ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
02 червня 2015 року Справа № 926/914-б/14
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
Головуючого - Ткаченко Н.Г.
Суддів - Катеринчук Л.Й.
Куровського С.В.
За участю представника ПАТ "Укрсоцбанк" - Гамана О.М.
розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві касаційні скарги АБ "Укргазбанк" та ПАТ "Укрсоцбанк"
на постанову Львівського апеляційного господарського суду від
03.03.2015 та ухвалу Господарського суду Чернівецької області від 16.12.2014 по справі № 926/914-б/14 про банкрутство ТОВ "Боянівка Імпекс ЛТД",-
В С Т А Н О В И В:
Ухвалою Господарського суду Чернівецької області від 18.06.2014 прийнято заяву ТОВ "Боянівка Імпекс ЛТД" про порушення справи про банкрутство, на підставі ст.ст. 10- 12, 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", призначено підготовче засідання на 26.06.2014 року.
Ухвалою підготовчого засідання Господарського суду Чернівецької області від 26.06.2014, яка залишена без змін постановою Львівського апеляційного господарського суду від 16.09.2014, порушено провадження по справі № 926/914-б/14 про банкрутство ТОВ "Боянівка Імпекс ЛТД", на підставі ст.ст. 11, 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", введено мораторій на задоволення вимог кредиторів.
Постановою Вищого господарського суду України від 11.11.2014 скасовано постанову Львівського апеляційного господарського суду від 16.09.2014 та ухвалу Господарського суду Чернівецької області від 26.06.2014, справу направлено на новий розгляд до господарського суду першої інстанції.
Ухвалою підготовчого засідання Господарського суду Чернівецької області від 16.12.2014 / суддя Дутка В.В./ порушено провадження по справі № 926/914-б/14 про банкрутство ТОВ "Боянівка Імпекс ЛТД", на підставі ст.ст. 10, 16, 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", введено мораторій на задоволення вимог кредиторів.
Постановою Львівського апеляційного господарського суду від 03.03.2015 по справі № 922/952/13-г /судді : Михалюк О.В., Новосад Д.Ф., Гнатюк Г.М./ ухвалу Господарського суду Чернівецької області від 16.12.2014 залишено без змін.
В касаційних скаргах АБ "Укргазбанк" та ПАТ "Укрсоцбанк" просять скасувати постанову Львівського апеляційного господарського суду від 03.03.2015 та ухвалу Господарського суду Чернівецької області від 16.12.2014, посилаючись на те, що вони постановлені з порушенням норм матеріального та процесуального права, прийняти нове рішення по справі, яким провадження по справі про банкрутство ТОВ "Боянівка Імпекс ЛТД" припинити.
Заслухавши доповідь судді Ткаченко Н.Г., пояснення представника ПАТ " Укрсоцбанк ", перевіривши матеріали справи та обговоривши доводи касаційних скарг, колегія суддів прийшла до висновку, що касаційні скарги не підлягають задоволенню, з наступних підстав.
Як вбачається із матеріалів справи, провадження по справі про банкрутство ТОВ "Боянівка Імпекс ЛТД" порушене Господарським судом Чернівецької області, на підставі ст. 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", якою передбачені особливості застосування процедури банкрутства до боржника, що ліквідується власником.
Повторно переглянувши справу, господарський суд першої інстанції дійшов до висновку про наявність підстав для порушення провадження по справі про банкрутство ТОВ "Боянівка Імпекс ЛТД", відповідно до ст. 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", виходячи з того, що боржником було дотримано вимог передбачених ст. 60 ГК України, ст. 105, ч.ч.1, 3 ст. 110, ст. 111 ЦК України щодо ліквідації боржника, що боржник є неплатоспроможним, оскільки загальний розмір його кредиторської заборгованості складає 65 966438,92 грн., а дебіторської - 719 000,00 грн., балансова вартість активів, станом на час складання проміжного ліквідаційного балансу становить лише 16019000,00 грн, а отже його майна недостатньо для задоволення вимог кредиторів, боржник фактично припинив свою діяльність, докази, які містяться в матеріалах справи доводять неспроможність боржника виконати свої зобов'язання перед кредиторами у встановлений законом строк.
Відповідно до ст. 99 ГПК України в апеляційній інстанції справи переглядаються за правилами розгляду цих справ у першій інстанції з урахуванням особливостей, передбачених у цьому розділі.
Апеляційний господарський суд, переглядаючи рішення в апеляційному порядку, користується правами, наданими суду першої інстанції.
Згідно ст. 101 ГПК України у процесі перегляду справи апеляційний господарський суд за наявними у справі і додатково поданими доказами повторно розглядає справу. Додаткові докази приймаються судом, якщо заявник обґрунтував неможливість їх подання суду першої інстанції з причин, що не залежали від нього.
Апеляційний господарський суд не зв'язаний доводами апеляційної скарги і перевіряє законність і обґрунтованість рішення місцевого господарського суду у повному обсязі.
В апеляційній інстанції не приймаються і не розглядаються вимоги, що не були предметом розгляду в суді першої інстанції.
Львівський апеляційний господарський суд, переглянувши справу в апеляційному порядку, відповідно до ст.ст. 99 - 101 ГПК України, погодився з висновками суду першої інстанції та залишив ухвалу Господарського суду Чернівецької області від 16.12.2014 без змін.
Відповідно до ч.1 ст. 2 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" провадження у справах про банкрутство регулюється цим Законом, Господарським процесуальним кодексом України (1798-12) , іншими законодавчими актами України.
Згідно із ст. 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" якщо вартості майна боржника - юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, така юридична особа ліквідується в порядку, передбаченому цим Законом. У разі виявлення зазначених обставин ліквідатор (ліквідаційна комісія) зобов'язаний звернутися до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство такої юридичної особи.
Обов'язковою умовою звернення до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство є дотримання боржником порядку ліквідації юридичної особи відповідно до законодавства України.
Відповідно до ч.1 ст. 110 ЦК України юридична особа ліквідується за рішенням її учасників або органу юридичної особи, уповноваженого на це установчими документами, в тому числі, у зв'язку із закінченням строку, на який було створено юридичну особу, досягнення мети, для якої її створено, а також в інших випадках, передбачених установчими документами.
Згідно із ч.3 ст. 110 ЦК України, якщо вартість майна юридичної особи є недостатньою для задоволення вимог кредиторів, юридична особа ліквідується в порядку, встановленому законом про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом.
Відповідно до п.8 Статуту ТОВ "Боянівка Імпекс ЛТД" вищим органом Товариства є Загальні збори учасників, до повноважень яких відноситься,
зокрема, прийняття рішення про припинення діяльності Товариства, призначення ліквідаційної комісії і затвердження ліквідаційного балансу (п.8.1.2) (а.с.22 т.1).
Як вбачається із матеріалів справи, 31.01.2014 загальними зборами учасників ТОВ "Боянівка Імпекс ЛТД" прийнято рішення про ліквідацію підприємства, обрання ліквідаційної комісії та призначення головою ліквідаційної комісії Меленко І.Г. (а.с.30 т.1).
Згідно з ч.1 ст. 105 ЦК України учасники юридичної особи або орган, що прийняв рішення про припинення юридичної особи, зобов'язані негайно письмово повідомити про це орган, що здійснює державну реєстрацію.
Відповідно до витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців станом 05.02.2014 внесено відомості про те, що підприємство боржника - ТОВ "Боянівка Імпекс ЛТД", знаходиться в стані припинення підприємницької діяльності, за рішенням засновника (т.1, а.с.18).
Згідно з ч.2 ст. 105 ЦК України після внесення запису про прийняття рішення засновників (учасників) юридичної особи, суду або уповноваженого ними органу про припинення юридичної особи до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців повідомлення про внесення запису до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців щодо прийняття рішення засновників (учасників) юридичної особи, суду або уповноваженого ними органу про припинення юридичної особи публікується у спеціалізованому друкованому засобі масової інформації.
Як вбачається із матеріалів справи, в Бюлетені державної реєстрації № 274 (4) від 10.02.2014 опубліковано оголошення про прийняття засновником рішення про припинення юридичної особи - ТОВ "Боянівка Імпекс ЛТД".
На підтвердження того, що оголошення в даному бюлетені було опубліковане саме 10.02.2014, головою ліквідаційної комісії боржника надано суду з офіційного веб-сайту Державної реєстраційної служи України інформацію про календарний план виходу Бюлетней державної реєстрації за 2014 рік (а.с.10 т.7).
Проміжний ліквідаційний баланс ТОВ "Боянівка Імпекс ЛТД" був складений 26.05.2014, тобто, з дотриманням вимог щодо двомісячного строку, передбаченого ст. 105 ЦК України.
Відповідно до ч.3 ст. 60 ГК України в редакції від 23.02.2014, чинної на момент прийняття рішення про ліквідацію товариства, ліквідаційна комісія або інший орган, який проводить ліквідацію суб'єкта господарювання, вміщує в друкованих органах відповідно до закону повідомлення про його ліквідацію та про порядок і строки заяви кредиторами претензій, а явних (відомих) кредиторів повідомляє персонально у письмовій формі у встановлені цим Кодексом чи спеціальним законом строки.
Як вбачається із матеріалів справи, а саме, копій листів та рекомендованих повідомлень із відповідною печаткою поштового зв"язку, Головою ліквідаційної комісії "Боянівка Імпекс ЛТД" 28.02.2014 направлені повідомлення про прийняття рішення щодо ліквідації товариства і створення
ліквідаційної комісії кредиторам боржника та повідомлення ДПІ у м. Чернівці, Фонду соціального страхування тимчасової втрати працездатності в у м. Чернівцях, УПФ України в м.Чернівцях (а.с.15-71 т.7).
Згідно ст. 20 Податкового кодексу України здійснення контролю за додержанням податкового законодавства платниками податків покладено на органи державної податкової служби.
Відповідно до ст. 16 Податкового кодексу України платник податків зокрема, зобов'язаний повідомляти контролюючі органи за місцем обліку такого платника про його ліквідацію або реорганізацію протягом трьох робочих днів з дня прийняття відповідного рішення (крім випадків, коли обов'язок здійснювати таке повідомлення покладено законом на орган державної реєстрації); повідомляти контролюючі органи про зміну місцезнаходження юридичної особи та зміну місця проживання фізичної особи - підприємця (п.16.1.10, п.16.1.11).
Як вбачається із матеріалів справи, головою ліквідаційної комісії, повідомлено ДПІ у м.Чернівцях листом від 11.02.2014 № 0031 про прийняте рішення про припинення юридичної особи і у зв'язку з вказаним рішенням боржник просив провести документальну позапланову перевірку. Матеріалами справи підтверджено отримання 12.02.2014 ДПІ у м.Чернівцях повідомлення боржника від 11.02.2014, про що свідчить відтиск штампу на зазначеному повідомлені.
Також, ДПІ у м.Чернівцях у листі від 12.12.2014 № 16247/10/24-12-18-04-14 надала інформацію боржнику про отримання відомостей від державного реєстратора 06.02.2014 по ТОВ "Боянівка Імпекс ЛТД" в порядку взаємного обміну інформацією з реєстрів Державної реєстраційної служби України та Центрального контролюючого органу.
ТОВ "Боянівка Імпекс ЛТД" перевірено ДПІ у м.Чернівцях ГУ Міндоходів у Чернівецькій області, про що складений акт документальної позапланової виїзної перевірки від 28.03.2014 р. № 506/24-12-22-01/31620929.
Таким чином, головою ліквідаційної комісії ТОВ "Боянівка Імпекс ЛТД" було дотримано вимог ст. 60 ГК України, ст. 105 ЦК України, щодо повідомлення відповідного податкового органу про прийняття рішення щодо ліквідації товариства.
Головою ліквідаційної комісії боржника Меленко І.Г проведено інвентаризацію майна боржника, 26.05.2014 складені довідки про перелік кредиторів боржника, про дебіторську заборгованість, перелік майна ТОВ "Боянівка Імпекс ЛТД", перелік рахунків боржника, довідки про відсутність кредиторської заборгованості перед бюджетом, Пенсійним фондом України і фондами соціального страхування України, а також кредиторської заборгованості по заробітній платі, додані копії договорів застави майна боржника та договори іпотеки (а.с.41-48, а.с.34-92 т.1, а.с.72 т.7).
Крім того, до матеріалів справи доданий аудиторський висновок про оцінку стану та результатів господарської діяльності ТОВ "Боянівка Імпекс ЛТД", висновки про незалежну оцінку вартості майна боржника (а.с.72-84 т.7).
Відповідно до вимог ч.8 ст. 111 ЦК України ліквідаційна комісія після закінчення строку для пред'явлення вимог кредиторами складає проміжний ліквідаційний баланс, який містить відомості про склад майна юридичної особи, що ліквідується перелік пред'явлених кредиторами вимог, а також про результати їх розгляду. Проміжний ліквідаційний баланс затверджується учасниками юридичної особи або органом, який прийняв рішення про ліквідацію юридичної особи.
Як вбачається із матеріалів справи, головою ліквідаційної комісії боржника складено та подано до суду проміжний ліквідаційний баланс (звіт про фінансовий стан) станом на 26.05.2014, який свідчить про неплатоспроможність ТОВ "Боянівка Імпекс ЛТД" (а.с.85 т.7).
Згідно ст. 1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" банкрутство - визнана господарським судом неспроможність боржника відновити свою платоспроможність за допомогою процедур санації та мирової угоди і погасити встановлені у порядку, визначеному цим Законом, грошові вимоги кредиторів не інакше як через застосування ліквідаційної процедури.
Відповідно до ч.2 ст. 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" за результатами розгляду заяви про порушення справи про банкрутство юридичної особи, майна якої недостатньо для задоволення вимог кредиторів, господарський суд визнає боржника, який ліквідується, банкрутом, відкриває ліквідаційну процедуру, призначає ліквідатора в порядку, встановленому цим Законом для призначення розпорядника майна. Обов'язки ліквідатора можуть бути покладені на голову ліквідаційної комісії (ліквідатора) незалежно від наявності у нього статусу арбітражного керуючого. Вирішення питання щодо визнання боржника банкрутом здійснюється в судовому засіданні, що проводиться не пізніше чотирнадцяти днів після порушення провадження у справі в загальному порядку, визначеному цим Законом.
Судом першої інстанції встановлено, що станом на 26.05.2014. фінансовий стан ТОВ "Боянівка Імпекс ЛТД" має ознаки неоплатності та неспроможності, оскільки загальна сума визнаної боржником заборгованості перед кредиторами становить 65966438,92 грн., в тому числі вимоги, забезпечені заставою та іпотекою майна боржника на суму 52385769,07 грн. та вимоги не забезпечені заставою майна боржника на суму 13580669,85 грн., з яких 9002714 грн. є безспірними та перебувають на примусовому виконанні органів ДВС понад 3 місяці і становлять понад 300 розмірів мінімальної заробітної плати, а отже заборгованість боржника становить 65 966 438,92 грн., а балансова вартість активів на дату складання проміжного балансу становить всього 16 019 000 грн.
Під час нового розгляду справи, боржником додатково надано суду документи, які свідчать, що публікація в Бюлетені державної реєстрації № 274 (4) про прийняття засновником рішення про припинення юридичної особи - ТОВ "Боянівка Імпекс ЛТД" була здійснена саме 10.02.2014, документи, які підтверджують, що в лютому 2014 року всі кредитори були належним чином повідомлені про ліквідацію ТОВ "Боянівка Імпекс ЛТД", докази, щодо належного повідомлення податкових органів про ліквідацію боржника, докази того, що 26.05.2014 головою ліквідаційної комісії затверджений саме проміжний ліквідаційний баланс ТОВ "Боянівка Імпекс ЛТД".
Відповідно до вимог ст. 111-12 ГПК України вказівки, що містяться у постанові касаційної інстанції, є обов'язковими для суду під час нового розгляду справи.
Повторно переглянувши справу, належним чином виконавши вказівки, які зазначені в постанові Вищого господарського суду України від 11.11.2014 по справі № 926/914-б/14, давши належну оцінку зібраним по справі доказам та фактичним обставинам справи, господарський суд першої інстанції, з яким погодився Львівський апеляційний господарський суд, дійшов до правильного висновку, про те, що головою ліквідаційної комісії ТОВ "Боянівка Імпекс ЛТД" виконані вимоги, передбачені ст. 105, ч.ч.1, 3 ст. 110, ст. 111 ЦК України щодо ліквідації боржника, що боржник - ТОВ "Боянівка Імпекс ЛТД" є неплатоспроможним, припинив свою діяльність, його майна недостатньо для задоволення вимог кредиторів і боржник неспроможний виконати свої зобов'язання перед кредиторами у встановлений законом строк, а отже, провадження по справі порушено у відповідності до вимог закону і підстав для його припинення не має.
Відповідно до ст. 111-7 ГПК України переглядаючи у касаційному порядку судові рішення, касаційна інстанція на підставі встановлених фактичних обставин справи перевіряє застосування судом першої чи апеляційної інстанції норм матеріального і процесуального права.
Касаційна інстанція не має права встановлювати або вважати доведеними обставини, що не були встановлені у рішенні або постанові господарського суду чи відхилені ним, вирішувати питання про достовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими, збирати нові докази або додатково перевіряти докази.
За таких обставин, колегія суддів приходить до висновку, що постанова Львівського апеляційного господарського суду від 03.03.2015 та ухвала Господарського суду Чернівецької області від 16.12.2014 по справі про банкрутство ТОВ "Боянівка Імпекс ЛТД", постановлені у відповідності до вимог закону та фактичних обставин справи і підстав для їх скасування не вбачається.
Доводи касаційних скарг не спростовують висновків суду, які викладені в оскаржуваних судових рішеннях по справі.
На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 111-5, 111-7 - 111-13 ГПК України, Вищий господарський суд України, -
П О С Т А Н О В И В:
Касаційні скарги АБ "Укргазбанк" та ПАТ "Укрсоцбанк" залишити без задоволення.
Постанову Львівського апеляційного господарського суду від 03.03.2015 та ухвалу Господарського суду Чернівецької області від 16.12.2014 по справі № 926/914-б/14 залишити без змін
Головуючий -
Судді -
Ткаченко Н.Г.
Катеринчук Л.Й.
Куровський С.В.