ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
02 квітня 2014 року Справа № 5015/1063/12
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
головуючого: Полякова Б.М. суддів: Коваленка В.М., Короткевича О.Є. розглянувши матеріали касаційної скарги Публічного акціонерного товариства "Комерційний банк "Надра" на постанову Львівського апеляційного господарського суду від 27.11.2013 року та ухвалу Господарського суду Львівської області від 01.08.2013 року у справі № 5015/1063/12 за заявою боржника Фізичної особи-підприємця ОСОБА_4 про банкрутство за участю представників сторін: не з'явилися
ВСТАНОВИВ:
Ухвалою господарського суду Львівської області від 01.08.2013 року у справі № 5015/1063/12 (суддя Артимович В.М.) про банкрутство фізичної особи-підприємця ОСОБА_4 в задоволенні скарги ПАТ КБ "Надра" на дії ліквідатора банкрута арбітражного керуючого Дендериса І.Є. відмовлено тощо.
Постановою Львівського апеляційного господарського суду від 27.11.2013 року ухвалу господарського суду Львівської області від 01.08.2013 року у справі № 5015/1063/12 залишено без змін.
Не погодившись з вищезазначеними рішеннями Публічне акціонерне товариство "Комерційний банк "Надра" звернулось до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою та просить суд скасувати постанови суду апеляційної інстанції та ухвалу суду першої інстанції.
Розглянувши матеріали справи, касаційну скаргу, заслухавши суддю-доповідача, перевіривши на підставі встановлених фактичних обставин справи правильність застосування судами першої та апеляційної інстанцій норм процесуального права, колегія суддів касаційної інстанції дійшла висновку, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.
Постановою господарського суду Львівської області від 11.05.2012 року Фізичну особу - підприємця ОСОБА_4 визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором у справі призначено арбітражного керуючого Дендериса І.Є.
Ухвалою господарського суду Львівської області від 01.08.2013 року зокрема, у задоволенні скарги ПАТ "Комерційний банк "Надра" на дії ліквідатора Фізичну особу - підприємця ОСОБА_4 арбітражного керуючого Дендериса І.Є відмовлено.
Постановою Львівського апеляційного господарського суду від 27.11.2013 року встановлено, що підстави для скасування або зміни вказаного рішення від 01.08.2013 року відсутні.
Колегія суддів Вищого господарського суду України погоджується з висновками судів попередніх інстанцій з оглядом на наступне.
Судами встановлено, що ліквідатором залучено суб'єкта оціночної діяльності - фізичну особу - підприємця ОСОБА_6, який відповідає вимогам Закону України "Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність" (2658-14) . В газеті "Урядовий кур'єр" № 233 опублікована про продаж на аукціоні нерухомого майна банкрута.
Як це було встановлено судами попередніх інстанцій, ПАТ "Комерційний банк "Надра" подав скаргу на дії ліквідатора банкрута арбітражного керуючого Дендериса І.Є., у якій вказує на тому, що банк не був повідомлений про проведення аукціону, а вартість реалізованого майна, яке перебувало в заставі, є заниженою, кошти від реалізації майна кредитору не поступили.
Приймаючи зазначене рішення підтримане судом апеляційної інстанції, було встановлено, що рішення зборів кредиторів боржника, оформлене протоколом зборів від 04.01.2013 року погоджено оцінку майна боржника. При цьому за вказане рішення також голосував і представник банку. З переможцем укладено договір купівлі-продажу нежитлових приміщень.
Окрім того доводи, як кредитора, про неотримання коштів від реалізації нерухомого майна банкрута, переданого в іпотеку спростовані повідомлення приватного нотаріуса Львівського міського нотаріального округу ОСОБА_7, відповідно до якого кошти в сумі 692214,00 грн. внесено на депозитний рахунок нотаріуса 07.06.2013 року, а клопотання ліквідатора про розподіл коштів розглянуто та задоволено судом.
Згідно ч.ч. 1, 2 ст. 30 Закону після проведення інвентаризації та оцінки майна банкрута ліквідатор розпочинає продаж майна банкрута на відкритих торгах, якщо комітетом кредиторів не встановлено інший порядок продажу майна банкрута. Ліквідатор забезпечує через засоби масової інформації оповіщення про порядок продажу майна банкрута, склад, умови та строки придбання майна.
У відповідності до ст. 29 Закону майно, на яке звертається стягнення у ліквідаційній процедурі, оцінюється арбітражним керуючим у порядку, встановленому законодавством про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність. У разі продажу майна на аукціоні вартість майна, що визначається шляхом його оцінки, є початковою вартістю. Для здійснення оцінки майна арбітражний керуючий має право залучати на підставі договору суб'єктів оціночної діяльності -суб'єктів господарювання з оплатою їх послуг за рахунок коштів, одержаних від виробничої діяльності боржника, визнаного банкрутом, або реалізації його майна, якщо інше не встановлено комітетом кредиторів.
Слід зазначити, що правовідносини, які виникають у процесі здійснення оцінки майна, майнових прав, що належать фізичним та юридичним особам України на території України та за її межами визначаються Законом України "Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні" (2658-14) .
Вищевказаним законом та розробленими на його підставі нормативно-правовим акти з питань оцінки майна не передбачено погодження оцінки майна, виконаної суб'єктом оціночної діяльності, із замовником оцінки чи іншою особою (окрім органів державної влади і місцевого самоврядування у визначених випадках).
Окрім того судом апеляційної інстанції правомірно зазначено, що у разі незгоди з вартістю майна, визначеною оцінювачем, банк не позбавлений права пред'явити відповідні претензії саме оцінювачу, але не ліквідатору.
З урахуванням вищенаведеного, колегія суддів погоджується з висновками судів попередніх інстанцій щодо відсутності підстав та обставин для задоволення скарги Публічного акціонерного товариства "Комерційний банк "Надра" на дії ліквідатора Фізичної особи-підприємця ОСОБА_4 арбітражного керуючого Новікова Ю. П.
З огляду на викладене підстав для зміни або скасування постановлених у справі ухвали суду першої інстанції та постанови суду апеляційної інстанції не вбачається.
Керуючись ст. ст. 111-5, 111-7, 111-9, 111-11 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України,
ПОСТАНОВИВ :
1. Касаційну скаргу Публічного акціонерного товариства "Комерційний банк "Надра" залишити без задоволення.
2. Постанову Львівського апеляційного господарського суду від 27.11.2013 року та ухвалу господарського суду Львівської області від 01.08.2013 року у справі № 20б/5014/331/2012 залишити без змін.
Головуючий
Судді
Б. М. Поляков
В. М. Коваленко
О. Є. Короткевич