ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
30 вересня 2014 року Справа № 5011-28/15296-2012
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
головуючого: Панової І.Ю., суддів: Білошкап О.В., Запорощенка М.Д., розглянувши касаційну скаргу Державної податкової інспекції у Солом'янському районі Головного управління Міндоходів у місті Києві на ухвалу господарського суду міста Києва від 27.05.2014 та ухвалу Київського апеляційного господарського суду від 14.07.2014 у справі № 5011-28/15296-2012 господарського суду міста Києва за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "Калигор Авто" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Ультерра-Україна" про визнання банкрутом
В судове засідання представники не з'явились.
В С Т А Н О В И В :
Ухвалою господарського суду міста Києва від 27.05.2014 затверджено звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс станом на 27.05.2014; ліквідовано банкрута - товариство з обмеженою відповідальністю "Ультерра-Україна", як юридичну особу в зв'язку з банкрутством; провадження у справі № 5011-28/15296-2012 припинено.
Ухвалою Київського апеляційного господарського суду від 14.07.2014 апеляційне провадження за апеляційною скаргою ДПІ у Солом'янському районі Головного управління Міндоходів у м.Києві на ухвалу господарського суду м. Києва від 27.05.2014 у справі № 5011-28/15296-2012 припинено, апеляційну скаргу залишено без розгляду.
Державна податкова інспекція у Солом'янському районі Головного управління Міндоходів у місті Києві звернулася до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій просить скасувати ухвалу господарського суду міста Києва від 27.05.2014, ухвалу Київського апеляційного господарського суду від 14.07.2014 та повернути справу № 5011-28/15296-2012 на стадію ліквідаційної процедури.
Ухвалою Вищого господарського суду України від 22.09.2014 прийнято до провадження касаційну скаргу Державної податкової інспекції у Солом?янському районі Головного управління Міндоходів у місті Києві та зобов'язано скаржника уточнити вимоги касаційної скарги.
Однак, станом на день розгляду касаційної скарги уточнення від скаржника не надходили.
Розглянувши наявні матеріали справи, обговоривши доводи касаційної скарги, перевіривши юридичну оцінку обставин справи та повноту їх встановлення, дослідивши правильність застосування судами норм матеріального та процесуального права, колегія суддів Вищого господарського суду України дійшла висновку, що касаційна скарга не підлягає задоволенню, з огляду на наступне.
Ухвалою господарського суду м.Києва від 02.11.2012 порушено провадження у справі № 5011-28/15296-2012 про визнання банкрутом ТОВ "Ультерра-Україна" за заявою ТОВ "Калигор Авто", введено мораторій на задоволення вимог кредиторів та процедуру розпорядження майном боржника, призначено підготовче судове засідання.
Постановою господарського суду м.Києва від 30.07.2013 ТОВ "Ультерра-Україна" визнано банкрутом, припинено процедуру розпорядженням майном, відкрито ліквідаційну процедуру, припинено повноваження арбітражного керуючого Гапоненка Р.І. як розпорядника майна боржника, призначено ліквідатором банкрута - арбітражного керуючого Гапоненка Р.І., якого зобов'язано провести ліквідаційну процедуру та надати суду ліквідаційний баланс банкрута та звіт ліквідатора до 30.07.2014.
Ухвалою господарського суду міста Києва від 27.05.2014 затверджено звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс станом на 27.05.2014; ліквідовано банкрута - товариство з обмеженою відповідальністю "Ультерра-Україна"", як юридичну особу в зв'язку з банкрутством; провадження у справі № 5011-28/15296-2012 припинено.
Не погодившись з ухвалою господарського суду міста Києва від 27.05.2014 Державна податкова інспекція у Солом'янському районі Головного управління Міндоходів у місті Києві звернулася до Київського апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить скасувати оскаржувану ухвалу, а справу повернути на стадію ліквідаційної процедури.
Ухвалою Київського апеляційного господарського суду від 03.07.2014 прийнято до розгляду апеляційну скаргу Державної податкової інспекції у Солом?янському районі Головного управління Міндоходів у місті Києві і порушено апеляційне провадження у справі № 5011-28/15296-2012.
Ухвалою Київського апеляційного господарського суду від 14.07.2014 апеляційне провадження за апеляційною скаргою Державної податкової інспекції у Солом'янському районі Головного управління Міндоходів у м.Києві на ухвалу господарського суду м. Києва від 27.05.2014 у справі № 5011-28/15296-2012 припинено, апеляційну скаргу залишено без розгляду.
Згідно з ч.6 ст. 106 ГПК України апеляційні скарги на ухвали місцевого господарського суду можуть подавати сторони та інші учасники судового процесу, зазначені у цьому Кодексі та Законі України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (2343-12) .
Відповідно до ст. 1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" визначено, що сторонами у справі про банкрутство є конкурсні кредитори (представник комітету кредиторів), боржник (банкрут); учасниками провадження у справі про банкрутство є сторони, забезпечені кредитори, арбітражний керуючий (розпорядник майна, керуючий санацією, ліквідатор), власник майна (орган, уповноважений управляти майном) боржника, державний орган з питань банкрутства, Фонд державного майна України, представник органу місцевого самоврядування, представник працівників боржника, уповноважена особа засновників (учасників, акціонерів) суб'єкта підприємницької діяльності - боржника, а також у випадках, передбачених цим Законом, інші особи, які беруть участь у провадженні у справі про банкрутство.
Згідно ст. 210 Господарського кодексу України кредиторами неплатоспроможних боржників є юридичні або фізичні особи, а також органи доходів і зборів та інші державні органи, які мають підтверджені у встановленому порядку документами вимоги щодо грошових зобов'язань до боржника.
Отже, органи державної податкової служби та інші державні органи є кредиторами неплатоспроможних боржників, якщо вони мають підтверджені у встановленому порядку документами вимоги щодо грошових зобов'язань до боржника.
Судом апеляційної інстанції встановлено та підтверджується матеріалами справи, що Державна податкова інспекція у Солом'янському районі Головного управління Міндоходів у місті Києві не зверталась із заявою до господарського суду з вимогами до боржника - ТОВ "Ультерра-Україна". Державною податковою інспекцією у Солом'янському районі Головного управління Міндоходів у місті Києві (далі - ДПІ) також не вказано про існування у боржника податкової заборгованості та не надано доказів того, що ДПІ у відповідності до закону визнано у судовому порядку кредитором.
Київським апеляційним господарським судом встановлено відсутність в матеріалах справи порушення прав апелянта на здійснення податкової перевірки боржника платника податків.
При цьому, суд апеляцій ної інстанції зазначив, що орган податкової служби був вправі звернутися до ліквідатора боржника та провести позапланову перевірку його господарської діяльності, а у випадку відмови ліквідатора, як керівника боржника, надати можливість перевірки суб'єкта господарювання, орган податкової служби був вправі оскаржити дії ліквідатора до суду у справі про банкрутство.
Отже, колегія суддів Вищого господарського суду України погоджується з висновком апеляційного господарського суду про припинення апеляційного провадження за апеляційної скаргою ДПІ на підставі ч. 1п. 1ст. 80 ГПК України, ст. 91 ГПК України, оскільки скаржник - Державна податкова інспекція у Солом'янському районі Головного управління Міндоходів у місті Києві не набув статусу кредитора у даній справі.
Вказаний висновок суду апеляційної інстанції є законним, обґрунтованим, відповідає нормам матеріального і процесуального права, фактичним обставинам та наявним матеріалам справи, а доводи касаційної скарги його не спростовують.
Доводи заявника касаційної скарги зводяться до порушення права Державної податкової інспекції у Солом'янському районі Головного управління Міндоходів у місті Києві на здійснення відповідної перевірки платника податків. Проте, матеріалами справи підтверджується, що ДПІ була обізнана про здійснення провадження у справі про банкрутство та не скористалась правом на проведення документальної позапланової перевірки боржника.
З огляду на викладене, колегія суддів дійшла висновку, що підстави для скасування ухвали Київського апеляційного господарського суду від 14.07.2014 у справі № 5011-28/15296-2012 відсутні.
Щодо вимог касаційної скарги про скасування ухвали господарського суду міста Києва від 27.05.2014 про затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу, ліквідацію банкрута - ТОВ "Ультерра-Україна" та припинення провадження у справі, колегія суддів Вищого господарського суду України дійшла висновку про припинення касаційного провадження в частині оскарження зазначеної ухвали суду першої інстанції, з огляду на наступне.
Виходячи зі змісту ст.ст. 107, 111-13 Господарського процесуального кодексу України, сторони, прокурор, треті особи та особи, які не брали участі у справі, але щодо яких суд вирішив питання про їх права та обов'язки, мають право подати касаційну скаргу на: рішення місцевого господарського суду після перегляду їх в апеляційному порядку та постанови апеляційного господарського суду, ухвалені за результатами апеляційного розгляду; ухвали місцевого господарського суду, зазначені в частині першій статті 106 цього Кодексу, після їх перегляду в апеляційному порядку та постанови апеляційного господарського суду, ухвалені за результатами апеляційного розгляду.
Вимоги касаційної скарги Державної податкової інспекції у Солом'янському районі Головного управління Міндоходів у місті Києві полягають, зокрема, і у скасуванні ухвали господарського суду міста Києва від 27.05.2014, яка не була предметом розгляду в апеляційному порядку.
Відсутність здійснення апеляційного перегляду та відповідної постанови суду апеляційної інстанції виключає, відповідно до вимог ст. 107 Господарського процесуального кодексу України, оскарження такої ухвали суду першої інстанції в касаційному порядку.
Враховуючи викладене, керуючись статтями 111-5, 111-7, 111-9- 111-11, 111-13 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України,
П О С Т А Н О В И В :
Касаційну скаргу Державної податкової інспекції у Солом?янському районі Головного управління Міндоходів у місті Києві залишити без задоволення.
Касаційне провадження в частині оскарження ухвали господарського суду міста Києва від 27.05.2014 у справі № 5011-28/15296-2012 припинити.
Ухвалу Київського апеляційного господарського суду від 14.07.2014 у справі № 5011-28/15296-2012 залишити без змін.
Головуючий
Судді
І.Ю. Панова
О.В. Білошкап
М.Д. Запорощенко