ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
24 грудня 2014 року Справа № 923/779/14
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
Божок В.С. - головуючого,
Костенко Т. Ф.,
Сибіги О.М.,
розглянувши матеріали касаційної скарги Заступника прокурора Одеської області на постанову Одеського апеляційного господарського суду від 30.10.14 у справі Господарського суду Херсонської області за позовом прокурора Скадовського району Херсонської області до 1. Скадовської районної державної адміністрації 2. Приватного підприємства "Компанія "Майстер Фіш" 3. Товариства з обмеженою відповідальністю "Соларенерго" про визнання недійсним розпорядження та договору суборенди землі в судовому засіданні взяли участь представники:
позивача: Бондарчук В.М. (посв. № 023013),
відповідача-1: не з'явились,
відповідача-2: не з'явились,
відповідача-3: Жолудєв М.С. (дов. від 01.12.14 № 1-ю),
ВСТАНОВИВ:
Рішенням від 10.09.2014 господарського суду Херсонської області в задоволенні позову про визнання недійсним розпорядження голови Скадовської райдержадміністрації від 18.10.2011 № 552 в частині надання згоди ПП "Компанія "Майстер Фіш" на укладання з ТОВ "Соларенерго" договору суборенди земельної ділянки із загальної площї 596,19 га, у тому числі під озером Устрічне, наданої в оренду для створення науково-дослідного центру по відтворенню промислової продуктивності морської акваторії і озера Устрічне та створення рибовиробничого підприємства на території Лазурненської селищної ради для будівництва обслуговуючої сонячної електростанції площею 20 га; визнання недійсним договору суборенди землі від 04.11.2011 № 1/01, укладеного між ПП "Компанія "Майстер Фіш" та ТОВ "Соларенерго"; зобов'язання ТОВ "Соларенерго" повернути ПП "Компанія "Майстер Фіш" земельну ділянку площею 20 га в придатному для використання стані відмовлено.
Постановою від 30.10.2014 Одеського апеляційного господарського суду вказане вище рішення залишено без змін.
Не погоджуючись з судовими рішеннями, Заступник прокурора Одеської області звернувся до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою і просить їх скасувати як прийняті з порушенням норм матеріального та процесуального права, прийняти нове рішення, яким позов задовольнити.
ТОВ "Соларенерго" подало до Вищого господарського суду України відзив на касаційну скаргу, в якому просить в її задоволенні відмовити.
Колегія суддів, приймаючи до уваги межі перегляду справи в касаційній інстанції, проаналізувавши на підставі фактичних обставин справи застосування норм матеріального та процесуального права при винесенні оспорюваного судового акту знаходить необхідним касаційну скаргу залишити без задоволення.
Як було встановлено судами попередніх інстанцій, які приймали оскаржувані рішення, основними видами діяльності ПП "Компанія "Майстер Фіш" згідно витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців є морське рибальство; оптова торгівля зерном, необробленим тютюном, насінням і кормами для тварин; оптова торгівля цукром, шоколадом, і кондитерськими виробами; оптова торгівля іншими продуктами харчування, у тому числі рибою, ракоподібними та молюсками; оптова торгівля твердим, рідким, газоподібним паливом і подібними продуктами; надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна.
Відповідно до умов договору оренди від 24.09.2007, укладеного між Скадовською райдержадміністрацією та ПП "Компанія Майстер Фіш", останньому надано в строкове платне користування земельну ділянку загальною площею 596,19 га, у т.ч. 380,89 га - під озером Устрічне, яка знаходиться на території Лазурненської селищної ради строком на 49 років для створення науково-дослідного центру по відтворенню промислової продуктивності морської акваторії і озера Устрічне та створення рибовиробничого підприємства.
Пунктами 16, 19 договору передбачено, що цільове призначення земельної ділянки - землі водного фонду. Інші умови передачі земельної ділянки в оренду - заборона зміни цільового призначення земельної ділянки.
Згідно п. 27 договору передача в оренду земельної ділянки не є підставою для припинення або змін обмежень (обтяжень) та інших прав третіх осіб на цю земельну ділянку.
Пунктом 30 договору встановлено право орендаря самостійно господарювати на землі з дотриманням умов договору оренди землі; за письмовою згодою Орендодавця зводити в установленому порядку виробничі та інші будівлі і споруди; надавати земельну ділянку в суборенду.
Договір зареєстрований у Скадовському районному відділі Херсонської регіональної філії ДП "Центр ДЗК", про що у Державному реєстрі земель вчинено запис від 27.09.07 р. за № 4АА002344-040772800023.
Згідно витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців ТОВ "Соларенерго" зареєстровано 03.08.2011. Види діяльності товариства: надання інших інформаційних послуг; виробництво електроенергії; передача електроенергії" розподілення електроенергії; торгівля електроенергією; будівництво споруд електропостачання та телекомунікацій.
15.09.2011 між ПП "Компанія "Майстер Фіш" та ТОВ "Соларенерго" укладено генеральний інвестиційний договір проекту Устрічне, предметом якого є діяльність сторін з фінансування, проектування, будівництва та організації діяльності цілісного майнового комплексу, що забезпечує реалізацію проекту, яка включає в себе сонячну електростанцію, науково-дослідний центр та рибовиробниче підприємство. Сторони погодили реалізацію проекту Устрічне в 4 етапи. 1 етап - проектування, будівництво та запуск СЕС потужністю близько 10 МВт. Відповідальною особою за 1 етап є ТОВ "Соларенерго".
Розпорядженням від 18.10.2011 № 552 Скадовської райдержадміністрації надано згоду ПП "Компанія "Майстер Фіш" на укладення з ТОВ "Соларенерго" договорів суборенди земельних ділянок із загальної площі 596,19 га, у т.ч. під озером Устрічне, наданої в оренду для створення науково-дослідного центру по відтворенню промислової продуктивності морської акваторії і озера Устрічне та створення рибовиробничого підприємства на території Лазурненської селищної ради: для будівництва рибовиробничого підприємства площею 10 га; для будівництва обслуговуючої сонячної електростанції площею 20 га (пункт 1).
За умовами договору суборенди землі від 19.10.2011 № 1/01, укладеного між ПП "Компанія "Майстер Фіш" та ТОВ "Соларенерго", останньому надано у строкове платне користування земельну ділянка водного фонду загальною площею 20 га, яка знаходиться на території Лазурненської селищної ради строком на 40 років для будівництва сонячної електростанції. Цільове призначення земельної ділянки - землі водного фонду. Земельна ділянка належить Орендарю на підставі договору оренди землі від 24.09.2007. Договір суборенди зареєстрований у Відділі Держкомзему у Скадовському районі 04.11.2011 за № 652475554000761.
Згідно п.п. 26, 28 договору суборенди на орендовану земельну ділянку площею 0,36 га встановлено обмеження: Санітарно-охоронна зона ЛЕП 25 Кв. Орендар має право вимагати використання земельної ділянки за цільовим призначенням, дотримання правил екологічної безпеки землекористування, додержання державних стандартів, норм і правил, дотримання режиму санітарно-захисних зон, зон особливого режиму використання земель і територій, які особливо охороняються, своєчасного внесення орендної плати.
Пунктом 30 договору суборенди передбачено право суборендаря самостійно господарювати на землі з дотриманням умов договору суборенди землі, за письмовою згодою Орендодавця Скадовської райдержадміністрації зводити в установленому законом порядку виробничі та інші будівельні споруди.
Відповідно до ситуаційного плану проекту Устричне орендована земельна ділянка входить до двохкілометрової прибережної захисної смуги Чорного моря.
Згідно декларацій про готовність об'єкта до експлуатації, зареєстрованих Інспекцією державного архітектурно-будівельного контролю у Херсонській області 18.12.2012 № ХС1421250741, № ХС1421250740 будівництво сонячної електростанції встановленої потужності 9МВт* пик - другої черги, комплексу сонячних електростанцій загальною потужністю 27МВт*пик, пристанційного вузла ПС СЕС 35/10 встановленої потужності 9МВт-пик, водозабірного вузла - першої черги будівництва сонячної електростанції встановленої потужності 27МВт-пик закінчено.
Згідно листа Державної інспекції сільського господарства в Херсонській області від 28.01.2014 № 04-11/446 пункт 1 розпорядження Скадовської райдержадміністрації від 18.10.11 № 552 прийнято з порушенням вимог ст. 122 Земельного кодексу України (в редакції від 05.10.2011), оскільки договором суборенди земельної ділянки водного фонду від 19.10.2011 змінено її цільове призначення - електростанція як об'єкт енергетики повинна розміщуватися на землях енергетики, а не на землях водного фонду.
За результатами перевірки дотримання суб'єктами господарювання вимог законодавства Державною інспекцією сільського господарства в Херсонській області складено акт від 28.05.2014 № 52, в якому вказано, що на земельній ділянці орієнтовною площею 19,2 га, яку використовує ТОВ "Соларенерго" на підставі договору суборенди землі від 19.10.2011, розташовано сонячні батареї.
Вказані вище обставини стали підставою для звернення прокурора Скадовського району Херсонської області з позовом у даній справі.
Колегія суддів Вищого господарського суду України вважає, що судами попередніх інстанцій в даному випадку правомірно взято до уваги приписи ст. 1 Водного кодексу України, згідно якої зоною санітарної охорони - водних об'єктів називається територія і акваторія, де запроваджується особливий санітарно-епідеміологічний режим з метою запобігання погіршення якості води джерел централізованого господарсько-питного водопостачання, а також з метою забезпечення охорони водопровідних споруд. Прибережною захисною смугою - є частина водоохоронної зони відповідної ширини вздовж річки, моря, навколо водойм, на якій встановлено більш суворий режим господарської діяльності, ніж на решті території водоохоронної зони.
Відповідно до ст. 85 Водного кодексу України порядок надання земель водного фонду в користування та припинення права користування ними встановлюється земельним законодавством. У тимчасове користування за погодженням з постійними користувачами земельні ділянки прибережних захисних смуг, смуг відведення та берегових смуг водних шляхів можуть надаватися підприємствам, установам, організаціям, об'єднанням громадян, релігійним організаціям, громадянам України, іноземцям та особам без громадянства, іноземним юридичним особам, зокрема для рибогосподарських потреб та проведення науково-дослідних робіт.
Частиною 1 ст. 58 Земельного кодексу України встановлено, що до земель водного фонду належать землі, зайняті: морями, річками, озерами, водосховищами, іншими водними об'єктами, болотами, а також островами, не зайнятими лісами; прибережними захисними смугами вздовж морів, річок та навколо водойм, крім земель, зайнятих лісами.
Частиною 2 ст. 62 Земельного кодексу України передбачено, що режим господарської діяльності на земельних ділянках прибережних захисних смуг уздовж морів, морських заток і лиманів та на островах у внутрішніх морських водах встановлюється законом.
Відповідно до ст. 90 Водного кодексу України прибережна захисна смуга уздовж морів, морських заток і лиманів входить у зону санітарної охорони моря і може використовуватися для будівництва лише об'єктів певного призначення, зокрема, - об'єктів, що виробляють енергію за рахунок використання енергії вітру, сонця і хвиль, об'єктів постачання, розподілу, передачі (транспортування) енергії.
Договір оренди землі від 24.09.2007 укладений для будівництва об'єктів водного господарства, що відповідає компетенції райдержадміністрації, визначеної ст. 122 Земельного кодексу України щодо надання земельних ділянок в оренду, а статтею ст. 8 Закону України "Про оренду землі" орендарю надано право передавати орендовану земельну ділянку або її частину у суборенду без зміни цільового призначення, якщо це передбачено договором оренди або за письмовою згодою орендодавця, яку в даному випадку було надано розпорядженням Скадовської райдержадміністрації від 18.10.2011 № 552.
При цьому судами встановлено, що збудований ТОВ "Соларенерго" об'єкт не є окремим електрогенеруючим підприємством або об'єктом трансформування електричної енергії до споживача, а є саме сонячною електростанцією, розміщення якої не суперечить ст. 90 Водного кодексу України і яка призначена для обслуговування об'єкту, передбаченого основним договором оренди землі від 24.09.2007.
До того ж, як з'ясовано судами обслуговуюча сонячна електростанція, що входить до першого етапу будівництва, збудована в межах загального проекту без зміни цільового призначення землі.
Окрім того, в матеріалах даної справи наявна реєстраційна справа по наданню в суборенду ТОВ "Соларенерго" земельної ділянки площею 20,0 га із орендованих земель ПП "Компанія "Майстер Фіш", в якій міститься висновок відділу Держкомзему у Скадовському районі щодо реєстрації договору оренди земельної ділянки, яка надається ТОВ "Соларенерго" від 08.05.2012 № 01-03/35, згідно якого договір суборенди від 19.10.2011 відповідає чинному законодавству.
З врахуванням зазначеного вище, вмотивованим є висновок судів про відмову в задоволенні позову.
З огляду на наведене вище, судові рішення прийнято при правильному застосуванні норм матеріального та процесуального права і підстави для їх скасування відсутні.
Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 111-5, 111-7, 111-9, 111-11 ГПК України, Вищий господарський суд України
ПОСТАНОВИВ :
Касаційну скаргу залишити без задоволення.
Постанову від 30.10.2014 Одеського апеляційного господарського суду у справі № 923/779/14 залишити без змін.
Головуючий
Судді
Божок В.С.
Костенко Т.Ф.
Сибіга О.М.