КОМЕНТАР ДО СПРАВИ ПРО ВИЗНАННЯ НЕДІЙСНИМИ ПІДСУМКІВ КОНКУРСУ ДОГОВОРУ КУПІВЛІ-ПРОДАЖУ

У коментованій справі позивач вважав, що було порушено правила підготовки конкурсу шляхом суттєвого й безпідставного обмеження кола потенційних покупців спірного пакета акцій, чим порушено права та охоронювані законом інтереси позивача — ліцензованого торговця цінними паперами — потенційного покупця. Визначаючи умови продажу як кваліфікаційні вимоги по суті (що можливо тільки для промислового інвестора за термінологією Державної програми приватизації на 2000—2002 роки), позивач вважав їх неприпустимими, якщо на продаж виставлено не контрольний пакет акцій.

Утім, відповідач зауважив, що, оскільки за ст. 16 Закону "Про приватизацію державного майна" такий продаж можливий на умовах, визначених ФДМУ, АМКУ і ДЦПФР, а у порядку (тих самих умовах) ними затвердженому (від 28.09.2000роках) "будь-яких обмежень на встановлення додаткових умов ФДМУ на час проведення конкурсу з продажу пакетів ВАТ, створених у процесі приватизації та корпоратизації, не встановлено", отже, формулювання умов конкретного конкурсу цілком відповідає чинному законодавству.

Суд пристав на позицію відповідача у звязку із тим, що вилучення встановлених ФДМУ норм із правового поля не здійснювалось, а тому спірний договір формально законодавству відповідає. Зрозумів правову ситуацію, що склалася довкола згаданого договору купівлі-продажу, й сам позивач, про що свідчить подання позову до господарського суду про визнання окремих норм правового акта ФДМУ, АМКУ то ДЦПФР недійсними. Втім, через те, що його подання не було належним чинам підтверджене у засіданні (відповідно до вимог ст. 79 ГПК), провадження не було призупинено.

Публікації неофіційні. Тексти рішень друкуються з деякими скороченнями та редакційними правками

Сторінку підготувала Тетяна НІКОЛАЄВА

По материалам газеты "Юридичний вісник України" №32 СЕРПЕНЬ 2002 року;