ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
24 березня 2015 року Справа № 910/22130/13
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
Головуючого судді Демидової А.М., суддів Шевчук С.Р. (доповідач), Акулової Н.В. розглянувши касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Влад плюс К" на постанову Київського апеляційного господарського суду від 21.01.2015 у справі № 910/22130/13 господарського суду міста Києва за позовом ОСОБА_4 до 1. Товариства з обмеженою відповідальністю "Влад плюс К" 2. Головного управління юстиції у м. Києві про визнання недійсним рішення загальних зборів в судовому засіданні взяли участь представники:
- позивача: ОСОБА_5, угода від 01.10.2013
- відповідача 1: не з'явилися
- відповідача 2: не з'явилися
В С Т А Н О В И В:
У листопаді 2013 року ОСОБА_4 звернувся до господарського суду міста Києва з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Влад плюс К" про визнання недійсними рішень загальних зборів ТОВ "Влад плюс К", оформлених протоколом № 30/05-13 від 30.05.2013, а також зобов'язання Головного управління юстиції України у м. Києві скасувати державну реєстрацію змін до установчих документів товариства, здійснену на підставі протоколу № 30/05-13 від 30.05.2013 (з урахуванням заяви про уточнення позовних вимог від 08.12.2013).
Рішенням господарського суду міста Києва від 02.06.2014 у справі № 910/22130/13 (у складі головуючого судді Васильченко Т.В., суддів Любченко М.О., Сташкова Р.Б.) було повністю відмовлено в задоволенні позову.
Постановою Київського апеляційного господарського суду від 21.01.2015 (у складі головуючого судді Зеленіна В.О., суддів Шевченка Е.О., Синиці О.Ф.) скасовано рішення господарського суду міста Києва від 02.06.2014 у справі № 910/22130/13, прийняте нове рішення, яким задоволено позовні вимоги ОСОБА_4.
Не погоджуючись з прийнятою у даній справі постановою суду апеляційної інстанції, ТОВ "Влад плюс К" звернулося до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій посилаючись на порушення та неправильне застосування норм матеріального та процесуального права, зокрема ст. 167 Господарського кодексу України, ст.ст. 116, 145 Цивільного кодексу України, ст.ст. 10, 58, 60 Закону України "Про господарські товариства", просить скасувати постанову Київського апеляційного господарського суду від 21.01.2015 у справі № 910/22130/13 і прийняти нове рішення, яким відмовити ОСОБА_4 в задоволенні позовних вимог в повному обсязі.
Позивач і відповідач 2 не скористалися правом, наданим ст. 111-2 ГПК України, не надали відзиви на касаційну скаргу, що в силу положень ст. 111-2 ГПК України не перешкоджає перегляду судового акту, що оскаржується.
Розпорядженням заступника секретаря першої судової палати від 24.03.2015 склад колегії суддів змінено та призначено колегію суддів у складі головуючого судді Демидової А.М., суддів Шевчук С.Р., Акулової Н.В. для розгляду касаційної скарги у справі № 910/22130/13.
Перевіривши доводи касаційної скарги, юридичну оцінку встановлених фактичних обставин, проаналізувавши правильність застосування господарськими судами норм матеріального та процесуального права, колегія суддів Вищого господарського суду України вважає, що касаційна скарга не підлягає задоволенню, виходячи з наступного.
Як встановлено судами першої та апеляційної інстанцій, засновниками Товариства з обмеженою відповідальністю "Влад плюс К" є ОСОБА_4 із розміром частки в статутному капіталі 34%, ОСОБА_6 із розміром частки 33% - громадянин Російської Федерації, та ОСОБА_8 із розміром частки 33% - громадянин Білорусії.
Згідно з протоколом загальних зборів учасників ТОВ "Влад плюс К" № 30/05-13 від 30.05.2013, на яких були присутні ОСОБА_6 та ОСОБА_8, ОСОБА_4 не з'явився, прийнято рішення про продовження повноважень Шмирьова Г.М. на посаді генерального директора безстроково.
За відсутності доказів належного повідомлення учасника ТОВ "Влад плюс К" ОСОБА_4 про проведення загальних зборів учасників 30.05.2013, суд першої інстанції дійшов висновку про недодержання процедури скликання зборів, що призвело до позбавлення позивача як учасника товариства можливості взяти участь у загальних зборах ТОВ "Влад плюс К".
Разом з тим, суд першої інстанції відмовив у задоволенні позовних вимог з тих підстав, що присутність на загальних зборах товариства ОСОБА_4, який володіє 34% статутного капіталу товариства, не могла істотно вплинути на прийняття рішень загальними зборами ТОВ "Влад плюс К", які оскаржуються позивачем.
Суд апеляційної інстанції не погодився з такими висновками суду першої інстанції, оскільки в результаті порушення порядку скликання позачергових загальних зборів ТОВ "Влад плюс К" було порушено і процедуру формування порядку денного таких зборів, який було сформовано без участі позивача, чим були порушені його корпоративні права як учасника товариства.
Відповідно до ст. 167 Господарського кодексу України корпоративні права - це права особи, частка якої визначається у статутному капіталі (майні) господарської організації, що включають правомочності на участь цієї особи в управлінні господарською організацією, отримання певної частки прибутку (дивідендів) даної організації та активів у разі ліквідації останньої відповідно до закону, а також інші правомочності, передбачені законом та статутними документами. Володіння корпоративними правами не вважається підприємництвом. Законом можуть бути встановлені обмеження певним особам щодо володіння корпоративними правами та/або їх здійснення. Під корпоративними відносинами маються на увазі відносини, що виникають, змінюються та припиняються щодо корпоративних прав.
Згідно зі ст. 116 Цивільного кодексу України, ст. 88 Господарського кодексу України, ст. 10 Закону України "Про господарські товариства" учасники товариства мають право, зокрема, брати участь в управлінні справами товариства в порядку, визначеному в установчих документах.
Відповідно до ч. 1 ст. 145 Цивільного кодексу України вищим органом товариства з обмеженою відповідальністю є загальні збори його учасників.
У п.п. 17, 18 постанови Пленуму Верховного Суду України від 24.10.2008 № 13 "Про практику розгляду судами корпоративних спорів" (v0013700-08) зазначено, що рішення загальних зборів учасників (акціонерів) та інших органів господарського товариства є актами, оскільки ці рішення зумовлюють настання правових наслідків, спрямованих на регулювання господарських відносин, і мають обов'язковий характер для суб'єктів цих відносин. У зв'язку з цим підставами для визнання недійсними рішень загальних зборів акціонерів (учасників) господарського товариства можуть бути: порушення вимог закону та/або установчих документів під час скликання та проведення загальних зборів товариства; позбавлення акціонера (учасника) товариства можливості взяти участь у загальних зборах; порушення прав чи законних інтересів акціонера (учасника) товариства рішенням загальних зборів.
Не всі порушення законодавства, допущені під час скликання та проведення загальних зборів господарського товариства, є підставою для визнання недійсними прийнятих на них рішень. Безумовною підставою для визнання недійсними рішень загальних зборів у зв'язку з прямою вказівкою закону є: прийняття загальними зборами рішення за відсутності кворуму для проведення загальних зборів чи прийняття рішення (статті 41, 42, 59, 60 Закону про господарські товариства); прийняття загальними зборами рішень з питань, не включених до порядку денного загальних зборів товариства (частина четверта статті 43 Закону про господарські товариства); прийняття загальними зборами рішення про зміну статутного капіталу товариства, якщо не дотримано процедури надання акціонерам (учасникам) відповідної інформації (статті 40, 45 Закону про господарські товариства). При вирішенні питання про недійсність рішень загальних зборів у зв'язку з іншими порушеннями, допущеними під час скликання та проведення загальних зборів, господарський суд повинен оцінити, наскільки ці порушення могли вплинути на прийняття загальними зборами відповідного рішення.
Судом апеляційної інстанцій встановлено, що згідно з протоколом загальних зборів учасників ТОВ "Влад плюс К" № 30/05-13 від 13.05.2013 визначено місце проведення загальних зборів - місто Київ, а також зазначено про те, що на загальних зборах були присутні учасники ОСОБА_6 та ОСОБА_8 особисто, однак згідно з витягом Головного центру обробки спеціальної інформації Державної прикордонної служби України з бази даних "Відомості про осіб, які перетнули державний кордон України" у період з 15.05.2013 по 15.06.2013 громадянин Російської Федерації - ОСОБА_6 та громадянин Білорусії - ОСОБА_8 не перебували на території України.
За таких обставин, суд апеляційної інстанції дійшов висновку, що загальні збори учасників ТОВ "Влад плюс К" 13.05.2013 фактично не відбулися, що свідчить про наявність підстав для визнання недійсними відповідних рішень загальних зборів учасників ТОВ "Влад плюс К".
З урахуванням вищевикладеного, колегія суддів касаційної інстанції погоджується з висновками суду апеляційної інстанції про обґрунтованість позовних вимог про визнання недійсними рішень загальних зборів учасників ТОВ "Влад плюс К", оформлених протоколом № 30/05-13 від 13.05.2013.
З огляду на викладене та враховуючи, що скаржник в силу ст. 33 ГПК України не довів в установленому законом порядку тих обставин, на які він посилається як на підставу своїх вимог і заперечень та оскільки в силу вимог ч.2 ст. 111-7 ГПК України касаційна інстанція не має права встановлювати або вважати доведеними обставини, що не були встановлені у рішенні або постанові господарського суду чи відхилені ним, вирішувати питання про достовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими, збирати нові докази або додатково перевіряти їх, колегія суддів не вбачає підстав для задоволення касаційної скарги та скасування оскаржуваної постанови апеляційної інстанції у справі № 910/22130/13.
Керуючись ст.ст. 111-5, 111-7, 111-9, 111-11 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України
П О С Т А Н О В И В:
Касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Влад плюс К" залишити без задоволення.
Постанову Київського апеляційного господарського суду від 21.01.2015 у справі № 910/22130/13 залишити без змін.
Головуючий суддя
С у д д я
С у д д я
А.М. Демидова
С.Р. Шевчук
Н.В. Акулова