ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
28 травня 2015 року Справа № 918/1621/14
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
головуючого судді Дерепи В.І. суддів Бондар С.В. (доповідач), Кривди Д.С. розглянувши матеріали касаційної скарги за участю представників: Фізичної особи - підприємця ОСОБА_3 від позивача: не з'явились від відповідача: не з'явились на рішення Господарського суду Рівненської області від 22.01.2015 року та постанову Рівненського апеляційного господарського суду від 31.03.2015 року у справі № 918/1621/14 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Рівнетеплоенерго" до Фізичної особи - підприємця ОСОБА_3 про укладення договору на постачання теплової енергії
ВСТАНОВИВ:
Товариство з обмеженою відповідальністю "Рівнетеплоенерго" (далі позивач) звернулось з позовом до Фізичної особи - підприємця ОСОБА_3 (далі відповідач) про визнання укладеним договору на постачання теплової енергії № 1130 від 01.10.2013 року, в редакції позивача (далі Договір).
Рішенням Господарського суду Рівненської області від 22.01.2015 року позовні вимоги задоволені. Договір визнаний укладеним в редакції запропонованої позивачем. Текст Договору викладений в резолютивній частині рішення суду першої інстанції (а.с. 82-92).
Постановою Рівненського апеляційного господарського суду від 31.03.2015 року апеляційна скарга відповідача залишена без задоволення, а рішення суду першої інстанції залишено без змін.
Суди прийшли до висновку про те, що оскільки на час розгляду справи типова форма договору про купівлю - продаж (постачання) теплової енергії не затверджена, такий договір укладається сторонами з урахуванням норм законодавства, що регулює відносини у сфері теплопостачання та з дотриманням процедури укладання договорів визначеної главою 53 ЦК України (435-15) . Оскільки відповідачем не заперечувалось, що позивач надає йому послуги з постачання теплової енергії, відносини сторін в обов'язковому порядку на підставі Закону України "Про теплопостачання" (2633-15) (далі Закон) оформлюються відповідним договором.
Не погоджуючись з прийнятими у справі судовими рішеннями, відповідач звернувся до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій просить скасувати рішення прийняті у справі та прийняти нове, яким відмовити позивачу в задоволенні позовних вимог.
В своїй касаційній скарзі відповідач зазначає, що при прийнятті оскаржуваних рішень судами невірно застосоване діюче законодавство.
В касаційній скарзі відповідач звертає увагу суду на наступні обставини: умови Договору не відповідають вимогам типового договору затвердженого постановою КМУ № 630 від 21.07.2005 року (630-2005-п) ; відповідно до п.4 Правил користування тепловою енергією, затверджених постановою КМУ від 03.10.2007 року № 1198 (1198-2007-п) (далі Правила) користування тепловою енергією допускається лише на підставі договору купівлі- продажу, який укладається відповідно до типових договорів. Форми типових договорів затверджуються центральним органом виконавчої влади у сфері теплопостачання.
Заслухавши суддю доповідача, обговоривши доводи касаційної скарги, перевіривши правильність застосування норм діючого законодавства, колегія суддів Вищого господарського суду України вважає, що касаційна скарга не підлягає задоволенню виходячи з наступного.
Відповідно до ч. 7 ст. 179 ГК України господарські договори укладаються за правилами, встановленими Цивільним кодексом України (435-15) з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом, іншими нормативно-правовими актами щодо окремих видів договорів.
Порядок укладання договору регулюється главою 53 ЦК України (435-15) .
Частиною 1 статті 187 ГК України передбачено, що спори, що виникають при укладанні господарських договорів за державним замовленням, або договорів, укладення яких є обов'язковим на підставі закону та в інших випадках, встановлених законом, розглядаються судом. Інші переддоговірні спори можуть бути предметом розгляду суду у разі якщо це передбачено угодою сторін або якщо сторони зобов'язані укласти певний господарський договір на підставі укладеного між ними попереднього договору.
Відповідно до ст. 24 Закону одним з основних обов'язків споживача теплової енергії є своєчасне укладання договору з теплопостачальною організацією на постачання теплової енергії, тобто укладання договору на постачання теплової енергії є обов'язковим для сторін.
Відповідно до п.4 Правил користування тепловою енергією (1198-2007-п) допускається лише на підставі договору купівлі - продажу теплової енергії між споживачем і теплопостачальною організацією, крім підприємств, що виробляють та використовують теплову енергію для цілей власного виробництва. Договори укладаються відповідно до типових договорів. Форми типових договорів затверджуються центральним органом виконавчої влади у сфері теплопостачання.
До матеріалів справи (а.с. 17) залучено акт обстеження від 23.07.2014 року, згідно до якого в приміщенні відповідача (магазин "ІНФОРМАЦІЯ_1"), який розташований на першому поверсі житлового будинку по АДРЕСА_1, проходять трубопроводи (стояки) внутрішньо будинкової системи централізованого опалення - 3 шт.; 15 мм. приєднанні чавунні нагрівальні прилади 8 ребер; 20 мм (чавунні нагрівальні прилади 10 ребер); 20 мм. (чавунні нагрівальні прилади 10 ребер). Загально будинковий прилад обліку теплової енергії (тепловий лічильник) - відсутній, прилад обліку теплової енергії - відсутній.
До матеріалів справи (а.с. 15-16) залучено лист позивача від 26.06.2014 року та докази його надсилання відповідачу про укладання Договору. В додатках зазначено про те, що на адресу відповідача надіслано 2 примірники договору з додатками.
В своїй касаційній скарзі відповідач не заперечує факту надання йому проекту Договору.
Як зазначено вище, відповідач в своїй касаційній скарзі посилається на те, що Договір не відповідає вимогам типового договору, затвердженого постановою КМУ № 630 від 21.07.2005 року (630-2005-п) (про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення).
Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг надані роз'яснення, в яких зазначено, що оскільки, типову форма договору про купівлю - продаж (постачання) теплової енергії не затверджено, такий договір укладається сторонами з врахуванням норм законодавства, що регулює відносини у сфері теплопостачання та з дотриманням процедури укладання договорів визначено главою 53 ЦК України (435-15) . В роз'ясненні також зазначено про те, що положення типового договору про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення на правовідносини з купівлі - продажу (постачання) теплової енергії не поширюється.
Аналізуючи взаємовідносини сторін у даній справі, суди попередніх інстанцій обґрунтовано прийшли до висновку про те, що вони регулюються Законом, Правилами, нормами ЦК (435-15) та ГК України (436-15) , з врахуванням тієї обставини, що типову форму договору про купівлю - продаж (постачання) теплової енергії не затверджено, і відповідно до взаємовідносин сторін, у даному випадку, не можуть бути застосовані, як правила надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, так і умови типового договору про надання послуг з централізованого опалення постачання холодної та гарячої води і водовідведення (які затверджені постановою КМУ від 21.07.2005 року № 630 (630-2005-п) ).
Враховуючи ту обставину, що форма типового договору на постачання теплової енергії не затверджена, позивач фактично надає відповідачу відповідні послуги, взаємовідносини сторін регулюються Законом, Правилами, нормами ЦК та ГК України (436-15) , відповідачем отримані примірники Договору, його посилання на порушення умов типового договору про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення не можуть бути прийняті до уваги.
За таких обставин, судова колегія приходить до висновку про те, що касаційна скарга відповідача задоволенню не підлягає, а рішення прийняті у справі повинні бути залишені без змін.
Керуючись ст.ст. 111-5, 111-7, 111-9, 111-11 Господарського процесуального кодексу України, суд
П О С Т А Н О В И В:
1. В задоволенні касаційної скарги Фізичної особи - підприємця ОСОБА_3
відмовити.
2. Рішення Господарського суду Рівненської області від 22.01.2015 року та постанову Рівненського апеляційного господарського суду від 31.03.2015 року прийняті у справі № 918/1621/14 залишити без змін.
Головуючий
Судді
В.І.Дерепа
С.В.Бондар
Д.С.Кривда