ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
04 березня 2014 року Справа № 916/2253/13
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
Ткаченко Н.Г. - головуючого, Катеринчук Л.Й., Коробенка Г.П. розглянувши матеріали касаційної скарги Одеської міської ради на ухвалу Одеського апеляційного господарського суду від 13.12.2013 р. у справі господарського суду Одеської області за позовом Одеської міської ради м. Одеса до фізичної особи - підприємця ОСОБА_4 м. Одеса за участю прокурора Суворовського району м. Одеси про зобов'язання звільнити самовільно зайняту земельну ділянку шляхом знесення об'єкту самочинного будівництва
за участю представників сторін:
позивача: не з'явився,
відповідача: не з'явився,
прокуратури: Козакова І.М. (прокурор Генеральної прокуратури України, посв. від 01.07.2013 р. № 018008)
ВСТАНОВИВ:
Рішенням господарського суду Одеської області від 05.11.2013 р. у задоволенні позову Одеської міської ради про зобов'язання ФОП ОСОБА_4 звільнити самовільно зайняту земельну ділянку відмовлено.
Ухвалою Одеського апеляційного господарського суду від 13.12.2013 р. у справі № 916/2253/13 апеляційну скаргу на зазначене рішення місцевого господарського суду з доданими до неї матеріалами повернуто Одеській міськраді на підставі п. 4 ч. 1 ст. 97 ГПК України.
Не погоджуючись з зазначеною ухвалою Одеська міськрада звернулася з касаційною скаргою до Вищого господарського суду України, в якій просить її скасувати, поновити строк для її подання та передати справу на новий розгляд до Одеського апеляційного господарського суду, мотивуючи скаргу тим, що оскаржуваний судовий акт винесено з порушенням норм процесуального права.
Колегія суддів, приймаючи до уваги межі перегляду справи в касаційній інстанції, проаналізувавши на підставі фактичних обставин справи застосування норм процесуального права при винесенні оспорюваного судового акту, знаходить необхідним касаційну скаргу задовольнити, враховуючи наступне.
Відповідно до ч.1 ст. 93 ГПК України апеляційна скарга подається на рішення місцевого господарського суду протягом десяти днів, а на ухвалу місцевого господарського суду - протягом п'яти днів з дня їх оголошення місцевим господарським судом. У разі якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину рішення, зазначений строк обчислюється з дня підписання рішення, оформленого відповідно до статті 84 цього Кодексу.
Як встановлено судом апеляційної інстанції, оскаржуване рішення місцевого господарського суду прийнято 05.11.2013 р., його повний текст складено 11.11.2013 р. та відправлено сторонам 14.11.2013 р. Останнім днем для подання апеляційної скарги є 21.11.2013 року. Відповідно до рекомендованого повідомлення про вручення поштового відправлення, оскаржуване рішення отримано представником Одеської міської ради 19.11.2013 р. під підпис, проте лише 05.12.2013 р. представником Одеської міської ради до канцелярії господарського суду Одеської області була подана апеляційна скарга на рішення від 05.11.2013 р., тобто через два тижні після фактичного одержання процесуального документу, що оскаржується.
Виходячи з наведеного, суд апеляційної інстанції дійшов висновку щодо порушення скаржником встановленого ст. 93 ГПК України 10-ти денного строку оскарження рішення без надання доказів поважності причин такого пропуску.
Однак з таким висновком суду апеляційної інстанції колегія не погоджується, оскільки вони не відповідають дійсним обставинам справи.
Так, з наявного у справі акту господарського суду Одеської області від 05.12.2013 р. вбачається, що під час розкриття конверта, надісланого від Одеської міської ради, виявлено деякі недоліки.
Поштовий конверт, мова про який йдеться у згаданому вище акті, в матеріалах справи відсутній, однак зміст цього акту свідчить про його існування та надсилання позивачем апеляційної скарги поштовим відправленням в термін - до 05.12.2013 р.
Отже наведене спростовує твердження суду апеляційної інстанції про подання апеляційної скарги представником Одеської міської ради безпосередньо до канцелярії господарського суду Одеської області та свідчить про невідповідність висновків суду 2-ї інстанції дійсним обставинам справи, що в результаті призвело до неправильного застосування норм процесуального права та порушення гарантованого Конституцією України (254к/96-ВР) права Одеської міської ради на апеляційне оскарження рішення суду.
За таких умов оскаржувана ухвала не може залишатись незмінною та підлягає скасуванню із направленням справи до апеляційного господарського суду для перегляду по суті.
Керуючись ст. 111-5, 111-7, 111-8, 111-9 - 111-13 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України, -
ПОСТАНОВИВ:
Касаційну скаргу задовольнити.
Ухвалу Одеського апеляційного господарського суду від 13.12.2013 р. у справі № 916/2253/13 скасувати.
Справу направити до Одеського апеляційного господарського суду для розгляду по суті.
Головуючий суддя:
Судді:
Н.Г. Ткаченко
Л.Й. Катеринчук
Г.П. Коробенко