ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
19 березня 2015 року Справа № 908/532/14
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
головуючого: Удовиченка О.С. суддів: Міщенка П.К., Поліщука В.Ю. розглянувши касаційну скаргу ліквідатора комунального підприємства "Василівський міський ринок" Кізленка В.А.
на постанову Харківського апеляційного господарського суду від 19.01.2015
у справі № 908/532/14 господарського суду Запорізької області за заявою Комунального підприємства "Василівський міський ринок" Василівської міської ради Запорізької області про визнання банкрутом ліквідатор Кізленко В.А. в судовому засіданні взяли участь представники :
Василівської міської ради Запорізької області - Кондрашова І.В., Яцик Ю.Г. арбітражний керуючий Кізленко В.А. ліквідатор КП " Василівський міський ринок"
В С Т А Н О В И В :
Постановою господарського суду Запорізької області від 17.03.2014 Комунальне підприємство "Василівський міський ринок" Василівської міської ради Запорізької області (далі - КП " Василівський міський ринок ") визнано банкрутом, ліквідатором банкрута призначено голову ліквідаційної комісії Сухову Н.В.
Постановою Донецького апеляційного господарського суду від 23.04.2014 постанову господарського суду Запорізької області від 17.03.2014 скасовано в частині призначення ліквідатором банкрута голову ліквідаційної комісії Сухову Н.В., ліквідатором банкрута призначено арбітражного керуючого Кізленка В.А.
Ухвалою господарського суду Запорізької області від 04.08.2014 визнано вимоги Токмацької ОДПІ ГУ Міндоходів у Запорізькій області, затверджено реєстр кредиторів.
Ліквідатором банкрута арбітражним керуючим Кізленко В.А. подано 18.08.2014 заяву про спростування майнових дій боржника в порядку ст. 20 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".
Ухвалою господарського суду Запорізької області від 18.11.2014 (суддя Шевченко Т.М.) відмовлено у задоволенні заяви ліквідатора КП "Василівський міський ринок" арбітражного керуючого Кізленка В.А. про спростування майнових дій боржника.
Постановою Харківського апеляційного господарського суду від 19.01.2015 (колегія суддів: Здоровко Л.М., Шевель О.В., Шутенко І.А.) ухвалу господарського суду Запорізької області від 18.11.2014 залишено без змін.
Ліквідатор КП "Василівський міський ринок" арбітражний керуючий Кізленко В.А. звернувся до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій просить скасувати постанову Харківського апеляційного господарського суду від 19.01.2015, прийняти нове рішення, яким задовольнити заяву ліквідатора КП "Василівський міський ринок" арбітражний керуючий Кізленко В.А. про спростування майнових дій боржника.
В обґрунтування касаційної скарги заявник посилається на порушення судом апеляційної інстанції при винесенні оскаржуваної постанови норм матеріального та процесуального права, зокрема: 101, 105 ГПК України (1798-12) , ст. 317 ЦК України, ст.ст. 41, 42, 20 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (далі - Закон).
Судова колегія, розглянувши наявні матеріали справи, обговоривши доводи касаційної скарги, перевіривши юридичну оцінку обставин справи та повноту їх встановлення, дослідивши правильність застосування судом першої та апеляційної інстанцій норм матеріального та процесуального права, дійшла висновку, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.
Відповідно до ч.1 ст.20 Закону правочини (договори) або майнові дії боржника, які були вчинені боржником після порушення справи про банкрутство або протягом одного року, що передував порушенню справи про банкрутство, можуть бути відповідно визнані недійсними або спростовані господарським судом у межах провадження у справі про банкрутство за заявою арбітражного керуючого або конкурсного кредитора з таких підстав, зокрема, боржник безоплатно здійснив відчуження майна, прийняв на себе зобов'язання без відповідних майнових дій іншої сторони, відмовився від власних майнових вимог.
Ліквідатором банкрута арбітражним керуючим Кізленко В.А. подано 18.08.2014 заяву про спростування майнових дій боржника в порядку ст. 20 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", в якій просив спростувати майнові дії КП "Василівський міський ринок" по передачі цілісного майнового комплексу КП "Василівський міський ринок" за актом прийому-передачі від 31.07.2013, визнати за КП "Василівський міський ринок" право господарського відання на цілісний майновий комплекс КП "Василівський міський ринок", зобов'язати Василівську міську раду Запорізької області повернути КП "Василівський міський ринок" цілісний майновий комплекс КП "Василівський міський ринок" переданий за актом прийому-передачі від 31.07.2013.
В обґрунтування заяви ліквідатор банкрута посилався на те, що майнові активи КП "Василівський міський ринок" безоплатно передані Василівській міській раді Запорізької області за актом прийому-передачі від 31.07.2013, і таке безоплатне відчуження призвело до неможливості погашення КП "Василівський міський ринок" кредиторської заборгованості, внаслідок чого боржника визнано банкрутом. Крім того, майнові активи КП "Василівський міський ринок" відчужені під час їх обтяження податковою заставою за відсутності правових підстав, а саме, за відсутності рішення Василівської міської ради Запорізької області про їх передання.
Суд першої інстанції, з висновками якого погодився суд апеляційної інстанції, відмовляючи у задоволенні заяви ліквідатора про спростування майнових дій, виходив з того, що цілісний майновий комплекс "Василівський міський ринок", якій був переданий у користування боржнику на праві повного господарського відання, належить на праві власності Василівській міській раді та відноситься до комунальної інфраструктури, отже, боржник, повертав за актом прийому-передачі від 31.07.2013 спірне майно його власнику, а не відчужував його.
Судом апеляційної інстанції встановлено, що 04.09.2007 рішенням Василівської міської ради № 1 створено КП "Василівський міський ринок" Василівської міської ради Запорізької області, затверджено статут підприємства, створено комісію по прийому-передачі майна від ТОВ "Лідер-Плюс" до КП "Василівський міський ринок".
Відповідно до Статуту КП "Василівський міський ринок" Василівської міської ради Запорізької області (з урахуванням державної реєстрації змін до установчих документів 12.10.2011) КП "Василівський міський ринок" Василівської міської ради Запорізької області, засноване на власності Василівської міської територіальної громади, згідно Закону України "Про місцеве самоврядування в України" (280/97-ВР) володіє та користується наданим йому майном на праві господарського відання. Розпорядження майном здійснює територіальна громада м. Василівка, в особі міської ради. Засновником Підприємства є Василівська міська рада Запорізької області. Підприємство є юридичною особою з моменту його державної реєстрації, діє на підставі господарчого розрахунку та самофінансування, має самостійний баланс та розрахунковий рахунок у банку. У своїй діяльності повністю підпорядковане, підзвітне та підконтрольне Василівській міській раді та її виконавчим органам в межах визначених Законом України "Про місцеве самоврядування в Україні" (280/97-ВР) .
Судом встановлено, що цілісний майновий комплекс "Василівський ринок" за актом прийому-передачі майна від 01.06.2009 (т.6 а.с.169-170) передано від ТОВ "Лідер плюс" до Василівської міської ради Запорізької області.
Рішенням Василівської міської ради № 16 від 06.06.2013 "Про припинення діяльності КП "Василівський міський ринок" Василівської міської ради Запорізької області шляхом ліквідації" (т.1 а.с.12) вирішено припинити діяльність КП "Василівський міський ринок" шляхом ліквідації з 01.08.2013, затверджено склад комісії з ліквідації КП "Василівський міський ринок".
Ліквідаційною комісією та завідуючим господарством КП "Василівський міський ринок" 22.07.2013 складено інвентаризаційний опис основних засобів боржника (т.1 а.с.18-20).
Між представниками Василівської міської ради та представником КП "Василівський міський ринок" 31.07.2013 складено акт прийому-передачі майна від КП "Василівський міський ринок" до Василівської міської ради Запорізької області. (т.1 а.с.22-23).
Василівською міською радою Запорізької області прийнято рішення 24.10.2013 № 16 (т.3 а.с.87) про припинення діяльності КП "Василівський міський ринок" шляхом визнання його банкрутом у судовому порядку.
Судом апеляційної інстанції встановлено, що цілісний майновий комплекс "Василівський ринок" за актом прийому-передачі майна від 01.06.2009 передано Василівській міській раді. З 25.07.2013 комплекс господарських будівель за адресою м. Василівка, вул. Леніна, буд., 9а належить на праві власності Василівській міській раді на підставі свідоцтва про право власності (т.5 а.с.193-195).
Відповідно до статті 60 Закону України "Про місцеве самоврядування" територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах належить право комунальної власності на рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, землю, природні ресурси, підприємства, установи та організації, в тому числі банки, страхові товариства, а також пенсійні фонди, частку в майні підприємств, житловий фонд, нежитлові приміщення, заклади культури, освіти, спорту, охорони здоров'я, науки, соціального обслуговування та інше майно і майнові права, рухомі та нерухомі об'єкти, визначені відповідно до закону як об'єкти права комунальної власності, а також кошти, отримані від їх відчуження.
Частиною 5 стаття 16 Закону України "Про місцеве самоврядування" передбачено, що від імені та в інтересах територіальних громад права суб'єкта комунальної власності здійснюють відповідні ради.
Відповідно до статті 63 Господарського кодексу України залежно від форм власності, передбачених законом, в Україні можуть діяти комунальні підприємства, що діють на основі комунальної власності територіальної громади.
Згідно статті 78 Господарського кодексу України комунальне унітарне підприємство утворюється компетентним органом місцевого самоврядування в розпорядчому порядку на базі відокремленої частини комунальної власності і входить до сфери його управління. Майно комунального унітарного підприємства перебуває у комунальній власності і закріплюється за таким підприємством на праві господарського відання (комунальне комерційне підприємство) або на праві оперативного управління (комунальне некомерційне підприємство).
Разом з тим, згідно приписів статті 317 Цивільного кодексу України виключно власнику належить право розпорядження своїм майном.
Пунктом 6.6. Статуту КП "Василівський міський ринок" визначено, що виключно засновнику належить право вчиняти будь-які дії щодо майна, переданого ним підприємству.
Також, відповідно до 42 Закону усі види майнових активів (майно та майнові права) банкрута, які належать йому на праві власності або господарського відання на дату відкриття ліквідаційної процедури та виявлені в ході ліквідаційної процедури, включаються до складу ліквідаційної маси, за винятком об'єктів житлового фонду, в тому числі гуртожитків, дитячих дошкільних закладів та об'єктів комунальної інфраструктури, що належать юридичній особі - банкруту, які передаються в порядку, встановленому законодавством, до комунальної власності відповідних територіальних громад без додаткових умов і фінансуються в установленому порядку.
Судом апеляційної інстанції встановлено, що цілісний майновий комплекс "Василівський ринок" відноситься до комунальної інфраструктури м. Василівка, та не підлягає включенню до ліквідаційної маси боржника відповідно положень частини першої статті 42 Закону.
З огляду на те, що спірний майновий комплекс не є власністю банкрута та відноситься до комунальної власності територіальної громади, а отже, його передання за актом прийому-передач власнику цього майна не є безоплатним відчуженням майна банкрута, суди дійшли обґрунтованого висновку, що заява ліквідатора банкрута про спростування майнових дій щодо передачі цілісного майнового комплексу Васильківський міській раді Запорізької області та повернення цілісного майнового комплексу до ліквідаційної маси банкрута є безпідставною.
Доводи заявника касаційної скарги про невірне застосування судами попередніх інстанцій ст.20, 42 Закону не знайшли свого підтвердження, у зв'язку з чим підстави для зміни чи скасування постанови Харківського апеляційного господарського суду від 19.01.2015 відсутні.
Керуючись статтями 111-5, 111-7, 111-9- 111-11 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України,
П О С Т А Н О В И В :
Касаційну скаргу ліквідатора комунального підприємства "Василівський міський ринок" Кізленка В.А. залишити без задоволення.
Постанову Харківського апеляційного господарського суду від 19.01.2015 у справі № 908/532/14 залишити без змін.
Головуючий
Судді
О.С. Удовиченко
П.К. Міщенко
В.Ю. Поліщук