ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
24 грудня 2014 року Справа № 903/797/14
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
Дунаєвської Н.Г. - головуючого,
Мележик Н.І.,
Самусенко С.С.,
розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Києві касаційну скаргу Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Україна" на постанову Рівненського апеляційного господарського суду від 12 листопада 2014 року у справі № 903/797/14 Господарського суду Волинської області за позовом: 1) ОСОБА_4, Волинська область; 2) ОСОБА_5, Волинська область, до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Україна", Волинська область, про визнання недійсними рішень загальних зборів учасників товариства від 07.10.13, оформлених протоколом № 07/10/2013,
за участю представників сторін:
позивача-1 - ОСОБА_4;
позивача-2 - ОСОБА_5;
відповідача - Карпюк Л.В. (дов. № 14 від 16.09.14);
- Черьомуха О.В. (дов. № 2 від 16.07.14),
в с т а н о в и в:
У серпні 2014 року позивачі ОСОБА_4 та ОСОБА_5 пред'явили у господарському суді позов до відповідача СТОВ "Україна" про визнання недійсними рішень загальних зборів учасників товариства від 07.10.13, оформлених протоколом № 07/10/2013.
Вказували, що вони є учасниками СТОВ "Україна", яким належить по 20 % часток в статутному фонді товариства.
Зазначали, що 30.08.13 вони отримали від відповідача повідомлення про проведення 07.10.13 загальних зборів учасників СТОВ "Україна" з наступним порядком денним: про внесення змін та доповнень до статуту СТОВ "Україна"; про затвердження річного звіту результатів фінансово-господарської діяльності СТОВ "Україна" за 2011 та 2012 роки; про затвердження проекту виробничо-господарського плану розвитку СТОВ "Україна" на 2013 рік; про визначення кількісного складу та створення ревізійної комісії СТОВ "Україна"; про затвердження штатного розкладу СТОВ "Україна"; про затвердження проектів трудових контрактів з генеральним директором та членами дирекції СТОВ "Україна"; про призначення членів дирекції СТОВ "Україна" та про виключення ОСОБА_5 зі складу учасників СТОВ "Україна".
Також вказували, що 07.10.13 без їх участі, в особі одного учасника товариства ОСОБА_8, якій належить 60 % часток в статутному фонді товариства, були проведені загальні збори учасників СТОВ "Україна", рішення яких оформлені протоколом № 07/10/2013, на яких було вирішено: виключити ОСОБА_5 та ОСОБА_4 зі складу учасників товариства; виплатити їм вартість їх часток у статутному фонді товариства у розмірах 20 %, що становить по 21 714 грн.; сплатити ОСОБА_8 вартість часток учасників виключених зі складу учасників товариства, щоб не зменшувати розмір статутного фонду товариства та отримати 100 % часток у статутному фонді товариства, що становить 108 570 грн.; звільнити ОСОБА_5 з посади генерального директора товариства за невиконання ним трудових обов'язків з 07.10.13; призначити ОСОБА_9 на посаду генерального директора товариства з 08.10.13; внести відповідні зміни до статуту товариства, затвердити статут товариства у новій редакції та зобов'язати генерального директора товариства ОСОБА_9 вирішити питання, що стосуються державної реєстрації змін до установчих документів товариства та відомостей про товариство.
Посилаючись на порушення їх корпоративних прав, які полягають в проведенні зазначених зборів учасників без їх участі та за відсутності встановленого ст. 60 Закону України "Про господарські товариства" кворуму, а також на прийняття на зборах рішень, які не входили до порядку денного зборів, що є порушенням вимог ст. 61 Закону України "Про господарські товариства", позивачі просили визнати недійсними рішення загальних зборів учасників СТОВ "Україна" від 07.10.13, оформлені протоколом № 07/10/2013.
Рішенням Господарського суду Волинської області від 16 вересня 2014 року (суддя Філатова С.Т.), залишеним без змін постановою Рівненського апеляційного господарського суду від 12 листопада 2014 року (колегія суддів у складі: Олексюк Г.Є. - головуючого, Демянчук Ю.Г., Юрчук М.І.), позов задоволено частково.
Постановлено визнати недійсними пункти 1, 4, 5 рішень загальних зборів учасників СТОВ "Україна" від 07.10.13, оформлених протоколом № 07/10/13, в частині виключення ОСОБА_5 та ОСОБА_4 зі складу учасників СТОВ "Україна", встановлення частки в статутному капіталі, внесення відповідних змін до статуту товариства, затвердження статуту товариства в новій редакції, надання повноважень щодо державної реєстрації змін до установчих документів товариства та до відомостей про товариство.
Припинено провадження у справі в частині вимог про визнання недійсними пунктів 2, 3 рішень загальних зборів СТОВ "Україна", оформлених протоколом № 07/10/13 від 07.10.13, щодо звільнення ОСОБА_5 з посади генерального директора товариства з 07.10.13 та призначення ОСОБА_9 на посаду генерального директора товариства з 08.10.13.
Рішення в частині задоволення позову мотивовані посиланнями на прийняття оскаржуваних рішень загальних зборів за відсутності встановленого ст. 60 Закону України "Про господарські товариства" кворуму, а також на прийняття зборами рішень, які не входили до порядку денного зборів, що є порушенням вимог ст. 61 названого Закону, та, - підставою для визнання оскаржуваних рішень недійсними.
Судові акти в частині припинення провадження у справі, обґрунтовані посиланнями на непідвідомчість вказаних вимог господарським судам України.
У касаційній скарзі СТОВ "Україна", посилаючись на порушення судами попередніх інстанцій норм матеріального та процесуального права, а саме: ст.ст. 60, 61, 64 Закону України "Про господарські товариства" та ст.ст. 2, 22, 43, 75 ГПК України, просить скасувати постановлені у справі судові акти та прийняти нове рішення про відмову в позові.
Розглянувши матеріали справи і доводи касаційної скарги, перевіривши правильність застосування судами норм матеріального та процесуального права у вирішенні даного спору, колегія суддів дійшла висновку, що касаційна скарга не підлягає задоволенню, з таких підстав.
Як встановлено судами попередніх інстанцій та вбачається із статуту СТОВ "Україна" (в редакції від 16.01.11), учасниками товариства були: ОСОБА_8 - 60 % статутного фонду товариства, що становить 65 142 грн.; ОСОБА_5 - 20 % статутного фонду товариства, що становить 21 714 грн. та ОСОБА_4 - 20 % статутного фонду товариства, що становить 21 714 грн.
30.08.13 позивачі отримали від відповідача повідомлення про проведення 07.10.13 загальних зборів учасників СТОВ "Україна" з наступним порядком денним: про внесення змін та доповнень до статуту СТОВ "Україна"; про затвердження річного звіту результатів фінансово-господарської діяльності СТОВ "Україна" за 2011 та 2012 роки; про затвердження проекту виробничо-господарського плану розвитку СТОВ "Україна" на 2013 рік; про визначення кількісного складу та створення ревізійної комісії СТОВ "Україна"; про затвердження штатного розкладу СТОВ "Україна"; про затвердження проектів трудових контрактів з генеральним директором та членами дирекції СТОВ "Україна"; про призначення членів дирекції СТОВ "Україна" та про виключення ОСОБА_5 зі складу учасників СТОВ "Україна".
Водночас судами встановлено, що 07.10.13 без участі позивачів, в особі одного учасника товариства ОСОБА_8, якій належить 60 % часток в статутному фонді товариства, були проведені загальні збори учасників СТОВ "Україна", рішення яких оформлені протоколом № 07/10/2013, на яких було вирішено: виключити ОСОБА_5 та ОСОБА_4 зі складу учасників товариства; виплатити їм вартість їх часток у статутному фонді товариства у розмірах 20 %, що становить по 21 714 грн.; сплатити ОСОБА_8 вартість часток учасників виключених зі складу учасників товариства, щоб не зменшувати розмір статутного фонду товариства та отримати 100 % часток у статутному фонді товариства, що становить 108 570 грн.; звільнити ОСОБА_5 з посади генерального директора товариства за невиконання ним трудових обов'язків з 07.10.13; призначити ОСОБА_9 на посаду генерального директора товариства з 08.10.13; внести відповідні зміни до статуту товариства, затвердити статут товариства у новій редакції та зобов'язати генерального директора товариства ОСОБА_9 вирішити питання, що стосуються державної реєстрації змін до установчих документів товариства та відомостей про товариство.
Приписами ст. 60 Закону України "Про господарські товариства" встановлено, що загальні збори визнаються правомочними, якщо в них беруть участь учасники, що володіють у сукупності більш як 60 відсотками голосів.
Відповідно до п.п. 17, 18 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 24 жовтня 2008 року № 13 "Про практику розгляду судами корпоративних спорів" (v0013700-08) підставами для визнання недійсними рішень загальних зборів акціонерів (учасників) господарського товариства можуть бути: порушення вимог закону та/або установчих документів під час скликання та проведення загальних зборів товариства; позбавлення акціонера (учасника) товариства можливості взяти участь у загальних зборах; порушення прав чи законних інтересів акціонера (учасника) товариства рішенням загальних зборів.
При розгляді справ судам слід враховувати, що не всі порушення законодавства, допущені під час скликання та проведення загальних зборів господарського товариства, є підставою для визнання недійсними прийнятих на них рішень.
Безумовною підставою для визнання недійсними рішень загальних зборів у зв'язку з прямою вказівкою закону є: прийняття загальними зборами рішення за відсутності кворуму для проведення загальних зборів чи прийняття рішення (ст. 60 Закону про господарські товариства).
З огляду на викладене, суди попередніх інстанцій дійшли правильних висновків про те, що оскаржувані рішення загальних зборів учасників СТОВ "Україна" від 07.10.13, прийняті за відсутності встановленого Законом кворуму, що є безумовною підставою до визнання спірних рішень недійсними.
Крім того, відповідно до положень ст. 61 Закону України "Про господарські товариства" з питань, не включених до порядку денного, рішення можуть прийматися тільки за згодою всіх учасників, присутніх на зборах.
Згідно п. 13.6 статуту товариства Голова товариства негайно повідомляє учасників в письмовій формі про будь-які зміни в порядку денному.
Судами встановлено, що надісланий позивачам порядок денний загальних зборів учасників товариства 07.10.13, відрізняється від порядку денного зборів, рішення яких оформлені протоколом № 07/10/13.
Питання про виключення зі складу учасників товариства ОСОБА_4 в повідомленні від 30.08.13 відсутнє, проте 07.10.13 загальними зборами учасників товариства прийнято рішення про виключення останнього зі складу учасників товариства, що порушує його корпоративні права як учасника товариства.
В п. 18 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 24 жовтня 2008 року № 13 "Про практику розгляду судами корпоративних спорів" (v0013700-08) зазначено, що безумовною підставою для визнання недійсними рішень загальних зборів у зв'язку з прямою вказівкою закону є, зокрема, прийняття загальними зборами рішень з питань, не включених до порядку денного загальних зборів товариства.
За таких обставин, встановивши відсутність кворуму при прийнятті загальними зборами оскаржуваних рішень та прийняття зборами рішень з питань, які не були включені до порядку денного зборів, суди попередніх інстанцій дійшли правильних висновків про те, що спірні рішення прийняті з порушенням вимог ст.ст. 60, 61 Закону України "Про господарські товариства", що стало обґрунтованою підставою до визнання їх недійсними.
Водночас, судами правильно припинено провадження у справі в частині вимог про визнання недійсними пунктів 2, 3 рішень загальних зборів СТОВ "Україна", оформлених протоколом № 07/10/13 від 07.10.13, щодо звільнення ОСОБА_5 з посади генерального директора товариства з 07.10.13 та призначення ОСОБА_9 на посаду генерального директора товариства з 08.10.13, оскільки дані вимоги непідвідомчі господарським судам України.
За таких обставин, судами попередніх інстанцій, на підставі встановлених фактичних обставин справи, з'ясовано дійсні права і обов'язки сторін та правильно застосовано матеріальний закон, що регулює спірні правовідносини.
Доводи касаційної скарги зводяться до незгоди з оскаржуваними судовими актами та не спростовують висновків судів попередніх інстанцій щодо відсутності кворуму при прийнятті спірних рішень СТОВ "Україна" від 07.10.13 та прийняття загальними зборами рішень не включених до порядку денного зборів, тому їх слід залишити поза увагою суду.
Суд дав оцінку наявним у справі доказам за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом, що відповідає вимогам ст. 43 ГПК України, переоцінка доказів, відповідно до ст. 111-7 ГПК України, не входить до меж перегляду справи в суді касаційної інстанції.
постанова апеляційного господарського суду прийнята з дотриманням норм матеріального та процесуального законодавства, доводи касаційної скарги правильності викладених у ній висновків не спростовують, в зв'язку з чим підстав для зміни чи скасування законного та обґрунтованого судового акту колегія суддів не вбачає.
Керуючись статтями 111-5, 111-6, 111-7, 111-9, 111-11 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України
ПОСТАНОВИВ:
1.Касаційну скаргу Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Україна" залишити без задоволення.
2. Постанову Рівненського апеляційного господарського суду від 12 листопада 2014 року у справі № 903/797/14 залишити без змін.
Головуючий суддя:
Судді:
Н.Г. Дунаєвська
Н.І. Мележик
С.С. Самусенко