ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
03 червня 2015 року Справа № 11/64/10
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
Полякова Б.М. - головуючого, Коваленка В.М. (доповідач у справі), Короткевича О.Є., розглянувши касаційну скаргу Публічного акціонерного товариства "Брокбізнесбанк", м. Київ на постанову та ухвалу від 16.03.2015 Одеського апеляційного господарського суду від 27.01.2015 господарського суду Миколаївської області у справі № 11/64/10 господарського суду Миколаївської області за заявою до Державної податкової інспекції у Центральному районі м. Миколаєва фізичної особи - підприємця ОСОБА_4, м. Миколаїв про банкрутство ліквідатор арбітражний керуючий Пляка С.В.
в судовому засіданні взяв участь представник:
ПАТ "Брокбізнесбанк" - Перетятько С.М., довір.
ВСТАНОВИВ:
Ухвалою господарського суду Миколаївської області від 20.04.2010 порушено провадження у справі № 11/64/10 про банкрутство фізичної особи - підприємця ОСОБА_4 (далі - ФОП ОСОБА_4, Боржник) за заявою Державної податкової інспекції у Центральному районі м. Миколаєва (далі - ДПІ у Центральному районі м. Миколаєва) в порядку норм ст. 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (в редакції до набрання чинності з 19.01.2013 внесених змін, далі - Закон про банкрутство).
Постановою господарського суду Миколаївської області від 01.06.2010 ФОП ОСОБА_4 визнано банкрутом, відносно нього відкрито ліквідаційну процедуру, а ліквідатором боржника призначено арбітражного керуючого Пляку С.В.
Ухвалою господарського суду Миколаївської області від 14.06.2011 припинено процедуру банкрутства фізичної особи-підприємця ОСОБА_4, за ознаками ст. 52 Закону про банкрутство та перейдено до загальних процедур банкрутства, передбачених цим Законом. Ліквідатором боржника призначено арбітражного керуючого Пляку С.В.
Ухвалою господарського суду Миколаївської області від 27.01.2015 (суддя - Василяка К.Л.) клопотання ліквідатора Пляка С.В. та ПАТ "КБ "Надра" в частині заміни кредитора у зобов'язанні задоволено; замінено кредитора у зобов'язанні ПАТ "Брокбізнесбанк" перед ФОП ОСОБА_4 у розмірі 176 857,23 грн. за договором № 123755 про відкриття банківського рахунку та здійснення розрахунково-касового обслуговування від 16.08.2013 з ФОП ОСОБА_4 (первісний кредитор) на ПАТ "Комерційний банк "Надра" (новий кредитор); зобов'язано ПАТ "Брокбізнесбанк" внести зміни до переліку/реєстру/ вимог кредиторів ПАТ "Брокбізнесбанк", в якому замінити ФОП ОСОБА_4 на ПАТ "Комерційний банк "Надра" у зобов'язанні за договором № 123755 про відкриття банківського рахунку та здійснення розрахунково-касового обслуговування від 16.08.2013. В іншій частині клопотання ПАТ "КБ "Надра" відмовлено.
Постановою Одеського апеляційного господарського суду від 16.03.2015 (колегія суддів: Філінюк І.Г. - головуючий, Жеков В.І., Аленін О.Ю.) ухвалу господарського суду Миколаївської області від 27.01.2015 залишено без змін.
Не погоджуючись з вказаними рішеннями судів попередніх інстанцій ПАТ "Брокбізнесбанк" (далі - Банк) звернулося до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій просить скасувати ухвалу господарського суду Миколаївської області від 27.01.2015 та постанову Одеського апеляційного господарського суду від 16.03.2015, прийняти нове рішення, яким у задоволенні клопотання ліквідатора Пляки С.В. та ПАТ "Комерційний банк "Надра" щодо заміни кредитора у зобов'язанні ПАТ "Брокбізнесбанк" перед ФОП ОСОБА_4 у розмірі 176 857,23 грн. за договором № 123755 про відкриття банківського рахунку та здійснення розрахунково - касового обслуговування від 16.08.2013 з ФОП ОСОБА_4 на ПАТ "Комерційний банк "Надра" та зобов'язанні ПАТ "Брокбізнесбанк" внести зміни до переліку (реєстру) кредиторів ПАТ "Брокбізнесбанк", в якому замінити ФОП ОСОБА_4 на ПАТ "Комерційний банк "Надра" у зобов'язанні за договором № 123755 про відкриття банківського рахунку та здійснення розрахунково-касового обслуговування від 16.08.2013 - відмовити у повному обсязі.
Касаційна скарга мотивована порушенням судами норм матеріального та процесуального права.
Заслухавши пояснення представника Банку, обговоривши доводи касаційної скарги, перевіривши наявні матеріали оскарження, проаналізувавши застосування судами норм матеріального та процесуального права, колегія суддів дійшла висновку, що касаційна скарга підлягає задоволенню, виходячи з наступного.
Так, ухвалюючи рішення про заміну кредитора у зобов'язанні ПАТ "Брокбізнесбанк" перед Боржником за договором про відкриття банківського рахунку та здійснення розрахунково-касового обслуговування з Боржника на ПАТ "КБ "Надра" та про зобов'язання ПАТ "Брокбізнесбанк" внести зміни до переліку (реєстру) вимог кредиторів останнього, суд першої інстанції виходив з того, що перелік підстав для заміни кредитора у зобов'язанні, встановлений ст. 512 ЦК України не є вичерпний та допускає заміну кредитора у зобов'язанні в інших випадках, встановлених законом. При цьому, місцевим судом було зазначено про можливість здійснення уступки вимог банкрута в межах справи про банкрутство, та вказано, що грошові кошти на рахунку ПАТ "Брокбізнесбанк" фактично є грошовими коштами, які належать заставному кредитору - ПАТ "КБ "Надра". На думку суду, здійснення заміни кредитора у зобов'язанні не порушить нічиїх прав та законних інтересів, а відмова у задоволенні клопотання ліквідатора Боржника та ПАТ "КБ "Надра" про заміну кредитора у зобов'язанні, спричинить затягування розгляду справи про банкрутство на невизначений строк, що, в свою чергу, завдасть майнової шкоди інтересам кредиторів та порушить їх майнові та процесуальні права.
Апеляційним судом вказані висновки місцевого суду були підтримані у повному обсязі.
Однак, суд касаційної інстанції вважає, що зазначені висновки були зроблені господарськими судами з порушенням та неправильним застосуванням норм законодавства.
Так, судами першої та апеляційної інстанцій під час розгляду справи встановлено наступне.
Ухвалою господарського суду Миколаївської області від 20.09.2011 затверджено реєстр вимог кредиторів ФОП ОСОБА_4 на загальну суму 6 520 526,1 грн., в тому числі вимоги Миколаївського регіонального управління філії ПАТ "КБ "Надра" в сумі 3 627 250,94 грн., які забезпечені заставою (третя черга).
Ліквідатором Боржника в ході здійснення ліквідаційної процедури було виявлено та включено до ліквідаційної маси майно ФОП ОСОБА_4: нежитлове приміщення, яке належить банкруту на праві власності та знаходиться за адресою: АДРЕСА_1. Вказане нежитлове приміщення знаходиться у іпотеці ПАТ "КБ "Надра" в якості забезпечення виконання Боржником своїх зобов'язань перед банком за кредитним договором № 18МК/3/2007-840 від 03.08.2007.
Між АТ "Брокбізнесбанк" в особі Миколаївського РВ АТ "Брокбізнесбанк" та ФОП ОСОБА_4 в особі ліквідатора Пляки С.В. укладено договір № 123755 від 16.08.2013 про відкриття банківського рахунку та здійснено розрахунково-касового обслуговування Миколаївським РВ АТ "Брокбізнесбанк", відкрито розрахунковий рахунок НОМЕР_1.
Вищезазначене нерухоме майно було реалізовано на торгах від 19.02.2014 за 201 987,14 грн. Після сплати винагороди торгуючій організації та отримання ліквідатором повернутого торгуючою організацією гарантійного внесу, а також процентів за вільні залишки на рахунку, перерахуванню заставному кредитору ПАТ "КБ "Надра" підлягають 176 857,23 грн. Вказані кошти були перераховані ліквідатором Боржника на розрахунковий рахунок ФОП ОСОБА_4, який використовувався ним у ліквідаційній процедурі, відкритий у ПАТ "Брокбізнесбанк".
Однак, як було встановлено судами, у ПАТ "Брокбізнесбанк" введено тимчасову адміністрацію та віднесено Банк до категорії неплатоспроможних відповідно до Постанови Національного Банку України № 107 від 28.02.2014.
У зв'язку з цим, вказане платіжне доручення № 1 від 17.03.2014 на перерахування коштів на депозит нотаріуса для подальшого розподілу коштів відповідно до норм ст. 31 Закону про банкрутство було повернуто ліквідатору без виконання, а ПАТ "КБ "Надра" не отримало задоволення забезпечених заставою кредиторських вимог у розмірі 176 857,23 грн.
Матеріалами оскарження підтверджується (а.с. 18 - витяг № 226/14 від 16.10.2014), що грошові вимоги ФОП ОСОБА_4 у розмірі 176 857,23 грн. визнані ПАТ "Брокбізнесбанк" та включені до переліку (реєстру) вимог кредиторів Банку, акцептованих уповноваженою особою Фонду гарантуванні вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ "Брокбізнесбанк".
Пунктом 16 ст. 2 Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" встановлено, що тимчасова адміністрація - процедура виведення банку з ринку, що запроваджується Фондом стосовно неплатоспроможного банку в порядку, встановленому цим Законом, а відповідно до пункту 6 ст. 2 цього Закону ліквідація банку - це процедура припинення банку як юридичної особи відповідно до законодавства.
Процедура щодо виведення неплатоспроможного банку з ринку та питання запровадження і здійснення тимчасової адміністрації регулюються спеціальними нормами Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" (4452-17) , який є спеціальним відносно інших законодавчих актів України у цих правовідносинах.
Відповідно до ч. 5 ст. 36 названого Закону під час тимчасової адміністрації не здійснюється задоволення вимог вкладників та інших кредиторів банку, зокрема щодо майнових зобов'язань, які здійснюються виключно у межах процедури ліквідації банку.
Статтею 2 Закону України "Про банки і банківську діяльність" визначено, що кредитор банку - юридична або фізична особа, яка має документально підтверджені вимоги до боржника щодо його майнових зобов'язань.
Отже, в даних правовідносинах ФОП ОСОБА_4 виступає кредитором ПАТ "Брокбізнесбанк" за майновою вимогою з розпорядження належними йому коштами.
Звернення до Банку у період запровадження тимчасової адміністрації, обмежується п. 1 ч. 5 ст. 36 Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб".
Колегія суддів зауважує, що задоволення вимог кредиторів банку здійснюється виключно у межах процедури ліквідації банку та у порядку, передбаченому Законом України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" (4452-17) .
Вказаної правової позиції дотримується і Верховний Суд України в постанові від 29.04.2015 у справі № 910/9233/14 та постанові від 13.05.2015 у справі № 915/913/14.
При розгляді клопотань ліквідатора Боржника та ПАТ "КБ "Надра" господарські суди наведені норми Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" (4452-17) не застосували до спірних правовідносин та прийняли рішення про заміну кредитора у зобов'язанні та про зобов'язання ПАТ "Брокбізнесбанк" внести зміни до переліку (реєстру) вимог кредиторів останнього без урахування факту запровадження у Банку тимчасової адміністрації та законодавчої заборони на задоволення вимог вкладників та інших кредиторів банку.
Враховуючи аналіз наведених норм та встановлені судами обставини справи, колегія суддів вважає, що суди попередніх інстанцій невірно застосували вищезазначені норми діючого законодавства та дійшли помилкового висновку про заміну кредитора у зобов'язанні Банку з ФОП ОСОБА_4 на ПАТ "КБ "Надра" та про зобов'язання ПАТ "Брокбізнесбанк" внести зміни до переліку (реєстру) вимог кредиторів Банку, тому оскаржувані судові рішення першої та апеляційної інстанцій підлягають скасуванню, як незаконні.
Суд касаційної інстанції, користуючись повноваженнями, наданими згідно норм ч. 2 ст. 111-9 ГПК України, вважає за необхідне прийняти нове рішення (ухвалу) - про відмову в задоволенні клопотань ліквідатора ФОП ОСОБА_4 - арбітражного керуючого Пляка С.В. та ПАТ "КБ "Надра".
З урахуванням викладеного та керуючись нормами ст.ст. 2, 36 Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб", ст. 2 Закону України "Про банки і банківську діяльність" та ст.ст. 111-5, 111-7, 111-9 - 111-11, 111-13, 111-28 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України, -
ПОСТАНОВИВ:
1. Касаційну скаргу Публічного акціонерного товариства "Брокбізнесбанк" задовольнити.
2. Постанову Одеського апеляційного господарського суду від 16.03.2015 та ухвалу господарського суду Миколаївської області від 27.01.2015 у справі № 11/64/10 скасувати.
3. Прийняти нове рішення (ухвалу), яким відмовити в задоволенні клопотань ліквідатора фізичної особи-підприємця ОСОБА_4 - арбітражного керуючого Пляка С.В. та Публічного акціонерного товариства "Комерційний банк "Надра" про заміну кредитора у зобов'язанні ПАТ "Брокбізнесбанк" перед ФОП ОСОБА_4 у розмірі 176 857,23 грн. за договором № 123755 про відкриття банківського рахунку та здійснення розрахунково-касового обслуговування від 16.08.2013 з ФОП ОСОБА_4 на ПАТ "Комерційний банк "Надра" та про зобов'язання ПАТ "Брокбізнесбанк" внести зміни до переліку (реєстру) вимог кредиторів ПАТ "Брокбізнесбанк".
Головуючий
Судді
Б.М. Поляков
В.М. Коваленко
О.Є. Короткевич
постанова виготовлена та підписана 04.06.2015