ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
02 квітня 2014 року Справа № 905/291/13-г
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
головуючого: Полякова Б. М. суддів: Коваленка В. М., Короткевича О. Є. (доповідач у справі) розглянувши матеріали касаційної скарги Товариства з обмеженою відповідальністю "Медстайл" на постанову Донецького апеляційного господарського суду від 20.01.2014 року у справі № 905/291/13-г за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "Медстайл" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Торакс" про банкрутство за участю представників сторін: не з'явились
В С Т А Н О В И В:
Постановою господарського суду Донецької області від 09.07.2013 року по справі № 905/291/13-г визнано Товариство з обмеженою відповідальністю "Торакс" банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру та призначено ліквідатором банкрут арбітражного керуючого Орлова В. О.
Постановою Донецького апеляційного господарського суду від 20.01.2014 року по справі № 905/291/13-г (головуючий - А. М. М'ясищев, судді - Н. В. Будко, І. В. Москальова) постанову господарського суду Донецької області від 09.07.2013 року скасовано та припинено провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Торакс".
Не погоджуючись з прийнятими рішеннями суду апеляційної інстанції Товариство з обмеженою відповідальністю "Торакс" звернулась до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій просить суд скасувати рішення апеляційної інстанції, а рішення суду першої інстанції залишити без змін, посилаючись на порушення судом апеляційної інстанції норм процесуального права.
Судова колегія, розглянувши наявні матеріали справи, обговоривши доводи касаційної скарги, перевіривши юридичну оцінку обставин справи та повноту їх встановлення, дослідивши правильність застосування судами норм матеріального та процесуального права дійшла висновку, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.
Як вбачається з матеріалів справи провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Торакс" порушено судом ухвалою суду від 14.01.2013 року.
24.04.2013 року за результатами попереднього судового засідання судом затверджено реєстр вимог кредиторів Товариства з обмеженою відповідальністю "Торакс".
30.04.2013 року проведені збори кредиторів Товариства з обмеженою відповідальністю "Торакс" та обрано комітет кредиторів боржника.
Постановою господарського суду Донецької області від 09.07.2013 року по справі № 905/291/13-г визнано Товариство з обмеженою відповідальністю "Торакс" банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру та призначено ліквідатором банкрут арбітражного керуючого Орлова В. О. Зобов'язано ліквідатора здійснити ліквідаційну процедуру відповідно до Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (2343-12) (далі -Закон про банкрутство).
Товариство з обмеженою відповідальністю "Медстайл" звернулось до господарського суду Донецької області з заявою про порушення провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Торакс".
Заява мотивована наявністю заборгованості за простим векселем від 13.08.2010 року на суму 1 500 000 грн. Даний вексель опротестований приватним нотаріусом 18.10.2012 року та вчинено виконавчий напис.
27.11.2012 року постановою Державної виконавчої служби Калінінського районного управління юстиції відкрито виконавче провадження по виконанню виконавчого напису від 18.10.2012 року щодо стягнення в розмірі 1 500 000 грн.
Товариство з обмеженою відповідальністю "Медстайл" 11.01.2013 року звернулась до господарського суду Донецької області з заявою про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Торакс", а виконавче провадження по виконанні виконавчого напису відкрито 27.11.2012 року.
Загальні підстави порушення провадження у справі про банкрутство передбачено статтею 6 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".
Частиною З статті 6 Закону про банкрутство встановлено, що справа про банкрутство порушується господарським судом, якщо безспірні вимоги кредитора до боржника сукупно складають не менше трьохсот мінімальних розмірів заробітної плати, які не були задоволені боржником протягом трьох місяців після встановленого для їх погашення строку, якщо інше не передбачено цим законом.
Згідно зі ст. 1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" безспірні вимоги кредиторів - вимоги кредиторів, визнані боржником, інші вимоги кредиторів, підтверджені виконавчими документами чи розрахунковими документами, за якими відповідно до законодавства здійснюється списання коштів з рахунків боржника.
Відповідно до частини 8 статті 7 Закону, до заяви кредитора про порушення справи про банкрутство додаються відповідні документи, зокрема, копія неоплаченого розрахункового документа, за яким відповідно до законодавства здійснюється списання коштів з рахунків боржника, з підтвердженням банківською установою боржника про прийняття цього документа до виконання із зазначенням дати прийняття, виконавчі документи (виконавчий лист, виконавчий напис нотаріуса тощо) чи інші документи, які підтверджують визнання боржником вимог кредиторів.
Згідно абз. 2 ч. 1 ст. 1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" неплатоспроможністю в розумінні зазначеного Закону визнається неспроможність суб'єкта підприємницької діяльності виконати після настання встановленого строку їх сплати грошові зобов'язання перед кредиторами, в тому числі по заробітній платі, а також виконати зобов'язання щодо сплати податків і зборів (обов'язкових платежів) не інакше як через відновлення платоспроможності.
Порушення справи про банкрутство можливе лише після відкриття виконавчого провадження державною виконавчою службою, оскільки відповідно до чинного законодавства списання коштів з рахунків боржника в безспірному порядку здійснюється державною виконавчою службою. Відлік тримісячного терміну, по закінченні якого може бути порушено справу про банкрутство боржника, починається з дати відкриття виконавчого провадження.
Отже, ініціюючий кредитор звернувся до господарського суду першої інстанції з заявою про порушення провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Торакс" до закінчення трьохмісячного строку після спливу якого може бути порушено справу про банкрутство.
Враховуючи вищезазначене колегія суддів дійшла висновку, що господарський суд першої інстанції дійшов до передчасного висновку про необхідність визнання підприємства банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури у справі № 905/291/13-г.
Законом не врегульовано подальшого перебігу провадження у справі у випадку коли у встановленому законом порядку виявлено безспірність вимог кредитора (кредиторів), за заявою якого (яких) було порушено провадження у справі про банкрутство підприємств стосовно яких діє законодавча заборона порушувати справи про банкрутство. У таких випадках судам слід припиняти провадження у справі на підставі пункту 7 частини першої статті 40 Закону (за відсутності інших підстав для такого припинення) та пункту 1-1 частини першої статті 80 ГПК України (за відсутністю предмету спору), як це передбачено п. 36 Постанови Пленуму Верховного суду України " Про судову практику в справах про банкрутство" за № 15 від 18.12.2009 (v0015700-09) року.
Враховуючи вищевикладене, судова колегія Вищого господарського суду вважає, що постанова Донецького апеляційного господарського суду від 20.01.2014 року про припинення провадження у справі № 905/291/13-г про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Торакс" ґрунтуються на всебічному, повному та об'єктивному розгляді всіх обставин справи, які мають значення для вирішення спору, відповідає нормам процесуального права, у зв'язку з чим підстав для скасування вказаної постанови не вбачається.
Керуючись ст. ст. 111-5, 111-7, 111-9, 111-11 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України,
ПОСТАНОВИВ :
1. Касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Медстайл" залишити без задоволення.
2. Постанову Донецького апеляційного господарського суду від 20.01.2014 року у справі № 905/291/13-г залишити без змін.
Головуючий
Судді
Б. М. Поляков
В. М. Коваленко
О. Є. Короткевич