ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
13 січня 2015 року Справа № 904/5774/14
Вищий господарський суд України у складі: суддя Селіваненко В.П. - головуючий, судді Бенедисюк І.М. (доповідач), Харченко В.М.
розглянув касаційну скаргу державного промислового підприємства "Кривбаспромводопостачання", м. Кривий Ріг Дніпропетровської області (далі - ДП "Кривбаспромводопостачання"),
на рішення господарського суду Дніпропетровської області від 23.09.2014 та
постанову Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 11.11.2014
зі справи № 904/5774/14
за позовом ДП "Кривбаспромводопостачання"
до публічного акціонерного товариства "ДТЕК Дніпрообленерго" (далі - ПАТ "ДТЕК Дніпрообленерго"), м. Дніпропетровськ,
про визнання договору недійсним.
Судове засідання проведено за участю представників сторін:
ДП "Кривбаспромводопостачання"- Алєксєєвої Н.А.,
ПАТ "ДТЕК Дніпрообленерго" - не з'яв.
За результатами розгляду касаційної скарги Вищий господарський суд України
ВСТАНОВИВ:
ДП "Кривбаспромводопостачання" звернулося до господарського суду Дніпропетровської області з позовом про визнання недійсним укладеного ним з ПАТ "ДТЕК Дніпрообленерго" договору від 01.01.2002 № 34 Ц (далі - Договір).
Позовні вимоги мотивовано тим, що Договір не відповідає нормам Правил користування електричною енергією, затвердженим постановою Національної комісії з питань регулювання електроенергетики України від 31.07.1996 № 28 (z0417-96) (у редакції постанови Національної комісії регулювання електроенергетики Українивід 17.10.2005 № 910 (z1399-05) ), зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 02.08.1996 за № 417/1442 (z0417-96) (далі - Правила користування електричною енергією), зокрема, типовому договору про постачання електричної енергії, вміщеного в додатку до названих Правил.
Рішенням господарського суду Дніпропетровської області від 23.09.2014 (суддя Ніколенко М.О.), залишеним без змін постановою Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 11.11.2014 (колегія суддів у складі: суддя Герасименко І.М. - головуючий, судді Кузнецова І.Л., Сизько І.А.), у задоволенні позову відмовлено.
У касаційній скарзі ДП "Кривбаспромводопостачання" просить Вищий господарський суд України рішення місцевого та постанову апеляційного господарських судів скасувати внаслідок порушення названими судовими інстанціями положень статті 43 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України (1798-12) ), постанови Національної комісії регулювання електроенергетики України від 17.10.2005 № 910 (z1399-05) та Правил користування електричною енергією. Доводи касаційної скарги зводяться до того, що Договір є недійсним, оскільки його зміст не відповідає типовому договору про постання електричної енергії в редакції, затвердженій постановою Національної комісії регулювання електроенергетики України від 17.10.2005 № 910 (z1399-05) .
Відзив на касаційну скаргу не надходив.
Сторони відповідно до статті 111-4 ГПК України належним чином повідомлено про час і місце розгляду скарги.
Перевіривши на підставі встановлених попередніми судовими інстанціями обставин справи та правильність застосування ними норм процесуального та матеріального права, заслухавши пояснення представника ДП "Кривбаспромводопостачання", Вищий господарський суд України дійшов висновку про відсутність підстав для задоволення касаційної скарги.
За приписом частини першої статті 215 Цивільного кодексу України підставою недійсності правочину є недодержання в момент вчинення правочину стороною (сторонами) вимог, які встановлені частинами першою - третьою, п'ятою та шостою статті 203 цього Кодексу.
Частиною першою статті 203 Цивільного кодексу України передбачено, що зміст правочину не може суперечити цьому Кодексу, іншим актам цивільного законодавства, а також інтересам держави і суспільства, його моральним засадам.
Нікчемний правочин або правочин, визнаний судом недійсним, є недійсним з моменту його вчинення (стаття 236 Цивільного кодексу України).
У пункті 1.1 Правил користування електричною енергією (z0417-96) зазначено, що ці Правила регулюють взаємовідносини, які виникають в процесі продажу і купівлі електричної енергії між виробниками або постачальниками електричної енергії та споживачами (на роздрібному ринку електричної енергії). Дія цих Правил поширюється на всіх юридичних осіб та фізичних осіб (крім населення).
Зміни до Правил користування електричною енергією щодо обов'язковості укладення договору про постачання електричної енергії на основі типового договору постачальником електричної енергії за регульованим тарифом з усіма споживачами та субспоживачами, які розташовані на території здійснення ліцензованої діяльності постачальником електричної енергії за регульованим тарифом, було внесено постановою Національної комісії регулювання електроенергетики України від 22.08.2002 № 928 (z0903-02) , якою ці правила викладено в новій редакції.
У подальшому Правила користування електричною енергією та умови типового договору про постачання електричної енергії було викладено в чинній редакції постанови Національної комісії регулювання електроенергетики України від 17.10.2005 № 910 (z1399-05) .
У пункті 1 постанови Національної комісії регулювання електроенергетики України від 17.10.2005 № 910 (z1399-05) суб'єктів господарювання, на яких поширюється дія Правил, зобов'язано протягом трьох років від дати набрання чинності цією постановою привести взаємовідносини між собою у відповідність до вимог Правил.
Порядок зміни та розірвання господарських договорів врегульовано статтею 188 Господарського кодексу України.
Згідно з частиною четвертою статті 179 Господарського кодексу України при укладенні господарських договорів сторони можуть визначати зміст договору на основі типового договору, затвердженого Кабінетом Міністрів України, чи у випадках, передбачених законом, іншим органом державної влади, коли сторони не можуть відступати від змісту типового договору, але мають право конкретизувати його умови.
Господарські суди, дослідивши Договір з урахуванням додатків та додаткових угод до цього правочину, за яким ПАТ "ДТЕК Дніпрообленерго" постачає ДП "Кривбаспромводопостачання" електричну енергію, з урахуванням наведених норм дійшли висновку про відсутність визначених законом підстав для визнання Договору недійсним.
Доводи касаційної скарги наведеного не спростовують.
Так, у касаційній скарзі не зазначено, в якій же саме частині Договір суперечить чинному законодавству, яке регулює відносини у сфері постачання електричної енергії і яке було чинне на момент укладення Договору, Правилам постачання електричної енергії та типовому договору про постачання електричної енергії.
Що ж до підстав невідповідності Договору чинному законодавству, зазначених у касаційній скарзі, то вони за певних обставин можуть бути обґрунтуванням для внесення змін до чинного Договору в установленому порядку.
З огляду на викладене підстави для скасування оскаржуваних судових актів відсутні.
Керуючись статтями 111-9, 111-11 ГПК України, Вищий господарський суд України
ПОСТАНОВИВ:
Рішення господарського суду Дніпропетровської області від 23.09.2014 та
постанову Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 11.11.2014
зі справи № 904/5774/14 залишити без змін, а касаційну скаргу державного промислового підприємства "Кривбаспромводопостачання" - без задоволення.
Суддя
Суддя
Суддя
В. Селіваненко
І. Бенедисюк
В. Харченко