ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
02 квітня 2014 року Справа № 916/2683/13
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
Божок В.С. - головуючого,
Костенко Т. Ф.,
Сибіги О.М.
розглянувши матеріали касаційної скарги Комунального підприємства "Житлово- комунальний сервіс "Чорноморський" Київського району м. Одеси на постанову Одеського апеляційного господарського суду від 12.12.2013 у справі Господарського суду Одеської області за позовом Комунального підприємства "Житлово- комунальний сервіс "Чорноморський" Київського району м. Одесидо Товариства з обмеженою відповідальністю "ГОРЯЦ-Т" про спонукання до укладення договорув судовому засіданні взяли участь представники:
позивача: не з'явились,
відповідача: не з'явились,
ВСТАНОВИВ:
Рішенням від 04.11.2013 р. господарського суду Одеської області у задоволенні позову про спонукання до укладення договору про надання послуг з утримання будинку відмовлено.
Постановою від 12.12.2013 р. Одеського апеляційного господарського суду вказане вище рішення залишено без змін.
Не погоджуючись з судовими рішеннями, КП "Житлово-комунальний сервіс "Чорноморський" Київського району м. Одеси звернулося до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою і просить їх скасувати як прийняті з порушенням норм матеріального та процесуального права, прийняти нове рішення, яким позов задовольнити.
Колегія суддів, приймаючи до уваги межі перегляду справи в касаційній інстанції, проаналізувавши на підставі фактичних обставин справи застосування норм матеріального та процесуального права при винесенні оспорюваних судових актів, знаходить необхідним касаційну скаргу залишити без задоволення.
Як було встановлено судами попередніх інстанцій, які приймали рішення у даній справі, КП "Житлово-комунальний сервіс "Чорноморський" є балансоутримувачем багатоквартирного жилого будинку № 83 та прибудинкової території по проспекту Маршала Жукова в м. Одесі, який знаходиться в його повному господарському віданні згідно розпорядження Одеського міського голови від 28.01.2003 р. № 97-01р., рішень міської ради від 05.04.2007 р. № 1165-V та № 1173-У і Статуту, та утримується згідно з "Правилами утримання жилих будинків та прибудинкових територій". Нежилі приміщення першого поверху цього будинку площею 288,9 м2 використовуються ТОВ "Горяц-Т" для здійснення торгівельної діяльності магазином "Віртус".
Звертаючись з позовом у даній справі, КП "Житлово-комунальний сервіс "Чорноморський" послалось на те, що відповідач ухиляється від укладення договору на утримання будинку та прибудинкової території, який в силу приписів ст. 20 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" є обов'язковим до укладення, не дивлячись на приписи-повідомлення про зобов'язання укласти договір із доданням відповідного проекту останнього, факт надіслання яких відповідачу підтверджується копіями листів від 14.05.2012 р., від 20.08.2012 р.
Судами попередніх інстанцій враховано, що позивачем надано проект договору, підготовлений на підставі Типового договору про надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, у якому зазначено загальну вартість послуг у розмірі 676, 03 грн., та є посилання на те, що сума розраховується у встановленому порядку на основі базових тарифів, розрахованих згідно діючих методик затверджених Держкомітетом будівництва, архітектури та житлової політики України та відповідно до Постанови КМУ України від 01.06.2011р. № 869 "Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на житлово-комунальні послуги" (869-2011-п) .
В додатку № 1 до зазначеного вище договору, який є його невід'ємною частиною, міститься розрахунок вартості послуг із зазначенням тарифу у розмірі 2,34 грн./м2, проте, не зазначено з чого саме складається вказана сума.
При цьому судами з'ясовано, що відповідач самостійно проводить заходи з утримання займаних приміщень, зокрема, ним укладено договір № 04291/м00/1/о від 15.10.09 р. про вивезення твердих побутових відходів, до штату товариства входить двірник, який проводить відповідні роботи з утримання будинку та прибудинкової території за наказом № 378-к від 21.11.12 р.
Відповідно до ч. 1 ст. 19 Закону "Про житлово-комунальні послуги", відносини між учасниками договірних відносин у сфері житлово-комунальних послуг здійснюється виключно на договірних засадах. Учасниками відносин у сфері житлово-комунальних послуг є: власник, споживач, виконавець, виробник. Виробник послуг може бути їх виконавцем. Виробник -це суб'єкт господарювання, який виробляє або створює житлово-комунальні послуги.
Частиною 3 ст. 20 названого Закону встановлено обов'язок споживача укласти договір на надання житлово-комунальних послуг, підготовлений виконавцем на основі типового договору, який затверджений Постановою КМУ "Про затвердження Порядку формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій" від 01.06.2011 р. № 869 (869-2011-п) .
Колегія суддів Вищого господарського суду України вважає, що судами попередніх інстанцій в даному випадку правомірно взято до уваги приписи ст.ст. 181 ГК України, ст.ст. 638, 641 ЦК України, а також ст. 26 Закону України "Про житлово-комунальні послуги", якою передбачено, що істотними умовами договору на надання житлово-комунальних послуг є: найменування сторін; предмет договору; вичерпний перелік житлово-комунальних послуг, тарифів та їх складові на кожну з цих послуг, загальна вартість послуг; порядок оплати за спожиті житлово-комунальні послуги; порядок перерахунків розміру плати за житлово-комунальні послуги в разі їх ненадання або надання не в повному обсязі, зниження їх якості; права та обов'язки сторін; порядок контролю та звіту сторін; порядок вимірювання обсягів та визначення якості надання послуг; визначення точок розподілу, в яких відбувається передача послуг від виконавця/виробника споживачу; порядок обслуговування мереж та розподіл повноважень щодо їх експлуатації та відновлення (ремонту); умови доступу в квартиру, будинок, приміщення, на земельну ділянку для усунення аварій, неполадок, огляду мереж, зняття контрольних показників засобів обліку; порядок здійснення ремонту; відповідальність сторін та штрафні санкції за невиконання умов договору; порядок вирішення спорів; перелік форс-мажорних обставин; строк дії договору; умови зміни, пролонгації, припинення дії договору; дата і місце укладання договору.
Також, сторонами можуть бути передбачені додаткові умови договору на надання житлово-комунальних послуг відповідно до чинного законодавства.
В той же час, судами взято до уваги те, що наданий позивачем примірник договору про надання послуг з утримання будинків, споруд та прибудинкових територій не містить істотних умов, необхідних для укладання даного договору між КП "Житлово-комунальний сервіс" Чорноморський" та ТОВ "ГОРЯЦ-Т", зокрема, вичерпного переліку житлово-комунальних послуг, тарифів та їх складові на кожну з цих послуг.
З врахуванням зазначеного вище, встановленого судами факту невідповідності наданого позивачем примірника спірного договору приписам чинного законодавства, вмотивованим є висновок судів про відмову в позові.
З огляду на вказане, судові рішення прийнято при правильному застосуванні норм матеріального та процесуального права і підстави для їх скасування відсутні.
Разом з тим, колегія суддів Вищого господарського суду України звертає увагу Одеського апеляційного господарського суду на допущену в резолютивній частині описку - замість господарського суду Одеської області зазначено "господарського суду Херсонської області".
Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 111-5, 111-7, 111-9, 111-11 ГПК України, Вищий господарський суд України
ПОСТАНОВИВ :
Касаційну скаргу залишити без задоволення.
Постанову від 12.12.2013 р. Одеського апеляційного господарського суду у справі № 916/2683/13 залишити без змін.
Зобов'язати Одеський апеляційний господарський суд виправити описку, допущену у резолютивній частині постанови від 12.12.2013 р., де замість господарського суду Одеської області зазначено "господарського суду Херсонської області".
Головуючий
Судді
Божок В.С.
Костенко Т.Ф.
Сибіга О.М.