Перевезення вантажів залізничним транспортом

Який порядок обкладання ПДВ операцій з перевезення вантажів залізничним транспортом при здійсненні міжнародних перевезень?
(м. Кривій Ріг)

Об’єктом для обкладання ПДВ відповідно до п. 3.1 ст. 3 Закону України від 03.04.97 р. № 168/97-ВР «Про податок на додану вартість» (зі змінами та доповненнями; далі — Закон № 168/97-ВР) є операції платників податку з продажу товарів (робіт, послуг) на митній території України, а також операції з їх ввезення на митну територію i вивезення з митної території України. При цьому залежно від території споживання та використання таких товарів (робіт, послуг) можуть застосовуватися різні ставки ПДВ.
Згідно з п. 3.1 ст. 3 та п. 6.1 ст. 6 Закону № 168/97-ВР повна ставка податку в розмірі 20 відсотків застосовується до операцій з продажу товарів (робіт, послуг), які здійснюються на митній території України, i до товарів, що ввозяться на митну територію України, а також до робіт (послуг), що надаються нерезидентами для їх використання або споживання на митній території України.
Крім цього, пп. 6.2.4 п. 6.2 ст. 6 цього Закону встановлено нульову ставку ПДВ для операцій з надання транспортних послуг з перевезення пасажирів та вантажів за межами митного кордону України, зокрема (для вивезення) від пункту проведення митних процедур з випуску пасажирів або вантажів за межі митного кордону України (включаючи внутрішні митниці) до пункту поза межами державного кордону України.
У разі коли надання транспортних послуг, згаданих у попередньому абзаці, здійснюється у вигляді брокерських, агентських, комісійних операцій з транспортними квитками, проїзними документами, укладання договорів або рахунків на транспортування пасажирів або вантажів довіреною особою перевізника, операції з таких послуг відповідно до абзацу другого пп. 6.2.4 п. 6.2 ст. 6 вищезазначеного Закону оподатковуються за повною ставкою. Базою оподаткування в цьому випадку є винагорода, отримана довіреною особою чи агентом за сприяння у продажу послуг з міжнародного перевезення. Отже, законодавче право на застосування нульової ставки має лише той платник, який безпосередньо надає транспортні послуги з міжнародного перевезення.
У разі надання транспортною організацією — платником ПДВ окремих послуг з транспортування вантажів, які перебувають під митним контролем, тільки між внутрішньою митницею та митницею на кордоні, тобто коли не відбувається перетину державного кордону, а тому послуга не надається поза межами митного кордону України (наприклад, доставка вантажів, призначених для подальшого експорту, в порт чи на ліцензійний склад), операції з надання таких послуг слід вважати здійсненням операцій з продажу робіт (послуг) на митній території України, які оподатковуються за повною ставкою в розмірі 20 відсотків.

Консультують фахівці Головного управління оподаткування юридичних осіб ДПА України

По материалам журнала "ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ" № 30 СЕРПЕНЬ 2002 року;