ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
14 квітня 2014 року Справа № 922/4174/13
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
Карабаня В.Я. - головуючого, Жаботиної Г.В., Ковтонюк Л.В., розглянувши матеріали касаційної
скаргиЖитлового кооперативу "Сфера-19" на постанову Харківського апеляційного господарського суду від 10.02.2014 р. у справі господарського суду Харківської області № 922/4174/13 за позовом Першого заступника прокурора м. Харкова до Житлового кооперативу "Сфера-19", Харківської міської ради треті особи: Управління комунального майна та приватизації Департаменту економіки та комунального майна Харківської міської ради, "Центральна бібліотека ім. Д.І. Писарєва" центральної бібліотечної системи Фрунзенського району, ПАТ "Державний ощадний банк України" в особі філії Харківського обласного управління ПАТ "Ощадбанк", Комунальне підприємство "Жилкомсервіс" про визнання недійсним розпорядження за участі представників сторін:
від прокуратури - Сіромашенко Р.Л.;
від позивача 2 - Калугін О.Ю.;
від інших осіб - не з'явилися.
У С Т А Н О В И В:
01.10.2013 р. перший заступник прокурора м. Харкова звернувся до господарського суду Харківської області з позовом про визнання недійсним розпорядження Харківського міського голови від 02.03.2009 р. № 256 про видачу Житловому кооперативу "Сфера-19" свідоцтва про право власності на нежитлові приміщення цокольного поверху № 38-:-52, загальною площею 247,5кв.м у житловому будинку літ. "А-9" по вул. Корчагінців, 13, у м. Харкові, та скасування свідоцтва про право власності від 16.03.2009 р., виданого Житловому кооперативу "Сфера-19" на підставі цього розпорядження. Позов мотивовано невідповідністю оспорюваного розпорядження вимогам законодавства, прийняттям якого порушено права та інтереси територіальної громади м.Харкова.
Комунальний заклад культури "Центральна бібліотека ім. Д.І. Писарєва" центральної бібліотечної системи Фрунзенського району м.Харкова підтримували позовні вимоги, зазначаючи про правомірне зайняття з 1978 р. приміщення площею 122,1 кв.м. цокольного поверху будинку літ. "А-9" по вул. Корчагінців, 13, на яке незаконно видано свідоцтво про право власності Житловому кооперативу "Сфера-19".
Харківська міська рада визнали позов прокурора, вимоги якого просили задоволити у повному обсязі, посилаючись на відсутність правових підстав для оформлення за кооперативом права власності на цокольний поверх будинку літ. "А-9" по вул. Корчагінців, 13, будівництво якого здійснювалось за державні кошти.
Управління комунального майна та приватизації Департаменту економіки та комунального майна Харківської міської ради, ПАТ "Державний ощадний банк України" також підтримували вимоги прокурора, які вважали підлягають задоволенню.
03.12.2013 р. рішенням господарського суду Харківської області (суддя Бринцев О.В.), залишеним без змін 10.02.2014 р. постановою Харківського апеляційного господарського суду (судді: Бондаренко В.П. - головуючий, Ільїн О.В., Россолов В.В.) позов задоволено в повному обсязі, мотивуючи законністю його вимог.
У касаційній скарзі Житловий кооператив "Сфера-19" посилалися на неправильне застосування попередніми судовими інстанціями норм матеріального права, тому просили скасувати судові рішення та ухвалити нове про відмову в позові.
Проаналізувавши касаційну скаргу на предмет її обґрунтованості у сукупності з іншими матеріалами справи, колегія суддів приходить до висновку про відхилення вимог скарги виходячи з наступного.
Судами обох інстанцій установлено, що 29.12.1973 р. рішенням виконавчого комітету Харківської міської ради депутатів трудящих № 584-3 Управлінню капітального будівництва міськвиконкому дозволено проектування мікрорайону № 625 по Салтівському шосе, на земельній ділянці колективних садів заводу "Серп і молот".
27.04.1977 р. рішенням виконавчого комітету Харківської міської ради депутатів трудящих № 237 Управлінню капітального будівництва Харківського міськвиконкому дозволено почати забудову 625 мікрорайону на площі 33,2 га за рахунок зносу садівницького товариства "Перемога" заводу "Серп і молот" на території Салтівського житлового масиву Фрунзенського району м. Харкова.
Багатосекційний житловий будинок № 93 625-го мікрорайону Салтівського житлового масиву по вул. Петрозаводській (Корчагінців) у м. Харкові, з вбудованими нежитловими приміщеннями цокольного поверху, побудовано у 1977-1978 роках.
Четверту секцію будинку введено до експлуатації на підставі акту державної приймальної комісії від 31.05.1978 р., загальна площа якої складала 8553 кв.м, у тому числі 256 кв.м вбудованих нежитлових приміщень цокольного поверху під розміщення "червоного кутка" ЖЕКу. Остаточна вартість будинку з урахуванням вбудованих нежитлових приміщень становила 995 100,00 руб. Вартість прийнятого до експлуатації будинку, в частині майна, побудованого за рахунок коштів членів ЖБК та переданого на його баланс, становила 969 903,05 руб.
05.09.1978 р. розпорядженням виконкому Харківської міської ради народних депутатів № 255 "Про організацію культурно-побутового обслуговування мешканців 624 і 625 мікрорайонів Салтівського житлового масиву" нежитлові приміщення цокольного поверху виділено Фрунзенському райвиконкому, а саме надані "Центральна бібліотека ім. Д.І. Писарєва" центральної бібліотечної системи Фрунзенського району м. Харкова та відділенню "Державна трудова ощадна каса" для розміщення вказаних установ.
На підставі вищевказаного розпорядження між Управлінням житлового господарства виконкому Харківської міської ради народних депутатів та "Центральна бібліотека ім. Д.І. Писарєва" Фрунзенського району м. Харкова, Фрунзенським відділенням Ощадбанку укладено договори оренди № 562 від 28.01.1987 р. та № 613 від 29.02.1988 р. відповідно, які у 2002 році переукладені та станом на момент розгляду справи є чинними.
28.09.1992 р. рішенням Харківської міської ради народних депутатів Фрунзенський Житлово-експлуатаційний відділ, до складу якого входила житлово-експлуатаційна дільниця № 202, що розміщувалась в приміщеннях по вул.Корчагінців, 13 у м. Харкові, прийнято до комунальної власності територіальної громади м. Харкова.
Станом на 15.10.1992 р., згідно акту поточних змін КП "Харківське міське БТІ" у приміщенні площею 266,4 кв.м. житлового будинку літ. "А-9" по вул. Кочагінців, 13 у м. Харкові знаходиться бібліотека та зберкаса.
20.03.2009 р. розпорядженням Харківського міського голови № 256 видано житловому кооперативу "Сфера-19" свідоцтво про право власності на нежитлові приміщення цокольного поверху № 38-:-52, загальною площею 247,5 кв.м. в літ. "А-9", які розташовані по вул. Корчагінців, 13, з правомірністю прийняття якого не погоджувався прокурор та звернувся до суду з відповідним позовом.
За приписами ст. 21 Цивільного кодексу України суд визнає незаконним та скасовує правовий акт індивідуальної дії, виданий органом державної влади, органом влади Автономної Республіки Крим або органом місцевого самоврядування, якщо він суперечить актам цивільного законодавства і порушує цивільні права або інтереси.
Відповідно до ч. 4 ст. 24 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", органи місцевого самоврядування та їх посадові особи діють лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, передбачені Конституцією і законами України, та керуються у своїй діяльності Конституцією і законами України, актами Президента України, Кабінету Міністрів України.
Згідно зі ст. 59 цього Закону акти органів та посадових осіб місцевого самоврядування з мотивів їхньої невідповідності Конституції або законам України визнаються незаконними в судовому порядку.
Проаналізувавши наявні матеріали справи, положення Типового статуту житлово-будівельного кооперативу, вимоги законодавства, якими урегульовано порядок оформлення права власності та надавши належну правову оцінку усім доводам сторін, попередні судові інстанції установили, що нежитлові вбудовані приміщення цокольного поверху будинку фінансувались за рахунок бюджетних коштів, які формувалися за нормативами для об'єктів відповідних галузей з обслуговування населення мікрорайонів (побуд, культура тощо) у відсотках від обсягів житлового будівництва у місті. Титульні списки комбінованих будівель, у яких зазначались види та обсяги асигнувань за цільовим призначенням, складалися підрозділами виконкому обласної ради народних депутатів та затверджувалися рішеннями цієї установи. Після завершення будівництва визначеного об'єкту, введення його в експлуатацію оформлено актом державної комісії, в якому зазначено структура побудованих приміщень та загальна його вартість. Долученими до матеріалів справи документами щодо остаточної вартості будинку літ. "А-9" по вул. Кочагінців, 13 та розміру коштів, сплачених членами ЖБК, спростовано доводи відповідача щодо будівництва нежитлових приміщень цокольного поверху цього будинку за кошти членів ЖБК. Відхилено як безпідставні й доводи Житлового кооперативу "Сфера-19" щодо перебування будинку літ. "А-9" по вул. Кочагінців, 13 на їх балансі, що не є безспірною ознакою права власності на це майно. Таким чином, установивши відсутність правових підстав для оформлення за Житловим кооперативом "Сфера-19" права власності на спірні приміщення, суди обґрунтовано задоволили позов прокурора.
Належних обґрунтувань, з посиланням на норми права, які б спростовували висновки попередніх судових інстанцій, заявником не наведено, у зв'язку з чим колегія суддів не вбачає підстав для зміни чи скасування оскаржуваних рішень, при ухваленні яких здійснено всебічний, повний та об'єктивний розгляд у судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, надано належну правову оцінку всім наявним у матеріалах справи доказам й твердженням сторін, правильно застосовано норми матеріального та процесуального права.
Доводи заявника, викладені у касаційній скарзі не заслуговують на увагу, зводяться до переоцінки доказів, що в силу положень ст. 111-7 ГПК України не відноситься до компетенції касаційної інстанції.
Керуючись ст.ст. 111-5, 111-7, 111-9 - 111-11 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України
П О С Т А Н О В И В:
Касаційну скаргу Житлового кооперативу "Сфера-19" залишити без задоволення, а постанову Харківського апеляційного господарського суду від 10.02.2014 р. та рішення господарського суду Харківської області від 03.12.2013 р. у справі № 922/4174/13- без змін.
Головуючий суддя
Суддя
Суддя
В.Я. Карабань
Г.В. Жаботина
Л.В. Ковтонюк