ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
17 грудня 2014 року Справа № 5017/2025/2012
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
головуючого: Полякова Б.М. суддів: Коваленка В.М., Короткевича О.Є. (доповідач у справі) розглянувши матеріали касаційної скарги Державної податкової інспекції у Приморському районі м. Одеси ГУ Міндоходів в Одеській області на ухвалу Одеського апеляційного господарського суду від 25.07.2014 року у справі № 5017/2025/2012 за заявою боржника Приватного підприємства "Співдружність-Кентавр" про банкрутство,
Представники сторін в судове засідання не з'явилися.
ВСТАНОВИВ:
Ухвалою від 25 липня 2014 року Одеський апеляційний господарський суд (судді: Таран С.В. - головуючий, Бойко Л.І., Величко Т.А.) відмовив Державній податковій інспекції у Приморському районі м. Одеси ГУ Міндоходів в Одеській області у задоволенні клопотання про відновлення пропущеного строку на подання апеляційної скарги та повернув останню без розгляду на підставі ст. 93, п. 4 ч. 1 ст. 97 Господарського процесуального кодексу України.
Не погоджуючись з прийнятою у справі ухвалою суду апеляційної інстанції, скаржник Державна податкова інспекція у Приморському районі м. Одеси ГУ Міндоходів в Одеській області звернулася до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, якою просить скасувати ухвалу Одеського апеляційного господарського суду від 25 липня 2014 року у справі № 5017/2025/2012, та припинити провадження у справі.
Доводи касаційної скарги зводяться до порушення судом норм матеріального та процесуального права, зокрема, ст.ст. 33, 34, 87, 104 Господарського процесуального кодексу України, ст. 78 Податкового Кодексу України.
Обговоривши доводи касаційної скарги, перевіривши наявні матеріали справи, проаналізувавши застосування судами норм матеріального та процесуального права, колегія суддів дійшла висновку, що касаційна скарга не підлягає задоволенню, виходячи з наступного.
Згідно статті 93 Господарського процесуального кодексу України, апеляційна скарга подається на рішення місцевого господарського суду протягом десяти днів, а на ухвалу місцевого господарського суду - протягом п'яти днів з дня їх оголошення місцевим господарським судом.
Апеляційний господарський суд постановляє ухвалу про повернення апеляційної скарги у випадках, якщо вона подана після закінчення строків, установлених цією статтею, і суд за заявою особи, яка її подала, не знайде підстав для поновлення строку, та незалежно від поважності причини пропуску цього строку - у разі, якщо апеляційна скарга подана прокурором, органом державної влади, органом місцевого самоврядування після спливу одного року з дня оголошення оскаржуваного судового рішення.
Як встановлено судом апеляційної інстанції, апеляційна скарга Державної податкової інспекції у Приморському районі м.Одеси Головного управління Міндоходів в Одеській області до Одеського апеляційного господарського суду надійшла 21.07.2014 р., в прохальній частині якої скаржник просить скасувати ухвалу Господарського суду Одеської області від 10.07.2012 р. у даній справі. При цьому, суд зазначив, що із змісту мотивувальної частини апеляційної скарги вбачається, що апелянт не погоджується саме з ухвалою, якою затверджено звіт ліквідатора та припинено провадження у справі про банкрутство ПП "Співдружність-Кентавр", тобто з ухвалою Господарського суду Одеської області від 23.01.2013.
Одночасно скаржник заявив клопотання про поновлення пропущеного процесуального строку на подання апеляційної скарги, встановленого частиною першою статті 93 Господарського процесуального кодексу України, посилаючись на те, що він не отримував копії ухвали про ліквідацію банкрута та відомостей від державного реєстратора щодо ліквідації платника податків.
Суд апеляційної інстанції зазначив, що апеляційну скаргу згідно з штемпелем вхідної кореспонденції господарського суду Одеської області подано 21.07.2014 р., тобто з пропуском процесуального строку на апеляційне оскарження, передбаченого статтею 93 Господарського процесуального кодексу України, більше ніж на 1,5 роки.
Згідно з пунктом 1 Положення про Міністерство доходів і зборів України, затвердженого указом Президента України від 18.03.2013 № 141/2013 (141/2013) , Міністерство доходів і зборів України (Міндоходів України) є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України.
Враховуючи те, що апеляційну скаргу подано органом державної влади після спливу одного року з дня оголошення як ухвали Господарського суду Одеської області від 10.07.2012 р., так і ухвали Господарського суду Одеської області від 23.01.2013 р., згідно з частиною другою статті 93 Господарського процесуального кодексу України, апеляційний господарський суд правомірно та обґрунтовано прийшов до висновку про відсутність повноважень у останнього для поновлення строку на апеляційне оскарження, оскільки відповідний строк як присічний не може бути поновлено.
Така ж правова позиція викладена в пункті 6 Постанови Пленуму Вищого Господарського суду України від 17.05.2011 № 7 "Про деякі питання практики застосування розділу XII Господарського процесуального кодексу України" (v0007600-11) де зазначено, якщо апеляційну скаргу подано прокурором, органом державної влади чи органом місцевого самоврядування після спливу одного року з дня оголошення оскаржуваного судового рішення, то відповідний строк як присічний не може бути поновлено.
Разом з тим, колегія суддів зазначає, що статтею 55 Конституції України кожному гарантується право на судовий захист, апеляційне та касаційне оскарження.
Пункт 8 частини 3 статті 129 Конституції України встановлює серед основних засад судочинства, зокрема, забезпечення апеляційного та касаційного оскарження рішення суду, крім випадків, встановлених законом.
Вказана конституційна норма конкретизована законодавцем в ст. 14 Закону України "Про судоустрій і статус суддів", згідно з якою учасники судового процесу та інші особи у випадках і порядку, встановлених процесуальним законом, мають право на апеляційне та касаційне оскарження судового рішення.
Реалізація конституційного права на апеляційне та касаційне оскарження судового рішення названим Законом ставиться в залежність від положень процесуального закону.
Враховуючи наведені обставини справи та норми права, колегія суддів дійшла висновку про відповідність ухвали Одеського апеляційного господарського суду від 25 липня 2014 року нормам чинного законодавства, в зв'язку з чим, підстав для її зміни чи скасування не вбачається.
Керуючись ст.ст. 111-5, 111-7, 111-9, 111-11, 111-13 Господарського процесуального кодексу України, суд
ПОСТАНОВИВ:
1. Касаційну скаргу Державної податкової інспекції у Приморському районі м. Одеси ГУ Міндоходів в Одеській області залишити без задоволення.
2. Ухвалу Одеського апеляційного господарського суду від 25 липня 2014 року залишити без змін.
Головуючий
Судді
Б.М. Поляков
В.М. Коваленко
О.Є. Короткевич