Пансіонат на балансі підприємства

Сільгосппідприємство, на балансі якого значиться власний пансіонат, є платником фіксованого податку. Усі витрати з утримання пансіонату здійснюються за рахунок підприємства та враховуються на балансі. До якої декларації потрібно відносити ПДВ від операцій з реалізації путівок на відпочинок у пансіонаті?
(Л. Симоненко, м. Бахчисарай, АР Крим)

Відповідно до норм, установлених пунктами 11.21 та 11.29 ст. 11 Закону № 168/97-ВР, сільськогосподарські товаровиробники — платники ПДВ зобов’язані вести три окремі податкові та бухгалтерські обліки за видами реалізованої продукції (п. 3 Порядку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.02.99 р. № 271, та абзац другий п.15 Порядку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12.05.99 р. № 805) (детальніше це питання висвітлювалося на сторінках «Вісника» у № 16/2001 «Сільське господарство i ПДВ: особливості та проблеми» та у № 17/2002 «Податкові декларації сільськогосподарського товаровиробника»).
Сільгосптоваровиробники — платники ПДВ подають податкову звітність у такому складі:
декларація № 1 — податкова декларація з ПДВ за результатами операцій з продажу молока, худоби (крім молока та м’яса в живій вазі, реалізованих переробним підприємствам), птиці, вовни, молочної продукції та м’ясопродуктів, вироблених у власних переробних цехах (згідно з листом ДПА України від 18.06.99 р. № 8837/7/16-1121). Декларація подається за скороченою формою. За цією декларацією розрахунки з бюджетом не здійснюються, бюджетне відшкодування не проводиться. Відповідно до п. 15 (абзаци шостий та восьмий) Порядку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12.05.99 р. № 805, позитивна різниця між податковими зобов’язаннями та податковим кредитом звітного місяця перераховується на спецрахунок. Якщо така різниця має від’ємне значення, то вона погашається за рахунок податкових зобов’язань наступних податкових періодів;
декларація № 2 — податкова декларація з ПДВ за іншими категоріями операцій (у тому числі за операціями з продажу молока та м’яса в живій вазі на переробні підприємства). Декларація подається за повною формою. За цією декларацією розрахунки з бюджетом, сплата податку та бюджетне відшкодування здійснюються в порядку, встановленому Законом України «Про податок на додану вартість» та Указом Президента України від 07.08.98 р. № 857/98 «Про деякі зміни в оподаткуванні»;
декларація № 3 — щодо операцій з продажу товарів (робіт, послуг), включаючи продукцію (крім підакцизних товарів), виготовлену на давальницьких умовах з власної сільськогосподарської сировини (постанова Кабінету Міністрів України від 26.02.99 р. № 271 «Про Порядок акумуляції та використання коштів, які нараховуються сільськогосподарськими товаровиробниками — платниками податку на додану вартість щодо операцій з продажу товарів (робіт, послуг), включаючи продукцію (крім підакцизних товарів), виготовлену на давальницьких умовах із власної сільськогосподарської сировини»).
Операцію з реалізації путівок відповідно до Державного класифікатора України ДК 009—96 «Класифікація видів економічної діяльності» (КВЕД, затверджений наказом Державного комітету по стандартизації, метрології та сертифікації від 22.10.96 р. № 441 «Про затвердження Державного класифікатора України») не можна відносити до сільськогосподарських операцій, а тому продаж путівок слід відображати в декларації, за якою здійснюються розрахунки з бюджетом.

Консультують фахівці Головного управління оподаткування юридичних осіб ДПА України

По материалам журнала "ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ" № 30 СЕРПЕНЬ 2002 року;