встановлені інші правила, ніж передбачені договором, а також при зміні власника землі або орендаря, якщо інше не встановлено в договорі.
В разі припинення, або розірвання договору орендар зобов'язаний повернути земельну ділянку у стані не гіршому у порівнянні із тим, в якому він одержав її в оренду. Повернення орендодавцю земельної ділянки, що орендується, здійснюється двохсторонньою комісією, що складається із представників сторін. Сторони призначають своїх представників у комісію та приступають до передачі земельної ділянки, що орендується, протягом 3 днів з моменту закінчення терміну оренди (п. 5 договору).
Вказаний договір посвідчено приватним нотаріусом Приазовського районного нотаріального округу Запорізької області Коверзнєвим С.В. та зареєстровано в реєстрі за № 965.
На виконання умов вказаного договору, 03.09.1999 року між сторонами договору підписано акт прийому-передачі, з якого вбачається, що Приазовський селищний голова передає, а ФОП ОСОБА_3 приймає земельну ділянку, площею 0,12 га, що розташована АДРЕСА_1.
Рішенням Приазовської селищної ради Запорізької області від 27.10.2003 "Про затвердження проекту відведення земельної ділянки" вирішено надати в оренду строком на 3 роки ФОП ОСОБА_3 земельну ділянку площею 0,128 га для благоустрою, реконструкції дренажу, наведення порядку, розміщення торгівельних місць.
02.12.2003 між Приазовською селищної радою (орендодавець) та Приватним підприємцем ОСОБА_3 (орендар) укладено договір оренди земельної ділянки НОМЕР_1, за умовами якого орендодавець передає, а орендар приймає в оренду земельну ділянку площею 0,128 га, яка розташована на території АДРЕСА_1, у стані придатному для її цільового призначення.
Цільове призначення земельної ділянки - для благоустрою, реконструкції дренажу, розміщення торгівельних місць, наведення порядку (п. 1.3. договору). Категорія земельної ділянки під вулицями - 0.128 га (п. 1.4. договору). Місце розташування земельної ділянки - землі населеного пункту АДРЕСА_1 (п. 1.6. договору).
Пунктом 2.1. цього договору сторони передбачили, що договір укладається на термін 3 роки і набуває чинності з дня його державної реєстрації в Приазовському районному відділі земельних ресурсів.
У разі припинення або розірвання договору орендар зобов'язаний повернути орендодавцю земельну ділянку у стані не гіршому у порівнянні з тим, в якому він одержав її в оренду (п. 5.1. договору). Повернення земельної ділянки оформлюється актом прийому-передачі (п. 5.2. договору).
Пунктом 11.1. договору сторони передбачили, що цей договір набуває чинності після його підписання сторонами і державної реєстрації в Приазовському районному відділі земельних ресурсів.
Вказаний Договір зареєстрований у Приазовському районному відділі земельних ресурсів Приазовського району Запорізької області, про що у книзі записів державної реєстрації договорів оренди землі вчинено запис від 02.12.2003 НОМЕР_1.
Також зазначений договір зареєстровано у Приазовській селищній раді Запорізької області, про що у книзі реєстрації договорів оренди 02.12.2003 вчинено запис за реєстраційним № 59.
Актом прийому-передачі земельної ділянки по договору оренди землі комісія у складі голови Приазовської селищної ради Варбанського С.Є. та Приватного підприємця ОСОБА_3 засвідчила, що орендодавець в особі Приазовського селищного голови Варбанського С.Є. передав, а орендар Приватний підприємець ОСОБА_3 прийняла на умовах оренди земельну ділянку загальною площею 0,128 га, в т.ч. під вулицями 0,128 га, яка перебуває в задовільному стані і передається в оренду для благоустрою, реконструкції дренажу, наведення порядку, розміщення торгівельних місць. Вказаний акт підписано сторонами договору та посвідчено Начальником Приазовського районного відділу земельних ресурсів.
Згодом сторонами укладались тимчасові договори оренди земельної ділянки від 01.01.2007, від 01.01.2008, 01.01.2009, 01.01.2010, 01.01.2011, 01.01.2012, предметом яких є надання в оренду земельної ділянки, яка знаходиться в АДРЕСА_1, проте, господарський суд відхилив ці договори як докази пролонгації дії договору оренди земельної ділянки від 02.12.2003, оскільки при укладенні цих (тимчасових) договорів сторонами не дотримано певний порядок реєстрації вказаних договорів, як того вимагає ст. 18 Закону України "Про оренду землі", а тому, як вказав суд, ці договори є неукладеними, та не створюють для сторін прав та обов'язків щодо їх виконання. Отже, строк дії договору оренди земельної ділянки загальною площею 0,128 га від 02.12.2003 закінчився 02.12.2006 і у встановленому законодавством порядку не пролонгувався.
02.01.2014 Приазовський селищний голова звернувся до відповідача з вимогою про повернення Приазовській селищній раді земельну ділянку, що знаходиться в АДРЕСА_1 загальною площею 0,128 га за актом приймання-передачі.
Відповідно до ст. 1 Закону України "Про оренду землі" оренда землі - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності.
Статтею 31 Закону України "Про оренду землі", зокрема встановлено, що договір оренди землі припиняється в разі закінчення строку, на який його було укладено.
Порядок поновлення (пролонгації) договору оренди землі встановлений ст. 33 Закону України "Про оренду землі".
З приписів наведеного законодавства вбачається, що із закінченням строку договору оренди землі у разі відсутності додаткової угоди про його поновлення право орендаря на земельну ділянку припиняється.
Із встановлених апеляційним господарським судом обставин вбачається, що строк дії договору оренди від 02.12.2003 закінчився 02.12.2006 і у встановленому законодавством порядку не пролонгувався, орендар в порушення умов договору не передав орендодавцеві земельну ділянку за актом приймання - передачі, тому апеляційний господарський суд правомірно задовольнив позов.
Що стосується доводів скаржника про новацію зобов'язань за договором оренди 1999 року, судова колегія касаційної інстанції погоджується з висновками судів попередніх інстанцій щодо відсутності новації з урахуванням наступного.
Відповідно до ч. 2 ст. 604 Цивільного кодексу України зобов'язання припиняється за домовленістю сторін про заміну первісного зобов'язання новим зобов'язанням між тими ж сторонами (новація).
З приписів наведеної норми вбачається, що для того, щоб новація відбулася, сторони повинні обумовити в своїй угоді припинення зобов'язання, що раніше діяло і заміну його новим зобов'язанням.
Дослідивши зміст договору оренди № 80 від 02.12.2003 року, господарські суди встановили, що цей договір був укладений за загальним порядком передачі земельної ділянки в оренду на підставі ст.ст. 123, 124 Земельного кодексу України і не містить жодних положень про домовленість сторін про новацію, або посилань на те, що договір від 02.12.2003 НОМЕР_1 укладено замість договору оренди земельної ділянки від 03.09.1999. Більш того, апеляційний господарський суд вказав на те, що позивачем не доведено, що за названими договорами в оренду передавалась одна і та ж земельна ділянка, оскільки матеріалами справи підтверджено, що конфігурація та площа земельних ділянок є різними.
Згідно зі ст. 111-7 ГПК України касаційна інстанція не має права встановлювати або вважати доведеними обставини, що не були встановлені у рішенні або постанові господарського суду чи відхилені ним, вирішувати питання про достовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими, збирати нові докази або додатково перевіряти докази, тому доводи касаційної скарги, які потребують переоцінки доказів у справі або їх додаткового дослідження, до уваги не приймаються, а відтак, і не дають підстав для скасування оскарженої постанови.
Керуючись статтями 111-5, 111-7, 111-9, 111-11 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України
ПОСТАНОВИВ:
Касаційну скаргу Приазовської селищної ради Приазовського району Запорізької області залишити без задоволення, а постанову Харківського апеляційного господарського суду від 23.04.2015 у справі № 908/454/14 - без змін.
Головуючий суддя
Судді
Коробенко Г.П.
Мачульський Г.М.
Шаргало В.І.