ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
04 березня 2015 року Справа № 914/2645/14
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
головуючого: Полякова Б.М., суддів: Коваленка В.М., Короткевича О.Є. (доповідач у справі) розглянувши матеріали касаційної скарги Публічного акціонерного товариства "ВіЕйБі Банк" в особі уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на здійснення тимчасової адміністрації ПАТ "ВіЕйБі Банк" - Славкіної М.А. на постанову Львівського апеляційного господарського суду від 10.11.2014 року та ухвалу Господарського суду Львівської області від 23.09.2014 року у справі № 914/2645/14 за заявою боржника Товариства з обмеженою відповідальністю "Інвестиції і Консалтинг" про банкрутство,
В судовому засіданні взяли участь представники:
від ПАТ "ВіЕйБі Банк" - Кобільник Р.І.,
арбітражний керуючий Кобельник О.С.,
від ТОВ "Інвест-Житло", ТОВ "ТКС Молл Маркет", ПАТ "Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд "Нові технології інвестування" - Нечаєва Н.М., від ТОВ "Інвестноватор", PLS "TKS Real Estate Public Company Limited", Lentorex Enterprises Limited" - Лешківець О.М.
ВСТАНОВИВ:
Ухвалою Господарського суду Львівської області від 23 вересня 2014 року у справі № 914/2645/14 (суддя Цікало А.І.) про банкрутство товариства з обмеженою відповідальністю "Інвестиції і Консалтинг" затверджено реєстр вимог кредиторів боржника; призначено проведення зборів кредиторів та комітету кредиторів до 17.10.2014 р.; зобов'язано арбітражного керуючого (розпорядника майна) Кобельника Олега Сергійовича протягом десяти днів після винесення даної ухвали письмово повідомити кредиторів згідно з реєстром вимог кредиторів, уповноважену особу працівників боржника та уповноважену особу засновників (учасників, акціонерів) боржника про місце і час проведення зборів кредиторів та організувати їх проведення; призначено підсумкове засідання суду, на якому буде винесено ухвалу про санацію боржника чи постанову про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури, чи ухвалу про припинення провадження у справі про банкрутство або ухвалу про продовження строку процедури розпорядження майном та відкладення підсумкового засідання суду.
Постановою від 10 листопада 2014 року Львівський апеляційний господарський суд (судді: Михалюк О.В. - головуючий, Новосад Д.Ф., Орищин Г.В.) ухвалу Господарського суду Львівської області від 23 вересня 2014 року про затвердження реєстру вимог кредиторів справі № 914/2645/14 залишено без змін.
Не погоджуючись з прийнятими справі судовими рішеннями, скаржник Публічне акціонерне товариство "ВіЕйБі Банк" в особі уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на здійснення тимчасової адміністрації ПАТ "ВіЕйБі Банк" - Славкіної М.А. звернулося до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, якою просить скасувати ухвалу Господарського суду Львівської області від 23 вересня 2014 року про затвердження реєстру вимог кредиторів та постанову Львівського апеляційного господарського суду від 10 листопада 2014 року у справі № 914/2645/14 в частині затвердження кредиторських вимог Товариства з обмеженою відповідальністю "ТКС Молл Маркет", Товариства з обмеженою відповідальністю "Інвест-Житло", Публічного акціонерного товариства "Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд "Нові технології інвестування", Компанії "ТКС Ріел Істейт Паблік Компені Лімітед" (PLC TKS REAL ESTATE PUBLIC COMPANIY LIMITED), Товариства з обмеженою відповідальністю "Інвестноватор", Компанії "Ленторекс Ентерпрайзис Лімітед" (Lentorex Enterprises Limited) та в цій частині прийняти нове рішення, яким в задоволенні зазначених кредиторських вимог відмовити в повному обсязі.
Доводи касаційної скарги зводяться до порушення судом норм матеріального та процесуального права, зокрема, ст.ст. 23- 25 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст.ст. 33, 34, 43 Господарського процесуального кодексу України. При цьому скаржник зазначає, що суди затвердили реєстр вимог кредиторів, що не відповідають дійсності та реальному розміру зобов'язань боржника.
В свою чергу, арбітражний керуючий Товариства з обмеженою відповідальністю "Інвестиції і Консалтинг" Кобельник О.С., Товариство з обмеженою відповідальністю "ТКС Молл Маркет", Товариство з обмеженою відповідальністю "Інвест-Житло", Публічне акціонерне товариство "Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд "Нові технології інвестування", Компанія "ТКС Ріел Істейт Паблік Компені Лімітед" (PLC TKS REAL ESTATE PUBLIC COMPANIY LIMITED), Товариство з обмеженою відповідальністю "Інвестноватор", Компанія "Ленторекс Ентерпрайзис Лімітед" (Lentorex Enterprises Limited) проти вимог касаційної скарги заперечують з підстав, викладених у відзивах на касаційну скаргу, вважають ухвалу Господарського суду Львівської області від 23 вересня 2014 року та постанову Львівського апеляційного господарського суду від 10 листопада 2014 року законними, прийнятими з дотриманням норм матеріального та процесуального права та просять судові рішення залишити без змін, а касаційну скаргу без задоволення.
Колегія суддів, заслухавши пояснення учасників судового засідання, обговоривши доводи касаційної скарги, перевіривши наявні матеріали справи, проаналізувавши застосування судами норм матеріального та процесуального права, колегія суддів дійшла висновку, що касаційна скарга задоволенню не підлягає, виходячи з наступного.
Залишаючи без змін ухвалу місцевого суду про затвердження реєстру вимог кредиторів, суд апеляційної інстанції виходив з того, що оскільки судові рішення, якими визнано вимоги кредиторів Товариства з обмеженою відповідальністю "ТКС Молл Маркет", Товариства з обмеженою відповідальністю "Інвест-Житло", Публічного акціонерного товариства "Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд "Нові технології інвестування", Компанії "ТКС Ріел Істейт Паблік Компені Лімітед" (PLC TKS REAL ESTATE PUBLIC COMPANIY LIMITED), Товариства з обмеженою відповідальністю "Інвестноватор", Компанії "Ленторекс Ентерпрайзис Лімітед" (Lentorex Enterprises Limited), не оскаржені в апеляційному чи касаційному порядку, відтак при затвердженні реєстру вимог кредиторів у суду апеляційної інстанції відсутні підстави для перегляду вимог кредиторів.
Колегія суддів Вищого господарського суду України погоджується з висновком апеляційного господарського суду в частині затвердження кредиторських вимог Товариства з обмеженою відповідальністю "ТКС Молл Маркет", Товариства з обмеженою відповідальністю "Інвест-Житло", Публічного акціонерного товариства "Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд "Нові технології інвестування", Компанії "ТКС Ріел Істейт Паблік Компені Лімітед" (PLC TKS REAL ESTATE PUBLIC COMPANIY LIMITED), Товариства з обмеженою відповідальністю "Інвестноватор", Компанії "Ленторекс Ентерпрайзис Лімітед" (Lentorex Enterprises Limited), з огляду на наступне.
Згідно з приписами статті 4-1 ГПК господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку провадження, передбаченому цим Кодексом, з урахуванням особливостей, встановлених Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (2343-12) .
Відповідно до абз. 2 та абз. 3 ч. 6 ст. 23 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", заяви з вимогами конкурсних кредиторів або забезпечених кредиторів, у тому числі щодо яких є заперечення боржника чи інших кредиторів, розглядаються господарським судом у попередньому засіданні суду. За наслідками розгляду зазначених заяв господарський суд ухвалою визнає чи відхиляє (повністю або частково) вимоги таких кредиторів.
Судом апеляційної інстанції встановлено, що за наслідками розгляду заяв кредиторів з вимогами до Товариства з обмеженою відповідальністю "Інвестиції і консалтинг", ухвалами суду від 23.09.2014 р. визнано вимоги, зокрема, Товариства з обмеженою відповідальністю "ТКС Молл Маркет" на суму 356 768,00 грн.; Товариства з обмеженою відповідальністю "Інвест-Житло" на суму 4 473 091,00 грн.; Публічного акціонерного товариства "Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд "Нові технології інвестування" на суму 12 532 738,00 грн.; Компанії "ТКС Ріел Істейт Паблік Компені Лімітед" (PLC TKS REAL ESTATE PUBLIC COMPANIY LIMITED) на суму 36 444 002,03 грн.; Товариства з обмеженою відповідальністю "Інвестноватор" на суму 46 564 869,85 грн.; Компанії "Ленторекс Ентерпрайзис Лімітед" (Lentorex Enterprises Limited) на суму 3 345 313,50 грн. та відхилено вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю "Інвестноватор" на суму 3 663 610,03 грн.; Компанії "ТКС Ріел Істейт Паблік Компені Лімітед" (PLC TKS REAL ESTATE PUBLIC COMPANIY LIMITED) на суму 175 658,51 грн.; Товариства з обмеженою відповідальністю "ТКС Молл Маркет" на суму 1 048 810,00 грн.
Згідно з абз. 1 ч. 8 ст. 23 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", вимоги конкурсних кредиторів, визнані боржником або господарським судом, вносяться розпорядником майна до реєстру вимог кредиторів.
Розпорядником майна внесено до реєстру вимог кредиторів Товариства з обмеженою відповідальністю "Інвестиції і консалтинг" всі визнані судом вимоги кредиторів.
Відповідно до абз. 1 ч. 2 ст. 25 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", у попередньому засіданні господарський суд розглядає всі вимоги кредиторів, у тому числі щодо яких були заперечення боржника і які не були внесені розпорядником майна до реєстру вимог кредиторів, а також ті, що визнані боржником та внесені розпорядником майна до реєстру вимог кредиторів, і вирішує питання про його затвердження.
В зв'язку з викладеним, колегія суддів касаційного суду вважає, що суди попередніх інстанцій дійшли вірного висновку щодо правомірності затвердження реєстру вимог кредиторів Товариства з обмеженою відповідальністю "Інвестиції і консалтинг" в оскарженій частині.
Враховуючи наведені вище обставини, Вищий господарський суд України не знайшов законних підстав для повного або часткового задоволення вимог касаційної скарги, а тому ухвалу Господарського суду Львівської області від 23 вересня 2014 року про затвердження реєстру та постанову Львівського апеляційного господарського суду від 10 листопада 2014 року слід залишити без змін, а касаційну скаргу - без задоволення.
Керуючись ст.ст. 111-5, 111-7, 111-9, 111-11 Господарського процесуального кодексу України, суд
ПОСТАНОВИВ:
1. Касаційну скаргу Публічного акціонерного товариства "ВіЕйБі Банк" в особі уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на здійснення тимчасової адміністрації ПАТ "ВіЕйБі Банк" - Славкіної М.А. залишити без задоволення.
2. Ухвалу Господарського суду Львівської області від 23 вересня 2014 року про затвердження реєстру в частині затвердження кредиторських вимог Товариства з обмеженою відповідальністю "ТКС Молл Маркет", Товариства з обмеженою відповідальністю "Інвест-Житло", Публічного акціонерного товариства "Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд "Нові технології інвестування", Компанії "ТКС Ріел Істейт Паблік Компені Лімітед" (PLC TKS REAL ESTATE PUBLIC COMPANIY LIMITED), Товариства з обмеженою відповідальністю "Інвестноватор", Компанії "Ленторекс Ентерпрайзис Лімітед" (Lentorex Enterprises Limited) та постанову Львівського апеляційного господарського суду від 10 листопада 2014 року в цій частині у справі № 914/2645/14 залишити без змін.
Головуючий
Судді
Б.М. Поляков
В.М. Коваленко
О.Є. Короткевич