Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку та ПДВ

Чи потрібно реєструватися як платнику ПДВ об’єднанню співвласників багатоквартирного будинку та який порядок нарахування ПДВ i визначення права на податковий кредит?
(В. Артемівська, м. Київ)

Відповідно до пп. 3.1.1 п. 3.1. ст. З Закону України від 03.04.97 р. № 168/97-ВР «Про податок на додану вартість» (із змінами та доповненнями, далі — Закон № 168/97-ВР) об’єктом обкладання ПДВ є операції з продажу товарів (робіт, послуг) на митній території України, в тому числі операції з оплати вартості послуг за договорами оперативної оренди (лізингу).
Цим же Законом установлено, що продаж послуг (робіт) — це будь-які операції цивільно-правового характеру з надання послуг (результатів робіт), надання права на користування або розпорядження товарами, у тому числі нематеріальними активами, а також з надання будь-яких інших, ніж товари, об’єктів власності за компенсацію, а також операції з безоплатного надання послуг (робіт).
Згідно зі ст. 4. Закону України від 29.11.2001 р. № 2866-III «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку» (далі — Закон № 2866-III) об’єднання є юридичною особою, яка створюється відповідно до закону, має печатку зі своїм найменуванням та інші необхідні реквізити, а також розрахункові рахунки в установах банку.
Основна діяльність об’єднання полягає у здійсненні функцій із забезпечення прав власників приміщень, належного утримання будинків та прибудинкової території, сприяння членам об’єднання в отриманні житлово-комунальних та інших послуг.
Статтею 22 Закону № 2866-III установлено, що кошти, які сплачують власники приміщень за надані їм комунальні послуги, можуть згідно з укладеними договорами надходити на розрахунковий рахунок об’єднання для накопичення i наступного перерахування підприємствам, організаціям, які надають ці послуги. Таке перерахування коштів здійснюється щомісяця у визначений день згідно з договором між об’єднанням i зазначеними підприємствами, організаціями.
За відсутності технічної можливості проведення поквартирного обліку споживання водо-, тепло-, газо-, електропостачання, гарячого водопостачання та інших послуг управитель зобов’язаний за рахунок коштів балансоутримувача встановити загальнобудинкові прилади обліку.
У разі якщо правління об’єднання самостійно здійснює функції управителя, воно за договором з постачальниками комунальних послуг може бути колективним замовником (абонентом) таких послуг. У цьому разі об’єднання несе повну відповідальність за вчасну сплату вартості фактично спожитих членами об’єднання комунальних послуг.
Таким чином, незалежно від того, чи об’єднання співвласників самостійно за договорами з постачальниками послуг виступає колективним замовником комунальних послуг для власників приміщень, чи об’єднання виступає особою, яку уповноважили здійснювати збір коштів від споживачів комунальних послуг з метою подальшого їх перерахування продавцям водо-, тепло-, газопостачання та інших послуг, воно підпадає під поняття особи, яка за наявності відповідних обсягів послуг зобов’язана зареєструватися як платник ПДВ.
Порядок нарахування ПДВ та визначення права на податковий кредит здійснюється згідно з п. 11.11 ст. 11 Закону № 168/97-ВР, а саме: тимчасово, до набрання чинності Податковим кодексом України, платники податку, які продають теплову енергію, газ природний (крім скрапленого), включаючи вартість його транспортування, чи надають послуги, вартість яких включається до складу квартирної плати чи плати за утримання житла, фізичним особам, бюджетним установам, не зареєстрованим як платник цього податку, а також житлово-експлуатаційним конторам, квартирно-експлуатаційним частинам, товариствам співвласників житла, іншим подібним платникам податку, які здійснюють збір коштів від зазначених покупців з метою подальшого їх перерахування продавцям таких товарів (послуг) у компенсацію їх вартості, визначають базу оподаткування операцій з продажу таких товарів (послуг) за касовим способом.

Консультують фахівці Головного управління оподаткування юридичних осіб ДПА України

По материалам журнала "ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ" № 32 СЕРПЕНЬ 2002 року;