ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
07 квітня 2015 року Справа № 916/213/14
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
Дроботової Т.Б. - головуючого Волковицької Н.О. Рогач Л.І. за участю представників сторін: позивача не з'явився, про час і місце слухання справи повідомлений належним чином відповідачів не з'явився, про час і місце слухання справи повідомлений належним чином розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу Малого приватного підприємства "Сезон-1" на постанову від 10.02.2015 Одеського апеляційного господарського суду у справі № 916/213/14 господарського суду Одеської області за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "База відпочинку "Сезон" до до Білгород-Дністровської районної державної адміністрації Одеської області Малого приватного підприємства "Сезон-1" про визнання незаконними та скасування розпоряджень, визнання недійсними договорів та державного акту на право власності на земельну ділянку
ВСТАНОВИВ:
Товариство з обмеженою відповідальністю "База відпочинку "Сезон" звернулось до господарського суду Одеської області з позовом до Білгород-Дністровської районної державної адміністрації Одеської області, Малого приватного підприємства "Сезон-1" про визнання незаконними та скасування розпоряджень, визнання недійсними договорів та державного акта на право власності на земельну ділянку.
Ухвалою господарського суду Одеської області від 12.01.2015 (суддя Никифорчук М.І.), залишеною без змін постановою Одеського апеляційного господарського суду від 21.10.2014 року (головуючий суддя Будішевська Л.О., судді Мишкіна М.А., Таран С.В.), провадження у справі № 916/213/14 зупинено.
Мале приватне підприємство "Сезон-1" звернулося до Вищого господарського суду України із касаційною скаргою, в якій просить скасувати ухвалу господарського суду Одеської області від 12.01.2015 та постанову Одеського апеляційного господарського суду від 10.02.2015, а справу повернути до місцевого суду для розгляду по суті.
Касаційну скаргу вмотивовано доводами про неправильне застосування судами попередніх інстанції частини 1 статті 79 Господарського процесуального кодексу України.
Обговоривши доводи касаційної скарги, заслухавши суддю - доповідача, перевіривши в межах вимог статей 108, 111-7 Господарського процесуального кодексу України наявні матеріали справи на предмет правильності юридичної оцінки обставин справи та повноти їх встановлення в ухвалі та постанові у даній справі, колегія суддів вважає, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з таких підстав.
Як вбачається з матеріалів справи предметом оскарження у касаційному порядку є постанова апеляційного господарського суду, якою залишена без змін ухвала господарського суду першої інстанції про зупинення провадження у справі на підставі частини 1 статті 79 Господарського процесуального кодексу України, в зв'язку вирішенням іншої справи, пов'язаної з даною справою, а саме розглядом апеляційної скарги Малого приватного підприємства "Сезон-1" на ухвалу місцевого суду від 12.01.2015 про зупинення провадження у справі.
Частиною 1 статті 79 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що господарський суд зупиняє провадження у справі в разі неможливості розгляду даної справи до вирішення пов'язаної з нею іншої справи, що розглядається іншим судом.
Іншим судом, про який йдеться у частині першій статті 79 Господарського процесуального кодексу України, є будь-який орган, що входить до складу судової системи України згідно зі статтею 3 та частиною другою статті 17 Закону України "Про судоустрій і статус суддів". Надіслання господарським судом у передбачених законом випадках матеріалів справ до судів вищих інстанцій підпадає під дію частини першої статті 79 Господарського процесуального кодексу України, оскільки відсутність у суді зазначених матеріалів унеможливлює розгляд ним справи.
Згідно з частинами 2, 3 статті 91 Господарського процесуального кодексу України апеляційна скарга подається через місцевий господарський суд, який розглянув справу.
Місцевий господарський суд у триденний строк надсилає одержану апеляційну скаргу разом зі справою, а у випадках, передбачених частиною 3 статті 106 цього Кодексу, - копіями матеріалів справи відповідному апеляційному господарському суду.
Приписами частини 1 статті 106 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що ухвали про зупинення провадження у справі оскаржуються в апеляційному порядку окремо від рішення господарського суду.
При цьому, перегляд такої ухвали в апеляційному порядку за копіями матеріалів справи Господарським процесуальним кодексом України (1798-12) не передбачений.
Виходячи з викладеного, місцевий суд, отримавши апеляційну скаргу на ухвалу про зупинення провадження у справі, зобов'язаний надіслати її разом з матеріалами справи до апеляційного суду, що унеможливлює подальший розгляд даної справи цим судом.
За таких обставин, колегія суддів касаційної інстанції вважає, що господарський суд Одеської області з яким погодився Одеський апеляційний господарський суд правомірно зупинив провадження у справі № 916/213/14, а тому оскаржувана у справі ухвала та постанова підлягають залишенню без змін.
Керуючись статтями 111-9, 111-10, 111-11, 111-13 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України
П О С Т А Н О В И В:
Ухвалу господарського суду Одеської області від 12.01.2015 та постанову Одеського апеляційного господарського суду від 10.02.2015 у справі № 916/213/14 господарського суду Одеської області залишити без змін.
Касаційну скаргу Малого приватного підприємства "Сезон-1" залишити без задоволення.
Головуючий суддя
С у д д і
Т. Дроботова
Н. Волковицька
Л. Рогач