ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
11 березня 2014 року Справа № 910/15363/13
Вищий господарський суд України у складі: суддя Селіваненко В.П. - головуючий, судді Бенедисюк І.М. (доповідач), Львов Б.Ю.
розглянув касаційну скаргу асоціації "Дім авторів музики в Україні", м. Київ,
на рішення господарського суду міста Києва від 14.10.2013 та
постанову Київського апеляційного господарського суду від 21.01.2014
зі справи № 910/15363/13
за позовом товариства з обмеженою відповідальністю "Українська Музична Видавнича Група", м. Київ (далі - ТОВ "Українська Музична Видавнича Група"),
до асоціації "Дім авторів музики в Україні"
про стягнення 459 597,20 грн. та зобов'язання вчинити дії.
Судове засідання проведено за участю представників сторін:
ТОВ "Українська Музична Видавнича Група"- Вороніної М.І.,
асоціації "Дім авторів музики в Україні" - Якимець О.О.
За результатами розгляду касаційної скарги Вищий господарський суд України
ВСТАНОВИВ:
ТОВ "Українська Музична Видавнича Група" звернулося до господарського суду міста Києва з позовом (з урахуванням заяви про збільшення позовних вимог) про стягнення з асоціації "Дім авторів музики в Україні" 487 277,84 грн. на виконання зобов'язання за укладеним сторонами договором від 12.03.2013 № ОКУ-03 (далі - Договір) та зобов'язання відповідача підписати акти виконаних робіт за Договором.
Рішенням господарського суду міста Києва від 14.10.2013 (суддя Грєхова О.А.), залишеним без змін постановою Київського апеляційного господарського суду від 21.01.2014 (колегія суддів у складі: суддя Шипко В.В. - головуючий, судді Верховець А.А., Гарник Л.Л.), позов задоволено частково: стягнуто з відповідача на користь позивача 487 277,84 грн.; у решті позову відмовлено.
Не погоджуючись з прийнятими у справі судовими рішеннями, асоціація "Дім авторів музики в Україні" у касаційній скарзі просить Вищий господарський суд України їх скасувати та прийняти нове рішення про відмову в задоволенні позову внаслідок порушення попередніми судовими інстанціями положень статей 601, 601 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України (435-15) ) та статей 7, 48 Закону України "Про авторське право і суміжні права", що стосуються суб'єктів авторського права та діяльності організацій колективного управління.
У відзиві на касаційну скаргу ТОВ "Українська Музична Видавнича Група" просить залишити касаційну скаргу без задоволення з мотивів, наведених у даному відзиві.
Сторони відповідно до статті 111-4 Господарського процесуального кодексу України належним чином повідомлено про час і місце розгляду скарги.
Перевіривши на підставі встановлених попередніми судовими інстанціями обставин справи правильність застосування ними норм процесуального та матеріального права, заслухавши пояснення представників сторін, Вищий господарський суд України дійшов висновку про відсутність підстав для задоволення касаційної скарги.
У прийнятті судових рішень зі справи господарські суди виходили з таких фактичних даних:
- за Договором ТОВ "Українська Музична Видавнича Група" передало асоціації "Дім авторів музики в Україні" права надавати дозвіл та забороняти використання музичних творів, виключні майнові права на які в Україні на час дії Договору належать цьому товариству на підставі укладених з авторами договорів (далі - Музичні твори), з урахуванням установлених Договором обмежень; з-поміж іншого асоціації "Дім авторів музики в Україні" делеговано право збирати роялті за використання Музичних творів, у тому числі за періоди, що передували підписанню Договору;
- з урахуванням додаткової угоди від 27.12.2012 до Договору строк цього правочину було продовжено до 31.12.2013;
- пунктом 1 додатку від 12.03.2012 № 1 до Договору передбачено складання асоціацією "Дім авторів музики в Україні" щоквартальних відомостей про збір та розподіл авторської винагороди, а також підписання сторонами актів виконаних робіт за цими відомостями;
- суми, зібрані асоціацією "Дім авторів музики в Україні" за Договором для ТОВ "Українська Музична Видавнича Група", перераховуються на розрахунковий рахунок останнього, а для покриття витрат асоціації "Дім авторів музики в Україні", пов'язаних зі збором, розподілом та виплатою роялті, її контрагент вносить членські внески згідно зі статутом цієї асоціації та рішеннями її загальних зборів (пункти 10, 11 додатку від 12.03.2012 № 1 до Договору);
- у матеріалах справи наявні підписані сторонами передбачені Договором звітні відомості, що підтверджують заявлену до стягнення у спорі зі справи суму, які відповідач зобов'язаний був перерахувати на розрахунковий рахунок позивача;
- на думку відповідача, спірну суму слід зарахувати як зустрічні однорідні вимоги на покриття витрат, пов'язаних з виконанням ним Договору за 2012 рік та перше півріччя 2013 року;
- на час виникнення спірної заборгованості ТОВ "Українська Музична Видавнича Група" було одним із засновників асоціації "Дім авторів музики в Україні";
- згідно з пунктом 5.4.5 статуту асоціації "Дім авторів музики в Україні" її учасники зобов'язуються вносити, зокрема, цільові внески в установленому порядку, а саме: на підставі рішення загальних зборів (пункт 6.3.5 названого статуту);
- з тексту поданих відповідачем рішень загальних зборів учасників асоціації "Дім авторів музики в Україні" від 13.05.2012 та 08.07.2013 ТОВ "Українська Музична Видавнича Група" з ТОВ "Українська Музична Видавнича Група" утримуються внески на покриття витрат асоціації "Дім авторів музики в Україні", пов'язані з виконанням Договору за 2012 рік та перше півріччя 2013 року, в сумі 487 277, 84 грн., а залишок зібраних роялті в сумі 4 776, 90 грн. зараховується на покриття майбутніх витрат.
Зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться (стаття 526 ЦК України).
Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом (стаття 525 ЦК України).
Зобов'язання припиняється зарахуванням зустрічних однорідних вимог, строк виконання яких настав, а також вимог, строк виконання яких не встановлений або визначений моментом пред'явлення вимоги (частина перша статті 601 ЦК України) .
З урахуванням наведеного господарські суди встановили, що фактичні обставини свідчать про заборгованість відповідача за Договором у сумі 487 277,84 грн. Підстави для припинення цього зобов'язання шляхом зарахуванням зустрічних однорідних вимог згідно з дослідженими у справі рішеннями загальних зборів позивача відсутні, оскільки такі вимоги, всупереч доводам відповідача, не однорідні за своєю правовою природою.
Разом з цим господарські суди зазначили, що вимога позивача про зобов'язання відповідача підписати акти здачі-приймання виконаних за Договором робіт не відповідає встановленим чинним законодавством або Договором способам захисту порушених прав позивача та сама по собі не призводить до поновлення порушених прав, тому правомірно відмовили в задоволенні позову в цій частині.
Вищий господарський суд України з такою юридичною оцінкою обставин справи погоджується.
Доводи касаційної скарги висновків, покладених в основу оскаржуваних судових актів, не спростовують.
Керуючись статтями 111-9, 111-11 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України
ПОСТАНОВИВ:
Рішення господарського суду міста Києва від 14.10.2013 та постанову Київського апеляційного господарського суду від 21.01.2014 зі справи № 910/15363/13 залишити без змін, а касаційну скаргу асоціації "Дім авторів музики в Україні" - без задоволення.
Суддя
Суддя
Суддя
В. Селіваненко
І. Бенедисюк
Б. Львов