Використання дотацій за реалізоване молоко

Чи має право сільськогосподарське підприємство витрати на електроенергію, використану на освітлення корівника та на роботу доїльних апаратів, сплатити коштами, накопиченими на спеціальному рахунку за молоко, реалізоване переробному підприємству?
(смт. Попільня, Житомирська обл.)

Відповідно до п. 11.21 ст. 11 Закону № 168/97-ВР до 1 січня 2004 р. сума ПДВ, що повинна сплачуватися до бюджету переробними підприємствами всіх форм власності за реалізовані ними молоко та молочну продукцію, у повному обсязі спрямовується виключно для виплати дотацій сільськогосподарським товаровиробникам за продане ними переробним підприємствам молоко.
Порядок нарахування, виплати i використання спрямованих для виплати дотацій сільськогосподарським товаровиробникам за продані ними переробним підприємствам молоко та м’ясо в живій вазі затверджено постановою № 805.
Абзацом другим п. 8 цього Порядку передбачено, що суми дотацій за реалізоване молоко сільськогосподарські товаровиробники, крім власних підсобних господарств населення, використовують для придбання доїльного i холодильного обладнання, приладів, реактивів, необхідних для визначення якісних показників молока i молочних продуктів, лабораторного устаткування, дезінфікуючих та фільтруючих матеріалів. У разі забезпечення господарств цими приладами, реактивами, обладнанням i матеріалами зазначені суми спрямовуються на розвиток тваринництва.
Згідно з п. 15 Порядку сума ПДВ, що підлягає сплаті до бюджету сільськогосподарськими підприємствами всіх форм власності за реалізовані ними молоко i молочну продукцію, вироблені у власних переробних цехах, повністю залишається у розпорядженні цих сільськогосподарських підприємств i спрямовується на підтримку власного виробництва тваринницької продукції. При цьому сума ПДВ за реалізовані молоко та вироблену молочну продукцію спрямовується на придбання приладів i реактивів, необхідних для визначення якісних показників молока i молочної продукції, фільтруючих матеріалів, холодильного обладнання та доїльних установок, у разі неналежного забезпечення ними сільськогосподарських підприємств.
Отже, чинні законодавчі акти не передбачають використання сільськогосподарськими підприємствами суми дотації для розрахунків з кредиторами щодо іншої продукції та в інших напрямах, крім встановлених постановою № 805.


Консультують фахівці Головного управління оподаткування юридичних осіб ДПА України

По материалам журнала "ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ" № 31 СЕРПЕНЬ 2002 року;