Маяковий збір

Який порядок обкладання ПДВ маякового збору, що справляється за стоянку суден на внутрішньому рейді морського порту України через агентські підприємства, які є резидентами України?
(м. Київ)

Об’єктом для обкладання ПДВ відповідно до п. 3.1 ст. 3 Закону № 168/97-ВР є операції платників податку з продажу товарів (робіт, послуг) на митній території України, а також операції з їх ввезення на митну територію i вивезення з митної території України. При цьому залежно від території споживання та використання таких товарів (робіт, послуг) можуть застосовуватися різні ставки ПДВ.
Повна ставка податку в розмірі 20 відсотків застосовується до операцій з продажу товарів (робіт, послуг), які здійснюються на митній території України, тобто передача права власності на товар відбувається на території України (використана робота та спожита послуга на території України). При цьому на розмір ставки не впливає категорія споживача (резидент чи нерезидент, з місцезнаходженням за межами України, які створені та здійснюють діяльність відповідно до законодавства іншої держави).
У морського порту або іншого продавця послуг, які надаються судновласнику-резиденту через морського агента, базою оподаткування ПДВ буде вартість таких послуг. У випадку, що розглядається, це розмір маякового збору як плата за послугу зі стоянки судна.
При виконанні договору морського агентування морський агент за рахунок коштів та відповідно до інтересів судновласника або іншого довірителя виконує формальності та дії, пов’язані з прибуттям, перебуванням i відходом судна, та інші організаційні послуги. При цьому право власності на послуги, які надаються морським портом, до морського агента не переходить. У свою чергу судновласник зобов’язаний надавати морському агенту кошти, достатні для відшкодування будь-яких витрат, понесених агентом за згодою судновласника.

Консультують фахівці Головного управління оподаткування юридичних осіб ДПА України

По материалам журнала "ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ" № 30 СЕРПЕНЬ 2002 року;