ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
30 жовтня 2014 року Справа № 912/343/14
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
головуючого - судді Коробенка Г.П.,
суддів Данилової Т.Б., Шаргала В.І.,
за участю представників сторін:
від позивача (прокурора): Гудименко Ю.В. - прокурора відділу Генпрокуратури України,
від відповідачів: 1. не з'явився,
2. Тетеви І.В. - директора,
3. не з'явився,
від 3-тіх осіб: не з'явилися,
розглянувши касаційну скаргу Приватного підприємства "ТРЕЙДСЕРВІС"
на постанову Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 27.08.2014
у справі № 912/343/14 Господарського суду Кіровоградської області
за позовом Прокурора Ульяновського району Кіровоградської області
до 1) Грушківської сільської ради
2) Приватного підприємства "ТРЕЙДСЕРВІС"
3) Товарної біржі "Кіровоградська аграрна біржа"
треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача:
1) ОСОБА_4
2) ОСОБА_5
про визнання результатів аукціону недійсними, скасування рішення, визнання недійсними договорів, зобов'язання повернути земельну ділянку,
ВСТАНОВИВ:
У судовому засіданні Вищого господарського суду України 16 жовтня 2014 року оголошувалася перерва до 30 жовтня 2014 року.
Рішенням Господарського суду Кіровоградської області від 20.05.2014 у даній справі (суддя Шевчук О.Б.), залишеним без змін постановою Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 27.08.2014 (судді: Кузнецов В.О., Павловський П.П., Науменко І.М.), позов задоволено повністю, а саме:
Визнано недійсними результати аукціону з продажу права оренди земельної ділянки загальною площею 0,16 га по вул. Наумова в с. Станіславове Ульяновського району, які оформлені протоколом земельних торгів від 30.09.2010.
Скасовано рішення Грушківської сільської ради "Про затвердження акту визначення збитків, проекту землеустрою, результатів аукціону та надання земельної ділянки в оренду" від 05.10.2010 № 602.
Визнано недійсним на майбутнє укладений між Грушківською сільською радою та Приватним підприємством "ТРЕЙДСЕРВІС" договір оренди землі від 22.10.2010 (щодо оренди земельної ділянки площею 0,0711 га по вул. Наумова в с. Станіславове Ульяновського району), що зареєстрований в Ульяновському районному відділі Кіровоградської районної філії державного підприємства "Центр державного земельного кадастру", про що у Державному реєстрі земель вчинено запис від 22.10.2010 за № 041038400054.
Визнано недійсним на майбутнє укладений між Грушківською сільською радою та Приватним підприємством "ТРЕЙДСЕРВІС" договір оренди землі від 22.10.2010 (щодо оренди земельної ділянки площею 0,0889 га по вул. Наумова в с. Станіславове Ульяновського району), що зареєстрований в Ульяновському районному відділі Кіровоградської районної філії державного підприємства "Центр державного земельного кадастру", про що у Державному реєстрі земель вчинено запис від 22.10.2010 за № 041038400053.
Зобов'язано Приватне підприємство "ТРЕЙДСЕРВІС" повернути на користь Грушківської сільської ради земельну ділянку загальною площею 0,16 га по вул. Наумова в с. Станіславове (0,0711 га та 0,0889 га).
Судові рішення мотивовані тим, що спірні земельні торги проведені з порушенням вимог земельного законодавства, що є підставою для визнання недійсними результатів цих торгів, а також скасування відповідного рішення сільради, визнання недійсними договорів, укладених за результатами недійсних торгів із застосуванням наслідків недійсного правочину.
Не погоджуючись з прийнятими у справі рішенням та постановою, Приватне підприємство "ТРЕЙДСЕРВІС" звернулось до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій, посилаючись на порушення судами попередніх інстанцій норм матеріального та процесуального права, просить їх скасувати та прийняти нове рішення про відмову в позові. Вимоги касаційної скарги мотивовано тим, що у прокурора відсутні підстави для звернення до господарського суду з даним позовом, оскільки ним у позові не наведено обґрунтування порушення інтересів держави; скасування рішення органу місцевого самоврядування, на підставі якого укладений договір оренди земельної ділянки не є підставою для визнання недійсним самого договору оренди; позов заявлений поза межами строку позовної давності, що є підставою для відмови у позові відповідно до ч. 3 ст. 267 ЦК України; суд першої інстанції безпідставно в порушення норм ст. 22 ГПК України прийняв до розгляду заяву прокурора про зміну предмета позову та задовольнив змінені позовні вимоги.
Розглянувши касаційну скаргу, перевіривши правильність застосування господарськими судами попередніх інстанцій норм матеріального та процесуального права, Вищий господарський суд України дійшов висновку, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.
Господарськими судами встановлено:
Прокуратурою Ульяновського району Кіровоградської області було здійснено перевірку дотримання вимог земельного законодавства при проведенні земельних торгів (аукціону) по продажу права оренди земельної ділянки площею 0,16 га по вул. Наумова, с. Станіславове, Ульяновського району.
Вказаною перевіркою встановлено, що 20.08.2010 сесією Грушківської сільської ради було прийнято рішення № 594 "Про надання згоди на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки", яким надано згоду на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки загальною площею 0,16 га, що розташована по вул. Наумова в с. Станіславове Ульяновського району для продажу на аукціоні права її оренди строком на 49 років, для розміщення будівлі аптеки та інших будівель по продажу товарів і наданню послуг, а також доручено Товариству з обмеженою відповідальністю "Кіровоградгеоінформ" розробити проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки.
07.09.2010 між Грушківською сільською радою (замовником), Товариством з обмеженою відповідальністю "Кіровоградгеоінформ" (виконавцем) та Приватним підприємством "ТРЕЙДСЕРВІС", (платник) укладений договір № 127 на проведення проектно-вишукувальних робіт з розробкою науково-технічної продукції, за умовами якого замовник доручає, а виконавець бере на себе зобов'язання щодо виконання робіт з виготовлення проекту та технічної документації із землеустрою для продажу права оренди земельної ділянки на земельних торгах (шляхом аукціону) загальною площею 0,16 га, яка розташована за адресою: Кіровоградська обл., Ульяновський р-н, с. Станіславове (на території Грушківської сільської ради) у термін 90 календарних днів з дня сплати загальної вартості робіт та витрат за цим договором.
26.08.2010 між Грушківською сільською радою (замовник) та Товарною біржею "Кіровоградська аграрна біржа" (виконавець) укладено угоду № 7 на організацію та проведення земельних торгів.
30.09.2010 відбулись торги за лотом № 1 - набуття права оренди земельної ділянки, загальною площею 0,16 га, строком на 49 років, розташованої за адресою вул. Наумова в с. Станіславове Ульяновського району, для розміщення будівлі аптеки та інших будівель по продажу товарів і наданню послуг, переможцем яких визнано Приватне підприємство "ТРЕЙДСЕРВІС", про що свідчить протокол земельних торгів від вказаної дати.
05.10.2010 сесія Грушківської сільської ради прийняла рішення № 602 "Про затвердження акту визначення збитків, проекту землеустрою, результатів аукціону та надання земельної ділянки в оренду", яким затверджено акт визначення збитків та проект землеустрою щодо спірної земельної ділянки, затверджено результати проведення аукціону по продажу права оренди та надано Приватному підприємству "ТРЕЙДСЕРВІС" в оренду терміном на 49 років зазначену земельну ділянку.
06.10.2010 встановлено межі земельних ділянок площею 0,0711 га і 0,889 га в натурі (на місцевості), про що складені відповідні акти.
22.10.2010 між Грушківською сільською радою (орендодавець) та ПП "ТРЕЙДСЕРВІС" (орендар) укладено договір оренди землі, за яким передається в оренду земельна ділянка площею 0,0711 га.
Зазначений договір зареєстрований в Ульяновському районному відділі Кіровоградської районної філії державного підприємства "Центр державного земельного кадастру", про що у Державному реєстрі земель вчинено запис від 22.10.2010 за № 041038400054.
22.10.2010 між Грушківською сільською радою (орендодавець) та Приватним підприємством "ТРЕЙДСЕРВІС" (орендар) укладено договір оренди землі, з умовами якого передається в оренду земельна ділянка площею 0,0889 га.
Цей договір зареєстрований в Ульяновському районному відділі Кіровоградської районної філії державного підприємства "Центр державного земельного кадастру", про що у Державному реєстрі земель вчинено запис від 22.10.2010 за № 041038400053.
Вказані земельні ділянки передані орендодавцем орендарю за актами приймання-передачі.
Позиція прокурора, як позивача, мотивована тим, що дії Грушківської сільської ради суперечать державній політиці в частині дотримання встановленого порядку отримання земельних ділянок, здійснення плати за їх використання, чим вчиняється шкода охоронюваним законодавством інтересам держави, тому прокурор має право звертатись до суду з метою здійснення представництва інтересів держави в суді. Названа позиція узгоджується з положеннями ст.ст. 14, 121 Конституції України, ч.2 ст. 29 Господарського процесуального кодексу України, України, ст. 36-1 Закону України "Про прокуратуру".
Частиною 1 статті 134 Земельного кодексу України (в редакції чинній на час виникнення спірних правовідносин) передбачено, що земельні ділянки державної чи комунальної власності або права на них (оренда, суперфіцій, емфітевзис), у тому числі з розташованими на них об'єктами нерухомого майна державної або комунальної власності, підлягають продажу окремими лотами на конкурентних засадах (земельних торгах), крім випадків, встановлених частиною другою цієї статті.
За приписами ч. 1 ст. 135 Земельного кодексу України земельні торги проводяться у формі аукціону.
Статтею 136 Земельного кодексу України встановлено порядок підготовки лотів для продажу на земельних торгах, відповідно до частин 1, 3 якої органи державної влади або органи місцевого самоврядування, уповноважені приймати рішення про відчуження земельних ділянок державної чи комунальної власності, у тому числі разом з розташованими на них об'єктами нерухомого майна (будівлями, спорудами) державної або комунальної власності, або прав на них (оренди, суперфіцію, емфітевзису), визначають перелік таких земельних ділянок для продажу на земельних торгах окремими лотами. Земельна ділянка, у тому числі та, на якій розташовані об'єкти нерухомого майна (будівлі, споруди) державної або комунальної власності, виставляється на земельні торги окремим лотом після:
а) визначення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) та закріплення їх межовими знаками;
б) визначення вартості лота, при чому вартість земельної ділянки дорівнює її нормативній грошовій оцінці;
в) виготовлення технічного паспорта об'єкта продажу. Постановою Кабінету Міністрів України № 805 від 02.09.2010 (805-2010-п) був затверджений Порядок продажу у 2010 році земельних ділянок несільськогосподарського призначення на земельних торгах.
За визначенням термінів, що вживаються у цьому Порядку, аукціон - це форма проведення земельних торгів, за якою об'єкт (лот) продається учаснику, що запропонував за нього найвищу ціну, зафіксовану в ході проведення торгів (п.2 Порядку).
Можливість визнання аукціону недійсним у разі порушення порядку його проведення у судовому порядку передбачена пунктом 30 названого Порядку. Визнання результатів аукціону недійсним за рішенням суду тягне за собою визнання в установленому порядку недійсним договору, укладеного з переможцем (п.30 Порядку).
З встановлених судовими інстанціями обставин вбачається, що на спірні торги був виставлений несформований лот (на момент проведення торгів проект землеустрою не затверджений, межі земельної ділянки в натурі не визначені, тобто лот як такий був відсутній), а відтак торги були проведені з порушенням вимог вищенаведеного законодавства, тому суди попередніх інстанцій правомірно визнали їх недійсними, що потягло за собою скасування рішення сільради про затвердження результатів торгів та визнання недійсними відповідних договорів із застосуванням наслідків недійсності правочину (ст. 216 ЦК України).
Щодо доводів касаційної скарги про незастосування судами наслідків спливу строку позовної давності, то господарські суди надали цим доводам належну правову оцінку вказавши на те, що заінтересованою стороною в суді першої інстанції відповідна заява в порядку ч. 3 ст. 267 ЦК України не подавалась, тому відсутні підстави про застосування наслідків спливу цього строку.
Щодо доводів касаційної скарги про порушення норм судами ст. 22 ГПК України у вигляді прийняття до розгляду заяви прокурора про зміну предмета позову, то з матеріалів справи вбачається, що ухвалою від 29.04.2014 Господарський суд Кіровоградської області залучив до участі у справі в якості відповідача Товарну біржу "Кіровоградська аграрна біржа" з відкладенням розгляду справи на 20.05.2014, тому з урахуванням приписів ч. 3 ч. ст. 24 ГПК України, розгляд справи від вказаної дати починається спочатку, тоді як заява прокурора подана 16.05.2014, тобто до початку розгляду справи (а.с. 164, 175).
Вищенаведеним спростовуються всі доводи касаційної скарги.
Згідно з ч. 1 ст. 111-10 Господарського процесуального кодексу України підставами для скасування або зміни рішення місцевого чи апеляційного господарського суду або постанови апеляційного господарського суду є порушення або неправильне застосування норм матеріального чи процесуального права. Оскільки судами попередніх інстанцій норми матеріального та процесуального права порушено не було, то підстави для скасування оскаржених судових рішень відсутні.
Керуючись ст.ст. 111-5, 111-7, 111-9, 111-11 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України
ПОСТАНОВИВ:
Касаційну скаргу Приватного підприємства "ТРЕЙДСЕРВІС" залишити без задоволення, а постанову Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 27.08.2014 у справі № 912/343/14 - без змін.
Головуючий суддя
Судді
Коробенко Г.П.
Данилова Т.Б.
Шаргало В.І.