ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
06 липня 2015 року Справа № 926/1628/14
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
головуючого Карабаня В.Я.,
суддів: Ємельянова А.С.,
Ковтонюк Л.В.
за участю представників сторін: ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4
розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу квартирно-експлуатаційного відділу м. Чернівці на постанову Львівського апеляційного господарського суду від 23.04.2015 у справі № 926/1628/14 господарського суду Чернівецької області за позовом заступника військового прокурора Чернівецького гарнізону в інтересах держави в особі Міністерства оборони України до відповідачів: 1.квартирно-експлуатаційного відділу м.Чернівці; 2.суб'єкта підприємницької діяльності - фізичної особи ОСОБА_5 третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача Регіональне відділення Фонду державного майна України по Чернівецькій області про визнання недійсним договору оренди
Рішенням господарського суду Чернівецької області від 17.02.2015 (суддя Гурин М.О.) у задоволенні позову відмовлено.
Постановою Львівського апеляційного господарського суду від 23.04.2015 (колегія у складі суддів: Кордюк Г.Т., Гриців В.М., Давид Л.Л.) рішення господарського суду Чернівецької області від 17.02.2015 скасовано, прийнято нове рішення, яким позов задоволено. Визнано недійсним договір оренди № 9/2012 від 28.09.2012, укладений між квартирно-експлуатаційним відділом м.Чернівці та суб'єктом підприємницької діяльності - фізичною особою ОСОБА_5 нерухомого військового майна, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 (літ. А).
Не погоджуючись із постановою Львівського апеляційного господарського суду від 23.04.2015, квартирно-експлуатаційний відділ м.Чернівці звернувся з касаційною скаргою, в якій просить скасувати постанову Львівського апеляційного господарського суду від 23.04.2015 як таку, що прийнято з неповним з'ясуванням обставин справи та неправильним застосуванням норм матеріального права, а рішення господарського суду Чернівецької області від 17.02.2015 залишити без змін.
Дослідивши матеріали справи, Вищий господарський суд України
В С Т А Н О В И В:
В листопаді 2014 року заступник військового прокурора Чернівецького гарнізону в інтересах держави в особі Міністерства оборони України звернувся до господарського суду Чернівецької області з позовом до квартирно-експлуатаційного відділу м.Чернівці та суб'єкта підприємницької діяльності - фізичної особи ОСОБА_5 про визнання недійсним договору оренди № 9/2012 від 28.09.2012, укладеного між квартирно-експлуатаційним відділом м.Чернівці та суб'єктом підприємницької діяльності - фізичною особою ОСОБА_5, щодо нерухомого військового майна, розташованого по АДРЕСА_1 площею 29,6 кв.м.
Позов мотивовано тим, що 28.09.2012 між квартирно-експлуатаційним відділом м.Чернівці як орендодавцем та суб'єктом підприємницької діяльності - фізичною особою ОСОБА_5 як орендарем було укладено договір оренди № 9/2012 нерухомого військового майна, розташованого по АДРЕСА_1 площею 29,6 кв.м. Проте проведеною у квартирно-експлуатаційному відділі м.Чернівці перевіркою додержання вимог орендного законодавства було встановлено недотримання порядку проведення процедури оцінки майна під час передачі квартирно-експлуатаційним відділом м.Чернівці вказаного нерухомого військового майна в оренду, що й стало підставою для звернення з даним позовом.
Приймаючи рішення даній у справі, господарський суд Чернівецької області дійшов висновку про відмову в задоволенні позову.
Переглядаючи справу в апеляційному порядку, апеляційний господарський суд не погодився з цими висновками місцевого господарського суду, вказав в постанові від 23.04.2015 про те, що, як вбачається з матеріалів справи, під час укладання спірного договору оренди квартирно-експлуатаційним відділом м.Чернівці не було дотримано порядку проведення процедури оцінки майна, чим порушено вимоги Закону України "Про господарську діяльність у збройних силах України" (1076-14) , згідно умов якого оцінка як нерухомого так і рухомого військового майна з метою передачі його в оренду проводиться комісією і оформлюється актом оцінки такого майна, який погоджується з Фондом державного майна України чи його регіональним відділенням (представництво) і затверджується Міністерством оборони України, що є підставою для задоволення позовних вимог щодо визнання недійсним договору оренди № 9/2012 від 28.09.2012, укладеного між квартирно-експлуатаційним відділом м.Чернівці та суб'єктом підприємницької діяльності - фізичною особою ОСОБА_5 нерухомого військового майна, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 (літ. А).
З зазначеними висновками Львівського апеляційного господарського суду, які відповідають чинному законодавству та матеріалам справи, погоджується і Вищий господарський суд України.
Підстав для задоволення касаційної скарги квартирно-експлуатаційного відділу м.Чернівці немає.
Керуючись ст. ст. 111-7, 111-9, 111-11 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України
П О С Т А Н О В И В:
Касаційну скаргу квартирно-експлуатаційного відділу м.Чернівці залишити без задоволення.
Постанову Львівського апеляційного господарського суду від 23.04.2015 у справі № 926/1628/14 залишити без змін.
Головуючий
судді:
В.Карабань
А.Ємельянов
Л.Ковтонюк