ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
07 липня 2015 року Справа № 904/5741/14
Вищий господарський суд України у складі колегії:
головуючого - судді Малетича М.М.,
суддів: Круглікової К.С.,
Мамонтової О.М.,
розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційні скарги Управління містобудування і архітектури Виконавчого комітету Криворізької міської ради м. Кривий Ріг Дніпропетровської області та Комунального підприємства "Парковка та реклама" на постанову Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 23.04.2015 року у справі № 904/5741/14 господарського суду Дніпропетровської області за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Преса-М" до Комунального підприємства "Парковка та реклама", треті особи: Виконавчий комітет Жовтневої районної у місті ради м. Кривий Ріг Дніпропетровської області, Виконавчий комітет Саксаганської районної у місті ради м. Кривий Ріг Дніпропетровської області, Виконавчий комітет Центрально-міської районної у місті ради м. Кривий Ріг Дніпропетровської області, Виконавчий комітет Довгинцівської районної у місті ради м. Кривий Ріг Дніпропетровської області, Управління містобудування і архітектури Виконавчого комітету Криворізької міської ради м. Кривий Ріг Дніпропетровської області, про витребування майна з чужого незаконного володіння,
за участю представників:
Позивача: не з'явився,
Відповідача: не з'явився,
Третіх осіб: не з'явився.
В с т а н о в и в :
Товариство з обмеженою відповідальністю "Преса-М" (далі - ТОВ "Преса-М", Позивач) звернулось до господарського суду Дніпропетровської області з позовом до Комунального підприємства "Парковка та реклама" (далі - КП "Парковка та реклама", Відповідач) про витребування з чужого незаконного володіння майна, а саме - кіосків з продажу друкованої продукції, які знаходяться у м. Кривий Ріг, за адресами: вул. Лєрмонтова, поблизу буд. 33, балансовою вартістю 13622,20 грн., пр.-кт К. Маркса, поблизу буд. 24, балансовою вартістю 9603,54 грн., пр.-кт К. Маркса, поблизу буд. 24, балансовою вартістю 10385,83 грн., вул. Вечірньокутська, поблизу буд. 54, балансовою вартістю 8720,53 грн., вул. Кириленка, поблизу буд. 17-б, балансовою вартістю 13268,17 грн., пр.-кт Гагаріна, поблизу буд. 3, балансовою вартістю 19579,76 грн., вул. Мусоргського, поблизу буд. 26, балансовою вартістю 15751,41 грн. і вул. Тухачевського, зупинка громадського транспорту "174 квартал", балансовою вартістю 14783,01 грн.
Ухвалою господарського суду Дніпропетровської області від 13.11.2014 року до участі у справі в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, було залучено: Виконавчий комітет Саксаганської районної у місті ради м. Кривий Ріг Дніпропетровської області (далі - Виконком Саксаганської райради, Третя особа 1), Виконавчий комітет Жовтневої районної у місті ради м. Кривий Ріг Дніпропетровської області (далі - Виконком Жотневої райради, Третя особа 2), Виконавчий комітет Центрально-міської районної у місті ради м. Кривий Ріг Дніпропетровської області (далі - Виконком Центрально-міської райради, Третя особа 3), Виконавчий комітет Довгинцівської районної у місті ради м. Кривий Ріг Дніпропетровської області (далі - Виконком Довгинцівської райради, Третя особа 4) та Управління містобудування і архітектури Виконавчого комітету Криворізької міської ради м. Кривий Ріг Дніпропетровської області (далі - Управління містобудування і архітектури, Третя особа 5).
Рішенням господарського суду Дніпропетровської області від 12.01.2015 року, залишеним без змін постановою Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 23.04.2015 року, позов ТОВ "Преса-М" задоволено.
У поданих касаційних скаргах, КП "Парковка та реклама" та Управління містобудування і архітектури, посилаючись на порушення судами попередніх інстанцій норм матеріального права, зокрема, ст.ст. 15, 387 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України (435-15) ), ст. 73 Закону України "Про місцеве самоврядування в України" (далі - ЗУ "Про місцеве самоврядування в України"), та п.п. 4.13. - 4.18. Тимчасового порядку щодо встановлення меж зони дії особистого сервітуту під тимчасовими об'єктами для здійснення підприємницької діяльності, затв. рішенням Криворізької міської ради від 28.12.2012 року № 1660, просять скасувати судові рішення у даній справі та прийняти нове рішення, яким відмовити у задоволенні позову ТОВ "Преса-М" у повному обсязі.
Сторони не скористались своїм правом на участь у судовому засіданні.
Вивчивши матеріали справи та обговоривши доводи касаційної скарги, проаналізувавши на підставі фактичних обставин справи застосування норм матеріального та процесуального права, колегія суддів вважає, що касаційна скарга не підлягає задоволенню, з наступних підстав.
Як видно з матеріалів справи та встановлено судами попередніх інстанцій, 28.12.2012 року Криворізькою міською радою було винесено рішення № 1660 "Про затвердження Тимчасового порядку щодо встановлення меж зони дії особистого сервітуту під тимчасовими об'єктами для здійснення підприємницької діяльності".
На підставі п. 4.2. вказаного рішення № 1660 Криворізької міської ради та з метою упорядкування розміщення тимчасових об'єктів торгівельного, побутового, соціально-культурного та іншого призначення Виконкомами Центрально-міської райради, Жовтневої райради, Саксаганської райради та Довгинцівської райради були прийняті рішення "Про затвердження районної постійно діючої комісії з упорядкування тимчасових об'єктів для здійснення підприємницької діяльності", відповідно до яких членами районних постійно діючих комісій протягом 2013 року проводилися обстеження тимчасових об'єктів, у тому числі - кіосків з продажу друкованої продукції ТОВ "Преса-М", на наявність дозвільних документів з обов'язковим складанням актів обстежень.
За результатами проведених обстежень кіосків з продажу друкованої продукції ТОВ "Преса-М" комісіями було виявлено кіоски, розміщені на земельних ділянках у Центрально-міському районі м. Кривий Ріг, а саме: по пр.-кту К. Маркса, поблизу буд. № 24 (кіоск № 7), по пр.-кту К. Маркса, поблизу буд. № 24 (кіоск № 11), по вул. Лермонтова, поблизу буд. № 33, по вул. Кириленка, поблизу буд. № 17-б, по вул. Вечірньокутська, поблизу буд. № 54, по пр.-кту Гагаріна, поблизу буд. № 3, по вул. Мусоргського, поблизу буд. № 26 і по вул. Тухачевського, поблизу зупинки "174 квартал", які використовувались Позивачем без оформлення на це відповідних документів.
У зв'язку з цим, на підставі згаданого вище Тимчасового порядку щодо встановлення меж зони дії особистого сервітуту під тимчасовими об'єктами для здійснення підприємницької діяльності, Третіми особами було вирішено здійснити демонтаж вказаних кіосків із залученням для цього КП "Парковка та реклама", про що у загальноміській газеті та на офіційному веб-сайті Виконкому Криворізької міської ради було розміщено відповідну інформацію.
Крім того, 02.01.2013 року між Управлінням містобудування і архітектури (Замовник) і КП "Парковка та реклама" (Виконавець) було укладено договір № 1, за яким Виконавець зобов'язався в порядку та на умовах визначених цим договором, надавати послуги із здійснення демонтажу тимчасових об'єктів для здійснення підприємницької діяльності, а Замовник зобов'язався прийняти та оплатити послуги із демонтажу. Під демонтажем розуміється виключно демонтаж об'єкту та його доставка до місця зберігання без приведення земельної ділянки під демонтованим об'єктом в належний стан.
Відповідно до укладеного договору № 1 КП "Парковка та реклама" виконано демонтаж вищезазначених кіосків з продажу друкованої продукції ТОВ "Преса-М", про що повідомлялось Виконкоми Центрально-міської райради, Жовтневої райради, Саксаганської райради та Довгинцівської райради, які, у свою чергу, інформацію про демонтаж вищезазначених кіосків з продажу друкованої продукції розмістили в загальноміській газеті та на офіційному веб-сайті Виконкому Криворізької міської ради.
У квітні 2014 року ТОВ "Преса-М" звернулось до Виконкому Центрально-міської райради та Управління містобудування і архітектури з листами, у яких вимагало повернути йому демонтовані кіоски, однак, у відповідях на такі листи, у поверненні вищевказаних кіосків Позивачу було відмовлено і, водночас, запропоновано для вирішення цього питання після відповідного звернення до Управління містобудування і архітектури, насамперед, врегулювати питання відшкодування фінансових затрат по демонтажу кіосків з КП "Парковка та реклама", про що надати відповідне підтвердження.
Вимогами ТОВ "Преса-М" у даній справі, з посиланням на положення ст.ст. 312, 319, 387, 1212, 1213 ЦК України, є витребування з незаконного володіння КП "Парковка та реклама" свого майна, а саме - кіосків з продажу друкованої продукції, які знаходяться у м. Кривий Ріг, за адресами: вул. Лєрмонтова, поблизу буд. 33, балансовою вартістю 13622,20 грн., пр.-кт К. Маркса, поблизу буд. 24, балансовою вартістю 9603,54 грн., пр.-кт К. Маркса, поблизу буд. 24, балансовою вартістю 10385,83 грн., вул. Вечірньокутська, поблизу буд. 54, балансовою вартістю 8720,53 грн., вул. Кириленка, поблизу буд. 17-б, балансовою вартістю 13268,17 грн., пр.-кт Гагаріна, поблизу буд. 3, балансовою вартістю 19579,76 грн., вул. Мусоргського, поблизу буд. 26, балансовою вартістю 15751,41 грн. і вул. Тухачевського, зупинка громадського транспорту "174 квартал", балансовою вартістю 14783,01 грн., яке на думку Позивача знаходиться у Відповідача, та утримується ним без законних на те підстав.
Суд першої інстанції, з яким погодився і апеляційний господарський суд, з урахуванням приписів ст.ст. 317, 386, 391 ЦК України, та відповідних положень Тимчасового порядку щодо встановлення меж зони дії особистого сервітуту під тимчасовими об'єктами для здійснення підприємницької діяльності, встановивши при цьому, що демонтовані і вилучені кіоски з продажу друкованої продукції, перелік яких наведено у позовній заяві, належать Позивачу на праві власності, і на час розгляду справи в суді перебувають на зберіганні та утримуються Відповідачем без відповідних на те правових підстав, дійшов висновку про обґрунтованість позовних вимог ТОВ "Преса-М" і їх задоволення.
На думку колегії суддів касаційної інстанції, висновки суду апеляційної інстанції, відповідають фактичним обставинам справи та наявним матеріалам і ґрунтуються на правильному застосуванні норм матеріального права, з дотриманням процесуальних норм.
Доводи касаційної скарги не спростовують висновків суду апеляційної інстанції про залишення без змін рішення суду першої інстанції, а тому підстав для зміни чи скасування його постанови, не вбачається.
Керуючись ст.ст. 111-5, 111-7 - 111-9, 111-11 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України, -
П О С Т А Н О В И В :
Касаційні скарги Управління містобудування і архітектури Виконавчого комітету Криворізької міської ради м. Кривий Ріг Дніпропетровської області та Комунального підприємства "Парковка та реклама" залишити без задоволення, а постанову Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 23.04.2015 року у справі № 904/5741/14 - без змін.
Головуючий суддя
Судді
Малетич М.М.
Круглікова К.С.
Мамонтова О.М.