Особливості застосування пункту 11.18 статті 11 Закону України «Про податок на додану вартість»

Законом України від 15.11.2001 р. № 2779-III «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо державної підтримки автомобілебудівної промисловості України» змінено абзац перший п. 11.18 ст. 11 Закону України від 03.04.97 р. № 168/97-ВР «Про податок на додану вартість» (зі змінами та доповненнями), відповідно до якого тимчасово до 1 січня 2008 р. звільняються від оподаткування операції з ввезення (пересилання) на митну територію України відповідно до Закону України «Про стимулювання виробництва автомобілів в Україні» товарів (у тому числі машинокомплектів), які використовуються для будівництва та виробничої діяльності підприємств з виробництва автомобілів, автобусів i комплектуючих виробів до них, якщо такі товари не виробляються підприємствами на території України.
Перелік таких товарів (включаючи машинокомплекти) з визначенням кодів згідно з Українською класифікацією товарів зовнішньоекономічної діяльності, а також порядок їх ввезення затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 01.06.2002 р. № 737 «Про перелік, обсяги i порядок ввезення товарів, що використовуються для будівництва та виробничої діяльності підприємств з виробництва автомобілів i комплектуючих виробів до них i не оподатковуються під час ввезення їх на митну територію України».
Зазначеною постановою скасовано постанову Кабінету Міністрів України від 26.01.98 p. № 89 «Про порядок ввезення та обсяги товарів, що використовуються для будівництва i виробничої діяльності підприємств із виробництва автомобілів i запасних частин до них i не оподатковуються під час ввезення їх на митну територію України» зі змінами до неї, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 25.08.98 p. № 1336 «Про внесення змін до деяких актів Кабінету Міністрів України з питань діяльності державної податкової служби».
Звертаємо увагу на відмінність вимог вищезазначеної постанови Кабінету Міністрів України № 737 від скасованої постанови № 89:
1) скасовано повноваження Міністерства промислової політики України затверджувати переліки ввезення товарів (включаючи машинокомплекти) на митну територію України в пільговому режимі, встановленому п. 11.18 ст. 11 Закону України «Про податок на додану вартість», i продовжено повноваження цього міністерства затверджувати тільки обсяги їх ввезення та надавати відповідну інформацію органам Державної митної служби i державної податкової служби в погоджені з ними терміни;
2) дію постанови № 737 поширено на підприємства, що виробляють автомобілі та комплектуючі до них відповідно до вимог п. 11.18 ст. 11 Закону України «Про податок на додану вартість».
Міністерством промислової політики затверджено обсяги їх ввезення СП «АвтоЗАЗ-ДЕУ» на 2002 р.
Відповідно до вимог постанови Кабінету Міністрів України № 737 зобов’язання здійснювати в установленому порядку митне оформлення товарів та надавати інформацію з цього питання органам державної податкової служби за місцезнаходженням імпортера — підприємства, що виробляє автомобілі та комплектуючі вироби до них, залишено за Державною митною службою.
Контроль за цільовим використанням імпортованих у пільговому режимі товарів залишено за органами державної податкової служби.
Відповідальність за нецільове використання таких товарів передбачено абзацом другим п. 11.18 ст. 11 Закону України «Про податок на додану вартість», а саме: у разі порушення цільового використання зазначених товарів (включаючи машинокомплекти) платник податку зобов’язаний збільшити податкові зобов’язання за наслідками податкового періоду, на який припадає таке порушення, на суму ПДВ, що мала бути сплачена в момент ввезення на митну територію України таких товарів (включаючи машинокомплекти), а також сплатити пеню, нараховану на таку суму податку виходячи зі 120 відсотків облікової ставки Національного банку України, що діяла на день збільшення податкового зобов’язання, та за період від дати ввезення таких товарів (включаючи машинокомплекти) до дати збільшення податкових зобов’язань. При цьому податкові зобов’язання відображаються в декларації з ПДВ того звітного періоду, на який припадає зміна напряму використання ввезеної продукції.

Ніна ФОКІНА,
головний державний податковий ревізор-інспектор відділу особливих режимів оподаткування управління ПДВ Головного управління оподаткування юридичних осіб ДПА України

По материалам журнала "ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ" № 30 СЕРПЕНЬ 2002 року;