Об’єкти незавершеного будівництва

З якої вартості необхідно обчислювати суму державного мита при нотаріальному посвідченні договорів купівлі-продажу об’єктів незавершеного будівництва, що перебувають у державній власності?

Справляння державного мита в Україні регулюється Декретом Кабінету Міністрів України від 21.01.93 р. № 7-93 «Про державне мито» (з відповідними змінами та доповненнями; далі — Декрет № 7-93).
Перелік найменувань документів i дій, за які сплачується державне мито, наведено у ст. 2 Декрету № 7-93,
а розмір ставок державного мита — у ст. 3, зокрема, за нотаріальне посвідчення договорів купівлі-продажу майна державних підприємств ставку державного мита встановлено в розмірі 0,1% вартості майна, що викуповується.
Порядок визначення вартості об’єктів незавершеного будівництва визначено постановою Кабінету Міністрів України від 22.07.98 р. № 1114 «Про затвердження Методики оцінки вартості майна під час приватизації», згідно з п. 55 якого ціна продажу об’єкта незавершеного будівництва, у разі його приватизації шляхом викупу, визначається експертним шляхом. Експертна оцінка вартості майна провадиться у порядку, встановленому Фондом державного майна, i за результатами проведення експертної оцінки складаються звіт про експертну оцінку майна та висновки експерта про оціночну вартість майна.
Відповідно до ст. 12 Закону України від 12.07.2001 р. № 2658-III «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні» звіт про оцінку майна є документом, що містить висновки про вартість майна та підтверджує виконані процедури з оцінки майна суб’єктом оціночної діяльності — суб’єктом господарювання.
Отже, сума державного мита за нотаріальне посвідчення договорів купівлі-продажу об’єктів незавершеного будівництва, що перебувають у державній власності, повинна обчислюватись виходячи із суми, яку зазначено у звіті про експертну оцінку майна суб’єктом оціночної діяльності.

Консультують фахівці Головного управління оподаткування фізичних осіб ДПА України

По материалам журнала "ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ" № 29 від СЕРПЕНЯ 2002 року;