Правова допомога іноземної компанії

Чи обкладаються ПДВ операції з надання послуг з правової допомоги, яка надається іноземною компанією (нерезидентом) українським підприємствам — платникам ПДВ?
(К. Стаднік, Донецька обл.)

Об’єктом для обкладання ПДВ відповідно до п. 3.1 ст. 3 Закону № 168/97-ВР є операції платників податку з продажу товарів (робіт, послуг) на митній території України, а також операції з їх ввезення на митну територію i вивезення з митної території України. При цьому залежно від території споживання та використання таких товарів (робіт, послуг) можуть застосовуватися різні ставки ПДВ.
Згідно з п. 3.1 ст. 3 та п. 6.1 ст. 6 Закону № 168/97-ВР повна ставка податку в розмірі 20 відсотків застосовується до операцій з продажу товарів (робіт, послуг), які здійснюються на митній території України, i до товарів, що ввозяться на митну територію України, та до робіт (послуг), що надаються нерезидентами для їх використання або споживання на митній території України.
Відповідно до підпунктів 6.2.1 та 6.2.2 п. 6.2 ст. 6 зазначеного Закону нульова ставка ПДВ застосовується до товарів, що були вивезені (експортовані), та до робіт (послуг) за умови, що вони призначені для використання та споживання за межами митної території України.
Оскільки юридичні послуги, які надаються нерезидентами, використовуються та споживаються українськими підприємствами на території України, такі послуги підпадають під об’єкт оподаткування i оподатковуються за повною ставкою ПДВ, а особою, яка зобов’язана відобразити в податковому обліку та сплатити ПДВ з цієї послуги, є український суб’єкт господарювання, зареєстрований як платник ПДВ.

Консультують фахівці Головного управління оподаткування юридичних осіб ДПА України

По материалам журнала "ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ" № 32 СЕРПЕНЬ 2002 року;