Послуги повіреного підприємства
при імпортуванні товарів

Товари імпортуються на основі договорів доручення. Повірене підприємство здійснює їх митне оформлення та сплачує належні платежі. Чи є базою для оподаткування ПДВ операції, які здійснює повірене підприємство?
(I. Романенко, м. Болград)

Наказом Держмитслужби України від 22.07.97 р. № 340, зареєстрованим у Мін’юсті України 23.10.97 р. за № 495/2299, затверджено Положення про діяльність підприємств, що здійснюють декларування на підставі відповідного договору. Цим договором, зокрема передбачено, що підприємство, яке проводить митне оформлення та здійснює декларування на підставі договору, виконує обов’язки i несе відповідальність у повному обсязі як власник (володілець), що самостійно переміщує товари чи інші предмети через митний кордон України, а також відповідно до укладеного договору про сплату митних платежів несе відповідальність за сплату всіх платежів під час митного оформлення товарів.
У разі якщо підприємство, зареєстроване як платник ПДВ, надає послуги з декларування продукції i на нього покладено обов’язки та права щодо здійснення митного оформлення та проведення належних розрахунків з митними органами та бюджетом, а право власності на такі товари до нього не переходить, то надходження коштів на банківський рахунок цього підприємства в частині сплати належних митних зборів, мита, ПДВ згідно з пп. 3.1.1 п. 3.1 ст. 3 Закону № 168/97-ВР не є підставою для виникнення податкових зобов’язань.
Об’єктом для обкладання ПДВ є та частина коштів, яка надходить (чи надходитиме) на банківський рахунок підприємства в рахунок оплати вартості послуг, пов’язаних з проведенням митних процедур. При цьому платіжні документи оформляються окремо як за послуги з декларування, так i для сплати належних митних зборів, мита, ПДВ та акцизного збору. Право на податковий кредит таке підприємство має лише в частині витрат, пов’язаних з придбанням товарів (робіт, послуг), вартість яких відноситься до складу валових витрат виробництва (обігу) та основних фондів чи нематеріальних активів, що підлягають амортизації, для здійснення послуг з декларування i тільки тих, що підтверджені податковими накладними.
На дату проведення митних процедур підприємство, що надає послуги з декларування продукції, здійснює належні розрахунки з митними органами та бюджетом.
Такий порядок оподаткування застосовується лише при грошовій формі розрахунків за платежами, належними до сплати під час проведення митних процедур, i в такому разі не допускається видача податкових векселів

Консультують фахівці Головного управління оподаткування юридичних осіб ДПА України

По материалам журнала "ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ" № 32 СЕРПЕНЬ 2002 року;