ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
29 квітня 2015 року Справа № 916/2893/14
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
головуючого Остапенка М.І., суддів: Гончарука П.А., Стратієнко Л.В. розглянувши касаційну скаргу Спільного українсько-американського підприємства товариства з обмеженою відповідальністю "Чорна роза" на постанову Одеського апеляційного господарського суду від 17.03.2015 року у справі за позовом Заступника прокурора Приморського району м.Одеси в інтересах держави в особі Одеської обласної ради та Управління обласної ради з майнових відносин до 1. Спільного українсько-американського підприємства товариства з обмеженою відповідальністю "Чорна роза" 2. Управління архітектури та містобудування Одеської міської ради про визнання договору недійсним та виселення
В С Т А Н О В И В:
у липні 2014 року заступник прокурора Приморського району м. Одеси звернувся до господарського суду Одеської області з позов в інтересах держави в особі Одеської обласної ради та Управління обласної ради з майнових відносин до Спільного українсько-американського підприємства товариства з обмеженою відповідальністю "Чорна роза" та ФОП ОСОБА_4, за участю третьої особи без самостійних вимог на предмет спору - Управління архітектури та містобудування Одеської міської ради, про визнання недійсним договору оренди нежитлового приміщення, укладеного 29.04.1996 року між Управлінням архітектури та містобудування Одеської міської ради та ТОВ "Чорна роза" (яке є правонаступником ТОВ "Рестус"), витребування майна з чужого незаконного володіння шляхом виселення та зобов'язання ТОВ "Чорна роза" звільнити займане ним нежитлове, підвальне приміщення, загальною площею 222,3 кв.м. за адресою: м. Одеса, вул. Гоголя, 10 ріг пров. Некрасова, 1, повернувши його власнику - Одеській обласній раді, в особі Управління обласної ради з майнових відносин.
Ухвалою господарського суду Одеської області від 06.11.2014 року, до участі у справі у якості відповідача залучено Управління архітектури та містобудування Одеської міської ради, підприємця ОСОБА_4 визнано неналежним відповідачем та виключено зі складу учасників судового спору у цій справі, а рішенням того ж суду від 25.12.2015 року позов задоволено повністю.
За наслідками перегляду справи в апеляційному порядку, постановою Одеського апеляційного господарського суду від 17.03.2015 року рішення суду першої інстанції залишено без змін.
Постановлені у справі судові рішення оскаржено в касаційному порядку й ухвалою Вищого господарського суду України від 21.04.2015 року порушено касаційне провадження у справі за скаргою відповідача, у якій він посилається на порушення судами норм матеріального та процесуального права і просить судові рішення скасувати, прийняти нове рішення, яким відмовити у задоволенні позову.
Заслухавши суддю-доповідача, представника Одеської обласної ради та прокурора Онуфрієнко М.В., перевіривши матеріали справи та обговоривши наведені у касаційній скарзі доводи, колегія суддів вважає, що скарга не підлягає задоволенню з огляду на наступне.
Із наявних у справі матеріалів вбачається, що виконуючи Закон УРСР "Про охорону і використання пам`яток історії та культури" (3600-09) , Виконавчий комітет Одеської обласної ради прийняв 15.08.1985 року рішення № 480 "Про затвердження додаткового переліку пам'яток архітектури місцевого значення та меж заповідної території у м. Одесі", за яким будинок за адресою: м. Одеса, вул. Гоголя, 10 - архітектор Ф. Моранді, включено до переліку пам`яток архітектури місцевого значення.
Відповідно до ст. 21 зазначеного вище Закону, будинки і споруди, віднесені до пам`яток історії і культури, надаються у користування державним, кооперативним, іншим громадським підприємствам, організаціям, установам, а також іншим організаціям і особам виконавчими комітетами обласних, міських (міст республіканського підпорядкування) рад народних депутатів.
12 травня 1993 року Одеською обласною радою народних депутатів прийнято рішення № 449-ХХІ "Про заходи для охорони та використання нерухомих пам`яток історії і культури в Одеській області", відповідно до якого нерухомі пам`ятки історії і культури в Одеській області прийнято до комунальної власності обласної ради.
Відповідно до абзацу 2 пункту 10 Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" (280/97-ВР) майно, передане до комунальної власності областей і районів, а також набуте на інших законних підставах, є спільною власністю територіальних громад сіл, селищ, міст, управління яким відповідно до Конституції України (254к/96-ВР) здійснюють районні і обласні ради або уповноважені ними органи.
04 березня 1993 року Управління архітектури та містобудування Одеської обласної державної адміністрації (державний орган охорони пам'яток містобудування та архітектури) уклало з Головним управлінням архітектури та містобудування Одеського міськвиконкому (орендар) охоронно-орендний договір за умовами якого орендар приймав в орендне користування пам'ятку містобудування та архітектури: колишній будинок Заріфі розташований за адресою: м. Одеса, пров. Некрасова, 1, взявши на себе повну відповідальність за збереження пам'ятки архітектури, та зобов'язавшись використовувати приміщення виключно за призначенням та відповідно до обумовленого цим договором порядку користування.
Умовами пунктів 4.2.1, 4.2.2, 4.2.4, 4.2.5 даного договору передбачено, що орендар зобов'язався утримувати будівлю пам'ятки та все пов'язане із нею майно в належному санітарному, протипожежному і технічному стані і нести всі витрати пов'язані з цим, утримувати в упорядкованому стані територію пам'ятки і її зону охорони, не допускати їх використання під нове будівництво та господарські потреби, а також не здійснювати ніяких прибудов до орендованої будівлі пам'ятки й переробок як ззовні так і в усередині без спеціального письмового дозволу орендодавця; не здійснювати без дозволу держоргану ніяких робіт по ремонту пам'ятки, побілення та пофарбування стін, покритих живописом, і робіт по відновленню та ремонту живопису, ліпнини і предметів внутрішнього оздоблення, які є витворами мистецтва; не здавати в суборенду приміщення орендованої пам'ятки, а також не передавати її іншим організаціям без письмової згоди орендодавця.
Рішенням Одеської обласної ради від 24.04.2003 року № 154 - ХХІV "Про майно спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, управління яким здійснює обласна рада" затверджено Перелік об'єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, управління якими здійснює обласна рада, станом на 01.04.2003 року згідно з додатком, у розділі 11 якого зазначено об'єкти культурної спадщини, де під підпунктом 11.1.49. вказано будинок Заріфі, 1851 року забудови, розташований за адресою: м. Одеса, вул. Гоголя, 10 ріг пров. Некрасова.
Пунктами 2 цього рішення повноваження по управлінню об'єктами, визначеними у розділах 1-11 додатка до цього рішення делеговано обласній державній адміністрації.
18.09.2003 року, Управління охорони об'єктів культурної спадщини Одеської обласної державної адміністрації (орган охорони) уклало з Управлінням архітектури та містобудування Одеської міської ради (користувач) охоронний договір на користування пам'яткою культурної спадщини № 13-А/09, за умовами якого, з урахуванням додаткової угоди від 01.03.2004 року орган охорони здає, а користувач приймає на себе зобов'язання по охороні та належному використанню нежитлових приміщень загальною площею 1 140,3 кв.м. пам'ятки архітектури місцевого значення - будинку Заріфі, 1851 року забудови, арх.Ф.Й. Моранді, у м. Одеса, вул. Гоголя, 10, зокрема не передавати пам`ятку архітектури в користування третім особам без письмової згоди органу охорони.
Рішенням Одеської обласної ради від 22.09.2006 року № 73-V "Про майно спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, управління яким здійснює обласна рада" затверджено нову редакцію Переліку об'єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, управління якими здійснює обласна рада, станом на 01.09.2006 року згідно з додатком 1, відповідно до розділу 8 якого: об'єкти культурної спадщини (в редакції п. 11 рішення обласної ради від 24.04.2003р. № 154 ХХІV) залишено без змін.
На підставі цього рішення Одеської обласної ради від 22.09.2006 року № 73-V видано свідоцтво про право власності на нерухоме майно від 27.01.2009 року, відповідно до якого власником будівлі, розташованої за адресою: м. Одеса, вул. Гоголя, 10 ріг пров. Некрасова, є територіальні громади сіл, селищ, міст області в особі Одеської обласної ради. Зазначене право власності 25.02.2009 року зареєстровано КП "Одеське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації об'єктів нерухомості", що підтверджується витягом № 21991718.
Рішенням Одеської обласної ради від 28.12.2011 року № 383-VІ "Про внесення змін до Переліку об'єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, управління якими здійснює обласна рада" виключено з розділу 8 (в редакції п. 11 рішення обласної ради від 24.04.2003 року № 154-ХХIV) та внесено до 9 розділу зазначеного Переліку, затвердженого рішенням обласної ради від 22.09.2006 року № 73-V, підпункт 11.1.49. будинок Заріфі, м. Одеса, вул. Гоголя, 10 ріг пров. Некрасова.
Рішенням Одеської обласної ради від 28.10.2011 року № 288-VІ "Про орендодавців майна спільної власності територіальних громад області" визначено, що орендодавцем нерухомого майна, яке включено до розділу 9 Переліку об'єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, затвердженого рішенням обласної ради від 22.09.2006 року № 73-V, є управління обласної ради з майнових відносин, у зв'язку з чим управління охорони об'єктів культурної спадщини Одеської обласної державної адміністрації передало за актом приймання-передачі від 30.12.2011 року вищезазначену будівлю новому орендодавцю.
28.08.2012 року між Управлінням обласної ради з майнових відносин (орендодавець) та Управлінням архітектури та містобудування Одеської міської ради (орендар) було укладено договір оренди нежитлових приміщень, за яким орендодавець передав, а орендар прийняв в строкове платне користування нежитлові приміщення підвалу, першого та другого поверхів будівлі розташованої за адресою: м. Одеса, вул. Гоголя, 10, без права надання орендованого майна у суборенду (п. 5.5 договору).
Таким чином, як на час укладання 29.04.1996 року Головним управлінням архітектури та містобудування Одеського міськвиконкому договору з ТОВ "Рестус" щодо оренди підвальних приміщень, площею 222,3 кв.м. на 49 років з правом суборенди та викупу орендованого майна, так і на теперішній час будівля за адресою: м. Одеса, вул. Гоголя, 10 ріг пров. Некрасова є об`єктом культурної спадщини зі спеціальним режимом користування, право власності на яку належить територіальним громадам сіл, селищ і міст Одеської області.
Як учасники цивільних відносин, територіальні громади набувають і здійснюють цивільні права та обов`язки через органи місцевого самоврядування у межах їхньої компетенції, встановленої законом.
Відповідно до ст. 60 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" № 280/97-ВР від 21.05.1997 року, управління рухомим і нерухомим майном, у тому числі житловим фондом, нежитловими приміщеннями, закладами культури, освіти, спорту, охорони здоров`я, науки, соціального обслуговування та іншим майном і майновими правами, рухомими і нерухомими об`єктами, визначеними відповідно до закону як об`єкти права комунальної власності здійснюється органами місцевого самоврядування, до яких відносяться і обласні ради, які від імені територіальних громад, сіл, селищ, міст здійснюють управління об`єктами їхньої спільної власності, що задовольняють спільні потреби територіальних громад.
Право комунальної власності територіальної громади захищається законом на рівних умовах з правами власності інших суб`єктів. Об`єкти права комунальної власності не можуть бути вилучені у територіальних громад і передані іншим суб`єктам права власності без згоди безпосередньо територіальної громади або відповідного рішення ради чи уповноваженого нею органу.
За змістом цієї норми, відповідні державні адміністрації та створені ними структурні підрозділи не можуть бути тим органом, який вправі розпоряджатись майном територіальної громади, оскільки делегування їм таких повноважень може бути лише в межах визначених ст. 44 Закону України "Про місцеве самоврядування в України", Законом України "Про місцеві державні адміністрації" від 09.04.1999 року № 586-XІV (586-14) , та відповідного до рішення відповідної ради, яке у цьому випадку не приймалось.
За таких обставин, коли в оренду передано майно не його власником і без відповідного дозволу останнього договір оренди від 29.04.1996 року не відповідає вимогам чинного законодавства, яке регулює право власності та оренди комунального майна, а тому висновок господарського суду першої інстанції та апеляційного господарського суду щодо визнання його недійсним є правильним, а судові рішення про задоволення позову законними і обґрунтованими.
Правомірно визнано судами безпідставними і посилання орендаря на сплив позовної давності, оскільки делегування повноважень з управління майном передбачає добросовістність управління і у власника майна не було підстав вважати його права порушеними до виявлення факту незаконної передачі майна в оренду після визначення орендодавцем спірного майна іншої особи та здійсненої останнім перевірки стану використання будівлі по вул. Гоголя, 10 ріг пров. Некрасова м. Одеса у серпні 2012 року.
З огляду на зазначене, враховуючи що висновки суду про встановлене відповідають дійсним обставинам справи, яким дана належна правова оцінка, підстав для скасування судових рішень за наведених у касаційній скарзі мотивів судова колегія не вбачає.
Керуючись ст. ст. 111-9, 111-11 ГПК України, Вищий господарський суд України, -
П О С Т А Н О В И В:
Касаційну скаргу залишити без задоволення, а постанову Одеського апеляційного господарського суду від 17.03.2015 року - без змін.
Головуючий
Судді
М.І. Остапенко
П.А. Гончарук
Л.В. Стратієнко