ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
26 серпня 2014 року Справа № 916/733/14
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
головуючого судді Євсікова О.О. суддів Кролевець О.А, Попікової О.В. за участю представників: від позивача: не з'явились (про дату, час та місце судового розгляду повідомлено належним чином) від відповідача: не з'явились (про дату, час та місце судового розгляду повідомлено належним чином) від третіх осіб: не з'явились (про дату, час та місце судового розгляду повідомлено належним чином) розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу Публічного акціонерного товариства "Всеукраїнський акціонерний банк" на рішення господарського суду Одеської області від 28.03.2014 р. та на постанову Одеського апеляційного господарського суду від 26.06.2014 р. у справі № 916/733/14 господарського суду Одеської області за позовом Спільного підприємства "Zlatovin" S.R.L." до Товариства з обмеженою відповідальністю "Спільне підприємство "Аквавінтекс" треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача 1. Фірма Macken Management 2. Приватна виробничо-комерційна фірма "Альтаір С.А." третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача Публічне акціонерне товариство "Всеукраїнський акціонерний банк" про Визнання недійсними рішень загальних зборів У відповідності до розпорядження секретаря першої судової палати Вищого господарського суду України від 22.08.2014 р. № 02-05/363 для розгляду справи № 916/733/14 сформовано колегію суддів у складі: головуючий суддя - Євсіков О.О., судді Кролевець О.А., Попікова О.В.
ВСТАНОВИВ:
У лютому 2014 року Спільне підприємство "ZLATOVIN" S.R.L. звернулось до господарського суду Одеської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Спільне підприємство "Аквавінтекс", в якому просило суд визнати загальні збори учасників ТОВ "СП "Аквавінтекс" від 31.03.2010 р. такими, що не відбулися та визнати недійсними рішення загальних зборів ТОВ "СП "Аквавінтекс", прийнятих протоколом № 3/2010-(48) від 31.03.2010 р. В подальшому, позивач подав до суду першої інстанції заяву про уточнення позовних вимог, в якій просив суд визнати недійсними рішення загальних зборів учасників ТОВ "СП "Аквавінтекс", оформлені протоколом № 3/2010-(48) загальних зборів учасників ТОВ "СП "Аквавінтекс" від 31.03.2010 р.
Рішенням господарського суду Одеської області від 28.03.2014 р. (суддя Горячук Н.О.), залишеним без змін постановою Одеського апеляційного господарського суду від 26.06.2014 р. (головуючий суддя Мишкіна М.А., судді Будішевська Л.О, Лашин В.В.), позовні вимоги задоволені у повному обсязі, визнано недійсними рішення загальних зборів учасників ТОВ "СП "Аквавінтекс", оформлені протоколом № 3/2010-(48) загальних зборів учасників ТОВ "СП "Аквавінтекс" від 31.03.2010 р., а саме: рішення про отримання кредиту для рефінансування заборгованості за кредитним договором № 03/08ю від 31.07.2008 р. на визначених у протоколі умовах, рішення про передачу в заставу корпоративних прав ТОВ "СП "Аквавінтекс" основних засобів - виробничого обладнання вартістю 6526597,00 грн.; товарів в обігу балансовою вартістю 8665700,00 грн.; передачу в іпотеку цілісного майнового комплексу ТОВ "СП "Аквавінтекс", розташованого за адресою: Одеська область, Овідіопольський район, смт. Великодолинське, вул Леніна, 126, площею 10706,7 кв.м. вартістю 14590260,00 грн.; рішення про звернення до власників корпоративних прав ТОВ "СП "Аквавінтекс" з клопотанням про передачу в заставу корпоративних прав на визначених у протоколі умовах, рішення про укладення з ВАТ "ВіЕйБі Банк" договору про задоволення вимог заставодержателя шляхом відступлення частки в статутному фонді ТОВ "СП "Аквавінтекс", рішення про уповноваження директора ТОВ "СП "Аквавінтекс" ОСОБА_6 виконати всі дії та формальності, пов'язані з укладанням та підписанням кредитного договору, наступного іпотечного договору, договорів наступної застави основних засобів та товарів в обігу, підписання договору застави корпоративних прав ТОВ "СП "Аквавінтекс", договору про задоволення вимог заставодержателя шляхом відступлення частки у статутному фонді ТОВ "СП "Аквавінтекс", а також можливих додаткових договорів до них та інших документів, необхідних для обслуговування кредиту у зв'язку з прийнятими рішеннями по 1-му, 2-му та 4му порядку денному загальних зборів учасників ТОВ "СП "Аквавінтекс" 31.03.2010 р. (протокол № 3/2010 - (48)
Судові рішення судів першої та апеляційної інстанцій обґрунтовані приписами статті 98 Цивільного кодексу України, статей 10, 41, 60, 61 Закону України "Про господарські товариства" з огляду на встановлення порушення порядку скликання та проведення загальних зборів, внаслідок чого позивач був позбавлений можливості підготуватись до розгляду питань порядку денного, зареєструватись для участі у загальних зборах.
Не погодившись з прийнятими у справі рішенням місцевого господарського суду та постановою суду апеляційної інстанції, Публічне акціонерне товариство "Всеукраїнський акціонерний банк" звернулось до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій просить їх скасувати та ухвалити нове судове рішення, яким у позові Спільного підприємства "Zlatovin" S.R.L." відмовити в повному обсязі. При цьому заявник касаційної скарги посилаючись на вимоги статей 40- 43, 61 Закону України "Про господарські товариства" наголошує на тому, що позивач (частка якого як учасника відповідача складає 1,667%) приймав участь в загальних зборах та голосував, що підтверджується протоколом загальних зборів.
Від відповідача надійшло клопотання про перенесення судового засідання на іншу дату, яке відхилене колегією суддів як необґрунтоване.
Розглянувши касаційну скаргу, перевіривши наявні матеріали справи на предмет правильності юридичної оцінки обставин справи, повноти їх встановлення в судових рішеннях та застосування судами норм матеріального та процесуального права, колегія суддів Вищого господарського суду України дійшла висновку, що касаційна скарга підлягає задоволенню з наступних підстав.
Як встановлено судами першої та апеляційної інстанцій, ТОВ "СП "Аквавінтекс" є юридичною особою, що діє на підставі Статуту із змінами та доповненнями в новій редакції, затвердженій загальними зборами учасників від 17.12.2003 р., зареєстрованій Овідіопольською РДА Одеської області 18.12.2003 р.
З урахуванням змін та доповнень до Статуту (державну реєстрацію останніх змін проведено 07.06.2010 р.) на момент виникнення спору в господарському суді та прийняття оспорюваних рішень учасниками ТОВ "СП "Аквавінтекс" є юридичні особи - Приватна виробничо-комерційна фірма "АЛЬТАІР С.А." (частка у статутному фонді 0,023%); Фірма "MACKEN MANAGEMENT" (частка у статутному фонді 98,31%); Спільне підприємство "ZLATOVIN" S.R.L. (частка у статутному фонді 1,667%).
У відповідності до п. 20.1. статті 20 Статуту ТОВ "СП "Аквавінтекс" вищим органом Товариства є загальні збори учасників, які повноважні розглядати будь-які питання діяльності Товариства виносити з них рішення ( п. 20.3.статті 20 Статуту).
Відповідно до статті 23 Статуту Товариства Загальні збори Учасників вибирають голову зборів. Голова скликає збори, головує на них, організує ведення протоколів зборів і Книги протоколів. Про проведення Загальних зборів Учасники повідомляються Головою не менш, ніж за 30 днів до скликання зборів. В повідомлені визначаються час і місце проведення зборів не пізніше, ніж за 7 днів до скликання Загальних зборів Учасникам має бути надано можливість ознайомитися з документами, внесений в порядок денний зборів . З питань, не включених до порядку денного, рішення можуть прийматися тільки за згодою всіх Учасників присутніх на зборах. Книга протоколів Загальних зборів має бути в будь-який час надана Учаснику для ознайомлення. За його вимогою Головою видаються Засвідчені виписки з Книги протоколів.
Згідно статей 22, 24 Статуту загальні збори Учасників скликаються в міру необхідності, але не рідше, ніж два рази на рік. Позачергові збори Учасників скликаються за вимогою будь-якого учасника Товариства, виконавчого органа, а також за вимогою ревізійної комісії. Учасник вправі звернутися до суду з заявою про визнання недійсним рішення Загальних зборів, винесеного в порушення закону або установчих документів . Учасник також вправі звернутися до суду з подібною заявою, якщо рішенням Загальних зборів порушені його інтереси і таке рішення було прийняте у його відсутність, або він залишився при винесенні рішення у меншості.
Протоколом № 3/2010-(48) від 31.03.2010 р. оформлено проведення 31.03.2010 р. загальних зборів учасників ТОВ "СП "Аквавінтекс", на яких за даними протоколу були присутні:
- Приватна виробничо-комерційна фірма "АЛЬТАІР С.А." в особі директора Обєдкова І.О.
- Компанія "MACKEN MANAGEMENT" в особі представника Шпіц І., що діє на підставі довіреності від 28.11.2009 р.,
- "Спільне підприємство "Златовін" в особі директора Цисар Е.В.
Запрошені ОСОБА_6
Голова загальних зборів Обєдков І.О., секретар загальних зборів Шпіц І.
Відповідно до Порядку денного на загальних зборах розглядались питання: про необхідність отримання кредиту; про передачу в заставу корпоративні права ТОВ "Спільне підприємство "Аквавінтекс", передачу в наступну іпотеку цілісного майнового комплексу та в наступну заставу основних засобів та товарів в обороті ТОВ "Спільне підприємство "Аквавінтекс"; про звернення до власників корпоративних прав ТОВ "Спільне підприємство "Аквавінтекс" з клопотанням про передачу в заставу корпоративних прав; про укладення з ВАТ "Всеукраїнський Акціонерний Банк" договору про задоволення вимог заставодержателя шляхом відступлення частки у статутному фонді ТОВ "Спільне підприємство "Аквавінтекс"; про повноваження директора ТОВ "Спільне підприємство "Аквавінтекс".
Як зазначено в протоколі від 31.03.2010 р., на загальних зборах були прийняті наступні рішення:
- про отримання кредиту для рефінансування заборгованості за кредитним договором № 03/08ю від 31.07.2008 р. на визначених у протоколі умовах;
- про передачу в заставу корпоративних прав ТОВ "СП "АКВАВІНТЕКС" основних засобів - виробничого обладнання вартістю 6526597,00 грн.; товарів в обігу балансовою вартістю 8665700,00 грн.; передачу в іпотеку цілісного майнового комплексу ТОВ "СП "АКВАВІНТЕКС", розташованого за адресою: Одеська область, Овідіопольський район, смт. Великодолинське, вул Леніна, 126, площею 10706,7кв.м. вартістю 14590260,00 грн..;
- про звернення до власників корпоративних прав ТОВ "СП "АКВАВІНТЕКС" з клопотанням про передачу в заставу корпоративних прав на визначених у протоколі умовах;
- про укладення з ВАТ "ВіЕйБі Банк" договору про задоволення вимог заставодержателя шляхом відступлення частки в статутному фонді ТОВ "СП "АКВАВІНТЕКС";
- про уповноваження директора ТОВ "СП "АКВАВІНТЕКС" ОСОБА_6 виконати всі дії та формальності, пов'язані з укладанням та підписанням кредитного договору, наступного іпотечного договору, договорів наступної застави основних засобів та товарів в обігу, підписання договору застави корпоративних прав ТОВ "СП "АКВАВІНТЕКС", договору про задоволення вимог заставодержателя шляхом відступлення частки у статутному фонді ТОВ "СП "АКВАВІНТЕКС", а також можливих додаткових договорів до них та інших документів, необхідних для обслуговування кредиту у зв'язку з прийнятими рішеннями по 1-му, 2-му та 4му порядку денному загальних зборів учасників ТОВ "СП "АКВАВІНТЕКС" 31.03.2010 р. (протокол № 3/2010 - (48).
За приписами статті 58 Закону України "Про господарські товариства" (у редакції, чинній на час виникнення спірних правовідносин) вищим органом товариства з обмеженою відповідальністю є загальні збори учасників. Вони складаються з учасників товариства або призначених ними представників. Учасники мають кількість голосів, пропорційну розміру їх часток у статутному (складеному) капіталі.
Згідно зі статтею 60 Закону України "Про господарські товариства" загальні збори учасників вважаються повноважними, якщо на них присутні учасники (представники учасників), що володіють у сукупності більш як 60 відсотками голосів.
Відповідно до статті 61 Закону України "Про господарські товариства" (у редакції, чинній на час виникнення спірних правовідносин) загальні збори учасників товариства з обмеженою відповідальністю скликаються не рідше двох разів на рік, якщо інше не передбачено установчими документами. Про проведення загальних зборів товариства учасники повідомляються передбаченим статутом способом з зазначенням часу і місця проведення зборів та порядку денного. Повідомлення повинно бути зроблено не менш як за 30 днів до скликання загальних зборів. Будь-хто з учасників товариства вправі вимагати розгляду питання на загальних зборах учасників за умови, що воно було ним поставлено не пізніш як за 25 днів до початку зборів. Не пізніш як за 7 днів до скликання загальних зборів учасникам товариства повинна бути надана можливість ознайомитися з документами, внесеними до порядку денного зборів. З питань, не включених до порядку денного, рішення можуть прийматися тільки за згодою всіх учасників, присутніх на зборах.
Рішення загальних зборів учасників товариства з обмеженою відповідальністю є актами, оскільки ці рішення зумовлюють настання правових наслідків, спрямованих на регулювання господарських відносин, і мають обов'язковий характер для суб'єктів цих відносин. У зв'язку з цим підставами для визнання недійсними рішень загальних зборів учасників господарського товариства можуть бути: порушення вимог закону та/або установчих документів під час скликання та проведення загальних зборів товариства; позбавлення учасника товариства можливості взяти участь у загальних зборах; порушення прав чи законних інтересів учасника товариства рішенням загальних зборів.
При цьому слід враховувати, що не всі порушення законодавства, допущені під час скликання та проведення загальних зборів товариства з обмеженою відповідальністю, є підставою для визнання недійсними прийнятих на них рішень. Так безумовною підставою для визнання недійсними рішень загальних зборів товариства з обмеженою відповідальністю у зв'язку з прямою вказівкою закону є прийняття загальними зборами рішення за відсутності кворуму для проведення загальних зборів чи прийняття рішення (статті 59, 60 Закону України "Про господарські товариства").
При вирішенні питання про недійсність рішень загальних зборів у зв'язку з іншими порушеннями, допущеними під час скликання та проведення загальних зборів, господарський суд повинен оцінити, наскільки ці порушення могли вплинути на прийняття загальними зборами відповідного рішення.
Рішення загальних зборів товариства з обмеженою відповідальністю можуть бути визнаними недійсними в судовому порядку у випадку недотримання процедури їх скликання, встановленої статтею 61 Закону країни "Про господарські товариства". При цьому права учасника товариства з обмеженою відповідальністю можуть бути визнані порушеними внаслідок недотримання вимог закону про скликання і проведення загальних зборів, якщо він не зміг взяти участь у загальних зборах, належним чином підготуватися до розгляду питань порядку денного, зареєструватися для участі у загальних зборах тощо.
Як з'ясовано місцевим та апеляційним судом, у матеріалах справи відсутні, а відповідачем не надані докази належного повідомлення учасників Товариства з обмеженою відповідальністю "Спільне підприємство "Аквавінтекс" у порядку, встановленому в статті 61 Закону України "Про господарські товариства" та в пункті 23.2 статті 23 Статуту товариства.
У свою чергу із встановлених судами попередніх інстанцій обставин вбачається, що на загальних зборах учасників ТОВ "СП "Аквавінтекс" були присутні учасники товариства, які у сукупності володіють 100 відсотками голосів, а саме: Приватна виробничо-комерційна фірма "Альтаір С.А." (в особі директора Об'єдкова І.О., що діє на підставі статуту) - 0,023 % голосів; Компанія "Макен Менеджмент Л.Л.Сі." (Macken Management L.L.C.) (в особі представника Шпіц І., що діє за довіреністю від 28.11.2009 р.) - 98,31 % голосів; Спільне підприємство "Златовін" (І.M. "Zlatovin" S.R.L.) (в особі директора Цисар Е.В., що діє на підставі статуту) - 1,667 % голосів.
Усі рішення з питань, включених до порядку денного, були прийняті одноголосно всіма присутніми на зборах учасниками, у тому числі позивачем без жодних заперечень та зауважень.
За таких обставин, відсутні підстави вважати, що позивач, як учасник ТОВ "СП "Аквавінтекс", внаслідок порушення порядку скликання загальних зборів, які відбулися 31.03.2010 р., не зміг взяти участь у загальних зборах та належним чином підготуватися до розгляду питань порядку денного.
Окрім цього слід зазначити, що доводи позивача стосовно непідписання протоколу загальних зборів від 31.03.2010 р. № 3/2010-(48) головою та секретарем зборів спростовуються наявними в матеріалах справи доказами, зокрема відомостями, що містяться у цьому протоколі, який підписаний усіма присутніми на зборах учасниками, у тому числі головою зборів Об'єдковим І.О., - представником Приватної виробничо-комерційної фірми "Альтаір С.А." та секретарем зборів Шпіц І. - представником Компанії "Макен Менеджмент Л.Л.Сі.".
Посилання апеляційного суду на приписи частини 9 статті 41 Закону України "Про господарські товариства" визнаються касаційною інстанцією безпідставними, оскільки вказана норми регламентує порядок проведення загальних зборів акціонерів акціонерного товариства, а не товариства з обмеженою відповідальністю.
За приписами статей 15, 16 Цивільного кодексу України, статті 20 Господарського кодексу України кожна особа має право на судовий захист свого цивільного права та інтересу у разі їх порушення, невизнання або оспорювання.
При вирішенні корпоративного спору господарський суд повинен встановити наявність в особи, яка звернулася з позовом, суб'єктивного матеріального права або законного інтересу, на захист якого подано позов, а також з'ясувати питання про наявність чи відсутність факту їх порушення або оспорювання. Слід враховувати, що для визнання недійсним рішення загальних зборів товариства необхідно встановити факт порушення цим рішенням прав та законних інтересів учасника товариства. Якщо за результатами розгляду справи факт такого порушення не встановлено, господарський суд не має підстав для задоволення позову.
Під час розгляду справи суди першої та апеляційної інстанцій не встановили в чому саме полягає порушення оспорюваними рішеннями прав та законних інтересів позивача, як учасника товариства, а останній, у свою чергу, звертаючись з позовом не
обґрунтував та не довів належним чином у чому саме виразилось таке порушення.
Враховуючи викладене, колегія суддів вважає помилковими і необґрунтованими висновки судів першої та апеляційної інстанції стосовно наявності підстав для визнання недійсними оспорюваних рішень загальних зборів ТОВ "СП "Аквавінтек", оформлених у протоколі від 31.03.2010 р. № 3/2010-(48).
За таких обставин, оскаржувані судові рішення, які прийняті внаслідок порушення і неправильного застосування чинного законодавства, підлягають скасуванню з прийняттям нового рішення про відмову у задоволенні позовних вимог, з огляду на їх безпідставність та необґрунтованість.
У разі коли за результатами перевірки судом касаційної інстанції буде встановлено, що фактичні обставини, які входять до предмета доказування у цій справі, з'ясовані судом першої або апеляційної інстанції з достатньою повнотою, однак допущено помилки у застосуванні норм матеріального права, у зв'язку з чим висновки суду першої і апеляційної інстанції не відповідають цим обставинам, суд касаційної інстанції приймає нове рішення у відповідності до пункту 2 статті 111-9 Господарського процесуального кодексу України.
У відповідності до вимог статті 49 Господарського процесуального кодексу України витрати відповідача зі сплати судового збору за подання апеляційної та касаційної скарг підлягають відшкодуванню за рахунок позивача.
Керуючись статтями 111-5, 111-7, 111-9 - 111-11 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України
ПОСТАНОВИВ:
Касаційну скаргу Публічного акціонерного товариства "Всеукраїнський акціонерний банк" задовольнити.
Рішення господарського суду Одеської області від 28.03.2014 р. та постанову Одеського апеляційного господарського суду від 26.06.2014 р. у справі № 916/733/14 скасувати.
Прийняти нове рішення, яким у задоволенні позовних вимог Спільного підприємства "Zlatovin" S.R.L." до Товариства з обмеженою відповідальністю "Спільне підприємство "Аквавінтекс" відмовити.
Стягнути з Спільного підприємства "Zlatovin" S.R.L." на користь Публічного акціонерного товариства "Всеукраїнський акціонерний банк" 609 грн. судового збору за подання апеляційної скарги, 852,60 грн. судового збору за подання касаційної скарги.
Видачу відповідних наказів доручити господарському суду Одеської області.
Головуючий суддя
Судді:
О.О. Євсіков
О.А. Кролевець
О.В. Попікова