ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
08 квітня 2014 року Справа № 907/794/13
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
Головуючого судді Малетича М.М.
суддів Мамонтової О.М.
Круглікової К.С.
За участю представників сторін:
від позивача не з'явилися
від відповідача не з'явилися
розглянувши касаційну скаргу малого приватного підприємства "Новатор" на рішення господарського суду Закарпатської області від 10.09.13 р. та постанову Львівського апеляційного господарського суду від 21.01.14 р.
у справі № 907/794/13
за позовом фізичної особи - підприємця ОСОБА_2, с. Нижня Апша Закарпатської області
до малого приватного підприємства "Новатор", с. Грушово Закарпатської області
про розірвання договору суборенди від 26.01.12 р.
В С Т А Н О В И В:
Рішенням господарського суду Закарпатської області від 10.09.13 р. у справі № 907/794/13 (суддя Кривка В.П.) позов задоволено, розірвано договір суборенди земельної ділянки від 26.01.12 р., укладений між сторонами.
Постановою Львівського апеляційного господарського суду від 21.01.14 р. (головуючий Мельник Г.І., судді Михалюк О.В., Якімець Г.Г.) вказане рішення залишено без змін.
Не погоджуючись з прийнятими судовими актами, відповідач звернувся з касаційною скаргою, в якій просить рішення від 10.09.13 р. та постанову від 21.01.14 р. скасувати, у позові відмовити. В обґрунтування касаційної скарги заявник посилається на порушення та неправильне застосування судами норм матеріального права, зокрема, ст.ст. 526, 651 ЦК України, ст. 193 ГК України, ст. 143 ЗК України, ст.ст. 5, 8, 24, 25, 32, 36 Закону України "Про оренду землі".
Колегія суддів Вищого господарського суду України, на підставі встановлених фактичних обставин справи, перевіривши застосування судами норм матеріального та процесуального права, дійшла висновку, що касаційна скарга не підлягає задоволенню.
Судами попередніх інстанцій встановлено слідуюче.
02.08.10р. Нижньоапшанською сільською радою (Орендодавець) та фізичною особою - підприємцем ОСОБА_2 (Орендар) укладено договір оренди земельної ділянки, зареєстрований 16.08.10 р. у Тячівському районному відділі Закарпатської регіональної філії ДП "Центр ДЗК" за № 041024700006, за умовами якого орендодавець надав, а орендар - прийняв в строкове (на 49 років) платне користування земельну ділянку площею 0,27 га, розташовану за адресою: АДРЕСА_1, для комерційного використання (під будівлі механічної майстерні).
Рішенням Нижньоапшанської сільської ради № 7 від 17.01.12 р. надано дозвіл гр. ОСОБА_2 на оформлення договору суборенди частини земельної ділянки площею 0,01 га за вищевказаною адресою з малим приватним підприємством "Новатор" без зміни цільового призначення земельної ділянки; а рішенням № 1 (п. 1) від 24.01.12 р. МПП "Новатор" надано дозвіл на розміщення об'єкту торгівлі - газонаповнювального пункту на суборендованій земельній ділянці.
26.01.12 р. між приватним підприємцем ОСОБА_2 (Орендар) та малим приватним підприємством "Новатор" (Суборендар) укладено договір суборенди земельної ділянки, зареєстрований 12.04.12 р. у міськрайуправлінні Держкомзему у м. Тячів та Тячівському районі Закарпатської області за № 212440004000073, яким орендар надав, а суборендар - прийняв в строкове (на 20 років) платне користування земельну ділянку житлової та громадської забудови площею 0,01 га.
Згідно п.п. 6, 8, плата за користування земельною ділянкою вноситься суборендарем у грошовій формі в розмірі 600 грн. за рік і вноситься щороку до кінця першого півріччя за поточний рік на розрахунковий рахунок.
Пунктом 10 договору сторони погодили, що земельна ділянка передається в суборенду для обслуговування міського сміттєзвалища.
Цільове призначення земельної ділянки - для будівництва та обслуговування інших будівель громадської забудови - 03.14 (п. 11).
Відповідно п. 21, орендар має право вимагати від суборендаря використовувати земельну ділянку за цільовим призначенням згідно з договором суборенди; дотримання екологічної безпеки землекористування, з додержанням державних стандартів, норм і правил, у т.ч. місцевих правил забудови населених пунктів; дотримання режиму санітарно-захисних зон, своєчасного внесення орендної плати.
Згідно п. 29, дія договору припиняється шляхом його розірвання: за взаємною згодою сторін; рішенням суду, на вимогу однієї із сторін у наслідок невиконання другою стороною обов'язків, передбачених договором та внаслідок випадкового знищення, пошкодження суборендованої земельної ділянки, яке істотно перешкоджає її використанню, а також з інших підстав визначених законом.
Позивач надіслав відповідачу листи-претензії від 14.02.13 р., від 05.03.13 р. (а.с. 20-24) в яких стверджував, що відповідач встановив на земельній ділянці обладнання газової заправки та проводить комерційну діяльність, а також не своєчасно і не в повному обсязі вносить орендну плату, вимагав усунути порушення.
23.04.13 р. позивач звернувся до відповідача з вимогою достроково розірвати договір суборенди та надіслав проект відповідної угоди (а.с. 25-33).
03.07.13 р. державними інспекторами сільського господарства України в Закарпатській області проведено перевірку дотримання вимог земельного законодавства, за результатами якої складено акт (а.с. 34), де зазначено, що на частині земельної ділянки площею 0,01 га розташована ГЗС, яка знаходиться за індивідуальною металевою загородою та металева будка для персоналу по обслуговуванню даної ГЗС.
31.07.13 р. фізична особа - підприємець ОСОБА_2 звернувся з позовом до малого приватного підприємства "Новатор" про розірвання договору суборенди землі від 26.01.12 р., укладеного між сторонами.
Рішенням господарського суду Закарпатської області від 10.09.13 р. у справі № 907/794/13, залишеним без змін постановою Львівського апеляційного господарського суду від 21.01.14 р., позов задоволено.
Відповідно ч. 6 ст. 93 ЗК України, орендована земельна ділянка або її частина може за згодою орендодавця передаватись орендарем у володіння та користування іншій особі (суборенда).
Згідно ч. 1 ст. 8 Закону України "Про оренду землі" (далі - Закон), орендована земельна ділянка або її частина може передаватися орендарем у суборенду без зміни цільового призначення, якщо це передбачено договором оренди або за письмовою згодою орендодавця. Якщо протягом одного місяця орендодавець не надішле письмового повідомлення щодо своєї згоди чи заперечення, орендована земельна ділянка або її частина може бути передана в суборенду.
Частиною другою ст. 651 ЦК України передбачено, що договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом.
На вимогу однієї із сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами обов'язків, передбачених статтями 24 і 25 цього Закону та умовами договору, в разі випадкового знищення чи пошкодження об'єкта оренди, яке істотно перешкоджає передбаченому договором використанню земельної ділянки, а також на підставах, визначених Земельним кодексом України (2768-14) та іншими законами України (ч. 1 ст. 32 Закону).
Відповідно до ч. 2 ст. 111-7 ГПК України касаційна інстанція не має права встановлювати або вважати доведеними обставини, що не були встановлені у рішенні або постанові господарського суду чи відхилені ним, вирішувати питання про достовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими, збирати нові докази або додатково перевіряти докази.
Судами встановлено, відповідач за договором від 26.01.12 р. отримав в суборенду земельну ділянку площею 0,01 га для обслуговування міського сміттєзвалища, фактично використовує її для розташування газозаправної станції; орендну плату не сплачує, належних доказів її перерахування позивачу не надав. За таких обставин, суди обґрунтовано задовольнили позовні вимоги про розірвання вказаного договору, в зв'язку з порушенням відповідачем обов'язків орендаря.
Враховуючи вищенаведене, колегія вважає, що оскаржені рішення та постанова прийняті з дотриманням норм матеріального і процесуального права, підстави для їх скасування відсутні.
Керуючись ст. ст. 111-7, 111-9 - 111-11 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України, -
П О С Т А Н О В И В:
Касаційну скаргу малого приватного підприємства "Новатор" залишити без задоволення.
Рішення господарського суду Закарпатської області від 10.09.13 р. та постанову Львівського апеляційного господарського суду від 21.01.14 р. у справі № 907/794/13 залишити без змін.
Головуючий суддя М.М. Малетич Судді: О.М. Мамонтова К. С. Круглікова