Приватне сільськогосподарське підприємство та дотації

Приватне сільськогосподарське підприємство продає молоко переробному підприємству. Чи має право сільгосппідприємство на отримання дотації за реалізоване молоко?
(В. Атабеков, Хмельницька обл.)

Пунктом 11.21 ст. 11 Закону України від 03.04.97 р. № 168/97-BP «Про податок на додану вартість» (зі змінами та доповненнями, далі — Закон № 168/97-ВР) до 1 січня 2004 р. встановлено спеціальний режим сплати ПДВ переробними підприємствами всіх форм власності за реалізовані ними молоко, молочну продукцію, м’ясо, м’ясопродукти. Суми ПДВ зазначеними підприємствами не сплачуються до Державного бюджету України, а спрямовуються для виплати дотацій сільськогосподарським товаровиробникам за продані ними переробним підприємствам молоко i м’ясо в живій вазі.
Механізм нарахування та виплат дотацій переробними підприємствами сільськогосподарським товаровиробникам усіх форм власності та господарювання, включаючи власні підсобні господарства населення, за реалізовані ними переробним підприємствам молоко та м’ясо в живій вазі відповідно до зазначеного пункту Закону № 168/97-ВР затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 12.05.99 p. № 805, зі змінами та доповненнями, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 01.06.2002 р. № 715 (далі — постанова № 805).
Абзацом другим п. 1 цієї постанови встановлено, що нарахування та виплата дотацій провадяться переробними підприємствами всіх форм власності, які мають власні переробні потужності.
Враховуючи викладене, у разі якщо підприємство з переробки молока має власні переробні потужності, то незалежно від форми власності сільськогосподарського товаровиробника останньому можуть бути виплачені переробним підприємством дотації за реалізоване молоко.


Консультують фахівці Головного управління оподаткування юридичних осіб ДПА України

По материалам журнала "ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ" № 31 СЕРПЕНЬ 2002 року;