ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
01 квітня 2014 року Справа № 927/16/6б/13
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
Головуючого судді: Шевчук С.Р., суддів: Акулової Н.В., Владимиренко С.В. -доповідач, розглянув касаційну скаргу Публічного акціонерного товариства "Облтеплокомуненерго" на ухвалу Київського апеляційного господарського суду від 11.02.2014 р. у справі № 927/16/6б/13 господарського суду Чернігівської області за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія з управління активами та адміністрування пенсійних фондів "Актив Плюс", що діє в інтересах пайового закритого недиверсифікованого венчурного інвестиційного фонду "ГлобалМедКер-Інвест" та управляє його активами до Публічного акціонерного товариства "Облтеплокомуненерго" про визнання банкрутом,
В судове засідання представники сторін не з'явилися.
ВСТАНОВИВ:
Ухвалою Київського апеляційного господарського суду від 11.02.2014 р. у справі № 927/16/6б/13 припинено апеляційне провадження з розгляду апеляційної скарги Публічного акціонерного товариства "Облтеплокомуненерго" на ухвалу господарського суду Чернігівської області від 08.01.2014 р. у справі № 927/16/6б/13.
Не погоджуючись із прийнятою ухвалою суду апеляційної інстанції, Публічне акціонерне товариство "Облтеплокомуненерго" звернулось до Вищого господарського суду України із касаційною скаргою, в якій просило скасувати ухвалу Київського апеляційного господарського суду від 11.02.2014 р. у справі № 927/16/6б/13 та направити справу на новий розгляд до суду апеляційної інстанції, посилаючись на порушення судом апеляційної інстанції норм матеріального та процесуального права.
Переглянувши у касаційному порядку прийнятий судовий акт, перевіривши застосування судом апеляційної інстанції норм процесуального права, колегія суддів Вищого господарського суду України дійшла висновку, що касаційна скарга задоволенню не підлягає, з огляду на таке.
Ухвалою господарського суду Чернігівської області від 18.01.2013 р. порушено провадження у справі № 927/16/6б/13 про банкрутство Публічного акціонерного товариства "Облтеплокомуненерго".
Публічне акціонерне товариство "Облтеплокомуненерго" звернулось до Київського апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою на ухвалу господарського суду Чернігівської області від 08.01.2014 р. у даній справі. В доповненні до апеляційної скарги скаржник просив також скасувати ухвалу господарського суду Чернігівської області від 08.01.2014 р. у даній справі в частині зобов'язання ініціюючого кредитора надати суду докази подання оголошення до газети "Урядовий кур'єр" або "Голос України" про порушення провадження у даній справі.
Ухвалою господарського суду Чернігівської області від 08.01.2014 р. у справі № 927/16/6б/13 у зв'язку з закінченням строку процедури розпорядження майном, призначено засідання суду на іншу дату з витребуванням у ініціюючого кредитора доказів подання оголошення до газети "Урядовий кур'єр" або "Голос України" про порушення провадження у даній справі.
Апеляційний господарський суд, припиняючи як помилково порушене апеляційне провадження за апеляційною скаргою Публічного акціонерного товариства "Облтеплокомуненерго" на ухвалу господарського суду Чернігівської області від 08.01.2014 р. у справі № 927/16/6б/13, виходив з того, що вказана ухвала є за своїм змістом ухвалою про відкладення розгляду справи на іншу дату відповідно до ст. 77 Господарського процесуального кодексу України, а положеннями ст.ст. 77, 106 Господарського процесуального кодексу України та Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника" (2343-12) не передбачено можливості оскарження ухвали господарського суду про відкладення розгляду справи.
Колегія суддів Вищого господарського суду України вважає, що підстави для скасування ухвали суду апеляційної інстанції відсутні, з огляду на таке.
Статтею 129 Конституції України встановлено основні засади судочинства, якими, зокрема, є забезпечення апеляційного та касаційного оскарження рішення суду, крім випадків, встановлених законом.
Колегія суддів касаційної інстанції зазначає, що порядок здійснення господарського судочинства в Україні регламентується відповідним спеціальним законом - Господарським процесуальним кодексом України (1798-12) , нормами якого, зокрема, визначено конкретні випадки можливості оскарження тих чи інших процесуальних документів суду.
Відповідно до вимог ст. 106 Господарського процесуального кодексу України ухвали місцевого господарського суду можуть бути оскаржені в апеляційному порядку у випадках, передбачених цим Кодексом та Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (2343-12) .
Зі змісту ч.1 ст. 106 Господарського процесуального кодексу України вбачається, що положеннями Господарського процесуального кодексу України (1798-12) не передбачено апеляційного оскарження ухвали про призначення (відкладення) розгляду справи що, виходячи зі змісту ч.2 ст. 106 Господарського процесуального кодексу України, унеможливлює їх оскарження в апеляційному чи касаційному порядку.
Норми, визначені ч.2 ст. 106 Господарського процесуального кодексу України, передбачають, що заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду. У разі подання апеляційної скарги на ухвалу, що не підлягає оскарженню окремо від рішення суду, місцевий господарський суд повертає її заявнику, про що постановляє ухвалу.
Враховуючи вищенаведене, колегія суддів касаційної інстанції погоджується з висновком суду апеляційної інстанції про припинення, як помилково порушеного апеляційного провадження за скаргою Публічного акціонерного товариства "Облтеплокомуненерго" на ухвалу господарського суду Чернігівської області від 08.01.2014 р. у даній справі, та вважає, що ухвала апеляційного господарського суду від 11.02.2014 р. у справі № 927/16/6б/13 винесена з дотриманням норм процесуального права, а тому підстави для її скасування відсутні.
Керуючись ст.ст. 111-5, 111-7, 111-9, 111-11, 111-13 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України
ПОСТАНОВИВ:
Касаційну скаргу Публічного акціонерного товариства "Облтеплокомуненерго" залишити без задоволення, ухвалу Київського апеляційного господарського суду від 11.02.2014 р. у справі № 927/16/6б/13 - без змін.
Головуючий суддя:
Судді:
С. Шевчук
Н. Акулова
С. Владимиренко