Довготерміновий договір
та право на податковий кредит замовника

Замовник на підставі довготермінового договору попередньо сплатив його вартість. Договір виконано. Коли виникає право на податковий кредит у замовника?
(I. Грязнов, м. Павлодар)

Відповідно до пп. 7.4.1 п. 7.4 ст. 7 Закону № 168/97-ВР податковий кредит звітного періоду складається із сум податків, сплачених (нарахованих) платником податку у звітному періоді у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг), вартість яких відноситься до складу валових витрат виробництва (обігу) та основних фондів чи нематеріальних активів, що підлягають амортизації.
Згідно з пп. 7.5.4 п. 7.5 ст. 7 цього Закону датою виникнення права замовника на податковий кредит з контрактів, визначених довгостроковими, відповідно до Закону України від 28.12.94 р. № 334/94-ВР «Про оподаткування прибутку підприємств» (у редакції Закону України від 22.05.97 р. № 283/97-ВР, зі змінами та доповненнями, далі — Закон № 334/94-ВР) є дата збільшення валових витрат замовника довгострокового контракту.
Разом з тим підпунктами 7.10.1 та 7.10.2 п. 7.10 ст. 7 Закону № 344/94-ВР передбачено, що платник податку може вибрати особливий порядок оподаткування результатів діяльності, що здійснюється за довгостроковим договором (контрактом).
Під терміном «довгостроковий договір (контракт)» слід розуміти будь-який договір на виготовлення, будівництво, установку або монтаж матеріальних цінностей, що входитимуть до складу основних фондів замовника або складових частин таких основних фондів, а також на створення нематеріальних активів, пов’язаних з таким виготовленням, будівництвом, установкою або монтажем (послуг типу «інженіринг», науково-дослідних i дослідно-конструкторських робіт та розробок), за умови, що такий контракт не планується завершити раніше ніж через 9 місяців з моменту здійснення перших витрат або отримання авансу (передоплати).
Підпунктом 7.10.11 п. 7.10 ст. 7 Закону № 344/94-ВР передбачено, що в разі якщо об’єкт довгострокового контракту відноситься до основних фондів замовника, замовник у порядку, визначеному ст. 8 цього Закону, збільшує балансову вартість відповідної групи основних фондів на суму коштів, матеріальних або нематеріальних активів, що підлягають амортизації, які надано виконавцю у вигляді авансів (передоплати) або вартості об’єкта довгострокового договору (контракту) чи його частини, що передані на баланс замовника.
У разі якщо об’єкт довгострокового договору (контракту) не відноситься до складу основних фондів замовника, замовник збільшує валові витрати звітного періоду на суму коштів, матеріальних або нематеріальних активів, наданих виконавцю у вигляді авансів (передоплати) або вартості об’єкта довгострокового договору (контракту) чи його частини, переданих на баланс замовника у такому звітному періоді.
Таким чином, право на податковий кредит у замовника з контрактів, визначених довгостроковими, може виникати з дати збільшення валових витрат або амортизації основних фондів замовника довгострокового контракту.

Консультують фахівці Головного управління оподаткування юридичних осіб ДПА України

По материалам журнала "ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ" № 32 СЕРПЕНЬ 2002 року;